S-a mai încheiat un an, unul plin de provocări, în care acasă ne-a devenit birou, școală și – poate mai mult ca niciodată – refugiu. A fost un an în care trendurile de design interior ne-au adus în locuințe amenajări în tonuri calde, design biofilic și renașterea tapetului ca metodă decorativă pentru pereți.
La final de an ne reamintim cele mai importante trenduri de design interior din 2020 și trecem în revistă câteva dintre locuințele cu aceste stiluri despre care am scris pe Lovedeco. Fiecare dintre ele arată nu doar tendințele cele mai cool, cât și personalitatea proprietarilor.
1. Trenduri de design interior din 2020: minimalism cald, în nuanțe calde(Foto: Oana Gociman)
Culorile calde de toamnă care fac locuința să se simtă ca un refugiu cozy au fost la mare căutare în amenajările interioare, sub forma minimalismului cald. Stilul minimalist este îndulcit printr-o cromatică caldă, iar nuanțele tomnatice și-au făcut loc în locuințe prin vopseaua pentru pereți, cât și în accesoriile decorative și în mobilă. Apartamentul cozy, cald și luminos al Oanei Gociman arată precum o zi caldă de toamnă pictată în nuanțele sezonului.
2. Tie dyeCu trendul tie dye poți recondiționa țesături vechi
Trecem de la toamnă la vară, cu trendul care a cucerit atât podiumurile de modă, cât și designul interior anul ăsta: tie tye, cu alte cuvinte textile vopsite manual. Dincolo de partea vizuală, trendul tie tye ne-a învățat și cât de ușor este să ne creăm noi diverse decorațiuni. Sau să recondiționăm cearșafuri și fețe de perne vechi vopsindu-le și dându-le o nouă viață, un lucru foarte important pentru un trai de viață mai eco. Dacă nu ai folosit stilul ăsta și te încânta ideea de a vopsi textile pentru casă, uite câteva tutoriale.
3. Albastru clasic, culoarea Pantone 2020(Foto prin Dan Andreșan)
Designul biofilic s-a născut din dorința de a conecta construcțiile și arhitectura cu natura. Astfel locuitorii unei locuințe biofile se conectează cu mediul natural chiar la ei acasă. Într-un apartament din zona de Nord a Bucureștiului, designerul de interior Alexandra Crișan a integrat nu doar peste 30 de plante, dar s-a folosit și de muschi vegetal pe un perete. În baia matrimonială peretele de muschi vegetal este lung de 180 de centimetri. Datorită oglinzilor ai impresia că este dublu.
5. Stilul Wabi-sabiDormitor inspirat din simplitatea stilului japonez
Wabi-sabi este un termen japonez care se referă la găsirea frumuseții în imperfecțiune. Wabi înseamnă a trăi umil și simplu în echilibru cu natura, iar sabi s-ar defini ca abilitatea de a accepta ciclu de viață așa cum este, cu bune și cu rele. În designul interior o locuință wabi-sabi este una care îmbrățișează autenticitatea și simplitatea.
(Design Viu; Ana Constantinescu; CRESC)
Un mod de a-ți face casa wabi-sabi este să scapi de aglomerație și să integrezi elemente organice din natură, cum ar fi plante și lemn. Ana Constantinescu de la CRESC, un studio de design care lucrează cu organisme vii, îmbină principii ale designului Biofilic cu conceptul de Wabi-Sabi prin creațiile ei cu plante aeriene și suculente.
6. Stilul Neo-Memphis(Foto: Ovidiu Codreanu)
Stilul Neo-Memphis este unul din trendurile de design interior îndrăznețe, definit de forme geometrice integrate natural în mobilier, culori intense și alăturarea de materiale diferite. Un exemplu al stilului se regăsește în apartamentul de la Foișorul de Foc, amenajat de arhitectele de la Jooca Studio. Elementele stilului Neo-Memphis se găsesc în apartament sub forma arcadei și a scaunelor îmbrăcate în catifea.
7. Tapet floral(Foto: Alexandru Prodan)
În 2020 am putut observa revenirea în forță a tapetului pentru decorarea pereților în locuințe. A avut atât de mult succes încât și-a găsit locul și în baie. Ușor de aplicat și durabil, tapetul potrivit poate să scoată din anonimat orice cameră și să potențeze elementele dintr-o amenajare. Jooca Studio a folosit tapet floral în mansarda casei din apropierea Lacului Străulești din București. Tapetul definește zona biroului și este astfel folosit ca să delimiteze îndrăzneț zona de lucru de restul mansardei.
8. Printuri si structuri geometrice(Foto: iDecorate)
Geometria a făcut furori în amenajările interioare în 2020. De la tablouri cu figuri geometrice, la printuri de covor și structuri metalice, spațiile de locuit au beneficiat din punct de vedere vizual de pe urma trendului geometric. Apartamentul din Satul Francez din București, amenajat de iDecorate, este un exemplu că prea multă geometrie nu prea există. În locuința amenajată de arhitecte sunt mai multe elemente geometrice decât piese de mobilier, dar cu adevărat impresionantă este structura metalică plină de forme geometrice montată pe peretele din dormitor. Este o dovadă clară că în amenajarile interioare se găsesc mereu moduri neconvenționale de a integra trenduri de design interior.
9. Ratan(Foto: Dan Purice)
Cum 2020 a fost un an cu trenduri de design interior bazate pe elemente naturale, nu putea lipsi ratanul. Materialul natural și-a croit drum în amenajări prin elemente decorative cât și mobilier. În apartamentul din Iași, amenajat de Cristina Blaga, arhitectă de interior la West Concept, am putut observa integrarea subtilă, dar de efect a ratanului sub forma oglinzii cu cadru din acest material. Look-ul este completat și de ghiveciul din ratan de lângă fotoliu, care arată cum un trend poate fi integrat în amenajare prin doar câteva elemente decorative de impact.
10. Paturi cu baldachin(Foto: inedit.works)
Folosit pe timpuri pentru protecția de insecte și rozătoare în timpul somnului, baldachinul a revenit în trenduri de design interior din 2020 ca element decorativ. În casa pe trei niveluri din Otopeni, amenajată de arhitectul Mihai Neagu de la Inedit.works, acesta a ales un pat cu cadru jos și cu baldachin pentru dormitorul de la mansardă, făcând din acesta cel mai relaxant loc din casă.
11. Stilul industrial(Foto: Vlad Crețeanu)
Stilul industrial este menit să păstreze caracteristicile caselor vechi integrându-le în amenajare, astfel încât imperfecțiunile unui loc să-și păstreze farmecul în echilibru cu restul elementelor decorative. Părți de zidărie, țevi și stâlpii de susținere sunt expuse și scoase în evidență de acest stil. Un exemplu minunat de stil industrial am văzut în apartamentul cu trei camere din București, amenajat de arhitecta Cristina Golban de la Delta Studio Design. Împreună cu spoturi luminoase și reflectoare fac din apartament o adevărată scenă de teatru.
12. Stilul Boho(Foto. Oana Gociman)
Stilul boho aduce în amenajare inspirația unui stil de viață nomad, creativ și non-conformist, cu elemente hippie și texturi naturale și diafane. Te duce cu gândul la vacanțe calde și-ți permite aplicarea multor proiecte DIY pentru casă. Un exemplu de boho chic regăsim în apartamentul cu două camere din Bacău, amenajat de chiriașă cu doar cinci mii de euro. Decorațiunea din macrame combinată cu obiectele din lemn sculptat, materialele naturale și plantele fac din apartament o oază de relaxare hippie chic, demnă de stilul boho.
13. Contraste dintre alb și negru(Foto: Sonia Titei)
Albul și negrul sunt două nuanțe care nu se vor demoda niciodată. Pot fi folosite și individual în camere predominat albe sau negre, cât și în orice combinație de culori, fiind nonculori. Dar poate cea mai importantă caracteristică a lor este că se pot potența una pe cealaltă formând un contrast puternic, precum cel al tablei de șah. Sonia Titei, proprietara vilei din Selimbar, Sibiu a vrut să evidențieze contrastul dintre alb și negru pentru amenajare. Jocul dintre nonculori este prezent în toate camerele din locuința în stil industrial.