CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

54 de metode simple și rapide pentru organizarea dulapurilor din bucătărie

publicat pe 02 apr. 2021

  Bucătăria ta a văzut de toate de-a lungul timpului, mirodenii pe care nu le-ai folosit niciodată, prea multă sau prea puțină veselă și mai multe încercări de organizare. Acum e momentul să-ți faci un plan serios de organizare pentru bucătărie și avem 54 de propuneri.

  Utilitatea e prioritară atunci când te gândești la metode de organizare pentru bucătărie, iar stilul este lăsat la urmă, dar nu trebuie să fie așa. Fie că încerci cea mai bună metodă ca să-ți depozitezi condimentele, sau vrei să ordonezi altfel spațiul din dulapuri și sertare, există soluții și utile și stylish. Pentru inspirație uite cele mai bune 54 de idei de organizare pentru dulapurile din bucătărie de la Apartment Therapy.

  1. Reorganizează-ți frigiderul

  p

  Când vine vorba de organizare, frigiderul este de obicei ultimul loc de care să te ocupi. Nu e nimic drăguț la pachetele de brânză și alimente, nu? Greșit. Amira de la Dusk2illDawn demonstrează că și rafturile cu alimente din frigider pot arăta bine cu ajutorul coșurilor, casoletelor transparente pentru o organizare ca la carte.

  2. Declutter pentru happy hour

  p

  Nu umple barul din bucătărie, alege doar câteva pahare speciale sau sticle interesante să le pui la vedere. Dulapul cu băuturi și accesorii va arăta minimalist, stilat și bine organizat. Pune paharele mai puțin drăguțe, sticlele clasice și alte accesorii în compartimentele dulapului fără geam.

  3. Construiește-ți spațiul de depozitare de care ai nevoie

  p

  Sertarele sunt făcute special pentru depozitare și organizare, dar asta nu înseamnă că sunt din start mereu potrivite nevoilor tale. Dacă folosești separatoare în sertar poți să-ți organizezi vesela mult mai eficient. În plus, nu mai riști să se împrăștie farfuriile în timp ce deschizi sertarul.

  4. Organizare pentru dulapurile din bucătărie: renunță la coșurile plictisitoare

  p

  Cutiile și coșurile de depozitare nu trebuie să fie neapărat cele clasice, ci le poți înlocui cu alternative mai stilate. Alege combinații de coșuri din lemn, opace și negre. Cămara ta va arată mai organizată și mai frumoasă fără produse de toate formele și culorile la vedere.

  5. Organizare colorată

  p

  Încearcă să compui o poveste colorată pentru organizarea prosoapelor de bucătărie și a tacâmurilor. Bloggerița Megan de la Sugar Color House îți arată cum a făcut ea cu sertarele, care sunt pline de textile și tacâmuri în culori pastel. Când lucrurile arată așa de organizate din punct de vedere vizual, vei fi mai motivată să le păstrezi ordonate.

  6. Organizare pentru tăvile de cuptor

  p

  Nimeni nu vrea să scoată tava pentru prăjituri de sub alte șase tăvi. Depozitează-le vertical în loc să le pui una peste alta. Niște organizatoare de dulap verticale te vor ajuta să le depozitezi și să le scoți cu ușurință din dulap.

  7. Organizare pentru dulapurile din bucătărie: suporturi rotative

  p

  Suporturile rotative sunt arma secretă de organizare în bucătărie când vrei ca spațiul să fie funcțional. Folosește-le ca să ai la îndemână recipientele cu condimente sau ca să vezi și să scoți cu ușurință sticla cu sos iute din dulap. Mai sunt utile și pentru organizarea sticlelor de ulei pe care le ții pe dulapul de lângă aragaz.

  8. Organizator pentru sertar pentru tacâmuri

  p

  Divizoarele pentru sertare sunt foarte utile pentru organizarea tacâmurilor. În loc să stea toate grămadă și să trebuiască să pierzi timpul căutând ce ai nevoie, câteva recipiente ca în imaginea de mai sus te vor scăpa de multe bătăi de cap.

