LIFE

14 plante de grădină care înfloresc pe parcursul toamnei

    Toamna este superbă prin jocul vizual al frunzelor colorate. Dacă ai grădină, ea poate deveni și mai spectaculoasă cu plante care înfloresc toamna. Unele dintre ele își mențin florile chiar și până la primul îngheț.

    Ca să ai în grădină plante care înfloresc toamna, trebuie să le plantezi primăvara sau la începutul verii ca să se stabilească bine în sol. Sau le poți cumpăra acum în ghivece pe care să le ții în grădină și să le transplantezi când vine sezonul cald. Uite o varietate de 14 plante care înfloresc toamna, selectate de The Spruce. 

    1. Brândușa de toamnă (Colchicum autumnale)

    brândușa de toamnăa plante care înfloresc toamna

    În mod obișnuit, brândușa e cunoscută ca floarea care înflorește primăvara. Dar există și o specie de brândușă de toamnă, care înflorește abia la începutul sezonului rece. Brândușa de toamnă crește cel mai bine în umbră parțială, iar puțină umezeală este binevenită. Crește până la o înălțime de doar câțiva centimetri și face un covor spectaculos sub copaci sau de-a lungul aleilor.

    Ca să menții brândușa de toamnă sănătoasă, redu udatul în mijlocul verii când frunzele se îngălbenesc. Reia udatul la final de vară ca solul să se mențină umed când planta începe din nou să înverzească.

    • Varietăți de culori: galben, alb, burgundy, mov și roz
    • Expunere la soare: rezistă și în plin soare, dar preferă umbra parțială.
    • Sol: bogat, mediu de umed, drenare bună.

    Avertisment: Toate părțile plantei sunt otrăvitoare. Dacă ai animale de companie sau copii, evită brândușa de toamnă.

    2. Floarea balon (Platycodon grandiflorus)

    Floarea balon face parte din familia Campanulae, dar florile sale sunt puțin mai dramatice. Deși înflorește de obicei vara, poate înflori și toamna dacă îi tai florile care au trecut. Începe ca o biluță pufoasă sau un balon (de unde și numele) și se desface când e pregătită să înflorească.

    Planta înflorește abundent și se extinde încet, fără să devină intruzivă. În afară de tăierile din primăvară și toamnă, nu are nevoie de alte întrețineri.

    • Varietăți de culori: bleu-lavandă, roz pal, alb.
    • Expunere la soare: soare direct sau umbră parțială.
    • Sol: argilos, bine drenat.

    3. Barbă albastră (Caryopteris x clandonensis)

    Tufa de barbă albastră este crescută adesea ca plantă perenă și înflorește la final de vară și toamna. Își deschise încet florile în ciorchini care atrag fluturii și albinele. Planta trebuie să tăiată la începutul primăverii ca să-și mențină mărimea și forma. Tăierea o ajută și să scape de părțile uscate și porțiunile care pot fi bolnave. Înflorește pe ramurile noi verzi, iar frunzele arată bine toată toamna.

    • Varietăți de culori: albastre
    • Expunere la soare: soare direct sau umbră parțială.
    • Sol: obișnuit, umezeală medie, bine drenat.

    4. Splinuța (Solidago)

    solidago plante care înfloresc toamna

    Splinuța este una dintre ultimele plante care înfloresc toamna. Unele încep să înflorească la final de august, pe când altele în octombrie. Există mai mult de o sută de specii în familia solidago. Plantele pot ajunge până la înălțimea de 1,5 metri. În vârful tulpinilor face ciorchini de flori mici galbene.

    Splinuța nu este o plantă pretențioasă, dar se extinde rapid în grădină și poate deveni invazivă. Dacă vrei să controlezi extinderea ei, taie ciorchinele de flori înainte să facă semințe.

    • Varietăți de culori: galbene
    • Expunere la soare: în soare direct
    • Sol: obișnuit, umezeală medie, bine drenat.

    5. Anemona japoneză (Anemone x hybrida)

    Anemona japoneză începe să înflorească la final de vară și își menține florile până la primul îngheț. Florile ca de hârtie sunt albe sau roz cu centru galben și sunt cunoscute pentru faptul că atrag fluturii. Nu are nevoie de multă mentenanță, cu excepția plantelor mai înalte. Ca să nu se lase în jos poți să le prinzi de araci care să le susțină.

    Când scad temperaturile, spre final de octombrie, pune un strat de mulci deasupra pământului de la bază ca să le menții rădăcinile calde.

    • Varietăți de culori: alb sau roz cu centru galben.
    • Expunere la soare: soare direct sau umbră parțială.
    • Sol: bogat, dens, umed, bine drenat.

    6. Șovârf de apă (Eutrochium purpureum)

    Șovârful de apă crește în tufe care pot atinge înălțimea de 1,80 metri și se potrivește la marginile grădinii. Începe să înflorească din mijlocul verii până la începutul toamnei în ciorchini de flori mici mov.

    Fiecare plantă face în jur de cinci până la șapte florete, care miros subtil a vanilie. Ca să nu crească prea înalte și să se îndoaie, toaletează tufele la mijlocul iernii.

