VIDEO Păduchii de plante: cum scapi de afide, mucegai și de musculițele de pământ
publicat pe 14 mai 2020Dacă iubești plantele de apartament și ai adunat deja câteva, știi că necesită multă atenție și îngrijire. Ele se pot infesta rapid unele de la celelalte cu afide, mucegai sau musculițe dăunătoare. Cum scapi de păduchi? Cu o rutină corespunzătoare de îngrijire, dar și cu câteva soluții de contact.
Ca orice organism viu, plantele se pot îmbolnăvi chiar dacă le uzi și ai grijă de ele. Adesea ele au cel mai mult de suferit din cauza dăunătorilor care le infestează și care le pot inclusiv omorî dacă nu le tratezi corespunzător. Ca să știi cum să scapi de dăunători pentru plante, am vorbit cu Ana Constantinescu, designer în cadrul CRESC, studio de design de obiect, instalații, peisagistică de interior sau exterior, care lucrează cu organisme vii.
Cauzele infestării plantelor cu dăunători
Poate ți s-a întâmplat să cumperi o plantă, să o aduci acasă și să o îngrijești corespunzător, dar la scurt timp să moară. Asta e posibil pentru că de multe ori plantele pe care le achiziționezi pot fi deja infestate cu dăunători, fiindcă stau în condiții improprii în magazine. „Foarte rar sau deloc se întâmplă să putem cumpăra plante direct din pepinierele sau serele în care sunt crescute și îngrijite. Pe parcursul transportului ele se întâlnesc cu alte plante care vin din depozite și pot astfel să se infesteze cu dăunători”, spune Ana.
Dincolo de această problemă, designerul atrage atenția asupra unui fenomen de pe urmă căruia plantele au cel mai mult de suferit, „Sunt îndopate cu chimicale și îngrășăminte specifice ca să reziste un timp pe transport și în magazin, iar când aceste substanțe sunt consumate, planta are o decădere bruscă, pe care oamenii o consideră semn că ar fi murit, o aruncă și-și cumpăra alta”. Soluția este important să te documentezi corect despre plantele vii pe care le ai, ca să le poți îngriji responsabil.
Care sunt cei mai comuni dăunători pentru plantele de apartament
Printre cel mai des întâlniți dăunători se numără păduchii de plante, care sunt de mai multe tipuri: lânoși, țestoși etc. Acești păduchi sunt insecte care se pot vedea cu ochiul liber pe tulpini și frunze. Poți să le recunoști mușcătura pe plante sub forma unor pete maronii.
Afidele sunt un tip de dăunători pe care nu îi poți vedea cu ochiul liber, dar dacă plantele tale au pete translucide pe frunze, acestea sunt provocate de afide. Pericolul nu este doar pentru planta infestată, ci și pentru cele din apropierea ei care se pot contamina și infesta la rândul lor. „Pot apărea oricând, mai ales de la achiziția unei plante noi infestate și mai putem să-i aducem chiar noi în case de afară, pe haine și încălțăminte. Dacă reușim să-i depistăm la timp, putem să acționăm și să scăpăm de ei relativ ușor”, spune Ana. Ca să scapi de afide este important să elimini frunzele afectate și apoi să ștergi planta cu un șervețel îmbinat în apă în care ai diluat puțin săpun. Mai poți folosi și un amestec de apă și spirt (1/10 spirt). După ce se usucă, aplică un spray 3 în 1 împotriva dăunătorilor.
Mucegaiul este un alt dăunător des întâlnit care afectează plantele iubitoare de sol mereu umed, sau dacă le uzi excesiv. Ca să scapi de el, înlătură primii centimetri de pământ și folosește un spray cu acțiune fungicidă.
Printre dăunători se numără și musculițele de pământ (fungus gnats). Apar când ai mai multe plante în casă și cresc când depun ouă în pământul umed din ghivece. De ele scapi foarte ușor dacă folosești benzi cu lipici pentru insecte zburătoare. Dar este important să știi că ele nu afectează planta în sine, sunt doar enervante fiindcă apar peste tot în casă. Dacă nu te deranjează acest aspect poți conviețui relaxată cu ele.
Colembolele sunt insecte inofensive, sub forma unor purici mici care trăiesc în pământ. „Ele sunt de fapt benefice, fiindcă mănâncă rădăcinile moarte și descompun materia vegetală din sol, astfel hrănesc un pic și planta”, spune designerul. Dacă totuși te deranjează estetic, le poți îndepărta prin înlăturarea primilor 3-5 centimetri de pământ (până la 10-15 centimetri în funcție de mărimea ghiveciului) și aplicarea unui tratament 3 în 1 în două reprize la 7 zile. Apoi adaugi pământ nou.
Cum scăpăm de dăunătorii pentru plante
Ca să scapi de dăunătorii pentru plante, Ana Constantinescu identifică două tipuri de tratamente.
1. Tratament de contact: Sub formă de spray-uri sau soluții care se dau pe frunze și afectează dăunătorii de pe suprafața plantei. Găsești aceste soluții la magazinele de bricolaj la raioanele pentru grădină sau la florării.
2. Tratament sistemic: Soluții horticole de la fitofarmacii, care nu sunt speciale pentru plantele de interior, ci pentru agricultură. Acestea au efect și în interior, dacă le aplici cu grijă și ții cont de instrucțiuni. Ele intră în seva plantei, astfel încât când insecta mușcă din ea se otrăvește. Acesta este indicat ca ultimă soluție, când tratamentul de contact nu a reușit să scape planta de dăunători.
Ca să faci tratamentul plantelor trebuie să urmezi niște pași:
- Spală planta cât mai bine sub un jet de apă, cu puțin săpun diluat. Te poți ajuta de bețișoare cu vată sau periuțe ca să îi înlături de pe suprafața plantei. Dacă infestația este minoră, atunci este posibil să scapi de dăunători rapid.
- Dacă dăunătorii revin, folosește un spray 3 în 1 (insecticid, acaricid și fungic) după ce speli planta. Urmează instrucțiunile de pe eticheta produsului.
- Izolează planta cu dăunători imediat după ce ai descoperit că este infestată și ține-o departe de restul până se vindecă complet. Altfel riști să se infesteze și celelalte plante.
Dacă infestația este majoră trebuie să folosești tratamentul sistemic astfel:
- Fă poze la planta afectată, notează data la care a apărut problema și cum s-a manifestat. Poți pune chiar o frunză afectată într-un recipient sigilat (borcan sau punguță).
- Cu aceste informații du-te la o fitofarmacie, unde specialiștii horticultori îți vor prescrie un tratament adecvat pentru planta afectată și instrucțiunile de folosire ale acestuia.
„Recomand ca aceste tratamente sistemice să nu fie folosite după ureche. Ele sunt substanțe chimice foarte puternice și pot să afecteze sănătatea ta, a copiilor sau a animalelor de companie, dacă nu sunt folosite corespunzător. Gândește-te că acestea sunt echivalentul medicamentelor cu rețetă pentru oameni și nu pot fi luate după ureche sau după sfaturile cunoștințelor”, avertizează Ana.
Alte sfaturi de la specialist de care să ții cont
- Cel mai mare dăunător este o îngrijire improprie datorată lipsei de interes sau a unei informări incorecte despre plante. Informează-te despre tipul de plantă și ce nevoie are această. Cel mai des, plantele noastre suferă de la udare necorespunzătoare (prea des sau prea puțină apă).
- De dăunătorii enumerați mai sus sunt scutite plantele din familia cactiacee (cactușii) și suculentele. Acestea sunt sensibile la lipsa luminii, udarea excesivă și infecții fungice. Pentru ele nu folosi sprayuri de contact comune, ci cere sfatul specialiștilor.
- Odată ce descoperi că planta a fost infestată, acționează cât mai rapid. Ele nu rezistă mai mult de două sau trei săptămâni, poate chiar mai puțin.
- Dacă tratamentele nu au avut succes, ultima soluție este să tai bucățile sănătoase din plantă și să le propagi în apă ca să facă rădăcini (la cele care se poate). Astfel vei avea plante noi de replantat.
- Plantele mai pot dezvolta boli de ordin fungic, bacterial sau viral. Pentru acestea este mai greu tratamentul, dar și apariția lor este rară la plantele de apartament. Pentru tratament apelează la specialiștii din fitofarmacii.
- Pentru că florăriile sau magazinele de specialitate au un volum mare de marfă, nu tot timpul pot vedea dăunatorii. E important să inspectezi o plantă când o cumperi.
-
Sponsored
Showroomul FabricaDeProfile – o călătorie experimentală în lumea elementelor decorative și a pereților fluizi (P)
Într-o lume în care designul interior evoluează rapid, FabricaDeProfile a deschis un showroom experimental dedicat produselor din portofoliul lor, oferind celor care le calcă pragul o experiență captivantă, unde estetica […]
-
LIFE
„Ce am învățat după ce am renovat pe cont propriu fosta casă a bunicii”: 7 învățături despre lucrul la o casă veche
Lecția doi: cimentul nu se potrivește cu casa din pământ
-
UTILE
Ce să nu pui niciodată în cuptorul cu microunde. Alimente și recipiente interzise
Crește riscul de incendiu și de accidente casnice.