DESIGN INTERIOR

Ghid complet pentru amenajarea bucătăriei, de la culori la mobilier, electrocasnice și organizare în spațiu

publicat pe 13 aug. 2021

    Până nu pui totul pe hârtie, este greu să te gândești în mod realist presupune o amenajare de bucătărie. În plus, s-ar putea să ai impresia că mobilierul e tot ce contează, dar în realitate toate elementele sunt importante pentru crearea unui tot unitar armonios și funcțional. Și noi îți vom arăta cum să le îmbini dacă vrei să obții o bucătărie ca la carte.

    Culori pentru bucătărie / tapet în loc de faianță / mobilă albă sau colorată / cum alegi mobila de bucătărie / ce contrablat de bucătărie să alegi / reguli de amenajare și organizare în bucătărie / cum alegi electrocasnicele / cum gestionezi o bucătărie open space / insula de bucătărie / iluminatul în bucătărie

    Ce-ți poți dori de la o bucătărie? Să fie încăpătoare pentru toate ustensilele pentru gătit, să fie practic organizată, să ai suficient spațiu de lucru, să-ți fie ușor să o menții ordonată și, peste toate, să arate și bine. Da, par a fi multe cerințe, însă le poți satisface pe toate dacă urmezi câteva reguli de amenajare pentru bucătărie de la designeri și arhitecți.

    Idei de amenajare bucătărie: alegerea culorilor potrivite

    Înainte să te apuci de amenajarea propriu-zisă a unei camere, trebuie să pui la punct o paletă cromatică. Conform arhitectei Irina Radu de la iDecorate și designerului de interior Iulia Văculișteanu de la Designful, există anumite culori care se potrivesc în bucătărie mai bine decât altele. Iată cum le poți alege:

    culori amenajare bucatarie
    Nuanțele neutre nu vor ieși niciodată din tendințe

    Alege o culoare atemporală. Urmează să cumperi mobilier și finisaje pe care probabil nu le vei schimba mulți ani de-acum încolo, așa că ferește-te de nuanțele de care e posibil să te plictisești rapid. Irina Radu recomandă nuanțe atemporale, neutre, non-culori sau accente pământii.

    Nu te raporta exclusiv la tendințe. Poate noile tendințe te atrag, cm ar fi portocaliul aprins care arată bine într-o amenajare de bucătărie, dar anul următor trendul va dicta să folosești albastru electric în același spațiu. Cea mai înțeleaptă alegere este să folosești aceste culori în cantități mici, prin alegerea unor elemente ușor de înlocuit.

    Evită stereotipurile. S-ar putea să ai tendința să alegi o nuanță închisă de lemn pentru că asta ai văzut în casa părinților și a bunicilor. Totuși, Iulia te încurajează să optezi pentru o paletă modernă pentru mobilier, cu nuanțe perlate, finisaje antichizate, uși de un gri mat perfect sau chiar variante negre lucioase.

    pastel bucatarie
    Nuanțele deschise și cele pastelate fac spațiul să pară mai mare

    Ține cont de dimensiuni.Culorile influenţează major modul în care percepem un spaţiu”, spune Irina Radu. Dacă ai un spațiu mic și nu foarte luminos, recomandat este să alegi nuanțe deschise în locul culorilor întunecate. De evitat sunt imprimeurile încărcate, altfel încăperea va părea chiar mai mică. Iar dacă vrei neapărat să folosești nuanțe închise, distribuie-le pe verticală: culorile deschise pentru dulapurile superioare, iar cele închise pentru dulapurile de jos.

    bucatarie alb bej marmura
    Marmura este mai prețioasă, așa că nu e o opțiune de buget mic

    Ai grijă la context. Dacă gătești mult, alege o culoare neutră care camuflează murdăria și eventualele zgârieturi și care este din cale-afară de pretențioasă. Dacă bucătăria se află într-un open space opulent, iar rolul ei decorativ este evident, poți alege o marmură poroasă cu ventura pronunțată.

    Ce trebuie să știi dacă vrei tapet în bucătărie

    La capitolul finisaje, pe lângă vopsea și faianță, ar mai fi o opțiune: tapet pentru bucătărie. Există tipuri speciale rezistente la aburi, apă și pete, care vor rezista în timp fără probleme.

    Materialul potrivit

    Când alegi tapetul, trebuie să iei în considerare cum folosești încăperea. Dacă ai o bucătărie bine ventilată, cu o hotă bună și un geam rabatat în permanență când gătești, poți folosi un tapet clasic cu un adeziv puternic, spune arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design. Dacă nu, poți monta un tapet special pentru spații umede, din vinil compact, expandat sau greu. Este impermeabil și antibacterian, protejează peretele de zgârieturi și se curăță ușor. Poți să-l folosești chiar și în zona blatului de lucru, dacă-l acoperi cu o sticlă sablată transparentă, spune designerul Mădălina Plugaru.

    Unde pui tapetul, în funcție de dimensiunea bucătăriei

    tapet bucatarie
    (Climbing Clorofyl, Rebel Walls, 26 lei)

    După ce ai ales modelul potrivit, trebuie să te gândești cum îl poziționezi. Dacă ai o bucătărie mică, rezumă-te la tapetarea backsplashului plitei electrice cu tapet din latex, sfătuiește Gabriela Borlescu. Iar dacă ai suficient spațiu de depozitare, designerul Mădălina Plugaru propune să lași partea superioară a peretelui liberă.

    Poți crea o iluzie optică prin modelul tapetului. Arhitecta Beatrice Marta de la Something we design sugerează dungile verticale, care dau iluzia de cameră mai înaltă.

    Pe de altă parte, dacă ai o bucătărie generoasă, pune tapetul pe un perete întreg, recomandă Irina Radu. „De exemplu, putem monta tapet de bucătărie pe acel perete pe care avem proiectat locul de luat masa”, adaugă arhitecta.

    Cu ce alte finisaje îl poți combina

    Având în vedere că nu arată tocmai bine să pui tapet pe toți pereții bucătăriei, spațiul devenind astfel prea încărcat, va fi nevoie să-l combini cu alte finisaje. „Poți obține un efect interesant împărţind pereţii în registre diferite: lambriu în partea de jos şi tapet în partea de sus. Este o compoziţie interesantă mai ales pentru bucătăriile romantice”, explică Beatrice.

    Sau te poți rezuma pur și simplu la faianță – Gabriela Borlescu sugerează modelul tip metro, din care să faci backsplashul și să continui cu tapet până la plafon. Mai montezi și o hotă decorativă cu design special și gata.

    Mobila de bucătărie: dulapuri albe sau colorate?

    Am vorbit deja despre culori, însă nu am terminat cu mobila de bucătărie. Dacă încă nu ai luat o decizie și încă te gândești dacă să alegi dulapuri albe sau dulapuri colorate, iată care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

    Avantajele și dezavantajele dulapurilor albe

    Un mare avantaj al dulapurilor albe este că mențin continuitatea spațiului, spune arhitecta Irina Radu, mai ales dacă e vorba de o bucătărie open space. În plus, sunt atemporale, spune designerul de interior Raluca Pavel de la Four Design Studio. „Albul, ca și negrul, este o alegere clasică și se va integra întotdeauna în tendințe”, completează ea. Și se asortează mai ușor și cu electrocasnicele din inox sau de culoare neagră, adaugă Raluca. Cert e că sunt mai ușor de accesorizat, spune și arhitecta de interior Cristina Micu. Îți va fi mai ușor să alegi flori în glastre sau ghiveci, ustensile de bucătărie sau obiecte decorative. Și oricum, dulapurile albe fac spațiul să pară mai mare, mai spune Cristina. Iar albul se potrivește pentru mai multe tipuri de material, de la pal, la MDF, la blat din granit sau marmură, enumeră Irina Radu.

    Marele dezavantaj la alb este că se pătează ușor, atrage atenția arhitecta. „Se pretează în casele în care nu sunt folosite foarte des”, adaugă ea. Și pot avea un aspect banal, căci din experiența Irinei, clienții cer mai des bucătării colorate, cu un look unic. Dincolo de problema petelor, canturile se pot îngălbeni ușor, astfel că dulapurile albe sunt mai greu de întreținut, atenționează Raluca Pavel.

    Avantajele și dezavantajele dulapurilor colorate

    Culorile fac spațiul mai vesel și mai dinamic din punct de vedere vizual, punctează Irina Radu. Iar dulapurile colorate pot sparge monotonia cromatică dintr-o cameră, adaugă arhitecta. E lesne de înțeles că se întrețin mai ușor, iar designerul Raluca Pavel spune că sunt mai potrivite pentru cei care folosesc bucătăria frecvent, dar nu curăță neapărat imediat ce au terminat. Petele se observă mai greu pe un fundal colorat.

    dulapuri colorate
    Chiar dacă nuanţa arată bine pe un element de accent, asta nu înseamnă că poţi aplica o culoare puternică pe întreg mobilierul

    Un dezavantaj al dulapurilor colorate este că pot fi obositoare vizual, atrage atenția arhitecta Cristina Micu, mai ales dacă bucătăria este mare. Și există riscul să te plictisești mai rapid de ele, spune Raluca Pavel. În plus, e destul de dificil să obții nuanța dorită pentru mobilierul de bucătărie, pentru că e posibil să fie disponibilă doar în paletarul de MDF și la anumiți producători, continuă ea. Iar un alt risc este să se demodeze mai repede, încheie Raluca.

    Cum alegi mobila de bucătărie perfectă pentru tine

    După ce ai ales culoarea pentru mobila de bucătărie, începe partea grea: configurarea. „Înainte de începerea efectivă a amenajării, stabilește clar ce stil urmezi și bugetul de care dispui”, spune designerul de interior Alexandra Năstase. Planificarea e totul. Și tot la etapa asta trebuie să-ți măsori bine spațiul și să faci pe hârtie o schiță, abia apoi să pleci la magazin. Depinde dacă vrei să amplasezi tot mobilierul pe o parte a bucătăriei sau vrei spațiu pentru o insulă. De exemplu, o bucătărie în linie poate fi utilă dacă spațiul e mic, iar un mobilier cu insulă sau în formă de U se potrivește mai bine într-o bucătărie mare.

    Alegerea mobilei de bucatarie potrivite
    Amenajare & foto: Mihail Neagu, Inedit Works

    La capitolul spații de depozitare, e nevoie de puțină introspecție. Dacă obișnuiești să gătești mult, vei avea nevoie de spațiu pentru ustensile și electrocasnice și de o masă sau un blat pe care să lucrezi. Poți crea extra spațiu de depozitare pe înălțimea camerei – astfel vei avea și mai mult loc de mișcare la sol.

    Dacă intri în bucătărie doar pentru cafea, mic dejun și un pahar de vin seara, folosește spațiul mai degrabă pentru piese de accent, cu design creativ. De exemplu, în loc de dulapuri suspendate, optează pentru rafturi. S-ar putea să-ți rămână spațiu și pentru o masă care să te învinte la discuții cu prietenii la final de săptămână.

    Nu face economie la materiale, mai ales dacă vrei un mobilier care să reziste. Majoritatea designerilor aleg MDF-ul, pentru că este rezistent la umezeală și se deteriorează greu. Chiar dacă ești tentat să alegi varianta cea mai ieftină, mai bine așteaptă până îți permiți să faci o investiție în niște produse rezistente și de încredere.

    Ce contrablat de bucătărie să alegi

    Și la capitolul contrablat pentru bucătărie există mai multe variante de materiale, căci faianța nu este singura opțiune, spune arhitecta Iunia Buricescu. Însă în cele mai multe cazuri este cea mai simplă alegere: găsești plăci ceramice pentru orice buget și pentru orice stil, care pot imita orice tip de material, inclusiv marmura sau lemnul. Sunt ușor de instalat și protejează foarte eficient spațiul de gătit.

    Cărămida poate fi și ea folosită pentru antistrop, fie că ai un perete de cărămidă decopertat sau vrei să montezi cărămidă aparentă. Aceasta are un look rustic care se poate integra atât într-o amenajare modernă, cât și într-una minimalistă. Dezavantajul este că poate fi mai dificil de întreținut din cauza porozității materialului.

    Tapetul rezistent la apă poate proteja spațiul de gătit. Iar avantajul este că îți oferă o plajă mai largă de opțiuni la capitolul culori și imprimeuri. Poți chiar să alegi un design preferat pe care să-l reproduci pe toată lungimea bucătăriei.

    O altă soluție pentru contrablat în bucătărie este tencuiala decorativă. Este ușor de întreținut, se aplică ușor, iar paleta de culori este largă. Dacă lucrezi cu cineva priceput, poți obține un efect de marmură, piatră sau beton. Tencuiala se finisează cu un strat protector de ceară naturală, iar dacă o speli de fiecare dată după sesiunile de gătit nu trebuie să-ți faci griji pentru pete.

    Lemnul este un material pretențios, dar se potrivește în orice tip de amenajare. Îl poți vopsi în orice culoare dacă nu vrei să-i păstrezi textura naturală, dar indiferent ce decizi, ai grijă să-l tratezi corespunzător pentru a rezista la umezeală și căldură.

    Terrazzo este un material durabil și prezent în tendințele din ultimii ani. Îl poți folosi și pentru backsplash, și pentru blat, ceea ce poate aduce continuitate în amenajare.

    Sticla este ușor de curățat și poate fi montată în zona contrablatului pentru protejarea spațiului de gătit. E utilă mai ales dacă ai ales să finisezi acea zonă de perete cu tapet, material textil sau picturi murale. Poți opta și pentru sticlă printată, dacă vrei un anumit mode.

    Oglinda e o alegere deosebită pentru antistrop pe care nu mulți se încumetă să o aleagă, dar care poate avea un efect de mărire vizuală a camerei. Poți folosi oglindă simplă, fumurie sau antichizată. Se curăță simplu, dar cu grijă – nu vrei să zgârii materialul.

    Colile metalice din cupru, zinc, alamă, bronz sau aluminiu pot da un aer luxos bucătăriei tale. Dar nu sunt foarte prietenoase cu bugetul și adevărul este că sunt destul de dificil de întreținut. Acestea se zgârie ușor și se pot oxida în timp. Recomandat este să le lăcuiești constant cu o soluție specială. Dacă nu te deranjează, poți lăsa metalul să oxideze, iar bucătăria ta va căpăta o patină naturală.

    Marmura e pretențioasă, dar arată este o opțiune premium în zona contrablatului. Rezistă dacă este tratată corespunzător, dar se pătează ușor, așa că trebuie să cureți imediat ce ai terminat de gătit. Este o opțiune pentru un buget generos, căci nu doar materialul, ci și montarea atinge un preț ridicat.

    Reguli pentru amenajarea și organizarea bucătăriei

    Triunghiul funcțional. Potrivit arhitecților Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, fondatorii cursului de design interior Inside Academy, una dintre principalele reguli de amenajare pentru bucătărie este organizarea în triunghi. „Laturile” principale sunt frigiderul, lavoarul și plita sau aragazul. „Acestea formează ceea ce noi numim un triunghi funcțional în bucătărie și e bine ca relația dintre ele să fie cât mai directă”, explică Alina Vîlcu. Însă asta nu înseamnă neapărat că trebuie neapărat să le pui pe toate în colțuri diferite ale camerei. „Poate fi un triunghi liniar, ca și cum triunghiul ar fi deschis”, spune Omid Ghannadi.

    Blatul de lucru trebuie să fie și el conectat la cele trei obiecte principale. „Între frigider, chiuvetă și aragaz sau plită trebuie întotdeauna să existe aceste spații de lucru”, spune Alina. Asta va face gătitul mai simplu și mai eficient, mai ales când vei avea nevoie să scoți ingrediente din frigider, să le speli, să le pregătești și, în final, să le prepari.

    Frigiderul este considerat vârf de triunghi în bucătărie și ideal ar fi să-l pui la intrare. „Frigiderul ar trebui să fie cât mai aproape de intrarea în bucătărie, astfel încât să nu traversezi toată bucătăria atunci când ai cumpărăturile în mână”, explică arhitecta. Sfatul ei e să-l pui acolo unde îți este cel mai comod, dar să te asiguri că rămâne suficient loc să deschizi ușa.

    Organizarea pe verticală poate aduce noi spații de depozitare. „Ne putem gândi și la spațiul care rămâne deasupra corpurilor suspendate, pentru că și acolo se pot depozita obiecte”, explică Alina. Sau poți pur și simplu să realizezi la comandă corpuri suspendate care să ajungă chiar până în tavan, ca să creezi o zonă ascunsă de depozitare.

    Poți crea o compoziție decorativă cu ustensilele de bucătărie. „De multe ori, arată frumos să-ți pui pe perete ca într-un display cuțite, farfurii”, adaugă arhitecta.

    De ce trebuie să ții cont când îți cumperi electrocasnicele

    Electrocasnicele se numără și ele printre elementele principale într-o bucătărie. Dacă în trecut cea mai importantă caracteristică era funcționalitatea acestora, astăzi și designul a devenit foarte important.

    Aragaz clasic versus cuptor incorporabil

    cuptor incorporabil
    Cuptoarele incorporabile sunt la mare căutare acum, spre deosebire de cele clasice

    În ultimii ani, aragazul clasic a început să piardă teren în fața cuptorului incorporabil. Diferența o fac funcțiile multiple, menținerea unei temperaturi constante și ventilația, dar și avantajul consumului mai mic în cazul cuptorului incorporabil. În plus, electrocasnicele încastrabile pot da un aspect mai modern bucătăriei tale.

    „La un cuptor incorporabil poți să controlezi temperatura la grad și poți să faci lucrurile mult mai precis. În plus, e mult mai eficient din punct de vedere energetic, deși curentul e mai scump decât gazul. Consumă mai puțin pentru că are ventilatoare care mențin temperatura constantă în interior. Totodată, e și mai safe pentru bucătărie”, explică chef Bogdan Alexandrescu aka Dexter, Executive Chef la Restaurantul L’Atelier de la Hotel Epoque și finalist în primul sezon al emisiunii MasterChef.

    În plus, „Din perspectiva coacerii, aragazul clasic are ardere doar de jos. Fiind pe gaz, flacăra face ca procesul de coacere să se întâmple doar de jos. Devine dificil să coci anumite produse, cum ar fi pavlova sau pandișpanul. Aici intervine avantajul cuptoarelor electrice, care sunt mai fiabile și mai practice”, spune chef Iulian Mitea, fost semifinalist al emisiunii „Chefi la cuțite”.

    Dar adevărul e că un astfel de cuptor este mai costisitor decât un aragaz. Când un aragaz clasic costă undeva între 800 și 2000 lei, un cuptor incorporabil poate depăși cu mult aceste sume. Însă existe și variante accesibile. De exemplu, Chef Iulian Mitea a cumpărat cuptorul de la Electrolux pe care îl folosește cu 2.700 lei, dar l-a găsit ulterior și la reducere, la prețul de 2.200 lei. „Trebuie să ții cont că are peste 70 de funcții, pentru rețele prestabilite. Are și dospitor, dar și deshidrator. Te ajută foarte mult, nu e doar un simplu cuptor”, explică el. Chef Dexter spune că acum se găsesc și cuptoare electrice incorporabile cu prețuri cuprinse între 800 și 1000 lei care își merită banii.

    Dacă vrei un astfel de cuptor va trebui să cumperi și o plită incorporabilă. Ambii chefi ar alege una pe gaz, nu electrică, pentru că poți să dozezi altfel energia și să încingi tigaia treptat. Iar dacă alegi o plită electrică, va trebui să investești și în vase cu inducție, care de regulă au un preț dublu față de cele normale.

    La ce să fii atent atunci când alegi hota

    hota amenajare bucatarie
    Hota ar trebui să fie în primul rând eficientă, dar să arate și bine

    Există pe piață mai multe tipuri de hotă. De exemplu, cea tradițională, care se instalează sub un dulap superior și are o formă abia perceptibilă. Hota telescopică se rabatează și se încorporează ușor în orice tip de mobilă, așa că e recomandată pentru bucătăriile mici. Dar mai sunt și hotele decorative, care se montează de obicei în diagonală față de plită și arată și bine. Iar hotele dedicate insulelor sunt masive și se prind de tavan. Pe care să o alegi? E simplu, trebuie doar să te hotărăști dacă optezi pentru un stil modern sau unul cu aer „vechi”. Recomandarea arhitectei Irina Radu e să alegi o hotă complet incorporabilă dacă vrei un concept modern, sau una independentă, cu forme și materiale în ton cu mobilierul, dacă vrei ceva clasic.

    Performanța contează cel mai mult și depinde de mecanismul de funcționare: cu evacuare sau cu recirculare (filtru de carbon). Ghidează-te după frecvența cu care estimezi că o vei folosi. Dacă nu gătești prea des, nu cumpăra o hotă de ultimă generație – alege una cu filtru de carbon. Dar dacă petreci mult timp în bucătărie, hota cu canal de evacuare ar trebui să fie alegerea, spune Iulia Văculișteanu.

    Zgomotul este și el un criteriu. În general, hotele produc sunete între 33 și 72 decibeli, dar cele mai multe se încadrează între 50 și 55 decibeli. Cu cât mai puțin zgomot produce, cu atât va costa mai mult, atenționează designerul Cosmina Nidelea. Dacă stai la casă, mai e și opțiunea hotei cu motor extern, care mută sursa zgomotului mai departe de locul în care gătești.

    Atenție la montaj. Unele hote se montează pe perete, altele pe dulap, unele pe tavan, altele perpendicular cu plita. Vezi ce se potrivește cu mobilierul și amenajarea ta și ai grijă să verifici și acest aspect înainte să cumperi.

