A gândit numeroase spații de depozitare ascunse, încât să nu rămână nimic la vedere, nici măcar biroul
publicat pe 31 oct. 2022Fiecare proiect de amenajare vine la pachet cu o doză de neprevăzut. Fie sunt întârzieri, fie bugetul e depășit etc, însă de data aceasta surpriza a fost una plăcută. Lucia Gutiu Sucală a început renovările la acest apartament din Cluj-Napoca în calitate de designer, iar la final s-a mutat acolo. Da, această amenajare implică și o poveste de dragoste.
Lucia și Tudor s-au cunoscut în ianuarie 2021, în contextul în care Tudor avea nevoie de ajutorul unui designer pentru amenajarea apartamentului său din complexul rezidențial CBC din Cluj-Napoca. În brief-ul inițial, Tudor avea două cerințe: parchetul triplustratificat cu model herringbone și un decor neutru, cu accente de verde. Iar Lucia a avut grijă să prioritizeze locurile de depozitare, în special pentru încălțăminte. Și nu a lăsat nici un lucru la vedere, nici măcar cuierul din hol.
Livingul și bucătăria, separate printr-o unitate pentru televizor
Apartamentul are o suprafață de 62 metri pătrați, plus 7 metri pătrați de terasă. Este alcătuit din living, bucătărie, baie, hol și dormitor. Bucătăria și livingul alcătuiesc un open space, dar cele două spații sunt delimitate printr-un suport pentru televizor, făcut pe comandă, care vine pe toată înălțimea camerei.
„Suportul TV a fost o provocare interesantă. Sub el și din tavan avem cabluri pentru prize, întrerupătoare, firul de la termostat, cablu TV, net și de toate. Nu am dorit să fie un perete închis, ca atunci când se stă la bucătărie să nu ai senzația că ești separat de restul încăperii. În acest cadru am plasat televizorul și sistemul audio, avem routere pentru internet și o zonă de depozitare sub televizor. Pe partea dinspre bucătărie am pus uși. Adâncimea permite depozitarea de dulciuri, sticle sau diverse lucruri”, spune Lucia.
Principala misiune a proiectului: multe spații de depozitare și cât mai puține lucruri la vedere
Fiind un spațiu deschis, proprietarii și-au dorit cât mai puține lucruri la vedere. Mobilierul de bucătărie, făcut pe comandă de cei de la Inovis, pune accent pe spațiile de depozitare. Există chiar și un loc special pentru aparatul de cafea, blendere și alte electrocasnice mici, astfel încât blatul să rămână liber.
„Mobilierul are fronturi din MDF, blat din compozit și chiuvetă sub blat cu dozator pentru detergent. Am ales mânere de tip Gola și mâner de cant negru pe toată înălțimea mobilierului. Pentru veșnica problemă a pereților strâmbi, am optat ca tot mobilierul din casă să aibă un cadru gri antracit pe care numai cei de la Inovis știu cum l-au decupat încât să se muleze perfect după pereți și să mascheze faptul că nu sunt perfecți”, explică Lucia.
Soluție ingenioasă pentru camuflarea biroului
Mobilierul din living pornește de la aceeași idee de depozitarea ascunsă, dar are și spații de display care să echilibreze lucrurile la nivel estetic. Partea centrală a mobilierului, cu o volumetrie puțin diferită, ascunde biroul și toate suvenirurile adunate în călătoriile făcute de cei doi proprietari. În felul ăsta a fost păstrată imaginea de spațiu aerisit pe care Lucia și-a dorit-o atât de mult și a fost făcută o separare clară între casă și serviciu.
„Ne-am dorit să ascundem toate cablurile. În afară de încărcătoarele de la telefoane, nu se vede nicăieri nici un cablu și pentru asta sunt mândră. Am dorit să ascund monitoarele, pentru că odată cu pandemia, Tudor a început să lucreze de acasă, ceea ce a implicat multe lucruri venite la pachet. La un moment dat, aveam cinci laptopuri și o grămadă de prelungitoare, toate pe masa mea din sufragerie. Am zis că așa ceva este de neacceptat în noul apartament. În principiu, am insistat să ascund tot. Să pară cât mai curat, chiar și atunci când e deranj. Ah, și să nu văd încălțăminte înșirată la ușă”, povestește Lucia.
Din amenajare nu lipsesc proiectele DIY
Livingul include și o zonă de dining, poziționată în apropierea unității TV, dar și a bucătăriei. Masa rotundă din lemn este făcută de un atelier local și a costat 2200 lei, iar scaunele gri tapițate sunt de la Homewish.
Pentru textură, Lucia a ales să placheze peretele din spatele canapelei cu polistiren care imită cărămida, și pe care l-a zugrăvit ulterior gri antracit. Ca element de contrast, a ales o canapea galbenă pe colț. Amenajarea livingului include și mici proiecte personale, precum măsuța de cafea, făcută de tatăl Luciei sau tablourile, meșterite de ea și de fratele ei.
Dormitor în nuanțe neutre, cu mult spațiu de depozitare
Cel mai curajos proiect DIY este însă patul din dormitor. Este făcut de cei doi proprietari, cu ajutor de la tatăl Luciei. Amenajarea de aici este una caldă, în culori neutre, dar nu neglijează spațiile de depozitare. Dormitorul este singurul loc din casă care a permis poziționarea unui dulap cu suficientă adâncime pentru umerașe. Există corpuri de mobilier și deasupra patului, pe toată lungimea peretelui. Noptierele au fost gândite în așa fel încât să ofere spațiu de depozitare, dar și suport pentru prizele montate pe laterala lor. Când Lucia a început să amenajeze apartamentul, instalația electrică era deja configurată, așa că a renunțat la ideea de a poziționa și al doilea întrerupător lângă tăblia patului.
Amenajarea apartamentului a durat un an și a costat 37.000 euro
Lucia și Tudor nu au vrut să sacrifice totul pentru amenajarea apartamentului. Au continuat să călătorească și și-au dat voie să facă lucrurile în ritmul lor. Șantierul a durat cam un an, iar bugetul alocat a depășit suma de 37.000 euro. Lucrările nu au fost lipsite de peripeții. Apartamentul este situat la ultimul etaj al blocului și au apărut probleme cu infiltrațiile în tavan. Dificilă a fost și găsirea unui meseriaș priceput care să știe să monteze parchetul herringbone.
Resurse
Parchetul din lemn triplustratificat este de la Barlinek, ușile de la Porta Doors. Mobilierul este făcut de Inovis Furniture și a costat în jur de 13.000 euro. Canapeaua este cumpărată de la Vivre, iar covorul din living de la Diego.
Sfaturi pentru amenajare de la designerul Lucia Gutiu Sucală:
- Nu face rabat de la calitatea produselor precum: uși, parchet, mobilier personalizat.
- Dacă ești designer, ascultă și ține cont de ceea se își doresc beneficiarii. În primul rând, lor trebuie să le placă, apoi ție.
- Pune mereu accent pe instalația electrică. Safety first, design after!
- Gândește atent amenajarea intrării în casă. Eu încerc mereu să fac cât mai curate vizual holurile de la intrare. Vreau să ascund tot, de la haine aruncate și uitate pe cuier cu lunile, la încălțăminte aliniată ca soldații la defilare.
-
Apartamente cu 2 camere
Mobilier pe comandă pentru amenajarea unui apartament de 60 metri pătrați, axată pe spații de depozitare ascunse
-
Apartamente cu 2 camere
Dining în balcon și spații de depozitare pe comandă, într-un apartament de doar 40,5 metri pătrați
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajarea aerisită a unui apartament de două camere din București a durat doar două luni
-
Curte
Molidul argintiu: cum se îngrijește și înmulțește acest copac superb de curte
Un arbore unic, care poate fi punctul central al grădinii tale.
-
LIFE
Semnificația coroniței de Crăciun. Unde e bine să o așezi în casă și ce simbolizează
Îți spunem și cum să îți faci una acasă.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
La câte grade se spală pernele și ce trebuie să știi dacă nu vrei să le duci la spălătorie
Depinde de tipul pernei.