UTILE

Ghidul cumpărătorului de mobilă second hand: tot ce trebuie să știi ca să decizi dacă merită achiziția

    Piesele de mobilă second hand vin cu povești interesante, cu urme ale trecerii vremii și dovezi că au mai fost iubite anterior. Bagajul pe care îl aduc cu ele e destul de mare – poate uneori prea mare ca să mai merite investiția. Dar cum îți dai seama ce e bun de luat acasă și ce nu? Afli mai jos.

    Defecte acceptabile / ce să verifici când cumperi mobilă veche / criterii de verificare pentru mese și scaune second hand / ce să verifici dacă vrei o comodă cu sertare second hand / atenție la fotolii second hand și alte piese tapițate / ce să verifici la veioze vintage sau alte obiecte de iluminat / defecte alarmante / cum recunoști o piesă valoroasă

    Care sunt defectele pe care e în regulă să le treci cu vederea

    Un lucru important pe care e ideal să îl iei în considerare când cumperi mobilier vintage și second hand este că întotdeauna va avea mici defecte. Dar pe unele chiar e indicat să le treci cu vederea, ca să te poți bucura de o piesă unică în locuința ta.

    „Ușoare zgârieturi, patină obținută prin folosirea îndelungată, vopseaua originală sărită parțial sunt detalii pe care nu doar că ar trebui să le treci cu vederea, ci chiar să le prețuiești”, explică arhitecta Laura Paraschiv, owner al magazinului de mobilier vintage Circa 1703 – 3071. Laura menționează că tocmai aceste mici imperfecțiuni dau caracter obiectelor.

    „Ele sunt dovada trecerii timpului, au viață și mi se pare că naște un sentiment de atașament mai puternic decât un obiect nou, scos din țiplă. Au un trecut, dar și un viitor și asta mi se pare foarte satisfăcător”, adaugă arhitecta.

    Oricum, zgârieturile de suprafață pot fi reparate, amintește Diana Goanță, owner al noului magazin de mobilă second hand Ciclic Vintage, pe care l-a deschis recent din dorința de a refolosi piesele de mobilier vechi, mid-century modern, și a le da o nouă viață. Ea spune că în general piesele cu adevărat speciale merită cumpărate și duse la recondiționat la o persoană specializată în asta.

    „Ia în calcul durabilitatea materialului. Lemnul masiv nu pune mari probleme când vine vorba de reparat sau refinisat, cel furniruit cere însă un specialist, deci costurile cresc”, atenționează ea. Sfatul ei e să nu te sperii nici măcar de carii de lemn, „însă recomand ca orice piesă veche din lemn să fie supusă unui tratament anti-cari înainte de a fi adusă între alte piese din lemn, vechi sau noi”.

    Cum îți dai seama că o piesă de mobilier vechi este în stare bună

    De multe ori, piesele de mobilă second hand sau vintage nu sunt tocmai ieftine, precum cele produse în masă. Dar ideea este să pleci dintr-un astfel de magazin cu un obiect de calitate mai bună, cu un aspect unic. „În primul rând, studiază obiectele pe toate părțile, inclusiv cele care nu sunt vizibile în mod normal”, sfătuiește Laura. Recomandarea ei este să te uiți chiar și sub piesă, pentru că de multe ori acolo se găsesc urmele de cari, petele produse de insecte, crăpăturile sau reparațiile improprii.

    Ce să verifici dacă cumperi mese sau scaune second hand

    scaune second hand
    E important ca picioarele să nu fie deteriorate când cumperi scaune second hand. Foto: Circa 1703 – 3071

    Dacă vrei să cumperi mese sau scaune second hand, atunci verifică-le picioarele, să nu fie deteriorate, îndeamnă Diana. Și atenție la material. „Realizează un test de atingere a materialului, astfel îți vei da seama dacă piesa de mobilier este din lemn masiv, furnir sau MDF”, spune ea. Valabil pentru orice piesă, nu doar în cazul meselor.

    „Verifică stabilitatea obiectului. Așază-te pe scaun pentru a vedea dacă este comod și dacă îți suportă greutatea. Mișcă masa stânga dreapta pentru a verifica dacă picioarele sunt bine încleiate”, spune Laura. Un detaliu care s-ar putea să îți scape este înălțimea mesei. „Am constatat că standardele de înălțime din anii ’40 – ’50 nu corespund celor din zilele noastre și s-ar putea să observi de-abia acasă că nu au loc genunchii tăi de secol XXI sub ea”, adaugă.

    Verifică îmbinările la comoda cu sertare second hand sau alte corpuri cu spații de depozitare

    comoda cu sertare second hand
    O comodă cu sertare second hand merită investiția dacă are îmbinări tip coadă de rândunică. Foto: Ciclic Vintage

    Dacă vrei o comodă cu sertare second hand sau o consolă, sertarele sunt primul lucru la care ar trebui să te uiți. „Sertarele trebuie să alunece cu ușurință, iar îmbinarea lor să fie una de genul coadă de rândunică. Această îmbinare este cea mai rezistentă și cu siguranță nu se va dezlipi”, spune Diana Goanță.

    Tot la sertare ar trebui să acorzi atenție și felului în care se deschid. „Sertarele ar trebui să gliseze cu ușurință, balamalele să fie intacte, masa sau scaunul să poată fi utilizate în condiții de siguranță”, spune Laura Paraschiv.

