Before&after à la Brașov: de la apartament deteriorat, la locuință avangardistă de închiriat
publicat pe 21 mai 2020Mobilier vechi de mai bine de 30 de ani, parchet deteriorat, pereți strâmbi cu fisuri, mult fum și umezeală. Vorbim de un apartament de două camere situat într-o clădire istorică a Brașovului, care, în numai o lună, a fost transformat – ca prin magie – într-o locuință avangardistă, destinată închirierii în sistem AirBnb.
Bagheta s-a aflat în mâinile designerului de interior Laurențiu Paicu, care, cu un buget de 15.000 euro, a readus la viață într-o manieră nonconformistă acest apartament de 52 metri pătrați din centrul Brașovului.
Renovare apartament pentru închiriat
Livingul este despărțit parțial de bucătărie cu ajutorul unui panou metalic, cu aer industrial.
Din zona de zi se face accesul în dormitor.
Pentru că este vorba de un apartament de închiriat, pe lângă crearea unui spațiu în care să te simți ca acasă, brief-ul designerului a fost să gândească un loc în care să-ți dorești să revii și pe care să-l recomanzi chiar și prietenilor. Designul este unul modern, ușor masculin, cu aer avangardist. Cei doi proprietari, doi tineri antreprenori, și-au dorit un decor care să atragă atenția, iar noi credem că până și James Bond și-ar dori să petreacă o noapte în acest Airbnb.
Accent pe contraste puternice
Proiectul a durat pe foaie aproximativ trei, patru săptămâni pentru a fi finalizat, iar șantierul de execuție, aproximativ o lună. Operațiunile au inclus recondiționarea parchetului, înlocuirea tâmplăriei, refacerea instalației electrice și sanitare și includerea unei cămări în spațiul util. Dar apartamentul a venit la pachet și cu multe și avantaje, pe lângă toate neplăcerile unei locuințe vechi: amplasarea centrală, încăperile generoase, tavanul înalt și geamurile mari.
Ne reîntoarcem la amenajare și observăm „the little black dress”: ceramica neagră din dormitor, bucătărie și baie, un element ce adaugă mister și eleganță decorului.
„Ceramica stil metro este una dintre cele mai cunoscute și mai celebre modele de ceramică, fiind una dintre preferatele mele. Este elegantă, dar în același timp modernă și îndrăzneață. Efectul pe care îl are asupra unei amenajări este spectaculos.”
Așa arăta dormitorul înainte de amenajare.
Dormitorul, în urma reamenajării
Tablourile dau eleganță decorului.
Întregul apartament a fost gândit astfel încât să redea o atmosferă modernă și îndrăzneață, dar în același timp să păstreaze frumusețea istorică a spațiului printr-o interpretare nouă.
„Apartamentul se află în centrul istoric al Brașovului, vizavi de Primărie. Prin conceptul avangardist de design interior am creat practic o punte între trecut și viitor, o simultaneitate a două epoci distincte, ceea ce ajută la crearea unui farmec aparte.”
În toate încăperile, decorul este dominat de contraste puternice. Cel mai frapant este cel cromatic, jocul dintre alb și negru are un puternic impact vizual. La acesta se adaugă mixul dintre texturile mate și lucioase, regăsit îndeosebi în dormitor. Toate aceste trucuri de design au fost folosite pentru crearea de reflexii și accentuarea adâncimilor spațiului. Un exemplu în acest sens este trecerea la nivelul pardoselii dintre bucătărie și living. Modul în care a fost montată gresia hexagonală și îmbinarea ei cu parchetul creează impresia de spațiu mai mare.
Mobilierul e în mare parte făcut pe comandă, ca să fie încadrat perfect în acest spațiu.
„Dintotdeauna am recomandat mobila la comandă. Calitatea unei piese <custom-made> nu se compară cu a celor realizate în serie. În plus, ai posibilitatea și luxul de a-ți personaliza mobila cum dorești, de la stil, la dimensiune, material, culoare și accesorii.”
Tips&tricks de la designerul Laurențiu Paicu:
- Recondiționează
Când amenajezi un spațiu vechi, încearcă să găsești cât mai multe elemente originale care pot fi salvate, pentru a păstra o parte din istoria locului.
- Îndrăznește
Dacă spațiul este generos ca suprafață și înălțime, nu-ți fie frică să folosești non-culoarea negru. Este un accent nemaipomenit, care va da adâncime și va mări considerabil spațiul.
- Fii original
Creează spații în spații. Exemplu perfect este zona de dressing realizată în spatele patului, care este deschisă și separată parțial de un perete decorativ îmbrăcat în ceramică neagră.
- Experimentează
Joacă-te cu finisajele. Nimic nu este strict doar pentru un spațiu anume. De exemplu, îndrăznește și folosește ceramică în dormitor. Vei crea o amenajare ieșită din tipare.
- Nu uita
Pune mereu în evidență geamurile și tavanul, cu perdele/draperii și scafe cu lumină ambientală. Spațiul va părea mai mare, iar atmosfera va fi una relaxantă.
Foto: Dan Mălureanu
Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Laurențiu Paicu. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la [email protected] și spune povestea acelei case!
-
Before&After
Before&after: cu 25.000 euro au renovat complet apartamentul, fără să păstreze nimic din vechea amenajare
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Before&after: o arhitectă și soțul ei au investit 30.000 euro în renovarea unui apartament dintr-o clădire istorică
-
Proiecte
Before&after: o arhitectă a cumpărat și renovat un apartament din anii ‘20, în care a păstrat cele mai importante elemente originare
-
Plante
8 pași pentru plantarea corectă a bambusului în ghiveci
De la tipul de ghiveci, la tipul de sol și la modul de fertilizare, toate contează.
-
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.
Cu 15.000 de Euro arata totusi extraordinar, insa nu e un loc foarte comfortabil, in care poti sa te relaxezi, cum astepti de la un Airbnb.