10 flori de grădină care înfloresc aproape tot anul și câteva alte specii pentru fiecare anotimp
publicat pe 24 iul. 2021Dacă ai pământ bun de plantat la dispoziție și vrei să profiți cât mai mult, fă un plan bine de gândit pentru grădina ta, în funcție de perioadele de înflorire ale plantelor. Și amestecă-le: pune în curte și câteva flori de grădină care înfloresc tot anul, dar și specii de flori de grădină pentru toate anotimpurile, iar astfel te vei bucura de petalele lor colorate indiferent de sezon.
Flori de grădină care înfloresc tot anul / flori de grădină pentru toate anotimpurile
Majoritatea speciilor cu petale au perioada de înflorire în primăvară sau vară, însă dacă nu te saturi de spectacolul multicolor la finalul sezonului cald, ai face bine să plantezi câteva flori de grădină care înfloresc aproape tot anul. Sau măcar să plantezi flori de grădină pentru toate anotimpurile, strategic, astfel încât să ai mereu câteva petale răsărite printre celelalte plante. Am făcut noi munca de documentare, îți rămâne doar să-ți alegi preferatele dintre speciile de mai jos și să te pui pe plantat.
1. Trandafiri
Trandafirii sunt cele mai cunoscute flori de grădină care înfloresc aproape tot anul și își merită renumele. Din luna mai până la primul îngheț, sunt printre puținele flori care sunt mereu prezente, iar faptul că există atât de multe variante de culori îi face ușor de îndrăgit. Însă ca să te bucuri de frumusețea lor, trebuie să îi îngrijești corespunzător – iar asta nu e ușor.
Au nevoie să fie plantați într-o zonă în care se bucură de lumină directă între șase și opt ore pe zi, conform The Spruce. Solul trebuie să fie bine drenat și ai grijă să-i verifici constant de dăunători. Ca să înflorească la adevăratul lor potențial, e bine să îi „hrănești” cu fertilizator sau compost, și să cureți mereu florile uscate cu o foarfecă sterilizată.
2. Campanula sau floarea-clopoțel
Campanula este o floare originară din nordul Italiei care se împacă destul de bine cu frigul. De fapt, cel mai mult îi plac temperaturile moderate, între 15 și 17 grade Celsius și înflorește, de obicei, și vara și toamna.
Îi place să aibă mereu solul umed, dar bine drenat, conform The Spruce, și lumină directă. Nu e nevoie să o fertilizezi, căci se descurcă singură – ba chiar e considerată a fi plantă invazivă, deci ai grijă să-i ții sub control răspândirea, dacă nu vrei să-ți umple curtea.
3. Begonia semperflorens
De obicei, begoniile sunt genul de flori pe care le plantezi în jardinere, pe balcon, pe verandă sau la fereastră, în apartament. Însă le poți planta foarte bine și în grădină. Dacă le îngrijești corespunzător și au condiții de temperatură prielnice, pot înflori din luna mai până în luna octombrie. Însă ai grijă să le muți în ghiveci înainte să dea primul îngheț, căci sunt sensibile la temperaturi sub zero grade.
Totodată, dacă locuiești într-o zonă în care verile sunt destul de fierbinți, ar fi de preferat să o plantezi undeva mai la umbră, scriu cei de la The Spruce. Solul trebuie să fie bine drenat, dar să-l menții constant umed.
4. Plumbago indica
Plumbago indica este o plantă veșnic verde, originară din Asia de Sud-Est. Face flori roșii pe care le vei vedea răsărind pe tot parcursul anului. Cel mai mult îi place să stea în lumina directă a soarelui, în sol bine drenat. Mulți o plantează în zone de rocărie sau în apropierea unor pereți pe care să se cațere.
În clima noastră, un pic mai răcoroasă decât cu ce este ea obișnuită, ar fi bine să o transferi în casă înainte de primul îngheț. Apoi la primăvară o poți pune înapoi în pământ și tot atunci e recomandat să o fertilizezi, conform Gardening Know How.
5. Nerium oleander sau leandru
Tot veșnic verde este și leandrul, pe denumirea sa științifică Nerium oleander. Este o plantă nepretențioasă care face flori parfumate din mai până în octombrie, conform The Spruce. Însă nu lăsa aspectul să te păcălească: este o plantă toxică atât pentru oameni, cât și pentru animale, așa că poartă mănuși când o îngrijești și nu o planta la îndemâna pisicilor sau cățeilor.
Preferă clima caldă datorită faptului că provine din zona mediteraneeană, așa că poate tolera și perioade de secetă și caniculă. Ca să supraviețuiască peste iarnă, transfer-o într-un ghiveci și adăpostește-o în casă.
6. Tagetes patula sau crăițe
Crăițele sau Tagetes patula fac flori de vara până toamna târziu, dar poți să le stimulezi să înflorească mai devreme dacă le plantezi semințele mai întâi în jardiniere, iar în martie transferi răsadurile în grădină.
Conform The Spruce, este bine să le plasezi undeva unde se pot bucura de lumina directă a soarelui. Nu sunt pretențioase în legătură cu solul în care sunt plantate, iar legat de udare, ar fi bine să le pui apă regulat imediat după plantare. Apoi, e suficient să le stropești o dată la două zile sau când observi că pământul din jurul lor s-a uscat.
7. Iberis masterpiece sau limba mării
Iberis masterpiece este una dintre acele flori de grădină care înfloresc aproape tot anul, adică din primăvară până la începutul toamnei. Fac flori cu petale albe și sunt cel mai „productive” când sunt așezate în plin soare, conform Gardener’s World.
Preferă zonele de rocărie și pământul bine drenat, chiar nisipos. Însă trebuie să te asiguri că au mereu parte de suficientă umiditate dacă vrei să prospere și să îți înfrumusețeze curtea.
8. Calendula officinalis sau gălbenele
Probabil nu e prima oară când auzi de gălbenele, așa că te vei bucura să afli că și ele sunt flori de grădină care înfloresc aproape tot anul. Mai precis, de la final de primăvară, până toamna târziu, la primul îngheț.
Conform The Spruce, o duc bine și în plin soare, și în umbră parțială. Le place solul bine drenat, bogat în materie organică, și au nevoie de udare frecventă în primele faze de dezvoltare. Când planta ajunge la maturitate, poți rări stropirea lor.
9. Osteospermum sau margareta africană
Margareta africană (Osteospermum) te poate bucura cu florile sale fuchsia din mai până în noiembrie. Dar trebuie să-i asiguri soare direct și un sol bine drenat, dar mereu umed. Conform The Spruce, ar fi bine să le fertilizezi cu compost sau alte materii organice.
Deși tolerează și seceta, riști să intre în pauză de creștere dacă le lași prea mult fără apă. După ce înfloresc pentru ultima oară, le poți transfera într-un ghiveci ca să supraviețuiască până la anul, căci nu rezistă la temperaturi de îngheț.
10. Cyclamen
Cyclamen nu sunt neapărat flori de grădină care înfloresc tot anul – cel puțin nu dacă alegi un singur soi. Însă există un compromis: plantezi în curte două soiuri – Persicum și Hederifolium. Unul va înflori iarna-primăvara, iar celălalt toamna, conform Decodays.
După timpul de înflorire, e ușor să intuiești că preferă temperaturile mai scăzute. Amplasează-le undeva unde lumina directă a soarelui nu le agresează după-amiaza. E bine să le uzi cu apă din abundență, dar să o faci rar și fără să-i stropești frunzele.
Flori de grădină pentru toate anotimpurile
Totuși, acele specii de flori de grădină care înfloresc aproape tot anul au nevoie de condiții de temperatură și lumină pe care nu le poți controla. Iar în clima de la noi, e posibil chiar să le pierzi pe timpul iernii, din cauza frigului. Așa că dacă vrei culoare în curte indiferent de sezon, poți planta strategic flori de grădină pentru toate anotimpurile, conform House Beautiful. Iată cum să împarți speciile în funcție de perioada lor de înflorire.
Plante care înfloresc primăvara
În general, florile cu bulbi au perioada de înflorire în primăvară. Ghioceii sunt primii care se arată – ba chiar pot înflori din februarie, când încă nu s-a topit toată zăpada din timpul iernii. Tot din februarie încep să înflorească și narcisele. În martie apar și zambilele și brândușele și îți aduc multă culoare în grădină, iar în aprilie înfloresc lalelele. Dacă îți plac macii care înroșesc în luna mai zonele de câmp de la marginea drumurilor, îi poți planta și pe ei în grădina ta, într-un loc cu multă expunere la soare. Tot în mai înfloresc și bujorii, care îți vor parfuma toată curtea.
Plante care înfloresc vara
Dacă vrei flori de grădină pentru toate anotimpurile, e bine să plantezi și soiuri care înfloresc vara, chiar și când canicula pare să distrugă tot în cale. Margaretele, crăițele, petuniile, verbina, florile de piatră, chiar și trandafirii își fac de cap în zilele călduroase și îți vor înveseli fiecare colț de curte în timpul verii. Lavanda apare și ea tot vara, la fel și crinii.
Plante care înfloresc toamna
Sunt câteva specii pe care amenințarea frigului nu le sperie și înfloresc chiar și până la primul îngheț. Așa că dacă vrei să ai plante înflorite în orice sezon, nu uita să pui în pământ și dalii, crizanteme, echinacee. Trandafirii au și ei perioada de înflorire extinsă până toamna, deci te poți baza pe florile lor.
Plante care înfloresc iarna
În clima noastră cu temperaturi care scad mult sub zero grade Celsius, nu sunt prea multe flori care rezistă și iarna. În general, iasomia de iarnă este printre puținele care înfloresc chiar și sub un strat de zăpadă, iar cameliile sunt și ele un pic mai rezistente la condițiile de frig decât alte specii de flori.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
Baia este unul dintre cele mai solicitate spații din casa ta, expus constant la umiditate, temperaturi fluctuante și produse chimice. Mobilierul de baie, în special dulapul de baie și oglinda, […]
-
Plante
Soluție din apă cu scorțișoară pentru a readuce o orhidee la viață. Cum trebuie să procedezi
Soluția face minuni.