Plante

15 arbuști decorativi cu flori care prosperă în soare direct

    Fiindcă plantele își iau energia din lumina soarelui, și majoritatea arbuștilor decorativi cu flori preferă să aibă multă lumină. Bineînțeles, contează și specia și intensitatea luminii, care tinde să devină mai puternică cu cât plantele sunt mai aproape de ecuator.

    Schimbările climatice sunt în plină desfășurare, iar clima devine din ce în ce mai caldă, cu veri lungi caniculare și ierni blânde. Dacă ai grădină și stai într-o zonă cu temperaturi ridicate, vei avea nevoie de plante care prosperă în soare direct și în medii aride. De aceea, am făcut o listă cu 15 arbuști decorativi cu flori care adoră soarele intens și direct, conform Bobvila. 

    1. Liliac californian (Ceanothus spp.)

    Dacă vara asta soarele aproape că ți-a ars grădina, e momentul să adaugi în colecția ta de plante, liliacul californian. La fel ca majoritatea speciilor de liliac, produce mănunchiuri de flori parfumate dulceag. Florile sunt albe sau bleu. Genul ăsta de liliac este plantă perenă, variază în înălțime între 30 de centimetri și poate să ajungă chiar și la aproape 10 metri. Tolerează extrem de bine condițiile aride.

    2. Piperul Călugărului (Vitex agnus-castus)

    arbuști decorativi cu flori piperul călugărului

    Piperul călugărului poate lua forma unui copac și poate crește în zonele mereu calde până la șapte metri. Dar în general rămâne sub formă de arbust în zonele cu climă temperată, și nu depășește 1-1,5 metri. Florile sale sunt parfumate, albe, roz sau violet deschis și sunt prezente vara și toamna.

    3. Potentilla fruticosa

    Florile de potentilla seamănă cu cele de cireș, dar sunt mai mari și cu nuanțe de alb, roz, galben și oranj. Arbustul ajunge la o înălțime între 0,6 metri și 1,3 metri, iar toleranța la ariditate depinde de specie. Deși potentilla preferă soare direct în zonele temperate și răcoroase, prea mult soare poate să-i influențeze culoarea florilor, care poate deveni mai ștearsă. Preferabil ar fi să primească soare direct de dimineață, iar după amiază să aibă umbră.

    4. Gutui japonez (Chaenomeles spp.)

    arbuști decorativi cu flori gutui japonez

    Printre primii arbuști care înfloresc primăvara, gutuilor japonezi li se mai spun și tufele de foc datorită florilor comune roșii sau portocalii. Dar există și specii mai puțin comune care fac flori albe sau roz. Cresc ca înălțime între unu și trei metri și pot să producă uneori niște fructe mici, dar care nu sunt același gen ca gutuile obișnuite.

    5. Lantana

    Arbuști decorativi cu flori

    Lantana este o specie pe care fie o adori, fie o urăști. Asta din cauza mirosului florilor care e fructat, dar în mod ciudat are și note de benzină și amoniac. Mirosul neplăcut devine evident doar atunci când planta este rănită sau ruptă. Variază ca înălțime între 60 centimetri și aproape doi metri și în zonele cu climă caldă face flori tot anul. 

    6. Oleandru (Nerium spp.)

    Planta „ucigașă” poate înflori de la finalul primăverii până toamna și crește între un metru și șase metri înălțime. Florile sale pot fi albe, galbene, roz sau roșii. Porecla de plantă ucigașă trebuie să o iei în serios fiindcă este extrem de toxică. Este de asemenea predispusă la o boală răspândită de insecte cauzată de bacterii. Trebuie să fii precaută cu privire la locul unde plantezi oleandrul și cum îl îngrijești.

    7. Trandafir de stâncă (Cistus spp.)

    arbuști decorativi cu flori trandafir stanca

    Crește între 0,6 și doi metri și înflorește intens la final de primăvară și vară. Trandafirul de stâncă poate să înflorească și sporadic când este mulțumit de condiții. Datorită frunzelor pufoase sau ușor argintate, arată minunat în grădină și când nu e înflorit.

    8. Trandafir (Rosa spp.)

    Trandafirii sunt de diverse culori și mărimi și au o multitudine de parfumuri deosebite. Au nevoie de soare direct ca să facă flori, iar în umbră parțială sunt mai predispuși la dăunători și boli. Deși multă lume are impresia că trandafirii sunt greu de crescut și îngrijit, dacă urmezi regulile de bază te poți bucura de ei mulți ani.

    9. Trandafir japonez (Hibiscus rosa-sinensis)

    Trandafirii japonezi sunt crescuți în țara noastră mai mult în ghivece în interior. Au nevoie de soare direct ca să facă flori. Dacă îți iei pentru prima oară trandafir japonez, ține cont că floarea lui persistă o singură zi și apoi se ofilește. Tradițional, florile de trandafir japonez erau folosite pentru a lustrui pantofii.

    10. Weigela (Weigela spp.)

    Weigela face primăvara o mulțime de flori sub formă de trompetă, roz sau roșii, dar după ce cad, arbustul nu mai arată atât de impresionant. Dacă găsești varianta variegată, poate fi decorativă și prin frunze după ce cad florile. Toamna, toate soiurile de weigela își pierd frunzele.

    11. Liliac indian (Lagerstroemia indica)

    arbuști decorativi cu flori liliac indian

    Cultivat la nivel global, liliacul indian este o plantă ușor de îngrijit și care adoră soarele. Cunoscut pentru frunzișul moderat de dens și pentru florile roz, liliacul indian este perfect pentru garduri vii și pentru grădini în care se dorește intimitate.

    Liliacul indian are nevoie de un sol neutru sau puțin acid și care se drenează bine. Toaletează tufa iarna sau la început de primăvară ca să facă cât mai multe flori.

    12. Cununiță (Spiraea)

    arbuști decorativi cu flori cununiță

    Cununița este unul dintre cei mai ușor de îngrijit arbuști decorativi cu flori și poate fi crescut cu ușurință în aproape orice grădină. Are nevoie de un sol care se drenează ușor, dar nu ține cont de tipul sau de pH-ul lui.

    Cu o înălțime de maxim 2,5 metri, cununița nu e considerată o plantă mare, dar crește rapid. Unele tufe înfloresc primăvara, în timp ce altele vara. În funcție de specie, cununița poate avea flori roșii, roz, albe sau mov.

    13. Abelia Grandiflora

    Cunoscută pentru culorile frunzelor, acestea sunt potențate numai de soarele direct. Din familia caprifoiului, abelia are o formă rotundă și produce flori albe cu roz care apar din mai până în septembrie. Nu te aventura să îi oferi o formă mai structurată, fiindcă abelia arată mai atrăgătoare când este lăsată să crească sălbatică. Are nevoie de sol umed organic care se drenează bine.

    14. Hortensia cu frunză de stejar (Hydrangea quercifolia)

    Numele acestei specii de hortensie este dat de forma frunzelor care sunt similare cu cele de stejar. Florile hortensiei de stejar sunt sub formă de mănunchiuri conice albe sau roz deschis. Spre deosebire de alte specii de hortensie care au origini asiatice, hortensia cu frunze de stejar se trage din America de sud-est. Frunzele ei devin roșii intens și nu cad până iarna târziu.

    15. Salcia Flamingo (Salix integra)

    Numele de flamingo se potrivește de minune acestor arbuști decorativi cu flori datorită formelor și nuanțelor inflorescențelor cu alb crem și roz. Un amestec din două soiuri de salcie, sălciile flamingo sunt folosite adesea în garduri vii pentru a oferi o notă elegantă grădinii.

    În general cresc până la 1,5 metri în înălțime și lățime. Au nevoie de udare moderată și nu sunt pretențioase la un anumit tip de sol sau pH. Sălciile flamingo pot trăi 40 de ani sau mai mult cu îngrijirea corespunzătoare.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Simplitate și minimalism în cel mai revoluționar produs IQOS – ILUMA