    Cum organizezi o amenajare de bucătărie open space

    living cu bucatarie open space
    Arhitecții au ales mobilă în stil minmalist și pentru bucătărie, și pentru living Foto: Andrei Tudoran

    Dacă nu ai o cameră separată pentru bucătărie, ci una care împarte spațiul cu livingul, toate informațiile de mai sus rămân valabile, însă ar trebui să mai știi câteva lucruri în plus, conform House Beautiful. De exemplu…

    • Mobilierul de bucătărie trebuie să fie în concordanță cu cel din living. Dacă ai ales un mobilier modern pentru living, bucătăria ar trebui să fie decorată în același stil. Încearcă să creezi unitate și prin culoare și decorațiuni complementare, dar și prin materiale.
    • Culorile pereților trebuie să se potrivească. Chiar dacă ți se pare important să delimitezi vizual zona de zi de cea de gătit, încearcă să nu faci o trecere bruscă, schimbând radical nuanța pereților. Camera va părea fragmentată și, implicit, mai mică.
    • Alege electrocasnice incorporabile. Dacă optezi pentru unele clasice, ele vor fi vizibile din living, ceea ce nu îți va surprinde plăcut privirea. Mai bine le „ascunzi” după ușile închise ale dulapurilor, ca să nu deranjeze vizual.
    • Poți delimita zonele prin mobilier. Mai precis, printr-o insulă de bucătărie, care nu îți aduce doar extra spațiu de lucru. Poți să așezi în dreptul ei scaune înalte și să creezi o zonă de luat masa.
    • Investește într-o hotă performantă. Uită ce am spus mai sus – indiferent cât de rar gătești, dacă ai o bucătărie open space, contează foarte mult să ai o hotă care să absoarbă tot mirosul. Altfel riști să se impregneze în materialele textile din living.

    6 criterii de care să ții cont când alegi insula de bucătărie

    insula de bucatarie - 3
    Blatul insulei este diferit de cel al celorlalte corpuri pentru a crea contrast

    Fie că ai o bucătărie open space în care ți-ar fi utilă, fie că ai o bucătărie închisă, dar suficient de generoasă încât să nu încurce, iată câteva criterii cărora să le acorzi atenție când alegi o insulă de bucătărie.

    1. Dimensiunea și forma bucătăriei. Ele determină, de fapt, dimensiunea și forma insulei, pentru că la final trebuie să-ți rămână suficient loc de circulație și să ai acces facil la dulapuri și sertare, spune arhitecta Iunia Buricescu. Ține cont că lățimea standard a unui corp de bucătărie este de 60 centimetri, iar distanța dintre două corpuri cu uși batante trebuie să fie de 120 centimetri.

    2. Scopul insulei. O insulă de bucătărie poate fi folosită în mai multe feluri. De exemplu, poate să devină principala zonă de lucru. Ori poate să fie strict o zonă de luat masa și socializare – caz în care ar fi bine să nu o încarci cu obiecte. Dacă e o insulă mică, poate fi zonă de bar și de mic dejun. Decide din timp cum o vei folosi, ca să o poți organiza ca atare.

    3. Fluxul de lucru triangular. E a doua oară când pomenim această noțiune în acest articol și da, contează și în alegerea insulei de bucătărie. Cel mai adesea, chiuveta este vârful de triunghi mutat în zona insulei, însă poți pune acolo și plita dacă instalațiile nu-ți permit altceva. Nu plasa niciun corp de depozitare înalt între insulă și celelalte două vârfuri: frigiderul și chiuveta/plita.

    4. Nu uita de instalații. Dacă bucătăria e în stadiul incipient, poți adăuga foarte ușor prize sau țevi. Dar dacă deja e într-un stadiu avansat, asigură-te că ai posibilitatea să modifici instalațiile fără să cauzezi daune prea mari. De exemplu, dacă vrei plită, vei mota și o hotă tot acolo, așa că trebuie să te gândești unde va fi plasată evacuarea.

    5. Stabilește un buget de la început. Astfel vei putea preveni orice fel de dezamăgire care ar putea să apară. Când știi exact cât poți cheltui, știi și la ce gamă de materiale să te uiți pentru finisaje. Și dacă există vreun element în care merită să investești mai mult, acela este blatul. Trebuie să fie durabil și rezistent, mai ales dacă îți place să gătești. Și nu uita: fă un buget pentru finisaje și unul pentru execuție.

    6. Testează dimensiunile. Dacă încă nu ți-e clar că insula pe care o vrei îți încape în bucătărie, cumpără bandă izolatoare, un creion de tâmplărie și o ruletă. Apoi trasează pe pardoseală forma insulei, după dimensiunile date. Când ai terminat, marchează limitele cu scaune sau alte obiecte și învârte-te în jurul lor ca și cum ar fi insula acolo. Așa afli dacă te lovești de ele, dacă ai destul loc să gătești și dacă are logică în spațiu.

    Metode potrivite de iluminat în bucătărie

    iluminat bucatarie
    Delimitează zonele prin corpuri de iluminat

    Nu lăsa o plafonieră să fie singura ta sursă de iluminat în bucătărie. Pune la punct o strategie care să îmbunătățească atmosfera din cameră și, implicit, experiența gătitului.

    În primul rând, asigură-te că ai o lumină puternică. „Atunci când cumperi un bec trebuie să verifici două coordonate: lumeni – puterea becului şi grade Kelvini – temperatura de culoare. Recomandarea mea este de 1000 lumeni (depinde şi de numărul de surse de iluminat), dar şi o nuanţă naturală, între 5000 – 5500 grade Kelvini pentru temperatura de culoare”, zice designerul de interior Iulia Văculişteanu. Cel mai potrivit tip de lumină centrală este aplica, sugerează arhitecta Irina Radu, pentru că dispersează lumina egal. Poți folosi și corpuri suspendate transparente, dacă preferi.

    În al doilea rând, montează lumini dedicate fiecărei zone. Dacă ai o insulă, alege un corp de iluminat direcționat către ea. Dacă ai o masă, fixează acolo un pendul sau alt tip de corp centrat pe aceasta. Și ia în calcul și obiectele de mobilier cu lumină incorporată, hota sau dulapul, care pot avea benzi LED. Asta te va ajuta să ai mai bună vizibilitate și la blatul de lucru.

    Al treilea lucru important este poziționarea corectă a luminii, atenționează Iulia. Ea recomandă o șină cu minim trei spoturi, în funcție de lungimea bucătăriei, sau mai multe pendule cu ajutorul unui cablu multiplu, care să poată direcționa lumina în zonele de interes fără să creeze umbre. Insistăm să nu te bazezi pe o singură plafonieră.

    Proiecte DIY de design pentru bucătărie: ce schimbări mici poți să faci pentru un impact vizual de efect

    Nu știi cum ai putea să-ți reîmprospătezi bucătăria? Avem câteva sfaturi pentru tine! Uneori poate părea imposibil să alegi planul proiectului tău de design bucătărie, dar cheia reușitei este să nu te grăbești și să te gândești atent la cum vei folosi spațiul. Recomandat este, de asemenea, să iei în calcul și felul în care membrii familiei tale vor folosi încăperea în viitor. În primă instanță singurul lucru la care te vei gândi va fi, fără doar și poate, rolul principal al acesteia – camera pentru gătit și luat masa.

    Însă vei fi surprins că pe parcurs bucătăria ta va deveni zonă pentru terminarea temelor, camera în care copiii tăi vor învăța, probabil, să facă tot soiul de experimente culinare și un spațiu de relaxare sau de petrecere a timpului liber în compania prietenilor.

    Calitatea practică trebuie să fie, așadar, cea mai importantă în planul tău de selecție al unui design pentru bucătărie, iar forma acestuia trebuie nu doar să fie potrivită pentru stilul tău de viață, ci să-ți ușureze viața de zi cu zi.

    Idei de amenajare pentru bucătărie

    Când vorbim despre idei DIY de bucătărie nu ne referim musai la faptul că trebuie să îți construiești bucătăria de la zero de unul singur, deși dacă această idee îți face cu ochiul, suntem întâii tăi suporteri. Ce vrem de fapt să spunem este că poți face câteva schimbări simple în actuala ta bucătărie, proiecte DIY, care vor reînprospăta orice design de bucătărie ai ales inițial.

    Ne-am rezumat la cinci idei ieftine, simplu de realizat, care îți pot transforma radical spațiul de gătit în doar câteva ore. Așa că schimbă-te rapid în salopeta „de lucru”, dă drumul playlistului tău favorit și lasă-ți creativitatea să zburde:

    Schimbă culoarea dulapurilor de bucătărie

    design bucatarie vopsire dulapuri
    Vopsirea dulapurilor este o soluție la îndemână dacă vrei să schimbi un design de bucătărie de care te-ai plictisit SURSĂ FOTO: decoist.com

    Vopsirea dulapurilor de bucătărie ori doar a ușilor acestora este, probabil, unul dintre cele mai incitante proiecte DIY. Știm, nu-i tocmai o treabă ușoară și trebuie să fii o persoană răbdătoare pentru a o scoate la capăt, dar chiar și-un novice în proiecte de făcut acasă poate duce la capăt această sarcină. Înainte de toate, însă, trebuie să te documentezi și să afli care sunt produsele de care ai nevoie în funcție de materialul din care sunt realizate dulapurile tale. Dacă sari peste acest pas este posibil să le deteriorezi.

