DESIGN EXTERIOR

Plante de grădină rezistente iarna: pe care să le alegi și cum să le îngrijești

publicat pe 23 nov. 2020

    Există plante de grădină sau de ghiveci care sunt bune prietene cu temperaturile scăzute, ba chiar au nevoie de expunerea la frig pentru a înflori la adevărata lor valoare, la sfârșitul iernii și începutul primăverii. Care sunt ele și cum au nevoie să le îngrijești, ne explică cineva care se pricepe.

    Luminița Nicorici, expertă în amenajări grădini și fondatoarea Primitiv Plants, îți povestește despre ce plante sunt rezistente la frig, fie că le ții în ghiveci, fie că le plantezi direct în pământ, și îți explică ce ai nevoie legat de îngrijirea lor.

    S-o luăm cu începutul: există trei tipuri de plante:

    Plantele exotice. Trăiesc mai mulți ani în ghiveci, dar nu rezistă la temperaturilor joase. Trebuie aduse în casă în fiecare toamnă și scoase afară primăvara. Vorbim de leandru, trandafir japonez, măslin sau yucca.
    Plante anuale sau bianuale. Acest tip de plante se înmulțesc din semințe și trăiesc un singur an sau doi ani, în cazul bianualelor. Pe scurt, încolţesc, înfloresc, produc seminţe şi se sting. E vorba de plante precum cosmosul, mușcatele, petuniile, panseluțele, plantele aromatice, margaretele, crăițele, cârciumăresele, canna.
    Plante perene – nu sunt copaci, arbuști sau bulbi, dar înfloresc și trăiesc mai mulți ani, fără a fi nevoie de o nouă însămânțare. Toamna, plantele perene se usucă, rădăcina supraviețuiește peste iarnă în pământ, iar primăvara intră din nou în vegetaţie.

    Plante rezistente iarna: cele perene

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Primitiv Plants (@primitiv_plants) on

    Plantele perene sunt categoria câștigătoare: ele nu doar că sunt rezistente iernii, dar „au nevoie de frigul iernii pentru a începe noul ciclu vegetativ din anul următor”, explică Luminița.

    În general, au prețuri mai ridicate decât cele exotice, anuale sau bianuale. Variază între 25 și 100 lei/ bucată, în funcție de sezon, soi, mărime, înălțime, calitate și furnizor. Pe de altă parte, perioadele de înflorire ale perenelor sunt mai scurte față de cele ale plantelor anuale. „Însă diversitatea soiurilor disponibile pe piață ne ajută să ne amenajăm spațiul așa cum vrem noi. Balconul va arată diferit în fiecare sezon, chiar și iarna”, adaugă Luminița.

    Îngrijire minimă pe timp de frig

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Primitiv Plants (@primitiv_plants) on

    Plantele perene sunt plante de grădină rezistente iarna și nevoi minime de întreținere. Minim nu înseamnă, însă, zero. „În perioada rece, plantele perene intră în repaus vegetativ, din luna noiembrie până în luna februarie. Acest lucru înseamnă că activitatea metabolică a plantei este minimă. În perioada de repaus vegetativ, o udăm mai rar și oprim fertilizarea. Dacă sezonul este uscat sau apa din precipitații nu ajunge la plante, o udăm o dată la două sau trei săptămâni”, recomandă Luminița.

    Câteva plante de grădină rezistente iarna

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Primitiv Plants (@primitiv_plants) on

    Dacă vrei ca, primăvara sau vara, balconul sau grădina ta să îmbrace nuanțe de roz, alege soiuri cu flori în această culoare, precum Echinacea, Astilbe și Veronica. Acestea vor rezista bine-mersi și la temperaturile scăzute de pe timpul iernii, fără să fie nevoie să le muți într-o încăpere călduroasă.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Primitiv Plants (@primitiv_plants) on

    O altă plantă rezistentă la frig este Sanguisorba sau Burnet, originară din regiunile temperate ale emisferei nordice. Iarba decorativă în formă de coadă de ponei, lavanda, nepeta, Hemerocalis sau crinul sălbatic, Phlomis, Miscanthus sau iarba elefantului, Rudbeckia și Caryopteris sunt alte plante din care poți alege pentru grădina ta de iarnă.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments