CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum să scapi de mucegai: soluții eficiente pentru casă

    Când ți-e lumea mai dragă și pereții mai albi, te poți trezi cu mucegai pe ei. Dincolo de faptul că arată inestetic, e și un pericol pentru sănătate, iar dacă nu știi exact cum să scapi de mucegai, venim cu soluții.

    „Mucegaiul, mai ales atunci când umiditatea depășește 50% și ventilația încăperii este improprie, crește major riscul de expunere la Aspergillus, un fung periculos mai ales pentru astmatici și persoanele în vârstă”, spune Traian Mihăescu, doctor pneumolog de la Spitalul Clinic de Pneumologie din Iași. Persoanele cele mai vulnerabile sunt copiii sub șase ani, persoanele trecute de 60, bolnavii cu bronșiectazii și fumătorii. În plus, crește riscul alergiilor de diverse tipuri.

    Dacă mucegaiul din locuința ta a depășit o suprafață de trei metri pătrați, trebuie să apelezi la ajutorul serviciilor profesioniste. Eliminarea coloniilor mari de mucegai necesită utilizarea unor substanțe chimice grele, iar materialele de construcție infestate trebuie îndepărtate.

    Dar dacă situația nu este atât de serioasă, poți folosi câteva soluții mai accesibile și rapide. Începe prin a-ți cumpăra mănuși, mască și ochelari de protecție, pentru a nu inhala substanțele nocive și ca să-ți protejezi pielea și ochii.

    Cum să scapi de mucegai cu soluții din comerț

    1. Sano soluție antimucegai

    (Soluție antimucegai Sano 750 ml, 11,06 lei)

    Produsul de la Sano îndepărtează mucegaiul, dar și previne formarea lui, deci poate fi folosit și profilactic. Pe lângă îndepărtarea mucegaiului, este eficient și la îndepărtarea petelor de igrasie și a resturilor de săpun de pe suprafețele căzilor, chiuvetelor sau alte accesorii din locuința ta.

    Mod de utilizare: conform instrucțiunilor producătorului, e recomandat să faci un test înainte de utilizare. Pulverizează doar pe un colț al peretelui, să vezi dacă odată ce actionează, curăță și vopseaua cu mucegaiul.

    Fiindcă are în compoziție înălbitor e nevoie să aerisești încăperea pe timpul utilizării produsului, ca să te protejezi de toxicitate. După testul de rezistență, pulverizează produsul pe suprafața cu mucegai și lasă-l să acționeze câteva minute. Apoi freacă și clătește cu apă din abundență. Pentru petele rezistente repetă procedeul, iar ca modalitate de prevenire a mucegaiului, folosește-l săptămânal.

    Sfat: eu am folosit produsul pentru mucegaiului acumulat la unul din colțurile tavanului. A funcționat și a fost nevoie de o singură pulverizare, dar dacă nu ai vopsea lavabilă pe pereți, trebuie să știi că va afecta stratul superior al acesteia și va fi necesar să zugrăvești.

    2. Spray antimucegai Savo

    (Spray Universal Savo Antimucegai 500ml, 25,88 lei)

    Produsul îndepărtează toate tipurile de mucegai din locuință și are și efect dezinfectant. Rezultatele se văd după 15 minute, iar în cazul petelor persistente se recomandă reutilizarea lui ori de câte ori este nevoie.

    Mod de utilizare: producătorul recomandă să-l folosești nediluat pe locurile afectate de mucegai, pulverizând de la o distanță de cinci sau zece centimetri. Lasă produsul să acționeze timp de un sfert de oră, apoi spală cu apă și lasă să se usuce. Consumul aproximativ de produs este de cel puțin 50 mililitri la un metru pătrat de perete, tencuială sau lemn. Menține încăperea aerisită pe durata desfășurării procesului de curățare și până se usucă complet zona unde a fost mucegaiul.

    Sfat: nu încerca să îndepărtezi mucegaiul înainte de aplicarea produsului fiindcă sporii acestuia se pot răspândi și în alte locuri din casă pe cale aeriană.

    Cum să scapi de mucegai cu soluții DIY

    Deși metodele cu soluții profesionale sunt foarte eficiente și ușor de folosit, acestea conțin substanțe foarte toxice, care dacă nu te protejezi cum trebuie sau ești una dintre persoanele vulnerabile, îți pot afecta sănătatea plămânilor și nu numai. Ca să diminuezi acest risc, poți să scapi de mucegai cu metode DIY. Înainte de a le aplica este foarte important să folosești echipamentului de protecție de care ți-am spus mai sus, pentru a evita contaminarea cu sporii de mucegai.

    1. Soluție antimucegai DIY cu oțet și apă

    Cum să scapi de mucegai DIY oțet
    Poți folosi un amestec DIY de apă cu oțet ca să scapi de mucegai.

    Soluțiile cu oțet sunt eficiente în înlăturarea mucegaiului și pot fi folosite pe mai multe suprafețe din casă. Rețeta e simplă, amestecă o parte oțet și una apă într-un recipient cu pulverizator.

    Mod de utilizare: pulverizează pe partea afectată de mucegai și după câteva minute curăță cu un burete și cu apă. Cei de la The Spruce spun că acest produs DIY omoară mucegaiul, dar nu elimină și petele. Așa că pentru eliminarea petelor va trebui să freci puțin locul cu un burete înmuiat tot în această soluție. Oțetul este un ingredient foarte bun pentru înlăturarea mucegaiului datorită acidului acetic care îl ucide și previne reapariția lui.

    Sfat: nu folosi oțet nediluat cu apă, fiindcă îți poate coroda peretele.

    2. Soluție antimucegai DIY cu ulei de cuișoare și apă

    Uleiul de cuișoare este un bun antifungic.

    Cei de la Apartment Therapy sugerează o metodă DIY de eliminare a mucegaiului care acționează pe timpul nopții. Amestecă într-un recipient cu pulverizator un sfert de linguriță de ulei de cuișoare cu un litru de apă. Uleiul de cuișoare este eficient în înlăturarea mucegaiului fiindcă are proprietăți antifungice.

    Mod de utilizare: pulverizează amestecul creat pe suprafața afectată de mucegai și lasă-l să acționeze pe timpul nopții. A doua zi curăță zona cu un burete îmbibat în bicarbonat de sodiu și oțet. Folosește amestecul din ulei de cuișoare și apă regulat, ca să previi apariția mucegaiului.

    Sfat: nu folosi mai mult de un sfert de linguriță de ulei de cuișoare pentru această soluție, fiindcă este destul de puternic.

    Indiferent ce metodă folosești ca să scapi de mucegai, este bine să previi apariția acestuia, ca să-ți protejezi casa și sănătatea. Doctorul Traian Mihăescu recomandă „păstrarea umidității interioare sub 50% și aerisirea adecvată”, iar pentru cei care suferă de alergii „evitarea prezenței de plante cu polen și a animalelor de companie”.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum să scapi de mucegai: soluții eficiente pentru casă