  9. Extra spațiu de depozitare cu sertare aproape de sol

  p

  Trucul ăsta de depozitare necesită o investiție mai mare și timp pentru meșterit, dar dacă dulapurile din bucătărie sunt deja pline ochi, niște sertare la baza lor îți maximizează spațiul. Sunt soluția perfectă pentru depozitarea obiectelor plate și mai rar folosite. Dacă ai chef de un proiect DIY, găsești un tutorial pe Family Handyman, cu instrucțiuni pas cu pas.

  10. Dulapurile nu sunt singurele locuri de depozitare din bucătărie

  p

  Ca să păstrezi lucrurile organizate, este important să nu aglomerezi spațiile de depozitare. Dacă nu mai ai spațiu în dulapurile din bucătărie, încearcă să scoți unele obiecte din ele și să le depozitezi altundeva. De exemplu, tigăile și strecurătoarele pot sta bine mersi agățate pe un perete. Îți eliberează spațiul din dulap, și arată și bine.

  11. Cafeneaua de acasă

  p

  Nu-ți neglija cafetiera sau espressorul în fundul dulapului. Fă-ți un bar special pentru cafea într-o colț gol, așa cum a făcut Kristen Garaffo de la Kristen at Home. Cu un setup așa mișto, te vei trezi dimineață cu o poftă nebună de a savura un macchiato cu caramel. În plus, vei avea toate uneltele și ingredientele la îndemână.

  12. Soluții de depozitare în afara dulapurilor

  p

  Fundurile pentru tocat pot fi și elemente decorative pentru perete. Doar uită-te la ce a făcut bloggerița Christine Sentz de la The Gray House Design Co. cu peretele plin de piese din lemn. Nu numai că genul ăsta de aranjament îți eliberează spațiul din dulapuri pentru alte lucrurile, dar arată și foarte stylish.

  13. Organizare pentru dulapurile din bucătărie: pe laterale

  p

  Este incredibil cât de mult spațiu util există în bucătărie și nu-l folosești. Poți să depozitezi ustensile agățate pe partea laterală a dulapurilor, dacă e la vedere. Folosește o șină, cârlige, chiar și rafturi.

  14. Folosește și spațiul de deasupra dulapurilor

  p

  Dacă nu ai dulapuri până în tavan, te poți folosi de spațiul de deasupra lor. Aici poți depozita tigăi și cărți de bucate pe care nu le folosești des. Nu uita totuși să ștergi praful și acolo când faci curățenie generală.

  15. „Cămara” din sertar

  p

  Nu există o regulă bătută în cuie care spune unde anume să depozitezi lucrurile din bucătărie. Dacă are sens pentru tine, poți să scoți recipientele cu condimente din cămară și să le dedici un sertar. Pune etichete pe ele ca să găsești rapid condimentele de care ai nevoie atunci când gătești.

  16. Lucruri mici din cămară în suport pentru bureți

  p

  Știi suporturile alea pentru bureți care se lipesc de faianța de la chiuvetă? Cu bandă dublă adezivă le poți lipi în cămară sau pe ușa de la dulap ca să depozitezi în ele pungile cu snacksuri. Așa mai scapi și de aglomerația vizuală creată de punguțele colorate de diverse dimensiuni.

  17. Organizare pentru dulapurile din bucătărie: cârlige pentru căni

  p

  Folosește cârlige ca să atârni ceștile sub dulapul suspendat din bucătărie. Așa poți expune un set de cești drăguțe și le vei avea și la îndemână, fără să trebuiască să le cauți prin dulap.

  18. Detergenți cu pulverizator pe bară de susținere

  p

  E un truc clasic, dar grozav pentru spațiul limitat din masca de la chiuvetă. Atârnă detergenții cu pulverizator de o bară de susținere amplasată în dulap. Vei avea mai mult spațiu și vor fi mai la îndemână produsele de curățenie.

  19. Sau cu un suport mic pentru prosoape

  p

  Același lucru poți face și cu un suport pentru prosoape amplasat pe ușa de la dulap. Poți atârna orice pe suport, pentru maximizarea spațiului de depozitare.

  20. Organizare pentru dulapurile din bucătărie: accesoriile de la robotul de bucătărie

  p

  Accesoriile de la robotul de bucătărie ocupă mult spațiu. Ghici unde le poți depozita mereu la îndemână? În bolul robotului. Ca să nu zgârii bolul cu accesoriile metalice, pune un prosop de bucătărie în el.

  21. Panou perforat transformat în cămară verticală

  p

  Dacă nu mai spațiu în cămară, sau nu ai una, există soluții de depozitare la îndemână. Poți folosi spațiul de pe pereți să montezi un panou perforat. Atașează-i suporturi și rafturi și depozitează pe ele produsele pe care le-ai ține de obicei în cămară.

  22. Scoate alimentele de bază din pungi

  p

  Renunță la ambalajele în care vin pastele, orezul, zahărul și făina. Mai bine toarnă-le în recipiente similare ca în imagine. Nu numai că arată mai bine decât în pungile lor originale, dar bucătăria ta va arăta și mai organizată. Nu uita să pui etichete pe ele, să nu încurci zahărul cu făina sau cu sarea.

  23. Organizare pentru dulapurile din bucătărie: platouri pe vertical

  p

  Folosește un suport pentru suporturile de tocat ca să depozitezi platourile și farfuriile mari. Așa vei putea să le scoți rapid din dulap, fără să te chinui să dai alte lucruri la o parte.

  24. Montează sertare în dulapuri

  p

  Dacă montezi sertare în dulapurile din bucătărie maximizezi spațiul și vei putea ține organizate mai multe lucruri. Montează unele cu grilaj, ca în imaginea de mai sus, ca să poți vedea cu ușurință unde sunt toate recipientele.

  25. Pungi cu umerașe pentru pantaloni

  p

  Trucul ăsta e genial pentru rafturile cu grilaj fiindcă poți atârna o mulțime lucruri de ele. Umerașele cu clipsuri pentru pantaloni pot fi folosite pentru depozitarea pungilor vertical. Dulapul va fi mai organizat și pungile deschise sigilate.

  26. Organizare diagonală pentru sertare

  p

  Divizoarele diagonale pentru sertare sunt perfecte pentru depozitarea uneltelor de gătit lungi, cât și pentru cele mici, fără să irosești spațiul. Acum nu mai trebuie să le pui unele peste altele și să creezi o aglomerație nedorită.

  27. Organizare pentru dulapurile din bucătărie: depozitarea obiectelor similare

  p

  Gruparea obiectelor similare este plăcută vizual și te ajută să găsești cu ușurință lucrurile de care ai nevoie. Trucul ăsta te va ajuta să știi exact locul unui obiect fiindcă îl vei găsi lângă altele ca el.

  28. Etichetează totul

  p

  Când te uiți la o colecție de recipiente transparente cu tot felul de lucruri în ele, te pot copleși vizual și mental. Etichetarea echilibrează lucrurile. Pare cumva ridicol, dar chiar ajută.

  29. Acoperă unele uși din sticlă de la dulapuri

  p

  Ușile cu geam de la dulapuri pot fi o componentă frumoasă în bucătărie. Dar nu atunci când ce vezi prin ele nu este estetic. Poți rezolva asta dacă lipești pe ele niște hârtie decorativă sau tapet care se potrivește cu amenajarea.

  30. Organizare pentru dulapurile din bucătărie: depozitarea capacelor

  p

  Folosește cârlige pe interiorul ușilor de la dulap ca să depozitezi capacele de la oale și tigăi. Capacele ar trebui să stea fixe, ca să nu cadă, deci montează-le urmând circumferința fiecărui capac.

  31. Scurgător pentru vesela copiilor

  p

  Un scurgător pentru vase este perfect pentru depozitarea și organizarea veselei pentru copii. Vrei să ai acces rapid la ele, iar copii să nu le azvârle prin dulap fără noimă.

  32. Montează o bară pentru perdea sub dulapurile suspendate

  p

  Ca să eliberezi un sertar, sau două, montează o bară pentru perdea sub dulapurile suspendate. Poți apoi atârna pe ea cu cârlige ustensilele care altfel ar ocupa spațiul din sertare.

  33. Spațiu de depozitare instant cu rafturi care se lipesc

  p

  Pentru organizarea obiectelor mici la care vrei să ai acces rapid, rafturile cu bandă adezivă sunt o soluție excelentă. Pur și simplu le lipești de interiorul ușilor de la dulapuri și obții instant un nou spațiu de depozitare.

  34. Organizare neutră pentru dulapurile deschise

  p

  Paharele transparente și vasele albe sunt potrivite pentru dulapurile deschise. Dacă eviți să depozitezi în ele texturi și culori intense, scapi de sentimentul de aglomerație pe care ți-l poate da un dulap deschis.

  35. Sau îmbrățișează complet culorile

  p

  Dar nu este o regulă să folosești nuanțe neutre. Poți adopta și un look plin de culoare, ca în imaginea de mai sus, cu condiția ca tot dulapul să fie organizat uniform.

  36. Organizare pentru dulapurile din bucătărie: mini rafturi între rafturi

  p

  Montarea unor rafturi mai mici sub cele deja existente te ajută să dublezi spațiul din dulap. Ca să maximizezi spațiul vertical din dulapuri sau din cămară pune niște rafturi micuțe. Poți depozita pe ele obiecte mai mici, în loc să le îngrămădești aleatoriu prin sertare.

  37. Tub de la hârtia igienică pentru hârtia de copt

  p

  Dacă nu prinzi cu ceva rola de hârtie de copt înainte să o bagi în sertar, se va desface și va ocupa mai mult spațiu. O metodă eco de upcycling, care te-ar putea ajuta, este să tai o bucată din cartonul de la prosoapele de hârtie sau de la hârtia igienică și să prinzi rola cu ea.

  38. Suport magnetic pentru cuțite

  p

  Dacă nu ai spațiu în sertare sau pe insula de la bucătărie pentru suport de cuțite, și nici pe perete pentru unul magnetic, nu e nicio problemă. Poți monta un suport magnetic pentru cuțite pe partea laterală a dulapurilor suspendate. Dacă ai copii mici, trucul asta te va ajuta să ții cuțitele departe de mânuțele curioase ale micuților.

  39. Sau pune un suport magnetic în dulap

  p

  Este destul de periculos să cauți lame ascuțite prin sertare. Un suport magnetic în dulap te ajută să folosești și spațiul vertical și să depozitezi în siguranță lamele de la roboții de bucătărie.

  40. Organizare colorată pentru cărțile de bucate

  p

  Aranjarea cărților în culorile curcubeului este un subiect controversat, dar poate cineva să nege cât de drăguț arată? Să aranjezi cărțile de bucate în culorile curcubeului pe rafturile din bucătărie arată că cineva a investit timp să le facă să arate bine și organizate.

  41. Ajustează înălțimea rafturilor

  p

  Câteodată cele mai simple soluții sunt cele la care nici nu te gândești. Ajustarea rafturilor îți pot transforma interiorul dulapurilor în spații potrivite pentru nevoile tale de depozitare. Poți face același lucru și cu rafturile din frigider.

  42. Lasă spațiu între seturile de obiecte din dulapurile deschise

  p

  Să permiți obiectelor să respire, chiar și pe rafturi încărcate, oferă iluzia de spațiu. Încearcă să grupezi obiectele similare și să lași spațiu între seturi. În spațiul respectiv poți pune obiecte decorative ca să ofere spațiului un look relaxat.

  43. Depozitarea lucrurilor care se varsă ușor

  p

  Dacă ai depozitat lucruri care se varsă ușor, pune-le în dulap pe o farfurie mică. Te va ajuta să eviți vărsarea lor pe raft și astfel vei avea mai puțină curățenie de făcut.

  44. Organizare pentru dulapurile din bucătărie: tijă de tensiune ca „raft”

  p

  Poți crea instant un raft pentru obiecte mici dacă montezi o tijă de tensiune de lungimea dulapului. Este un truc excelent pentru depozitarea condimentelor, a borcanelor și cutiilor cu arome.

  45. Regula de aur din cămară

  p

  Regula de aur din cămară spune că trebuie să poți vedea tot ce ai în ea. Asta se poate aplica și în interiorul dulapurilor și sertarelor. Partea mișto e că vei știi mereu ce ai și vei fi forțată să revizuiești ce păstrezi.

  46. Verifică ce casolete ai

  p

  Organizarea casoletelor e un proces dificil. Sunt atât de multe forme și mărimi, toate cu câte un alt capac de culoare diferită. Ca să le organizezi, primul pas este să-ți revizuiești toată colecția ca să vezi ce ai, la care poți să renunți și de ce anume mai ai nevoie.

  47. Apoi depozitează capacele pe un uscător

  p

  Combină un uscător portabil cu un coș din plastic. Îți vei face astfel un spațiu de depozitare perfect pentru capacele de la casolete.

  48. Organizare pentru dulapurile din bucătărie: depozitare pe înălțime

  p

  Lucrurile mărunte contează când trebuie să depozitezi o colecție de obiecte. Așa cum ai organiza cărțile pe înălțime în camera copilului, ca să arate ordonate, poți face același lucru și pentru recipientele din dulap sau cămară. Va oferi un aspect ordonat, chiar și atunci când dulapul e plin.

  49. Folosește magneți sub dulapurile suspendate

  p

  Suprafața de sub dulapurile suspendate din bucătărie poate fi folosită ca să depozitezi lucruri pe care le-ai ține de obicei pe blat. Poți depozita borcane cu condimente fixate cu magneți. Nu numai că e soluția ideală pentru depozitarea condimentelor, dar și face loc în dulap pentru alte lucruri.

  50. Dulap pe post de cămară

  p

  Montează niște sertare extensibile într-un dulap care-ți vor permite să vezi tot ce ai și să maximizezi spațiul. Va fi mult mai ușor să iei ce ai nevoie doar trăgând de sertar, decât ai cotrobăi prin cămară.

  51. Organizare pentru dulapurile din bucătărie: condimente în sertar

  p

  Când depozitezi condimentele într-un sertar, poți scăpa de bătaia asta de cap dacă pui etichete pe capacele lor. Conceptul ăsta merge și pentru alte borcane din sertare.

  52. Organizare cromatică

  p

  Când grupezi colecțiile colorate, în loc să le amesteci într-un spațiu, arată estetic în loc să fie doar dezordine. Pune pe rafturile din dulap obiecte din aceeași gamă cromatică ca să obții look-ul ăsta.

  53. Cărucior în cămară pentru extra depozitare

  p

  Un cărucior care încape în cămară îți va maximiza spațiul de depozitare fără să sacrifici funcționalitatea lui. Ca să pui lucruri în cărucior sau în spatele lui nu trebuie decât să-l tragi din cămară. Pune în cărucior lucrurile din aceeași categorie, cum ar fi ingredientele pentru prăjituri O să le muți rapid în bucătărie când ai nevoie de ele.

  54. Sau folosește un cărucior pentru oale și tigăi

  p

  Dacă ai o bucătărie mică și nu mai ai spațiu de depozitare în dulapuri, folosește căruciorul ca să depozitezi oalele și tigăile în el. Poți muta căruciorul în spațiul în apropiere de aragaz atunci când trebuie să gătești.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  54 de metode simple și rapide pentru organizarea dulapurilor din bucătărie