    Atenție la fotolii second hand și alte piese tapițate

    fotolii second hand ciclic vintage
    Verifică starea tapițeriei și umpluturii înainte să cumperi fotolii second hand. Foto: Ciclic Vintage

    Lemnul e ușor de reparat, până și furnirul poate fi „dres” de un specialist, dar cu tapițeriile textile e ceva mai greu, așa că ai grijă când cumperi fotolii second hand. „Eu am rețineri când vine vorba de achiziționarea obiectelor second hand tapițate, mi se pare important să fie chiar în stare foarte bună sau să știi de unde provin”, atenționează arhitecta. Laura spune că e bine să iei în calcul chiar retapițarea lor și schimbarea materialului de umplutură.

    „Mi-e teamă de prezența unor insecte pe care nu le vezi cu ochiul liber și care pot infesta rapid noua lor casă. Mirosul ciudat, petele mici negre de pe material ar trebui să te oprească să achiziționezi acel obiect dacă nu ai disponibilitatea financiară pentru a le recondiționa apelând la un profesionist care niciodată nu este ieftin”, concluzionează ea.

    Totuși, dacă ai constatat că tapițeria e în regulă și vrei să cumperi obiectul respectiv, mai ia în calcul un detaliu. „Piesele tapițate ar trebui să aibă rame solide”, atenționează Diana. Altfel, degeaba tapițeria este impecabilă dacă structura fotoliului este putrezită.

    Când cumperi veioze vintage sau alte obiecte de iluminat vechi, verifică instalația electrică

    veioze second hand circa
    E recomandat să schimbi instalația electrică a unei veioze second hand. Foto: Circa 1703 – 3071

    Dacă te-ai îndrăgostit de un lampadar vechi dintr-un magazin de mobilier vintage, abajurul nu e singurul care ar trebui să fie în formă bună. „Din experiența mea, aproape 25% dintre corpurile de iluminat pe care le-am strâns pentru Circa 1703-3071 aveau instalația electrică compromisă, deși nu părea la prima vedere”, spune Laura Paraschiv. Arhitecta atenționează că e important să schimbi complet cablurile electrice ale obiectelor de iluminat vechi.

    „La lămpile mai noi, anii ’70-’80, verifică în mod special starea fasungului. De cele mai multe ori este din material plastic, iar folosirea îndelungată a unor becuri cu incandescență prea puternice, care nu au respectat specificațiile tehnice ale producătorului, au compromis aceste piese, plasticul este de multe ori ars sau a devenit casant”, spune Laura.

    Defecte care nu trebuie ignorate sub nicio formă

    Sigur că e normal ca o piesă de mobilier veche să miroasă a vechi, dar un miros prea strident ar trebui să-ți dea de gândit. „Un obiect care a stat mult timp într-un spațiu cu umiditate ridicată capătă un miros persistent care nu va dispărea doar printr-o simplă curățare”, atenționează Laura.

    Dacă te-ai îndrăgostit de o piesă cu tapițerie, nu trece cu vederea defectele. „Mobilierul tapițat foarte folosit, care are gâlme sau perne diforme este extrem de incomod de reparat”, spune Diana Goanță. Mai sunt și obiecte de mobilier tapițate cu piele. „Evită pielea veche, uscată și deteriorată, aceasta nu se poate repara”, atenționează ea.

    În general, structura de bază este foarte importantă la mobilier. „Evită ramele care nu sunt solide sau picioarele deteriorate”, recomandă Diana.

    Cum îți dai seama dacă o piesă de mobilier veche este valoroasă

    Poveștile de pe internet despre oameni obișnuiți care au descoperit piese de designer în magazine de mobilă second hand te-ar putea convinge că e posibil să ți se întâmple și ție, accidental. Dar lucrurile sunt un pic mai complicate de atât.

    Sfatul Dianei Goanță este să te documentezi bine înainte, să înveți despre stilurile și designerii de mobilier cunoscuți, ca să poți recunoaște piesele în magazin. Dar chiar și dacă le identifici vizual, nu-i neapărat să fie originale. „Aceste piese de valoare cu autori sau producători celebri vin însoțite de acte, etichete, marcaje, certificate de autenticitate. Fără aceste cate este nevoie de o expertiză costisitoare pentru a fi evaluată piesa”, spune ea.

    Arhitecta Laura Paraschiv alege personal toate piesele care ajung în magazinul ei, așa că a acumulat multă experiență. „În primul rând, ar trebui să te asiguri că este într-adevăr o piesă autentică și nu o replică, wanna be vintage sau, și mai grav, un obiect vechi care a fost compromis prin modul în care a fost recondiționat sau restaurat”, explică. Poți cere informații celui care o vinde.

    De exemplu, Laura oferă inclusiv consultanță la Circa 1703 – 3071, pentru că vede adesea situația în care clienții cumpără piese pentru că le plac, dar nu se gândesc cum le pot integra în amenajarea lor, alături de celelalte obiecte. Și ea te sfătuiește să te documentezi constant dacă te pasionează subiectul. „Te ajută să îți formezi un ochi critic în timp și să înveți să distingi obiectele de valoare în oceanul de obiecte second hand”, explică ea.

    Foto principală: din arhiva Circa 1703 – 3071

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Ghidul cumpărătorului de mobilă second hand: tot ce trebuie să știi ca să ...