ECO

8 îngrășăminte bio pe care să le folosești pentru o grădină sănătoasă

    O selecție de îngrășăminte naturale pentru grădină este exact ce ai nevoie pentru a crește produse sănătoase. În loc să apelezi la produse sintetice pentru a-ți hrăni plantele și legumele din grădină, bazează-te pe ingrediente naturale. Un îngrășământ bio pentru legume, făcut chiar de tine, îmbunătățește nu doar sănătatea acestora, ci și a solului.

    Îngrășămintele pe bază de ingrediente naturale nu oferă doar hrană minerală pentru plantele în creștere, ci hrănesc și organismele vii ale solului. Aceste organisme (dintre care majoritatea sunt ciuperci și bacterii microscopice) procesează îngrășămintele naturale și le descompun în nutrienții pe care plantele le folosesc apoi în procesul de creștere. Cu sprijinul The Prairie Homestead îți prezentăm câteva opțiuni sănătoase de îngrășăminte naturale și opțiuni de îngrășământ bio pentru grădina de legume, pe care le poți face chiar tu sau pe care le poți găsi cu ușurință în comerț.

    Realitatea este că solul perfect pentru grădină nu este ușor de găsit, așa că este posibil ca plantele și legumele tale să aibă nevoie de puțin ajutor.

    Grija și timpul alocat întreținerii grădinii tale, combinate cu un sol sănătos și cele mai bune îngrășăminte organice sunt lucrurile de care ai nevoie pentru o grădină de plante și legume sănătoase, cu o creștere echilibrată.

    Ce este îngrășământul organic și cu ce e diferit de cele chimice

    Îngrășămintele organice sunt produse naturale folosite pentru a hrănirea plantele și legumelor care contribuie la sănătatea generală a solului. Îngrășămintele sintetice sau non-organice sunt fabricate din materiale anorganice care, de obicei, oferă o creștere rapidă a nutrienților plantelor în procesul de creștere, fără efecte pe termen lung asupra solului.

    Îngrășămintele organice se folosesc mai ales atunci când din sol lipsesc nutrienții de care au nevoie plantele, dar și când vrei să pregătești solul pentru un nou sezon de plantare.

    Îngrășăminte naturale pentru grădină: cele mai bune îngrășăminte bio legume

    Sănătatea solului poate fi cauza unei lupte dificile dacă ești pasionat de grădinărit. Vestea bună este că există modalități prin care poți ajuta la îmbunătățirea calității solului și la a oferi plantelor toți nutrienții de care ar putea avea nevoie.

    1. Compostul și ceaiul de compost accelerează procesul de creștere

    cum se face compostul
    Asigură-te că nu folosești materii chimice toxice atunci când faci compostul pentru grădină.

    Compostul este un material organic descompus, format din frunze, resturi de legume și alte resturi organice din bucătărie. Poți să îl amesteci cu pământul de grădină dacă vrei ca solul tău să aibă nutrienții necesari pentru creșterea sănătoasă a plantelor. Compostul poate fi aplicat sub formă solidă sau lichidă, prin prepararea așa-numitului ceai de compost, bun pentru creșterea plantelor.

    NOTĂ: Indiferent dacă faci compostul acasă sau îl cumperi din comerț, ai grijă ca acesta să fie un îngrășământ bio pentru legume. Substanțele chimice toxice care pot distruge grădina de legume.

    2. Îngrășăminte naturale pentru grădină din gunoi de grajd, un fertilizant foarte nutritiv

    Deșeurile animale de la erbivore se descompun într-o substanță asemănătoare solului și funcționează cel mai bine atunci când este bine amestecat cu pământul în care vei face plantațiile.

    Gunoiul de grajd „proaspăt” poate fi prea fierbinte pentru plante și le poate arde, așa că cel mai bine este să folosești gunoi de grajd compostat sau îmbătrânit. Dacă totuși folosești gunoi de grajd proaspăt, adaugă-l toamna în pământ și lasă-l să se odihnească pe toată perioada iernii. Nu aplica gunoiul de grajd proaspăt pe plantele aflate deja în creștere.

    fertilizator gradina balegar
    Gunoiul de grajd este de mai multe feluri, fiecare cu particularități specifice.
    • Gunoiul de grajd de pui este cel mai bogat în azot, dar și una dintre opțiunile mai acide. Cel mai bine este să îl lași la compostat o perioadă mai lungă de timp înainte de aplicare.
    • Gunoiul de grajd de cal este ușor de găsit, dar poate conține cele mai multe semințe de buruieni (deși dacă grămada de compost ajunge la o temperatură suficient de ridicată, semințele de buruieni sunt în mare parte distruse).
    • Gunoiul de grajd de vacă este o variantă excelentă, universală, care nu arde plantele la fel de ușor datorită conținutului mai scăzut de azot. Conține, în general, mai puține semințe de buruieni decât gunoi de grajd de cal.
    • Gunoiul de grajd de capre/oi este un gunoi de grajd mai uscat, mai puțin mirositor și mai blând pentru plante (nu arde la fel de ușor). Este, de asemenea, mai ușor de aplicat.
    • Gunoiul de grajd de iepure este considerat un gunoi de grajd „rece”, așa că îl poți adăuga direct, fără să îți faci griji că ar putea să ardă plantele. Eliberează nutrienții în sol pe măsură ce se descompune.
    NOTĂ: Dacă folosești gunoi de grajd de cai, vite, capre sau oi, asigură-te că animalele nu au păscut pe câmpurile stropite cu erbicide. Există mai multe tipuri de erbicide care pot supraviețui tractului gastro-intestinal al animalelor și care pot rămâne în îngrășămintele de origine animală, având un efect devastator asupra plantelor și legumelor din grădina ta.

    3. Făina de oase este o sursă excelentă de fosfor

    Făina de oase este un îngrășământ natural pentru plante. Se prepară din oase fierte sau afumate, măcinate apoi într-o formă granulară sau făcute pulbere. Făina de oase este o sursă excelentă de fosfor pentru grădina de legume și poate fi găsită în comerț, ca îngrășământ bio de legume. Dacă timpul îți permite, o poți face și acasă. Ajută plantele să crească sisteme rădăcinoase sănătoase, să înflorească și să fructifice.

    4. Masa sau făina de sânge sunt foarte bune pentru plantele cu frunze verzi

    Făina de sânge este o pulbere obținută din sânge de animal uscat, utilizată atunci când este necesară creșterea conținutului de azot din sol. Poate fi aplicată sub formă de pulbere sau dizolvată în apă și folosită ca spray. Această formă de îngrășământ este foarte bună pentru plantele cu frunze verzi.

    5. Turnările de viermi, îngrășăminte naturale pentru grădină pline de nutrienți

    Turnările de viermi – un alt cuvânt pentru gunoi de grajd. Această soluție este, de fapt, un îngrășământ bio pentru legume și nu numai care se formează atunci când râmele apar în compost. Viermii sunt plini de nutrienți, așa că ar trebui adăugați în sol sau în pământul din ghivece care va fi folosite pentru grădinărit. Acest tip îngrășământ există în magazine, în variantă organică.

    6. Emulsia de pește crește conținutul de azot din sol

    Emulsia de pește este face parte din categoria de îngrășăminte naturale pentru grădină, fiind folosit pentru a spori conținutul de azot din sol. Este un îngrășământ lichid concentrat făcut din pește și părți de pește. Lichidul este diluat cu apă și apoi pulverizat în pământul din jurul plantelor de legume. Îl poți găsi în comerț ca îngrășământ bio pentru grădină.

    7. Îngrășământul bio pentru legume cu extract de alge marine este ideal pentru grădină

    Algele marine sunt, de fapt, un termen folosit pentru toate soiurile diferite de plante marine care pot fi folosite, în acest context, în compoziția îngrășămintelor organice benefice pentru grădina ta de legume. Îngrășământul cu alge marine poate fi folosit ca mulci sau pulverizat sub formă lichidă.

    8. Îngrășămintele naturale pentru grădină din făină de varec îmbunătățește solul

    Varecul este un tip specific de alge marine care poate fi folosit în grădina de legume ca îngrășământ organic. Varecul care este colectat pentru îngrășământ este uscat și apoi măcinat în granule, de aici denumirea de făină de varec.

    Făina de varec poate fi adăugată în sol direct sau amestecată cu apă pentru a crea o versiune lichidă. Acest tip specific de alge marine este folosit pentru a modifica solul și pentru a promova creșterea plantelor, sănătoase fără boli.

    Când este indicat să folosești îngrășăminte naturale pentru grădină

    Când alegi și când adaugi îngrășământul în grădină trebuie să ții cont de două lucruri: ce tipuri de legume sau plante cultivi și care este condiția curentă ori calitatea solului din grădina ta.

    Îngrășămintele organice pot elibera mai încet nutrienții și pot fi aplicate pe solul grădinii înainte de plantare. Dacă ai deja plante în creștere și vrei să adaugi îngrășământ, există de obicei instrucțiuni pe pachetele cu semințe care îți vor spune cât de des să hrănești plantele până la recoltare.

    În lipsa instrucțiunilor este recomandată adăugarea de îngrășământ la fiecare patru săptămâni. În alegerea momentului pentru fertilizare ar trebui să ții cont și de sănătatea generală – observă, de exemplu, culoarea plantelor și aspectul frunzelor.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    8 îngrășăminte bio pe care să le folosești pentru o grădină sănătoasă