PlantUp: un business născut în pandemie, menit să aducă natura mai aproape de tine
publicat pe 06 feb. 2023Într-o Capitală unde abia mai ai loc să mergi pe trotuar din cauza mașinilor parcate aiurea, unde se construiesc blocuri și clădiri noi unele lângă altele și unde nevoia de spații verzi rămâne o problemă serioasă, doi tineri s-au gândit să creeze un business în care să aducă oamenii mai aproape de natură.
Chiar dacă la nivel de oraș lucrurile nu sunt roz, în propriile case avem posibilitatea să ne construim un univers-verde, așa cum ne dorim. Pandemia a contribuit la dorința noastră de a avea plăntuțe în locuințe, însă nu mulți știm să avem grijă de ele.
PlantUp vine în ajutorul nostru și ne îndeamnă să avem curajul de a face acest pas, mai ales că ne explică exact ce plante sunt potrivite în fiecare loc din casă, dar și cum să le ajutăm să le fie bine.
O idee conturată din iubire față de plante
Raluca Țenea (25 de ani) și Koray Turhan (27 de ani) s-au cunoscut chiar înainte de pandemie, iar conexiunea dintre ei a fost instantă. În lockdown au petrecut multă vreme la curte, timp în care au grădinărit aproape în fiecare zi, de la însămânțat legume/verdețuri, până la plantat și îngrijit flori sau alte specii de plante verzi.
Tot atunci li s-a conturat și ideea unui business în domeniu, iar toate s-au așezat organic, pentru că s-au folosit de propriile calități: pasiunea Ralucăi pentru plante (absolventă a Facultății de Horticultură din București) și spiritul antreprenorial al lui Koray (absolvent al Facultății de Film Production, din cadrul Universității din Londra).
„Anul 2020 a venit cu multe schimbări pentru noi în plan profesional și căutarea de noi oportunități. Din pasiune, dar și din dorința de a avea acel ceva al nostru pe care să îl creștem și să creștem odată cu el, a apărut PlantUp, un concept de magazin online cu plante de interior și ghivece decorative”, spune Raluca.
Ea a avut mereu o curiozitate pentru plante și în copilărie îi plăcea să stea pe lângă bunici și să învețe cum să le îngrijească sau să le înțeleagă nevoile. În familia ei, iubirea de plante s-a transmis din generație în generație, iar părinții ei au o seră cu flori și arbuști decorativi în Popești-Leordeni. „Am început să îmi petrec foarte mult timp printre flori și să-i ajut pe ai mei. Să stau cu mâinile în pământ e unul dintre cele mai relaxante sentimente pe care îl pot avea”, spune Raluca.
„PlantUp reprezintă reconectare cu natura”
După ce au „sădit” ideea, în ianuarie 2021, Raluca și Koray au început să pună cap la cap bazele businessului, de la găsirea furnizorilor și până la conturarea brandului, cât și toată logistica necesară. Pe 10 mai 2021 au avut lansarea oficială a site-ului, iar de atunci s-au bucurat de o creștere organică, dar și de o susținere imensă din partea celor pe care i-au întâlnit.
„PlantUp reprezintă reconectare cu natura. Ne întoarcem la frumos, la tot ceea ce este natural și susținem oamenii să se înconjoare mai mult de natură”, explică tânăra, nu fără a sublinia că afacerea lor crește alături de toți cei care-i urmăresc și cei care le trec pragul.
Da, tinerii au reușit să deschidă și un magazin fizic, un vis al Ralucăi de a avea un spațiu unde să poată crea o comunitate, unde să interacționeze cu oamenii, dar și ei cu produsele oferite.
Totul s-a concretizat atunci când prietena lor Denisa, creatoarea Odyssée Candles, alături de care au participat în trecut la diferite târguri și evenimente care susțin afacerile locale, s-a implicat și ea în proiect. „Timp de șase luni am luat la pas tot Bucureștiul în căutarea spațiului perfect, dar fără rezultate. Însă toate se așază la timpul lor, așa că într-o după-amiază însorită de septembrie am găsit locul perfect pentru noi”, spune Raluca.
Magazinul PlantUp x Odyssee, The Fragrant Garden
Spațiul din strada Silvestru numărul 63 A este luminos, a avut nevoie de multe renovări, dar tinerii i-au văzut potențialul din prima. „Dorința de a ne desfășura creativitatea fără limitări și cea de a ne exprima valorile comune au pus bazele magazinului PlantUp x Odyssee”, explică antreprenoarea.
Poziționat foarte aproape de Bulevardul Dacia, shop-ul e chiar în inima orașului, într-o casă construită în 1930, unde, descrie tânăra, farmecul vremurilor de altă dată se îmbină armonios cu tușele moderne. Raluca povestește cum au renovat întreaga casă.
Au schimbat culoarea fațadei în alb cu accente de negru, dar au restaurat și elementele decorative exterioare, specifice arhitecturii din acele vremuri, cât și ușile din lemn masiv, atât cele din interior, cât și pe cea de la intrare. „Am pus mult suflet în recondiționarea casei, ca și cum ar fi fost a noastră. Am păstrat soba, pe care am vopsit-o, iar ulterior am dat un suflu proaspăt intrării prin schimbarea culorii și aspectul pardoselii, pe care am vopsit-o manual”, adaugă ea.
