Cum alegi cel mai bun pământ de flori: tips&tricks de la peisagist
publicat pe 03 iun. 2020Să îngrijești plantele de apartament și florile din ghivece este o activitate care necesită muncă și grijă, dar beneficiile obținute sunt de necontestat. Te simți bine în timp ce le vezi cum cresc și se dezvoltă, îți îmbunătățesc calitatea aerului din casă și sunt minunate ca decorațiuni.
Dezvoltarea și supraviețuirea lor țin de modul în care le uzi, cum le păzești și tratezi de dăunători, dar cel mai important lucru are legătură cu ce fel de pământ de flori folosești pentru ele. Ca să știi care este cel mai potrivit pâmânt de flori pentru plantele tale, am vorbit cu Ioana Marin, arhitect peisagist din 2017, co-fondatoare Studio Fluid, unde adaptează soluții vizuale pentru designul peisagist și grafic, împreună cu prietenul ei, grafic designer.
Importanța alegerii unui pământ de flori adecvat
„Atunci când creștem plante în interior, este important să reproducem habitatul natural al fiecărei specii în parte. Pe lângă umiditate, temperatură și expunerea la soare, plantele sunt cel mai atașate de substratul în care s-au dezvoltat din punct de vedere al apei, aerului, acidității și nutrienților”, spune specialista. În funcție de pământul ales, acesta va avea capacitate mai puternică sau mai redusă de a reține apa. În plus, contează și cât de aerat este substratul, fiindcă asta va influența capacitatea rădăcinilor de a accesa oxigenul, iar pH-ul va dicta cantitatea de nutrienți pe care o vor lua plantele din pământ.
Tipuri de pâmânt de flori pentru speciile de plante
Fiindcă nu există o soluție universală ca să satisfacă necesitățile tuturor speciilor de plante, este important să știi ce variante de pământ de flori există pe piață și de ce trebuie folosite adecvat.
1. Pământ de flori universal
„Pământul universal este un amestec de turbă, perlit (necesar pentru aerarea solului), puțină scoarță sau fibră de cocos (pentru menținerea umidității). Nu reprezintă însă o soluție universală pentru toate plantele, dar funcționează pentru majoritatea”, spune Ioana.
Pământul universal poate fi folosit cu succes și la legumele și ierburile aromatice pe care le plantezi în ghivece. Este important atunci când cumperi o plantă să citești instrucțiunile de îngrijire sau să ceri detalii la florării despre ce fel de substrat este indicat, mai ales pentru momentele când vei vrea să le schimbi ghiveciul.
Există anumite specii de plante la care nu trebuie să folosești niciodată pământ universal, fiindcă în habitatul lor natural nu cresc în astfel de condiții. „Dacă folosești pământ universal la cactuși, suculente și orhidee, acesta va menține un nivel de umiditate la nivelul rădăcinilor de fiecare dată când vor fi udate, lucru ce va duce la putrezirea lor”, spune specialista.
2. Pământ pentru cactuși și suculente
Pământul pentru cactuși și plante suculente trebuie să reproducă habitatul lor natural, în care cantitatea de apă este foarte scăzută. Aceste plante pot supraviețui chiar și secetei, deci este important ca pământul folosit să nu rețină apa și să fie bine aerat și permeabil. „Cactușii și suculentele au în țesutul lor o cantitate foarte mare de apă, astfel că orice contact cu medii umede va duce la putrezirea lui”, avertizează Ioana Marin despre pericolul la care supui aceste plante dacă nu le oferi un pământ adecvat.
Găsești variante de pământ pentru cactuși și suculente de la mai multe branduri, rămâne la latitudinea ta pe care îl alegi. Unele sunt îmbogățite cu granule de argilă care asigură o permeabilitate mai bună, iar altele au deja în compoziție fertilizatori care le vor asigura hrana pentru aproximativ trei luni.
3. Pământ pentru orhidee
„Orhideele cresc în mediul natural pe scoarța arborilor și au rădăcini aeriene cu care absorb umiditatea din aer”, spune specialista despre condițiile în care se dezvoltă aceste flori. Este important să alegi un substrat special pentru ele, care este format din scoarță de copac. Substratul conține și nutrienți, microorganisme, enzime și minerale ca să le ajute să crească și să se dezvolte cât mai armonios. În plus, el asigură orhideelor o rezistență mai mare la bacterii și mucegai și previne deteriorarea rădăcinilor.
4. Compostul
Dacă faci compost în apartament sau ai o grămadă în grădină, știi că acesta este o hrană foarte importantă pentru plantele și legumele tale. În plus, este ușor de făcut și cu ajutorul compostului reduci poluarea și ajuți planeta.
Acesta nu este indicat să fie folosit singular. „Compostul este doar un ingredient dintr-un mix de elemente care fac un substrat bun. Excesul de compost poate duce la ridicarea nivelului de amoniac sau de salinitate. Folosește-l la mulcire sau în compoziția substratului fiindcă îl ajută la aerare. El este un fertilizant natural și poți să-l reînnoiești în ghivece bianual”, spune Ioana.
5. Pământul din curtea/grădina blocului
Poate că ai fost și tu tentată, în lipsa unui substrat din comerț pentru plantele de apartament să iei pământ din grădina blocului. Deși poate părea o soluție rapidă, trebuie să știi că acest lucru nu este deloc indicat și poate face mult rău plantelor tale, fiindcă șansele să aduci dăunători în casă sunt foarte mari.
„Trebuie să ținem cont că plantele de interior nu sunt adaptate condițiilor exterioare de la noi, iar substratul de grădină poate fi foarte diferit de cel în care sunt ele obișnuite (pH, nivelul de aerare, cantitatea de argilă, etc). În plus, doar pentru că este de afară, nu înseamnă că substratul respectiv este neapărat mai nutritiv. În multe spații exterioare substratul este foarte tasat, amestecat cu moloz și diferite resturi de la constructii. În multe zone solul este erodat și practic infertil. În general, cam toată Câmpia Română este în proces de eroziune și deșerificare”, spune specialista despre cât de important este să nu folosești pământul de afară pentru plantele de interior.
Tips&tricks de la specialist pentru pâmântul de flori
- Fii atentă la plantele care au un substrat bogat în scoarță de copac, fiindcă aceasta poate atrage dăunători.
- Dacă plantezi într-un substrat nisipos plantele care au nevoie de un substrat mai umed, acesta se va drena prea rapid, iar rădăcinile nu vor putea să absoarbă suficientă apă.
- În general este bine, în funcție de speciile de plante, să le fertilizezi o dată sau de două ori pe an.
- Legumele, ierburile aromatice și plantele ornamentale preferă solul ușor acid, cu un pH de 5,8-6,5. Pentru scăderea acidității substratului (creșterea pH-ului) se adaugă substanțe bazice pe bază de Ca sau var, în funcție de tipul de pământ și de speciile de plante. Pentru creșterea acidității (scăderea pH-ului) se folosesc substanțe pe bază de sulf sau compost.
- Substanțele care schimbă nivelul pH-ului se găsesc la magazinele specializate, unde vei primi și sfaturi de la specialiști.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.