    • Varietăți de culori: mov, alb.
    • Expunere la soare: soare direct, umbră parțială.
    • Sol: bogat, dens, umed.

    7. Crizantemă (Chrysanthemum)

    plante care înfloresc toamna crizantema

    Crizantemele sunt poate cele mai comune plante care înfloresc toamna în grădină. Le găsești în ghivece la florării pe care le poți pune în grădină toamna. Dacă vrei să crești crizanteme ca plante perene, plantează-le primăvara, ca să se prindă bine în sol înainte de sezonul rece.

    Asigură-te că uzi bine planta, mai ales când e cald afară. Înainte să vină frigul, pune la baza plantei un strat de mulci ca să-i protejezi rădăcinile de frig.

    • Varietăți de culori: galben, portocaliu, alb, roșu, mov, bicolor.
    • Expunere la soare: soare direct.
    • Sol: bogat, dens, umed, bine drenat.

    8. Margareta Michaelmas (Astereae)

    Delicatele margarete Michaelmas încep să înflorească la finalul lui august, până la primul îngheț. Dacă tai tulpinile plantei la începutul verii, tufele vor deveni mai dense și vor face mai multe flori. Există mai multe soiuri din familia Astereae care variază în înălțime de la 20 centimetri la 2,4 metri. Varietățile mai înalte au nevoie de susținere cu araci ca să nu se îndoaie și să se rupă.

    • Varietăți de culoare: roz, purpuriu, bleu, alb.
    • Expunere la soare: soare direct, umbră parțială.
    • Sol: bogat, argilos, umed, bine drenat.

    9. Salvie rusească (Salvi yangii)

    Salvia rusească începe să înflorească la finalul verii și începutul toamnei, dar florile se mențin mai multe săptămâni. Înflorirea este lentă, iar culoarea florilor devine din ce în ce mai intensă cu cât se deschide.

    Toaletarea tufei trebuie făcută la finalul iernii sau începutul primăverii fiindcă florile cresc pe tulpinile noi. Alege un loc în grădină cu soare direct, fiindcă prea multă umbră face planta să se lase în jos.

    • Varietăți de culori: bleu, lavandă.
    • Expunere la soare: soare direct.
    • Sol: obișnuit, uscat sau moderat de umed, bine drenat.

    10. Floarea Elenei (Helenium)

    Helenium poate crește destul de înaltă și are nevoie să fie susținută de araci și să fie tăiată. Plantei îi place solul rece, dar soare direct. Folosește mulci ca să menții rădăcinile reci, dar planteaz-o în soare direct. Deși preferă drenaj bun, poate tolera și solul argilos.

    • Varietăți de culori: roșu, galben, portocaliu, auriu, arămiu
    • Expunere la soare: soare direct.
    • Sol: bogat, umed, bine drenat.

    11. Sedum

    Sedum este aproape planta perfectă. Arată bine tot anul, are nevoie de îngrijire minimă și nu atrage multe probleme. Singurul dezavantaj este dacă stai la munte, fiindcă atrage căprioare. Dacă tai planta la începutul lui iulie, va deveni mai densă și mai puternică.

    • Varietăți de culori: galben, roșu, roz, alb.
    • Expunere la soare: soare direct.
    • Sol: nisipos, bine drenat.

    12. Helianthus

    Helianthus este înrudită cu floarea soarelui, dar e perenă, mai mică și înflorește la final de vară, început de toamnă. Planta face multe flori care nu se lasă precum floarea soarelui. Nu e foarte pretențioasă, dar trebuie să o uzi bine și să folosești fertilizator dacă ai un sol sărac în nutrienți.

    • Varietăți de culori: galben, portocaliu.
    • Expunere la soare: soare direct.
    • Sol: bogat, umed, bine drenat.

    13. Ochiul fetei (Coreopsis)

    Coreopsis înflorește periodic pe tot parcursul verii. Dacă tai tulpinile după înflorire, devin plante care înfloresc toamna. Florile de coreopsis atrag mulți fluturi și albine. Este o plantă rezistentă, majoritatea bolilor și dăunătorilor evită coreopsis. Udatul nu este necesar decât dacă nu plouă perioade lungi.

    • Varietăți de culori: galben, roșu, roz, alb, oranj piersică, burgundy, bicolor.
    • Expunere la soare: soare direct.
    • Sol: nisipos sau stâncos, uscat sau cu umiditate medie, bine drenat.

    14. Chelone lyonii

    Chelone lyonii este o plantă perenă care nu suportă căldura uscată excesiv. Dar este perfectă pentru o zonă umedă din grădină. Crește în tufiș dens, cu frunze cu aspect plăcut, iar florile sale rezistă săptămâni întregi. O poți tunde puțin ca să-i dai forma dorită la final de toamnă sau primăvara.

    • Varietăți de culoare: roșu, roz, alb, purpuriu.
    • Expunere la soare: soare direct, umbră parțial.
    • Sol: bogat, umed, bine drenat.

    Foto: Shutterstock

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    TUR VIDEO Acest duplex este definiția frumuseții: minimalism, uși ascunse în...