Plante

Tot ce trebuie să știi despre clematită (floarea de piele): îngrijire și curiozități

  Clematita este una dintre cele mai cunoscute plante cu flori, sub formă de arbuști sau cățărătoare. Mai este cunoscută și sub numele de floarea de piele, datorită texturii petalelor sale groase și spectaculoase.

  Dacă îi oferi condițiile și îngrijirea potrivită, clematita îți va decora cu flori grădina de la începutul verii până la începutul toamnei. Iată tot ce trebuie să știi despre clematită dacă îți dorești să o incluzi în grădina ta.

  Nume comun: Clematita, floarea de piele

  Nume botanic: Clematis spp.

  Familie: Ranunculaceae

  Tip de plantă: Perenă, tufă, viță

  Mărime la maturitate: 2,5 – 6 metri (soiurile cu flori mari), 1 – 1,5 metri (soiurile cu flori mici)

  Lumină: directă

  Sol: lutos, bine drenat

  pH sol: neutru

  Perioada de înflorire: în anumite condiții, toate anotimpurile

  Culoare flori: albastru, mov, roșu, roz, verde, galben, alb, bi-color

  Origine: America de Nord

  Toxicitate: toxică pentru animalele de companie, toxică pentru oameni

  Cum să plantezi clematita

  Clematita are nevoie de soare din abundență ca să producă flori, dar rădăcinile trebuie să fie protejate de căldura intensă. Planteaz-o într-un loc în care e soare direct dimineața și soare filtrat sau umbră după amiază.

  Urmează regula asta generală când crești clematite: cald deasupra, răcoare jos. Oferă plantei destul soare, dar asigură-te că partea superioară a sistemului de rădăcini este la cel puțin zece centimetri sub suprafața pământului. Asta va ajuta structura delicată de rădăcini să se mențină rece și protejată de căldura soarelui.

  Lumina

  Clematita necesită lumină directă și ar trebui să primească în jur de șase sau mai multe ore de soare direct zilnic. Cu toate astea, sunt necesare cel puțin patru ore de soare pentru creștere sănătoasă – prea mult soare direct și lumină intensă pot fi în detrimentul clematitei. De aceea soarele de dimineață era preferabil celui de după amiază, care este mult mai dur.

  Sol

  Clematita trebuie plantată în sol lutos care se drenează rapid. Ca să susții înflorirea abundentă pentru care este cunoscută această plantă, asigură-te că solul este bogat în nutrienți. Amestecă solul cu compost ca să-i îmbunătățești calitatea și drenajul.

  Apă

  Clematita are nevoie de udări regulate. Frecvența va depinde de condițiile meteorologice, dar ud-o imediat cum vezi că solul se usucă. Dacă o uzi prea mult (inclusiv multă apă pe frunzele sale) poate contribui la o dezvoltarea unei ciuperci care ofilește clematita.

  Temperatura și umiditatea

  Ține cont că cu cât cresc mai mult temperaturile, cu atât devine mai importantă protejarea rădăcinilor de căldură. Poți folosi plante care acoperă pământul sau mulci ca să îi oferi o barieră suplimentară în timpul după-amiezilor prea fierbinți.

  Planta nu este foarte sensibilă la nivelurile de umiditate, dar trebuie să fii mai atentă și să nu lași frunzele să rămână prea mult timp umede atunci când umiditatea este foarte crescută.

  Fertlizarea

  Va trebui să fertilizezi clematita în mod regulat în timpul sezonului de creștere ca să-i asiguri o înflorire productivă. Primăvara, oferă plantei un fertilizator cu conținut scăzut de nitrogen, într-o proporție de 5-10-10. În timpul sezonului de creștere, fertilizeaz-o la fiecare patru sau șase săptămâni cu un fertilizator bine echilibrat (întreabă la cea mai apropiată fitofarmacie care sunt produsele de pe piață recomandate), într-o proporție de 10-10-10 sau alternează cu o formulă cu conținut scăzut de nitrogen.

  Tipuri de clematite

  Tipuri de clematită

  Există în jur de trei sute de tipuri de clematite, cu diferențe în mărimea și forma florii și a frunzelor. Varietățile sunt împărțite în trei grupuri pe baza perioadei de înflorire. În Grupul 1 sunt varietățile care înfloresc primăvara, în Grupul 2 sunt cele care înfloresc în mod repetat, iar în Grupul 3 sunt varietățile care înfloresc vara sau toamna. 

  Uite unele dintre cele mai populare tipuri de clematite din fiecare grup:

  • Clematita „Apple Blossom”: Acest tip de clematită perenă face parte din Grupul 1. Deși florile sale de un roz pastel sunt mici (în jur de cinci centimetri diametrul), apar în buchete mari și sunt ideale pentru o grădină cu flori de primăvară.
  • Clematita „Dr. Ruppel”: Florile mari și roz de aproximativ 15 centimetri în diametru sunt atracția principală a soiului acesta din Grupul 2.
  • Clematita „Jackman”: Acest tip de clematită face parte din Grupul 3 și înflorește din vară până la începutul toamnei. Produce flori albastre sau mov, care au aproximativ 13 centimetri în diametru.

  Cum tai clematita

  Cum tai clematita

  Prima primăvară după ce ai plantat clematita, trebuie să o tai înapoi la aproximativ 30 de centimetri de la sol. Tăieturile le faci chiar deasupra unei perechi de muguri de frunze sănătoși și puternici. Această primă tăiere este necesară ca să ajute planta să producă mai mult de o singură tulpină cu flori. Dacă noua ta clematită are deja în creștere mai multe tulpini, poți să sari peste partea asta de tăiere agresivă.

  Pentru mentenanță anuală, taie clematita în funcție de grupul din care face parte soiul. 

  • Soiurile care înfloresc la începutul primăverii: taie clematita anual după ce s-a terminat perioada de înflorire și s-au uscat florile.
  • Soiurile care înfloresc la jumătatea sau finalul primăverii: taie clematita la începutul primăverii, înainte să se umfle mugurii și să înceapă creșterea.

  Cum înmulțești clematita

  Clematita înmulțire

  Cea mai rapidă și mai comună modalitate prin care poți înmulți clematita este prin cutting-uri. Uite cum să o faci:

  1. Pregătește o foarfecă dezinfectată, un ghiveci mic (cu diametrul între 7-10 centimetri), amestec de substrat fără pământ, o pungă de plastic și hormon de înrădăcinare.

  2. Chiar sub nodul unei frunze, taie cu foarfeca un cutting lung de 7-10 centimetri (trebuie să fie un cutting cu creștere nouă, verde). Dacă sunt mai mult de una sau două frunze pe cutting-ul tău, înlătură-le pe cele în plus. Pune cutting-ul în hormon de înrădăcinare.

  3. Umple ghiveciul cu substrat și creează o mică gaură pentru cutting. Pune cutting-ul în gaură și lasă frunzele să fie deasupra liniei solului, apoi adaugă substrat adițional dacă e nevoie. Udă puțin.

  4. Acoperă ghiveciul cu o pungă de plastic și pune-l într-un loc cu lumină puternică, indirectă. Udă în așa fel încât să se mențină substratul umed.

  5. După patru săptămâni, trage foarte ușor de cutting să verifici dacă simți rezistență de la rădăcinile noi formate. Odată ce vezi că începe să facă rădăcini cutting-ul, poți să-l muți într-un ghiveci mai mare. 

  6. Continuă să crești planta într-un ghiveci pe perioada sezonului de creștere. După aceea o poți muta în pământul din grădină.

  Boli comune ale clematitei

  Ofilirea clematitei din cauza fungilor este cea mai comună boală cu care se confruntă grădinarii care cresc această plantă perenă. Infecția fungică face tulpinile și frunzele plantei să se ofilească brusc. Menținerea condițiilor optime la nivelul solului – umed, dar niciodată băltind și cu un pH neutru – poate ajuta să reducă șansele de infectare dacă sporii ciupercii responsabili pentru această boală intră în contact cu clematita.

  Cum să faci clematita să înflorească

  Poți să încurajezi înflorirea clematitei dacă îi asiguri condițiile adecvate de creștere, dacă o tai așa cum trebuie și o fertilizezi în mod regulat.

