ECO

18 plante care vor alunga muștele, gândacii și alte insecte din grădina ta

  Plantele repelente sunt adesea folosite împotriva dăunătorilor și funcționează de minune mai ales când sunt combinate cu alte specii. La fel ca oamenii, și insectele au mâncărurile lor preferate și le găsesc cu ajutorul mirosului. Poți să le îngreunezi localizarea „bufetului” dacă amesteci plante care le  perturbă mirosul, cum ar fi ceapă împreună cu varză.

  Asta înseamnă că nu vei putea să le plantezi pe rânduri minuscule și multe legume de același fel una după alta, dar nu trebuie prea mult efort ca să aibă efectul dorit. Plantele cu mirosuri pregnante sunt cele mai eficiente repelente de insecte. Ca să ai o grădină fără insecte (dăunătoare, că sunt și unele benefice), cei de la The Spruce recomandă plantarea următoarelor 18 plante repelente.

  1. Plante care alungă insectele: busuiocul

  plante repelente busuioc
  Plantează busuiocul într-o zonă cu soare direct

  Busuiocul îndepărtează gândacul de sparanghel și omida de roșii. Mirosul este repelent pentru ele, deci dacă atingi frunzele cu blândețe ca să elibereze din uleiuri, îi vei mări eficacitatea. Busuiocul crește în soare direct, într-un sol umed, fertil și cu drenaj bun.

  2. Limba mielului (Borago officinalis)

  Cu ajutorul acestei plante repelente vei proteja roșiile de omizi

  Și Limba mielului înlătură omida de roșie. Atrage de asemenea insecte benefice și polenizatori, cum ar fi albinele. Dacă o lași să se semene singură, vei avea mereu această plantă în grădină. Ea preferă soarele direct sau parțial umbră și un sol fertil și bine drenat.

  3. Gălbenele (Calendula officinalis)

  Gălbenelele nu sunt doar repelente pentru dăunători, ci atrag și insecte benefice în grădină

  Gălbenelele îndepărtează gândacul de sparanghel și atrag insecte benefice. Această plantă comestibilă este benefică prin toată grădina ta. Preferă soarele direct, dar și parțial umbră, într-un sol fertil și drenat bine.

  4. Menta pisicii (Nepeta)

  plante repelente nepeta
  Ai grijă că această plantă se înmulțește foarte rapid

  Menta pisicii îndepărtează afidele, gândacul de sparanghel, cel de Colorado și gândacii de dovleac. Partea mai puțin bună cu această plantă este că unele soiuri se înmulțesc foarte agresiv și pot să pună stăpânire pe o mare parte din grădină. Preferă soarele puternic sau umbra parțială și un sol bine drenat și fertil.

  5. Plante care alungă insectele: arpagicul (Allium schoenoprasum)

  plante repelente arpagic
  Arpagicul trebuie recoltat înainte să facă semințe, ca să nu-ți invadeze toată grădina

  Arpagicul va ține la distanță afidele și gândacii japonezi. Să recoltezi arpagicul, fiindcă se înmulțește foarte rapid dacă ajung semințele în pământ. Și florile arpagicului sunt comestibile. Arpagicul este iubitor de soare direct și de sol umed și fertil.

  6. Mărar (Anethum graveolens)

  Mărarul atrage și insecte benefice și hrănește larvele de fluturi

  Mărarul este un excelent repelent pentru moliile de varză. Atrage și insectele benefice, și e gazdă pentru fluturi. Vei pierde puțin mărar când se vor hrăni larvele, dar nu durează mult și fluturii sunt foarte drăguți. Mărarul preferă soarele direct și solul necompactat, cu drenaj bun.

  7. Usturoi (Allium sativum)

  plante repelente usturoi
  Poți planta usturoi sub tufele de trandafiri ca să le protejezi de dăunători

  Usturoiul ține la distanță afidele, moliile de varză și gândacii japonezi. Plantarea de usturoi sub tufele de trandafiri este o tehnică clasică de plantare amestecată pentru efectul repelent împotriva gândacilor japonezi. Usturoiul crește în soare direct și un sol fertil și cu drenaj bun.

  8. Hrean (Armoracia rusticana)

  plante repelente hrean
  Cu ajutorul hreanului îți vei proteja cultura de cartofi de gândacii de Colorado

  Folosește hreanul ca repelent pentru gândacul de Colorado, care atacă tufele de cartofi. Este o provocare în sine, fiindcă e greu să sădești o plantă perenă ca hreanul împreună cu cartofii, care trebuie recoltați în fiecare sezon. Dar ar putea avea efect și dacă e plantat în apropiere de cartofi. Hreanul preferă soare direct sau parțial și un sol fertil și afânat.

  9. Isop (Agastache rupestris)

  plante repelente isop
  Plantează isopul în preajma cruciferelor

  Isopul, o plantă repelentă parfumată, ține la distanță moliile de varză. Isopul este un companion excelent pentru tot felul de crucifere, din moment ce toate sunt atacate de molia de varză. Această plantă crește în soare direct sau parțial și un sol bine drenat.

  10. Menta (Mentha)

  Menta preferă soare parțial

  Mirosul de mentă îndepărtează afidele, moliile de varză și furnicile. Ca să nu se răspândească agresiv în toată grădina de legume, poți să plantezi crenguțe de mentă printre plantele pe care vrei să le protejezi, dar să le înlocuiești des, ca să nu facă semințe. Menta preferă umbra parțială și un sol fertil și ușor acid.

  11. Ceapă (Allium cepa)

  Plantează ceapa printre rândurile de morcovi ca să-i protejezi de dăunători

  Ceapa este un bun repelent pentru afide, muștele de morcov și purici. Combinația culturilor de morcovi și ceapă e testată ca fiind foarte bună. Ca să îndepărtezi puricii de pe vinete, poți să arunci câteva foi de ceapă printre ele, deși planta în sine este mult mai eficientă. Ceapa preferă soare direct și un sol argilos, bine drenat.

  12. Oregano (Origanum)

  plante care alunga insectele
  Oregano îți va proteja varza

  Oregano ține la distanță moliile de varză. Cu toate astea, poate fi dificil să-l plantezi printre alte specii, fiindcă este o plantă perenă care se răspândește ușor. Poți să pui mănunchiuri proaspăt tăiate de oregano în apropierea culturile de crucifere, cu condiția să le înlocuiești frecvent.

  13. Pătrunjel

  plante repelente pătrunjel
  Plantează pătrunjelul într-un sol fertil

  Pătrunjelul este un bun repelent pentru gândacul de sparanghel. La fel ca-n cazul busuiocului, va trebui să fii blândă când zdrobești frunzele ca să elibereze mirosul repelent. Pătrunjelul preferă soare direct sau parțial umbră și un sol fertil și bine drenat.

  14. Ridichi (Raphanus sativus)

  plante repelente ridichi
  Solul pentru ridichi trebuie să fie argilos și nisipos

  Plantele de ridichi sunt repelente pentru gândacii de castraveți. Pentru cele mai bune efecte, va trebui să sădești trei sau patru bucăți în fiecare rând de castraveți și să le lași să ajungă la maturitate în timp ce se dezvoltă plantele de castraveți. Este o plantă anuală care preferă soarele direct sau umbră parțială și un sol argilos, nisipos și fertil.

  15. Plante care alungă insectele: rozmarinul

  plante care alunga insectele
  Pe timpul iernii bagă rozmarinul în casă ca să îl protejezi

  Rozmarinul îndepărtează moliile de varză, muștele de morcov și gândacii de fasole. Deși rozmarinul nu se găsește în toate zonele, poți să cumperi plante mici la începutul sezonului, iar iarna le poți muta în casă, ca plante de apartament. Rozmarinul preferă soare direct și un sol nisipos.

  16. Salvia (Salvia officinalis)

  Mirosul salviei îndepărtează moliile și muștele de morcov

  Salvia este un bun repelent pentru moliile de varză și muștele de morcov. Este o plantă perenă și poate fi greu de plantat printre alte culturi, dar este eficientă și dacă o pui pe marginea altor specii. Crește în soare direct și sol bine drenat.

  17. Cimbru

  Cimbrul are nevoie de un sol afâmat ca să se dezvolte armonios

  Cimbrul ține la distanță gândacii de fasole. Soiurile văratice sunt mai eficiente decât cele de iarnă și sunt mai ușor de plantat printre alte specii de legume, fiindcă este crescut ca plantă anuală. Preferă soarele direct și un sol nisipos, afânat și fertil.

  18. Pelin (Artemisia ludoviciana)

  plante care alunga insectele
  Se pare că pelinul ține chiar și rozătoarele la distanță

  Plantele de pelin țin la distanță gândacii și puricii. Se pare să ar avea efect și în îndepărtarea rozătoarelor. Plantează culturi proaspete de pelin în apropiere de intrarea în casă ca să ții la distanță dăunătorii. Preferă soare direct și un sol bine drenat.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  18 plante care vor alunga muștele, gândacii și alte insecte din grădina ta