
Tips&tricks: greșeli de evitat în amenajarea și organizarea balconului
Când calculezi câți metri pătrați utili are apartamentul tău, balconul nu intră în ecuație. Dar dacă eviți câteva greșeli de amenajare în balcon și acorzi atenție organizării lui, poate deveni indispensabil.
Pentru ce folosești balconul? Sigur l-ai mobilat eficient pentru nevoile tale? Cinci specialiste te ghidează printre greșeli și soluții pentru un balcon adaptat nevoilor tale.
Nu iluminezi balconul
De multe ori, balconul nu e prevăzut cu priză, așa că ajunge total neiluminat, ceea ce limitează semnificativ folosirea lui.
Soluția: Schimbă planul de amenajare în balcon și creează o atmosferă cozy în această încăpere, sugerează arhitecta Luiza Popescu de la Acrea Design. Fie că e o ghirlandă de luminițe, o lampă cu baterie, un felinar sau o lampă cu lumina solară, vei observa rapid îmbunătățirea și vei petrece mai mult timp acolo. Utilizează corpuri de iluminat cu lumină incandescentă sau, în orice caz, cu lumină caldă.
Depozitezi haotic, fără a organiza obiectele
Atunci când folosești balconul ca spațiu de depozitare, ai tendința să aduni în el toate obiectele cărora nu le mai găsești loc în casă: bradul artificial, haine vechi, scaunele pentru musafiri și multe altele. Iar în timp, balconul devine o gaură neagră.
Soluția: Când începi procesul de amenajare în balcon, designerul de interior Iulia Vaculisteanu de la Designful îți recomandă să împarți pe categorii și să ordonezi obiectele depozitate în balcon (în funcție de mărime sau de utilizare), astfel încât să optimizezi spațiul disponibil.
Închizi balconul, deși nu-i oferi un rol special
Oamenii fie închid balconul ca să îl folosească pentru depozitare, fie pentru că vor să spargă peretele dintre el și camere pentru a le extinde. Dar dacă nu ai astfel de planuri, nu e cea mai bună idee să închizi balconul. (Nici măcar pentru a te asigura că va fi mai cald în casă. Poți regla pierderile de căldură printr-o tâmplărie bună, montată corespunzător.)
Soluția: Luiza Popescu crede că un balcon deschis înlătură aspectul de tunel din casă, asigură o aerisire mai bună în perioadele călduroase și poate fi un spațiu de relaxare, cu amenajarea potrivită.
Îl folosești doar ca spațiu de fumat
Pe de altă parte, există și situații în care balcoanele ajung să fie goale, privite doar ca spații de fumat, fără mobilă sau accesorii, e de părere Iulia. Cu puțină imaginație, ele pot fi transformate în locuri de citit, mici birouri, spații de depozitare sau chiar și încăperi de stat cu musafirii.
Soluția: Nu irosi o încăpere care-și poate găsi cu ușurință un rol important în casă. Gândește-te ce utilizare i-ai putea da și mobilează spațiul măcar minimal. În timp, vei vedea că atmosfera se va schimba radical.
Nu-l iei în calcul la curățenie
Balcoanele au de obicei mobilier minimal și gresie ca pardoseală, așa că de multe ori sunt uitate, când vine vorba de curățenie.
Soluția: Include balconul în planul de ordine și curățenie, îndeamnă designerul de interior Beatrice Marta de la Something We Design. Chiar dacă nu-l folosești foarte mult, praful de afară pătrunde întâi pe balcon și apoi în casă.
Pui prea multe dulapuri
Arhitecta Alina Andrei de la Za.Da a observat că oamenii au tendința să pună cât mai multe dulapuri pe balcon, pentru cât mai mult spațiu de depozitare. Însă aglomerarea spațiului cu dulapuri masive blochează circulația și să scade, de fapt, funcționalitatea balconului.
Soluția: Decorează această încăpere proporțional cu spațiul. Rezumă-te la un pantofar subtil și/sau un dulap, dacă spațiul îți permite.
Folosești materiale nepotrivite pentru mobilă
Cosmina Nidelea de la Chiral Interior Design Studio atrage atenția că în multe balcoane deschise se regăsesc dulapuri din PAL sau MDF, materiale care se deteriorează ușor din cauza intemperiilor sau a razelor solare.
Soluția: Folosește mobilier conceput din materiale potrivite pentru spații deschise precum plasticul, PVC-ul, fierul forjat, bambusul și aluminiul.
-
Balcon
Trucuri și soluții pentru amenajarea unui balcon închis sau deschis
-
Balcon
5 criterii de care să ții cont când alegi copertina balconului și 5 modele recomandate de arhitecți
-
Before&After
Before&after dintr-un balcon scos din cărțile lui Jules Verne: au făcut totul singuri, inclusiv tăierea lambriurilor
-
LIFE
De ce primăvara și vara îmi cumpăr mai mult garoafe și garofițe decât orice alte flori
Și nu voi renunța la ele prea curând.
-
LIFE
Hotspot: Bistropolitan, un local eclectic care-ți propune o vacanță culinară în București
Ca să te simți ca în concediu chiar la tine în oraș.
-
LIFE
5 hoteluri de lux din România cu priveliști naturale care-ți taie răsuflarea
Conectează-te cu natura și treci în revistă aceste căzări superbe, în care să te simți ca prinții și prințesele.