CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cele mai bune soluții DIY pentru curățarea tigăilor arse

    Procesul de curățare a unor tigăi arse nu este unul tocmai plăcut, mai ales după o cină copioasă în urma căreia vasele au avut mai mult sau mai puțin de suferit. Resturile încrustrate de mâncare arsă sunt uneori o provocare chiar și pentru cele mai dure produse de curățat, dar și pentru cele mai bune tigăi. Vestea bună e că sunt multe soluții care te pot ajuta în acest caz. Te-ai fi gândit, de pildă, că poți curăța tigaia cu Coca-Cola?

    Deși nu te putem ajuta să eviți coșmarul unei tigăi pârjolite, venim în sprijinul tău cu sfaturi care te vor ajuta să faci vasul năpăstuit să arate ca nou. Înainte să arunci tigaia, te sfătuim să folosești soluțiile de curățare tigăi arse de mai jos.

    Tigăi arse / Tigăi ceramică / Exterior tigaie / Tigăi aluminiu

    1. Curățare tigăi arse cu detergent lichid și apă clocotită

    Pentru tigăile arse, adăugă câteva picături de săpun lichid în tigaia plină cu apă clocotită. Las-o pe foc timp de zece minute, iar apoi las-o să se răcească complet înainte să speli tigaia cu partea abrazivă a unui burete.

    Se fierbe timp de zece minute, se ia de pe foc și se lasă să se răcească complet înainte de a spăla cu partea abrazivă a unui burete. Poți să adaugi lămâie înainte de a fierbe pentru a îndepărta petele de pe oțel și smalț. În cazul tigăilor din fontă sau cupru nu folosi lămâie, pentru că ar putea coroda tigaia.

    Clătește tigaia și pulverizează ulei de gătit pe suprafața ei pentru umplerea porilor și crearea unei suprafațe netede, antiaderente.

    2. Curățare tigăi arse cu sare

    Sarea de masă funcționează cel mai bine în cazul tigăilor cu urme ușoare de arsuri pe margini și pe fundul tigăilor. Presară o cantitate generoasă de sare în centrul tigăii. Folosește un burete umed pentru a aplica sarea în zonele afectate. Repetă acest proces ori de câte ori e nevoie.

    Sarea de masă este grozavă pentru urmele de arsură de pe părțile laterale ale tigăii, create ca urmare a revărsării sosului/ tocanițelor și supelor. Poți să folosești acest truc și pentru fundul tigăii, dacă arsurile nu sunt severe.

    Ia un cartof mare, taie-l în două, toarnă sare din belșuj pe pe partea tăiată și freacă urmele de care vrei să scapi.

    3. Curățare tigăi arse cu bicarbonat de sodiu

    curatare tigai arse diy

    Bicarbonatul de sodiu și-a câștigat deja reputația de bun agent de curățare cu multiple întrebuințări. Dar dedicăm acest capitol tigăilor, în curățarea cărora bicarbonatul de sodiu este foarte eficient.

    Umple cratița cu apă până când fundul este acoperit și adaugă o cană de oțet. Pune-o pe foc până fierbe și adaugă două linguri de bicarbonat de sodiu, după care lasă amestecul să acționeze timp de câteva minute.

    Adaugă două linguri de bicarbonat de sodiu și lăsă-l să acționeze în amestec timp de câteva minute. Spală tigaia și folosește partea abrazivă a unui burete sau, dacă vasul îți permite, un burete de sârmă pentru a curăța toate bucățile de arsură rămase.

    4. Curățare tigăi arse cu Cola

    Cola poate fi foarte eficientă împotriva arsurilor de pe tigaie. Tot ce trebuie să faci este să umpli tigaia cu Cola cât să acoperi zonele arse. Las-o să acționeze timp de câteva ore, iar la final curăță tigaia cu o racletă pentru a îndepărta orice urmă de murdărie și arsură.

    Curățare tigăi arse: cu ce se curăță tigaia din ceramică

    Tigăile și vasele din ceramică sunt populare datorită suprafaței lor de gătit antiaderentă. Denumirea te poate induce în eroare, întrucât tigaia nu este făcută în întregime din ceramică, doar stratul lipit de petalul vaselor de gătit.

    Cu ce se spală tigaia din ceramică și cât de des trebuie curățată

    Tigăile noi-nouțe din ceramică și vase de gătit trebuie spălate manual în apă caldă cu detergent de vase, clătite bine și uscate cu o cârpă moale. Acest lucru va elimina particulele de praf și murdărie care s-au depus pe suprafață în timpul producției și transportului.

    Vasele de gătit ceramice trebuie spălate după fiecare utilizare pentru îndepărtarea completă a rămășițelor și rezidurilor alimentare. Verifică periodic suprafața vaselor și caută semne de decolorare.

    Cu ce se curăță tigaia din ceramică: de ce ai nevoie

    • Burete sau cârpă moale;
    • Prosop de vase;
    • Chiuvetă sau un vas mare;
    • Apă caldă;
    • Lichid de spălat vase;
    • Bicarbonat de sodiu (opțional);
    • Peroxid de hidrogen (opțional).

    Instrucțiuni:

    Lasă tigaia ceramică să se răcească după folosire. Stratul ceramic nu răspunde bine la schimbările rapide și drastice de temperatură. Lasă întotdeauna vasele de gătit ceramice să se răcească complet înainte de a încerca să le speli.

    1. Umple o chiuvetă sau un recipient mare cu apă și lichid de spălat vase. Lasă tigaia la înmuiat câteva minute după care curăț-o cu o cârpă moale.
    2. Clătește tigaia cu apă caldă, usuc-o cu un prosop moale sau las-o să se usuce într-un suport pentru vase.
    3. Îndepărtează alimentele întărite cu bicarbonat de sodiu.
    4. Dacă mâncarea s-a ars și s-a lipit de învelișul ceramic lasă tigaia să se înmoaie în apă caldă, cu săpun, timp de cel puțin 30 de minute.
    5. Înmoaie un burete umed în bicarbonat de sodiu uscat și folosește-l pentru a curăța urmele rămase.
    6. Clătește bine și usucă vasele pentru gătit.
    7. Dacă mâncarea nu se desprinde ușor, stropește fundul tigăii cu bicarbonat de sodiu din belșug și adaugă una până la două linguri de apă fierbinte în tigaie.
    8. Lasă amestecul în tigaie timp de 30 de minute și curăță apoi cu un burete de vase într-o mișcare circulară timp de câteva minute. Repetă dacă este necesar, apoi clătește și usucă.

    AȘA NU: Nu folosi niciodată produse foarte abrazive, de la bureți, la detergenți, pentru curățarea tigăilor din ceramică prin frecare. Acestea pot provoca zgârieturi minuscule care deteriorează suprafața și reduc calitatea antiaderentă a finisajului.

    Cu ce se curăță tigaia din ceramică: scapă de decolorarea cu peroxid de hidrogen

    După multe utilizări, pelicula ceramică de pe tigaia ta se poate decolora. Pentru a ajuta la recuperea finisajului toarnă suficient peroxid de hidrogen 3% (rezistența obișnuită de prim ajutor este în regulă) pentru a acoperi fundul tigăii. Pentru a fi eficient, peroxidul de hidrogen ar trebui să facă bule. Dacă acest lucru nu se întâmplă, soluția nu este proaspătă și ai nevoie de o sticlă nouă.

    1. Lasă peroxidul de hidrogen să stea în tigaie timp de 30 de minute, apoi clătește și usucă. Acțiunea ușoară de albire a peroxidului va lumina finisajul.
    2. Folosește bureți normali, moi, și lavete în curățarea tigăilor cu înveliș ceramic.
    3. Cu ce se curăță tigaia din ceramică: bicarbonatul de sodiu, un abraziv fin natural.
    4. Amestecă bicarbonatul de sodiu cu apă sau ulei de măsline până când ajunge la consistența pastei de dinți. Acest lucru funcționează excelent ca opțiune de curățare ecologică și îndepărtează grăsimea arsă.
    5. Aplică și și freacă ușor, circular, pasta cu un burete sau o lavetă moale. La final clătește bine tigaia și usuc-o sau las-o în suportul de vase.

    Curățare tigaie exterior: cum cureți arsura de pe fundul tigăii

    curatare tigai arse fund
    Primul lucru pe care trebuie să îl faci când cureți fundul tigăii este să elimini excesul de grăsime.

    Curățarea fundului pătat al tigăii nu este niciodată o sarcină rapidă și confortabilă, mai ales atunci când există resturi uscate de alimente arse pe suprafață. Dar iată ce trebuie să faci și ce metode poți să folosești în afara celorlalte soluții prezentate în articol, care dau rezultate și în acest caz.

    Curățare tigaie exterior: primul pas este degresarea

    Primul lucru pe care ar trebui să-l faci când cureți fundul exterior al tigăii este să elimini excesul de grăsime. Degresează suprafața cu oțet alb sau detergent de vase de vase. Dacă vasul este plin de grăsime învechită folosește un degresant cremă din comerț, care are o acțiune mai puternică.

    Curățare tigaie exterior: al doilea pas este îndepărtarea resturilor arse de mâncare

    Odată ce îndepărtezi stratul de grăsime trebuie să cureți resturile de mâncare arsă. Scapă de aceste pete cu ajutorul unei paste abrazive cu o consistență groasă din bicarbonat și apă.

    Curățare tigaie exterior: implică spălarea, curățarea și uscarea

    Curăță toate resturile de mâncare de pe fundul exterior al vaselor tale de gătit cu o perie sau un burete abraziv (atenței la materialul tigăii). Clătește tigaia cu apă caldă și usuc-o bine și pune-o la locul ei, în siguranță, până la următoarea utilizare.

    Soluții extra pentru curățarea fundului tigăii

    Ia în calcul și curățarea cu ketchup și folosirea cremei de tartru pentru curățarea tigăii.

    1. Ketchup

    Acidul din ketchup va curăța eficient fundul exterior al tigăii, mai ales dacă este din cupru. Aplică-l peste zona pătată și lăsă-l să acționeze aproximativ zece minute. Apoi freacă suprafața cu un burete care nu zgârie. Evită această metodă dacă ai o tigaie din oțel inoxidabil sau fontă.

    2. Crema de tartru

    Fă o pastă cu trei părți cremă de tartru și o parte apă. Aplică pasta peste zona pătată sau arsă umezită și las-o să acționeze asupra petelor cel puțin zece minute. Ia un burete umed, care nu zgârie și începe să freci ușor să frecați. Nu folosi această metodă pe tigaia din oțel inoxidabil și fontă.

    Curățare tigăi arse: cu ce se curăță tigăile de aluminiu

    Tigăile de aluminiu trebuie, în primul rând, ferite de bureți sau produse puternic abrazive. Bureții clasici, moi, și lavetele sunt de ajuns.

    Aceste vase se regăsesc în cele mai multe locuințe, pentru că se încălzesc rapid și uniform și au un preț avantajos. Totuși, tigăile din aluminiu se pătează la fel de ușor ca fonta sau oțelul inoxidabil și este esențial să folosești o metodă de curățare bună.

    De multe ori, cea mai simplă alegere este cea care dă cele mai bune rezultate. Tigăile de aluminiu trebuie însă întreținute, așa că asigură-te că le speli manual cu detergent de vase și săpun după fiecare utilizare. Pentru petele mai puțin serioase, asta ar trebui să fie de ajuns. Poți folosi un abraziv ușor în completare, dar fără să îl aplici prin frecare.

    Evită curățarea cu înălbitor sau cu soluție de curățare degresantă, pentru că ambele pot distruge vasele din aluminiu. Pentru petele care ies greu, folosește una dintre următoarele soluții:

    Cu ce se curăță tigăile de aluminiu: oțetul face minuni

    Oțetul este unul dintre cele mai apreciate soluții de casă, pentru că face față multiplelor provocări de care te lovești în curățenie. Este eficient chiar și în prevenirea invaziilor insectelor. Folosește oțet pentru a face față alimentelor lipite și altor pete organice de pe vasele de aluminiu.

    Ai nevoie de:

    • două sau mai multe căni de oțet alb;
    • mănuși de cauciuc;
    • burete cu parte abrazivă fină;
    • detergent lichid de vase.

    Pentru a curăța aluminiul turnat sau alte piese de aluminiu, pune-ți mai întâi mănușile. Când cureți o oală, acoperă toată zona pătată cu oțet. Așază recipientul pe aragaz la foc mediu și lasă amestecul să fiarbă timp de aproximativ zece minute. Aruncă oțetul, lasă tigaia să se răcească un minut și freacă cu un burete sau o cârpă moale zonele afectate. Clătește cu săpun de vase și apă curată.

    O altă opțiune este frecarea cu un amestec de oțet și apă, urmată de clătirea cu apă și detergent de vase. La final, clătește din nou doar cu apă și usucă bine pentru a evita petele de apă pe tigaie.

    Cu ce se curăță tigăile din aluminiu: efectul peroxidului și al bicarbonatului de sodiu

    Peroxidul de hidrogen este un agent de curățare puternic care elimină rapid petele, iar adăugarea de bicarbonat de sodiu potențează efectele acestui produs.

    Ai nevoie de:

    • două linguri de bicarbonat de sodiu;
    • trei linguri de peroxid de hidrogen;
    • mănuși de cauciuc;
    • un burete obișnuit sau un burete magic.

    Combină peroxidul și bicarbonatul de sodiu până formează o pastă și folosește un burete pentru aplicarea pe pete. Așteaptă zece minute, apoi freacă pasta uscat, curăță suprafața, apoi clătește cu apă fierbinte. Această soluție este eficientă și în curățarea ruginei de pe tigăile de aluminiu.

    Cu ce se curăță tigăile de aluminiu atunci când petele sunt greu de scos

    Apa clocotită și sarea de masă merg de minune împreună în curățarea tigăilor de aluminiu. Folosește și o bucată de folie de aluminiu după cum îți vom explica în cele ce urmează.

    Ai nevoie de:

    • două linguri de sare de masă;
    • un litru de apă;
    • mănuși de siguranță din cauciuc;
    • burete;
    • folie de aluminiu.

    Umple tava sau tigaia cu apă cât să acoperi toate petele sau alimentele lipite și adaugă două linguri de sare și bucata de folie de aluminiu. Fierbe soluția timp de 15-20 de minute. Scurge apoi lichidul, lasă vasul să se răcească și curăță așa cum faci de obicei. Poți să folosești cremă de tartru pentru un plus de putere sau suc de lămâie ori oțet alb.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Cele mai bune soluții DIY pentru curățarea tigăilor arse