    Schimbă ușile dulapurilor pentru un design de bucătărie personalizat

    idei-de-amenajare-bucatarie-usi-dulap
    Schimbarea ușilor dulapurilor este, de asemenea, o opțiune simplă care reîmprospătează aspectul mobilierului SURSĂ FOTO: The Dots/ Brett Charles

    Dacă vrei să schimbi total aspectul bucătăriei tale fără să înlocuiești fiecare element din cameră înlocuirea ușilor dulapurilor este o idee excelentă. Este, în mod evident, o metodă mult mai ieftină decât refacerea integrală a spațiului și înlocuirea mobilei și-n plus este o inițiativă prin care, chiar și fără să-ți propui, protejezi mediul înconjurător. Multe companii vând dulapuri realizate din piese separate, așa că poți schimba cu ușurință culoarea acestora, de exemplu, sau poți găsi alt producător care are în stoc uși potrivite, ca dimensiune, carcaselor dulapurilor tale.

    Ce poți face cu faianța: o înlocuiești sau o camuflezi?

    design bucatarie stickere faianta
    Stickerele care imită plăcile de faianță vin în modele variate și sunt foarte ieftine SURSĂ FOTO: Pinterest

    Crezi că schimbarea faianței este o sarcină grea? Mai gândește-te! Schimbarea faianței nu este atât de dificilă pe cât ai crede și este o metodă grozavă și ieftină pe deasupra de a adăuga un strop de culoare și textură în planul tău de design pentru bucătărie. Un pont bun ar mai fi folosirea stickerelor care imită faianța – acestea sunt disponibile în multe magazine și vin în modele foarte variate. Sunt, pe deasupra, foarte ieftine.

    Există o soluție simplă pentru schimbarea aspectului podelelor?

    design bucatarie vopsire podele alb
    Vopseaua albă dai vechii tale podele un look elegant și modern SURSĂ FOTO: Real Home

    Ai podea de lemn în bucătărie? Vopsește-o! Este un sfat îndrăzneț și înțelegem dacă preferi să nu îl urmezi, însă tendințele ultimilor doi ani vorbesc, iar noi am ales să plecăm urechea. Alegerea evidentă este albul pentru un look elegant și modern, dar ai putea să optezi și pentru culori întunecate, dacă asta simți că se potrivește mai bine stilului tău.

    Înlocuiește ușile dulapurilor cu perdele

    perdele dulapuri bucatarie design
    Înlocuirea ușilor de la dulapuri cu perdele este, probabil, cel mai simplu truc DIY pentru bucătărie SURSĂ FOTO: The organized home

    Dacă te numeri printre persoanele care au o afinitate pentru stilul rustic, cu note vintage, te sfătuim să citești în continuare. În cazul în care ușile dulapurilor tale nu mai pot fi salvate, poți să renunță la ele fără să te gândești de două ori înainte.

    Nu te gândi că trebuie să scapi de toate dulapurile din bucătărie doar pentru că ușile lor nu mai sunt demne de salvat – le poți înlocui cu perdele. Ai libertatea de a alege orice model îți dorești pentru că oricare va fi acesta, schimbarea pe care o aduce acest artificiu de design bucătărie te va surprinde într-un mod deosebit de plăcut.

    Realizează un perete estetic pentru depozitat

    Acest proiect DIY este grozav pentru a adăuga spațiu de depozitare, dar și un plus estetic, unei bucătării mici. Dacă bucătăria ta are un perete pe care nu îl poți folosi pentru corpuri de depozitare, a cărui utilitate este irosită, transformă-l într-un perete practic și stylish. Îl poți folosi pentru agățarea plantelor aromatice, a celor mai frumoase tigăi din colecția ta sau a tocătoarelor din lemn, pentru o notă rustică.

    Acestea sunt cele mai importante lucruri într-o amenajare de bucătărie, dar nu strică să-ți găsești singur inspirația. Dacă nu ai idei sau dacă cele de pe Pinterest ți se par nepotrivite pentru apartamentele și casele din România, vezi aici 60+ imagini cu bucătării amenajate de arhitecți și designeri români.

    Foto principală: Diana Oros/ amenajare de Four Design Studio

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments