Smart ideas

Ce ghivece alegi în funcție de plantele pe care le crești și de locurile în care le ții

publicat pe 04 iun. 2020

    Există o mulțime de ghivece frumoase pe care le poți folosi în grădini, pe terasă și în apartament. Dar cum alegi ghivecele potrivite pentru plantele și florile tale? De multe ori le alegem doar din punct de vedere estetic. Cu toate astea, ca plantele tale să crească și să se dezvolte armonios, trebuie să ții cont și de nevoile lor când alegi ghivecele.

    Unele criterii de alegere a ghivecelor sunt destul de intuitive, cum ar fi ca ghiveciul să aibă găuri în partea inferioară pentru drenaj. Pe celelalte le afli acum, conform celor de la The Spruce.

    Criterii în funcție de care alegi ghivece potrivite plantelor tale

    Adesea oamenii se decid asupra plantelor pe care urmează să le achiziționeze abia după ce au pregătit toate cele necesare. Nu trebuie să știi dinainte ce plante vei avea, dar e nevoie să ai câteva criterii în minte.

    Expunere la soare și căldură

    Va sta ghiveciul în plin soare pe vreme de caniculă? Locul pe care îl alegi are soare puternic o mare parte din zi, dar curent? În ghivece substratul de pământ se usucă adesea mai rapid decât în grădină. Dacă pui ghiveciul într-un loc unde este expus constant la soare, atunci el trebuie să fie făcut dintr-un material care nu este poros. Ghivecele de teracotă se usucă foarte rapid, de exemplu. Cele sintetice, din rășină, se mențin mai reci și umede o perioadă mai îndelungată.

    Rutina de udare a plantelor

    Va avea cine să ude plantele în fiecare zi? Dacă nu, ia un ghiveci cu farfurie sau cu o tăviță în care poți pune apă, ca planta să-și ia rezervele în funcție de nevoile ei. Odată s-a deshidratat din cauză că nu a fost udată, există riscul ca ea să nu-și mai revină.

    Condiții extreme: expunere la frig, ploaie și zăpadă

    Ghivecele potrivite pe timp de iarnă
    Dacă ai plante care vor sta afară pe timp de iarnă, trebuie să alegi un ghiveci rezistent la îngheț

    Vei lăsa ghivecele pe terasă sau într-un balcon deschis pe timp de iarnă? În zonele unde se face foarte frig, este important ca ghivecele să fie rezistente la îngheț (și plantele), făcute din materiale precum piatră, ciment și lemn. Chiar și ața, majoritatea ghivecelor au nevoie de protecție sporită în anotimpul rece.

    Mobilitate

    Este nevoie să muți ghiveciul din când în când? Câteodată e nevoie să muți ghivecele de pe terasă în funcție de spațiu și de schimbările pe care le faci în materie de decor. Poate ai plante pe care vrei să le muți prin grădină în funcție de cum cade soarele și umbra sau pe care vrei să le pui în interior pe timp de iarnă. Dacă vrei să poți muta cu ușurință ghivecele, atunci să te gândești de două ori înainte să cumperi unele foarte grele sau voluminoase. Ghivecele din beton sunt superbe, dar trebuie să le ții acolo unde le-ai pus, mai ales că atunci când vrei să le muți riști fie să le spargi, fie să-ți rănești spatele din cauza greutății.

    Tipuri de ghivece în funcție de materialele din care sunt realizate

    Ghivecele potrivite teracotă
    Ghivecele dint eracotă sunt poroase și usucă mai rapid substratul

    Ghivece din lut și piatră

    • Ghivecele din teracotă: Materialul acesta este foarte comun, dar poros și se usucă rapid substratul în el. Multe dintre ghivecele din teracotă nu rezistă la îngheț. Mai ales dacă a fost fabricat într-o zonă călduroasă, cum ar fi cea mediteraneană, cel mai probabil că nu va fi trat să reziste la îngheț.
    • Piatră și beton: Ambele materiale sunt bune pentru menținerea temperaturii și umezelii pământului de flori. Se încălzesc, dar și izolează. Ghivecele din piatră rezistă cu succes afară pe timp de iarnă, dar nu sunt alegeri grozave dacă ai nevoie de ghivece pe care să nu le dărâme câinele. O variantă bună, în cazul de față, ar fi hypertufa, un recipient făcut din ciment pentru tufe.
    Ghivecele din metal se încing mai repede, deci trebuie să uzi mai des plantele

    Ghivece din lemn și metal

    • Lemn: Lemnul reține foarte bine apa. Lemnul tare este mai potrivit împotriva putrezirii, dar toate ghivecele din acest material pot fi tratate ca să nu se deterioreze la umezeală. Inspectează bine ghiveciul din lemn înainte să-l cumperi, în special la îmbinări, fiindcă acest material își modifică mărimea în funcție de umezeală. Ghivecele din lemn sunt bune pe timp de iarnă, doar nu le lăsa să stea direct pe pământ în grădină.
    • Metal: Ghivecele din metal sunt mai grele, deci potrivite pentru stabilizarea plantelor înalte. Nu se usucă așa rapid substratul în ele, dar se încing, și plantele au nevoie de udare frecventă, altfel se coc rădăcinile. Ghivecele din metal sunt o alegere potrivită pentru a ține plantele afară pe timp de iarnă.
    Ghivecele din plastic sunt ușoare și păstrează umezeala

    Ghivece din materiale sintetice

    • Fibră de sticlă și rășină: Ghivecele sintetice sunt atât de bine făcute încât te pot chiar păcăli că ar fi făcute din materiale naturale, în special odată cu trecerea timpului. Sunt ușoare, durabile, ieftine și adesea rezistente la îngheț.
    • Plastic: Ghivecele din plastic sunt ușoare și păstrează umezeala. Cele semi-flexibile sunt bune pentru iernile reci și pot fi folosite și pentru garnituri de-a lungul gardului. Plantează direct în ghivecele de plastic, apoi pune recipientul într-unul decorativ.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments