LIFE

Obsesia lunii: aceste vase din teracotă îți vor salva plantele cât timp ești în vacanță

publicat pe 15 dec. 2021

    Probabil că și tu te-ai săturat să chemi un prieten să îți ude plantele atunci când pleci în vacanță sau, subit, să se ofilească Monstera sau Feriga mult iubită. Magia din spatele acestor vase din teracotă Lutoya ne-a captivat încă de când le-am ochit pe Facebook: ele micro-udă plantele datorită presiunii pe care pământul uscat o exercită asupra vasului. Nu mai spunem că sunt realizate local, de către niște meșteri olari tare pricepuți.

    Fred, full time manager la o companie IT și grădinar la Urban Cultor România, și Flo, full time sales manager la o companie și fondatorul Spinoa, sunt persoanele care au adus la viață conceptul vaselor din teracotă pentru udarea plantelor la noi în țară. Și Mia, care are 100 de plante în apartament, plus o mica afacere prin care face desene pe pereți, s-a alăturat echipei în poziția de content creator.

    Care este povestea din spatele Lutoya

    De-a lungul timpului, proiectul Urban Cultor a fost extins în mai multe locații din București cu grădini urbane și multe plante. Dar pentru că nu întotdeauna se găsea și cineva care să ude plantele, doi tineri și-au dorit să găsească un echilibru între udarea plantelor și a nu face prea multă risipă de apă.

    Așa au găsit „ollas” din Europa de Vest – niște vase din teracotă care pot uda plantele, dar și grădinile oamenilor, timp de mai multe zile, fără nicio problemă și efort. Au avut o bună perioadă în care au testat chiar ei aceste produse, apoi de la uzul personal totul s-a transformat într-un proiect frumos.

    lutoya_colecția_de_crăciun
    Produsele sunt lucrate manual de olari pricepuți în Horezu, Korund și Marginea.

    După multe prototipuri, căutări de materie primă și olari pricepuți, în aprilie 2021 a apărut Lutoya – vasul din teracotă, meșteșugit cu drag în România, care are grijă de plante și le conferă o mai bună siguranță în ceea ce privește nevoile și condițiile lor pentru a supraviețui.

    În prezent, vasele se regăsesc în aproape 15 locații din România, cu accent pe București. Ele sunt distribuite în câteva florării de pe Calea Dorobanți, în magazinele de suveniruri de pe Lipscani și cele aproape de Ateneul Român, dar și în magazinele independente care susțin branduri locale, precum Ototo sau librăriile Cărturești. De asemenea, Lutoya se regăsește și în centrul de grădinărit Flower Time din Cluj, iar vasele pot fi comandate și online, de pe website-ul lor.

    „România are o tradiție puternică în domeniul ceramicii și, în plus, este și una dintre piețele de grădinărit cu cea mai rapidă creștere din Europa”, povestește Mia.

    Echipa a investit mult timp în alegerea materiei prime potrivite, dar și a meșteșugarilor. Cel mai dificil a fost să găsească oameni cu aceeași mentalitate ca ei, astfel încât să înțeleagă pe deplin conceptul și să facă treabă bună împreună. Pentru că olarii sunt obișnuiți să lucreze independent, în satul lor, a fost destul de dificil să găsească din prima oameni dispuși să se alăture acestui proiect.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Lutoya (@lutoya.ro)

    „Ei sunt obișnuiți să creeze obiecte ceramice cu tradiție pentru România, precum sunt farfuriile sau cănile cu design simbolic zonei. Ce le-am cerut a fost cu totul nou: să creeze un produs cu o formă originală, suficient de poros pentru a uda o plantă, dar să nu o înece”, povestește Mia.

    Drumul parcurs de la materia primă la vasul Lutoya

    Un vas Lutoya nu este simplu de realizat. Este nevoie de aproape o lună și de câțiva pași extrem de importanți astfel încât, la final, produsul să fie unul perfect:

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by Lutoya (@lutoya.ro)

    • În primul rând trebuie făcută aprovizionarea cu argila de teracotă. Echipa a investit, la început, mult timp pentru a alege materia potrivită deoarece, în funcție de zona geografică, aceasta avea o compozitie, dar și proprietăți diferite;
    • După aprovizionare, olarii încep să modeleze vasul la dimensiunea și grosimea potrivită;
    • După ce modelarea a fost făcută, vasul trebuie lăsat la uscat. Acest proces poate varia de la câteva zile până la două-trei săptămâni, în funcție de temperatură și umditate.
    • Când produsul s-a uscat complet, vasul trebuie ars la o temperatură înaltă, într-un cuptor tradițional, timp de câteva ore bune;
    • După ardere, vasul trebuie lăsat să se răcească.
    vase_din_teracotă_lutoya
    Glazurarea vaselor implică și mai multă atenție din partea meșteșugarilor.

    Aceștia sunt pașii pentru vasul simplu, din teracotă. Pentru vasul Lutoya glazurat, pe lângă cei cinci pași de mai sus, produsul mai trebuie vopsit cu ajutorul unei vopsele ceramice, apoi trecut, din nou, prin procesul de ardere, dar și prin cel de răcire. Abia după vasul poate fi împachetat cu grijă și trimis în lume. În funcție de finalitatea produsului, prețul unui vas variază între 40 și 60 lei.

    Chiar dacă procesul este identic, este important de știut faptul că există două tipuri de vase din teracotă:

    • Lutoya pentru ghivece de flori sau plante – potrivite persoanelor care au plante în apartament sau în balcon;
    • Lutoya pentru grădini – sunt potrivite celor care au grădini și vor să le îngroape în pământ, aproape de rădăcini.

    Și, nu de mult timp, echipa a lansat o colecție de Crăciun absolut superbă, care conține trei vase în culori pastelate și pictate manual, puse într-un pack de fericire pentru iubitorii de plante.

    vase_lutoya_crăciun
    Vasele Lutoya glazurate și pictate manual din colecția de Crăciun.

    Cum se folosesc vasele Lutoya?

    Vasul Lutoya se folosește foarte simplu. Tot ce ai de făcut este să-l umpli cu apă și să îl pui în ghiveciul plantei sau direct în grădină. De acolo el transpiră prin pereții poroși apă, picătură cu picătură, și poți să stai fără grija că planta se va ofili.

    Este bine să observi în cât timp se golește vasul, astfel încât să îți dai seama când trebuie să-l umpli din nou. Însă, de regulă, este necesar să pui apă cam la o săptămână, cu mențiunea că pot exista diferențe în funcție de plantă, tipul solului și poziționarea geografică.

    vase_lutoya_cum_se_folosesc
    Vasul Lutoya se umple cu apă și se pune în pământul ghiveciului cu flori.

    Vasul picură apă doar atunci când pământul din ghiveci este uscat. Tensiunea creată de pământul uscat apasă pe lutul umed și astfel el trage apă doar atât cât îi trebuie. Rădăcinile își iau suficientă hrană, fără a mai putrezi, cum s-ar fi întâmplat în cazul unei supraudări.

    Ce fel de plante se pot bucura de aceste vase din teracotă, Lutoya:

    • Plante de apartament obșnuite: Mușcata, Ficus, Crinul păcii, Monstera, Hoya, Philodendron sau legume crescut în apartament;
    • Plante rare – Alocasia, Colocasia, Bonsai;
    • Grădinile exterioare pline cu plante și legume care au nevoie de o bună irigare.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments