Apartamente

VIDEO Într-un apartament din Capitală trăiesc 800 de plante, un câine, un motan și o familie

    Într-un apartament cu patru camere din București trăiesc Diana și Mihai, fiica lor Elsa, un motan, un cățel și aproape 800 sute de plante. După ce Diana s-a apucat serios de colecționat plante – și înainte de pandemie, dar mai mult după -, casa lor a devenit un ecosistem verde și primitor pentru familia lor mărită.

    În 2022, când am fost pentru prima oară la ea acasă, Diana avea grijă de aproximativ 300 de plante. Un an și ceva mai târziu, colecția ei a ajuns la 700-800 de plante.

    Diana Pop și Mihai au o firmă de PR specializată pe branduri premium, Shake Advertising, iar în pandemie și-au mutat biroul acasă, care a rămas între timp un home office permanent, unde au adus și plantele pe care le țineau la birou. Iar la începutul anului 2023, Diana a dat startul – alături de un alt pasionat de plante, Bogdan Druță, unui business la care se tot gândea de câțiva ani, Green Mirrors, un shop cu terarii superbe create din mușchi de copac (mossariums).

    Incursiune în minunata lume a unei colecționare de plante

    Plant collector Diana Pop
    În apartamentul în care locuiește Diana Pop prosperă peste 300 de plante.

    Povestea Dianei cu plantele a început în copilărie, pe vremea când mama ei făcea schimb de cuttinguri (butași) și plante cu vecinele de la bloc. Atunci a descoperit că-i plăcea să îngrijească plantele mamei de pe balcon. Își amintește cu drag și unul dintre cadourile care i-a pavat drumul către pasiunea pentru colecționat plante. „Am amintiri cu mine de când eram în liceu și profa de mate mi-a dat un ficus cu frunze mici”, spune ea.

    Atracția pentru colecționat a moștenit-o în schimb de la tatăl ei, care era numismat și avea colecții impresionante de monede, decorații și brevete, pe care le întindea prin casă ca la o expoziție fără vânzare. „Îmi dau seama că și eu fac același lucru, dar cu plantele”, spune Diana.

    plante apartament
    Îngrijirea unei colecții de 300 de plante e un proces continuu

    În ultimii cinci-șase ani, Diana s-a apucat serios de colecționat plante, o pasiune care a devenit parte din personalitatea ei și a apartamentului în care locuiește. Membră activă în grupuri de plant collectors, Diana a depășit 700 de plante pe care le îngrijește ca pe niște copii, iar colecția ei continuă să se mărească.

    Cele mai îndrăgite specii de plante

    plant collector specii
    Rhipsalis cassutha, o suculentă atârnatoare din colecția Dianei.

    Una dintre cele mai vechi plante ale Dianei este Zamioculcas Zamiifolia, așa numitul ZZ Plant. Fiind o plantă greu de ucis și deloc pretențioasă, Diana a luat-o cu ea prin toate birourile, iar acum are 13 ani.

    De aproximativ patru ani, Diana cumpără și crește diverse tipuri de aroide. „Aroidele sunt niște specii de plante foarte ușor de crescut, în sensul că se adaptează. Ele sunt plante care cresc în pădurile tropicale. În mod normal au nevoie de umiditate mare în aer, de minim 21 de grade Celsius, dar s-au adaptat”, spune ea.

    Dintre plantele iubitoare de umiditate, Diana mai are marante și o Calathea Triostar, care i se pare una dintre speciile de plante cele mai pretențioase și mai greu de satisfăcut.

    plante apartament bucuresti diana pop
    Una dintre cele mai frecvente greșeli e supraudarea

    Are în colecție și plante în trend pe Instagram, precum monstere variegate, monstera thai constellation și diverși philodendroni variegați. Colecția Dianei continuă cu alocasii, diverse tipuri de anthurium (cutucuense, warocqueanum sau Queen Anthurium, forgetii și magnificum), philodendroni, syngonium și hoya.

    Plantele nu lipsesc din nicio cameră.

    Uneori, să fii plant collector (colecționar de plante) poate fi o pasiune costisitoare, dar Diana are susținerea familiei și cumpără plantele mai scumpe la reduceri sau sub formă de cutting (butaș).

    „Monstera Thai Constellation este una dintre cele mai scumpe plante pe care le-am achiziționat, la 300 euro. Mai am un Anthurium Luxurians, pe care l-am primit cadou de la Mihai de Black Friday, în 2021. El în mod normal era 450 euro, dar la ofertă a fost la aproximativ 300 euro”, povestește ea.

    Monstera adansonii variegată din terariul Dianei, în 2021 s-ar fi vândut cu 2000 euro. „Evident că n-am dat banii ăștia pe ea, nici nu aveam de unde. Dar la un an și câteva luni mai târziu, am reușit să cumpăr un cutting cu o frunză ok pe care am dat până într-o sută de euro.”

    Îngrijirea unei așa mari colecții de plante este un efort constant și susținut

    plant collector lumini
    Locuința are lumini de creștere poziționate strategic pentru plante.

    Să ai grijă de sute de plante nu pare o sarcină deloc ușoară, dar Diana este de părere că niciun lucru nu ți se pare greu dacă îl faci cu drag. „Mi se pare că avem o relație funcțională cu plantele și ne-am obișnuit unii cu alții. Cumva, toți ne-am adaptat la sistemul ăsta și, deși eu sunt singura care are grijă de plante, toată lumea se bucură de existența lor în casă.”

    Unele dintre cele mai utile device-uri pentru creșterea unei colecții demne de grădina botanică sunt luminile de creștere, care împânzesc toată casa strategic.

    „Fără lumini de creștere n-aș fi avut nicio șansă să le cresc, nu pe toate. Pentru că, de exemplu, thai-ul stă într-un colț în care singura lumină este de la becul de creștere. La fel și minisera de sub televizor. Nu intră niciun fel de lumină de afară”, spune Diana.

    Fiindcă luminile de creștere sunt destul de scumpe, Diana folosește un truc. Cumpără lumini de creștere pentru terarii și acvarii, care sunt mai accesibile online și la diverse lanțuri de petshop-uri.

    Creșterea și întreținerea plantelor este un proces, iar Diana a făcut – ca toți iubitorii de plante – greșeli comune începătorilor, precum supraudarea. În timp, a învățat tehnica de aur: „Cel mai bun indicator e degetul tău. Bag degetul în substrat și dacă primii doi centimetri de substrat sunt uscați, atunci le ud. Dacă nu, le las în plata lor.”

    Plant collector pat
    Plantele fac parte și din amenajarea patului.

    Folosește, de asemenea, diverse tipuri de umidificatoare, iar plantele iubitoare de umiditate le grupează împreună ca să mențină umezeala la nivelul pământului. Deși la început nu folosea fertilizator, acum fertilizează plantele în mod regulat pentru a le oferi toți nutrienții de care au nevoie trăind într-un apartament.

    Dar îngrijirea unei colecții așa mari de plante este un efort constant și susținut. „La 300 de plante se creează un soi de mini ecosistem și la un moment dat apar și paraziți de tot felul”, spune Diana. Iarna apar spider mites și plantele trebuie verificate zilnic, iar primăvara apar musculițele, pe care le combate cu pământul de diatomită.

    Diana este mereu pregătită să acționeze prompt ca să nu-și piardă plantele și să le ajute să crească cât mai sănătoase.

    „Casa noastră e complet razna din punctul ăsta de vedere. Stau cu pământ sub televizor, acolo avem într-o cutie pungi cu diverse lucruri: perlit, bile de leca, cărbune activ etc. Mai am o zonă în care țin fertilizatoarele și diatomita, care este și cea mai bună soluție împotriva ploșnițelor”, explică ea.

    Diana Pop este dovada vie că dacă iubești plantele, poți deveni un plant collector chiar și într-un apartament. Integrate în amenajare, devin parte din familie, nu doar obiecte decorative vii. Pentru persoanele care cochetează cu ideea de a colecționa plante, Diana sugerează răbdarea și testarea.

    „Cel mai bine e să o iei lin, lent și continuu, sustenabil. Să-ți iei o plantă, să te asiguri că e stabilă, că i-ai învățat obiceiurile, că e ok cu locul în care ai pus-o, că te descurci cu ea și că ai menținut-o în viață. Apoi te muți la altă plantă”, e sfatul Dianei.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    VIDEO Într-un apartament din Capitală trăiesc 800 de plante, un câine, un mo...