  Lunile de înflorire

  Majoritatea soiurilor de clematite înfloresc între martie și septembrie, în funcție de soi. În zonele cu anotimpuri calde lungi și cu îndeajuns de mult soare, nu este neobișnuit ca clematitele să aibă două sau trei cicluri de înflorire.

  Durata de înflorire a clematitei

  Florile clematitei durează câteva săptămâni înainte să se ofilească. Volumul mare de flori produs de o plantă sănătoasă și viguroasă îți va asigura un spectacol floral în perioada de vârf a activității de înflorire.

  La clematite nu este nevoie să îndepărtezi florile ofilite ca să reînflorească. În cazul soiurilor cu înflorire repetată, florile se formează mai întâi pe tulpinile vechi, urmate de un al doilea set pe tulpinile noi, astfel încât îndepărtarea primului set de flori ofilite nu va avea niciun impact asupra celui de-al doilea rând de flori.

  Cum să faci clematita să facă mai multe flori

  Clematita flori

  Ca planta să se mențină plină de flori, nu o tăia incorect. Unele soiuri de clematite înfloresc pe ramurile crescute cu un an înainte – dacă tai prea multe ramuri vechi, se va reduce semnificativ producția de flori în sezonul de creștere. Un sfat binecunoscut în rândul crescătorilor de clematite este: dacă înflorește în iunie, nu tăia.

  Pe de altă parte, soiurile care înfloresc târziu, de la jumătatea verii, necesită creșteri noi pentru producția de flori. Aceste soiuri trebuie să fie tăiate la finalul iernii sau începutul primăverii, înainte să înceapă sezonul de creștere. Ca să susții și mai mult producția de flori a clematitei, fertilizează planta în mod regulat.

  Probleme comune ale clematitei

  Clematita este în general o plantă ușor de crescut, dar fii atentă la următoarele probleme ca să poți să remediezi situația cât mai rapid cu putință.

  Căderea sau înnegrirea frunzelor și tulpinilor

  Frunzele (și tulpinile) căzute, zbârcite sau negre sunt semnalul care arată ofilirea clematitei, o infecție fungică care invadează țesuturile moi ale acestei plante. Nu ai cum să remediezi daunele aduse tulpinilor și frunzelor, dar poți să-ți salvezi clematita tăind planta până la nivelul solului, dacă are rădăcini puternice. Vei sacrifica toate florile rămase pentru sezonul de creștere, dar vei avea ocazia ca planta să producă o creștere sănătoasă și nouă în anul următor.

  Pete albe pe frunze și tulpini

  Dacă observi pete albe pe frunzele clematitei, ai de-a face cel mai probabil cu mucegaiul pudră. Partea bună este că foarte rar e fatal pentru plantă, dar poate fi inestetic. Este cauzat de obicei de prea multă umezeală și flux insuficient de aer. În sezonul adecvat tipului de clematită pe care o ai, taie planta în așa fel încât să-i asiguri o bună circulație a aerului în jurul ei. Ca să contracarezi infecția cu mucegai, aplică un fungicid specific pentru plante conform instrucțiunilor de pe etichetă.

  Găuri în frunze

  Dacă frunzele clematitei au găuri, un dăunător comun de grădină se hrănește cu planta ta. Cei mai frecvenți vinovați sunt melcii, limacșii, omizile și urechelnițele. Inspectează cu atenție frunzele și zonele din jurul lor ca să afli despre ce dăunător este vorba. Folosește o soluție de la fitofarmacie ca să tratezi planta împotriva respectivului dăunător.

  Alte curiozități despre clematită

  • Clematita are nevoie de doi până la trei ani să ajungă la maturitate. Mărimea plantei va depinde de soiul din care face parte.
  • O clematită sănătoasă va înflori de obicei în al doilea an de creștere și apoi în fiecare an după aceea. Planta va folosi energia inițială pentru a crește un sistem de rădăcini adânci, astfel încât înflorirea nu va fi la fel de riguroasă în primul an sau al doilea după plantare.
  • Protejează clematita iarna prin adăugarea la baza plantei de un strat gros de mulci, paie, fân sau materiale similare. Astfel îi oferi protecție pentru rădăcini odată cu scăderea temperaturilor.
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Tot ce trebuie să știi despre clematită (floarea de piele): îngrijire și cu...