Multe dintre piesele de mobilier sunt second-hand, iar ownerii sunt bucuroși că le-au putut integra unitar. Ei sunt și cei care au realizat designul locului: „ne-am dorit un spațiu firesc, fresh și prietenos, pe care l-am obținut în mod armonios, cu multă dăruire, iar după numai o lună, s-a metamorfozat.”
Tinerii au pornit la drum cu propriile economii, iar treptat, tot ceea ce au realizat, inclusiv deschiderea magazinului, au putut să o facă din creșterea organică a businessului, fără investiții suplimentare.
Un concept nou pentru România
Raluca mărturisește că „The Fragrant Garden” este un concept nou pentru România, gândit ca o junglă urbană parfumată, unde să simți că timpul s-a oprit, pentru ca tu să te bucuri de prezent. „Este, așa cum îl alintăm noi, un refugiu perfect în care îți oferim tot ceea ce ai nevoie pentru ca tu să-ți creezi o oază a relaxării chiar la tine acasă”, zice ea.
Pe lângă plantele luxuriante care te înconjoară, vei descoperi și Odyssée Candles, un brand nou de lumânări artizanale intens parfumate, din ceară obținută pe bază de plante, cu ingrediente de calitate superioară, care să te poarte cu gândul la cele mai plăcute amintiri.
Tot aici vei găsi și ghivece decorative pentru plante, din ceramică, beton sau teracotă, dar și accesorii de îngrijire a plantelor, fertilizanți organici, insecticid natural sau accesorii pentru lumânări. „Este un spațiu de 100 de metri pătrați, așa că o cameră am dedicat-o atelierului nostru, unde susținem workshopuri de plante și de turnat lumânări, dar pe care o și închiriem diverșilor creatori locali care doresc să susțină ateliere de creație.”
Consiliere gratuită în alegerea plantelor
PlantUp oferă plante ușor de îngrijit, dar și unele rare, pentru colecționari. Aduc în permanență plante noi (în special din Olanda) în funcție de cerințe, de sezon, și primesc drag feedbackul clienților în materie de ce opțiuni să ia în calcul.
„Încă de la început am fost în permanentă căutare de furnizori potriviți care să ne poată oferi o gamă variată de plante de interior, dar și o calitate superioară a acestora. Este extrem de important pentru noi să oferim atât diversitate, cât și plante sănătoase clienților noștri”, spune Raluca.
Dacă îți place ideea și vrei propriile tale plante, află că PlantUp îți explică exact cum să ai grijă de ele, cât și în ce loc din casă se potrivesc. Fiecare plantă vine cu instrucțiuni de îngrijire, dar și tips-uri personalizate pentru ca oricine, chiar și un necunoscător, să poată avea grijă de ele.
„De exemplu, dacă știi că ești o persoană extrem de ocupată sau care călătorește des, poți opta pentru plantele easy-care precum Zz plant (Zamioculcas zamiifolia), speciile de Sansevieria, speciile de Hoya, cactuși etc. Sunt plante suculente, acumulează apă în frunze datorită adaptării la condițiile de mediu secetoase și au nevoie de udări rare”, completează antreprenoarea.
„Plantele aduc pur și simplu viață în spațiile noastre”
Tinerii cred că oricine poate avea grijă de plante cu un minim de atenție pe care să le-o ofere. Mai mult, ei susțin că există o plantă potrivită pentru fiecare dintre noi, iar scopul lor este să-i încurajeze pe oameni să se înconjoare de natură, în timp ce-i ajută să aleagă plantele potrivite în funcție de spațiul lor și timpul pe care-l au la dispoziție.
Pandemia a avut un impact pozitiv în acest domeniu, mai ales că mulți au dus lipsa spațiilor verzi din aer liber. „Pentru unii a devenit un hobby foarte plăcut, pe care și l-au conturat în perioada aceasta. Odată ce le descoperi și începi să le apreciezi, le observi cum cresc și tu odată cu ele, îți umplu inima de bucurie și este imposibil să renunți la această conexiune”, spune Raluca.
Ea vorbește despre cum plantele aduc pur și simplu viață în spațiile noastre. „Purifică aerul, sunt o sursă infinită de energie și au un rol terapeutic: ne aduc o stare de liniște și relaxare, ne reduc stresul acumulat peste zi și ne îmbunătățesc starea de spirit”, concluzionează tânăra, nu fără a preciza că din varietatea mare existentă, este aproape imposibil să nu-ți găsești plăntuța ta de suflet.
-
LIFE
Cât costă un brad artificial de Crăciun în 2024. Care sunt avantajele pe care le aduce în locuința ta
Prețul e accesibil, chiar și pentru brazii de dimensiuni mari.
-
LIFE
Cum se face împodobirea bradului de Crăciun. Ce se pune prima dată, ordinea corectă
Respectarea pașilor face ca bradul să arate impecabil.
-
UTILE
Cât consumă un aer condiționat iarna pe căldură. Sfaturi utile pentru a economisi la factură
Poate fi o soluție destul de eficientă.