Grădină

12 dintre cele mai parfumate flori care-ți vor transforma grădina într-o oază îmbietoare 

  Iubesc florile pentru ca au o superputere aparte. Indiferent de cât de mare sau mică este o casă, de mobilier, accesorii sau stilul de amenajare, florile reușesc să aducă o notă de calm, de bine și de frumos în orice spațiu. Și cred că sunt o parte indispensabilă din grădinile, locuințele și viețile noastre.

  Și pe lângă explozia de forme și culori, acestea îți pot transforma spațiul într-un senzorial, în care să te bucuri de cele mai plăcute mirosuri. În urmă cu câteva luni am început să merg la cursul de decorator floral de la Atelierele Ilbah din București, iar de atunci tot visez ca la un moment dat să am o casă undeva pe la țară și o mică grădină plină de culoare.

  Așa că dacă tu te numeri printre norocoșii care stau deja la casă, am făcut un top cu cele mai parfumate flori de grădină.

  1. Bujorii

  cele mai parfumate flori de gradina bujori
  Din 2022, bujorul a fost declarat Floarea Națională a României

  Sigur, zambilele sunt primele care parfumează anul, urmate de frezii și apoi de liliac, însă aroma primăverii culminează cu o dulceață amețitoare emanată de bujori, primii vestitori ai verii.

  Recunosc, bujorii sunt preferații mei și mereu au reușit să mă facă fericită, chiar și în cele mai ciudățele zile. Fac parte din genul Paeonia și sunt plante perene care înfloresc an de an, dacă îi îngrijești cum trebuie. Sunt originari din Asia, Europa și vestul Americii de Nord, și avem și noi un soi de bujor românesc, cunoscut sub denumirea științifică de Paeonia romanica peregrina. Bujorii înfloresc de obicei primăvara târziu, în luna mai, dar chiar și mai târziu, înspre vară.

  Iar din octombrie 2022, bujorul a fost declarat Floarea Națională a României. Am scris mai multe despre bujori în acest articol.

  1. Tuberozele

  cele mai parfumate flori de gradina
  Tuberozele, unele dintre cele mai parfumate flori

  Estetica tuberozelor poate fi înlocuită de multe alte flori mici albe, dar niciunele nu au același parfum puternic – chiar greu de suportat pentru unele persoane.  Doar gardeniile pot concura pe acest palier cu tuberozele. Până acum câțiva ani, tuberozele – sau chipăroasele, cum li se zice la mine în Moldova – erau bucuria mea la fiecare final de vară și început de toamnă. Însă acum nu pot să mai țin nici măcar câteva fire în casă, pentru că mi se face rău de la mirosul lor profund.

  Florile au o textură ușor cerată ca să le ofere protecție împotriva despicării, dar se pot ofili în soare direct atunci când temperaturile trec de 35 de grade Celsius. Dacă zona în care locuiești are parte de astfel de temperaturi, ar fi bine să plantezi bulbii într-un loc unde vor avea parte și de umbră de-a lungul zilei.

  În climate mai reci, tuberozele înfloresc abia la finalul lunii august, deci dacă locuiești într-o astfel de zonă, poți să le plantezi primăvara în interior ca să te bucuri mai repede de parfumul lor. Afară le poți planta odată ce a trecut complet riscul înghețului, iar temperaturile din timpul zilei ajung la cel puțin 21 grade Celsius. Află tot ce trebuie să știi despre superbele tuberoze din acest articol.

  1. Gardenia

  cele mai parfumate flori de gradina gardenia
  Și gardenia se numără printre cele mai parfumate flori de grădină

  Și gardenia va fi o minunăție cu flori mari și albe și miros dulce în grădina ta. Planteaz-o primăvara sau toamna și asigură-i un sol bogat în nutrienți, acid și bine drenat. De asemenea, găsește-i un loc în grădină unde să primească lumină solară parțială și umiditate constantă. 

  Are nevoie de apă în mod regulat și fertilizare o dată sau de două ori pe an.

  1. Iasomia

  iasomia gradina
  Iasomiei nu îi place prea mult apa

  Iasomia este una dintre cele mai parfumate flori de gradină și e perfectă pentru crearea unui perete natural sau a unei pergole. Nu este o plantă greu de îngrijit și poate fi plantată primavara sau toamna. 

  Preferă un sol bine drenat și o expunere la lumina solara directă. E important să o uzi moderat, căci umiditatea excesivă poate duce la putrezirea rădăcinilor. Și să-i tai ramurile afectate, ca să îi încurajezi creșterea.

  1. Freziile

  flori parfumate freziile
  Dacă ai grijă de ele, te poți bucura de frezii în grădina ta ani la rând

  Iubesc freziile pentru delicatețea și mirosul lor puternic, ușor de recunoscut. Bulbii de frezie se plantează toamna, înainte de venirea înghețului de iarnă. Pentru ca aceste flori să înflorească abundent primăvara este recomandat să le plantezi bulbii toamna, într-o zonă luminoasă. Ai nevoie de un sol bine drenat, ușor, eventual cu un adaos de nisip și îngrășământ de grajd.

  Freziilor nu le place apa excesivă și e important să le oferi un sol corespunzător, și umiditate și temperaturi  adecvate. Cu puțină atenție și grijă, aceste minunate flori îți pot înfrumuseța grădina câțiva ani.

  1. Lăcrămioarele

  lacramioare
  Și lăcrămioarele îți vor înmiresma grădina

  De fiecare dată când miros sau doar vorbesc despre lăcrămioare, mă gândesc automat la bunica mea de la țară și-mi amintesc de parfumul pe care-l folosea atunci când eram copil.

  Poate că nu știai, dar lăcrămioarele sunt flori perene, iar asta înseamnă că sunt o alegere grozavă pentru grădini. Se îngrijesc ușor, iar mirosul lor puternic are puterea să te trimită direct în curtea bunicii de la țară. Lăcrămioarele simbolizează inocența și fragilitatea, dar și curajul.

  Pentru acești bulbi trebuie să găsești un loc în care pământul este bine drenat. În cazul în care în urma unei ploi, apa nu se scurge în cinci-șase ore, atunci solul respectiv nu se drenează bine. Pentru plantare este necesar să amesteci pământul cu materiale organice pentru a asigura o bună drenare a apei.

  Lăcrămioara se adaptează oricărui tip de sol, mai puțin unuia care reține apa pentru mult timp. Plantarea bulbilor de lăcrămioare trebuie să se facă într-un loc semiumbros. 

  1. Crinii

  flori de gradina - crini
  Și crinii au un miros pregnant

  Și crinii sunt tot flori perene, însă spre deosebire de lăcrămioare, aceștia se pot înălța până la doi metri. Preferă solurile fertile și bine drenate, iar în perioada de creștere au nevoie de multă apă și lumină. De asemenea, crinii sunt plante sensibile la frig și îngheț, astfel încât este important să fie protejați pe timpul iernii.

  Printre cele mai populare varietăți de crini se numără: crinii regali, crinii asiatici și crinii orientali. Fiecare varietate se caracterizează printr-un anumit tip de floare și o anumită culoare. De exemplu, crinii regali au flori de culoare portocalie și colorează, de regulă, evenimentele speciale.

  1. Lavanda

  lavanda flori
  Dacă pui fire de levănțică la uscat, te poți bucura de mirosul florilor tot timpul anului

  Nu putea să lipsească din topul nostru lavanda, care ne încântă cu mirosul ei puternic pe tot parcursul anului – asta dacă alegi să păstrezi fire uscate de lavandă cu care să-ți parfumezi casa. Planteaza lavanda primăvara într-un loc cu expunere la soare și evită pământul prea bogat în nutrienți. 

  Ca să te bucuri de frumusețea florilor de lavandă cât mai mult timp, taie ramurile uscate sau afectate de boli. Și nu uita să te asiguri că pământul este bine drenat si udat moderat.

  1. Regina nopții

  regina noptii
  Noaptea se trezește și ziua doarme

  Așa după cum poți deduce din numele său, Regina nopții înflorește în timpul nopții. Și aceasta este o plantă perenă și poate ajunge la o înălțime de trei-zece metri. Florile sale sunt albe, mari și în formă de trompetă, iar parfumul lor puternic și dulce se simte și de la distanță.

  Pentru că înflorește în timpul nopții, ziua se închide, ceea ce înseamnă că trebuie plantată într-un loc unde poate primi suficientă lumină solară, dar în același timp să fie protejată de razele directe ale soarelui.

  Este ușor de întreținut, nu necesită multă atenție și poate fi crescută într-o gamă largă de soluri, cu excepția celor prea umede sau prea uscate. E recomandat să o plantezi într-un loc protejat de vânt, într-un sol bogat în substanțe nutritive și într-o zonă cu o umiditate ridicată.

  1. Ierboasa caprifoiului

  caprifoi
  Caprifoiului îi place soarele, dar nu în exces

  Dacă îți dorești o grădină plină de parfum, ierboasa caprifoiului este clar o alegere excelentă. Această plantă preferă solurile bine drenate și însorite. Plantează ierboasa caprifoiului primavara și oferă-i o îngrijire adecvată. Asigură-i un loc în grădina ta unde să primească soare parțial sau umbră parțială. Oferă-i apă în mod regulat, dar nu uda solul prea mult pentru a evita putrezirea radăcinilor.

  1. Liliacul

  cele mai parfumate flori de gradina liliacul
  Liliacul iubește soarele

  Și liliacul este o minunăție de plantă cu flori parfumate. Pentru a crește bine și frumos, plantează liliacul primăvara și oferă-i un sol bine drenat. Udarea trebuie să fie regulată, dar nu excesivă, pentru a evita putrezirea rădăcinilor. Liliacul iubește locurile însorite, dar se dezvoltă bine și în zone semiumbrite. Tăie tijele florale după înflorire și menține planta curată pentru a preveni infecțiile fungice. Citește mai multe despre liliac aici.

  1. Trandafirii

  trandafiri
  Nicio grădină fără trandafiri

  Trandafirii sunt unele dintre cele mai populare flori din gradină, dar si unele dintre cele mai parfumate. Se pot planta primăvara sau toamna. Preferă solul bogat în nutrienți, însorit și cu o bună drenare. Asigură-le trandafirilor o expunere directă la soare și ferește-i de vânt. Și, bineînțeles, ai grijă să le îndepărtezi mereu frunzele uscate sau ramurile afectate. Un horticultor ne-a explicat pas cu pas cum se plantează și îngrijesc trandafirii în acest articol.

  Iar lista poate să continue, căci minunata lume a florilor este una îmbelșugată. Important e să te asiguri că le oferi acestor flori parfumate îngrijirea adecvată pentru a putea crește frumos.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  12 dintre cele mai parfumate flori care-ți vor transforma grădina într-o oaz�...