Apartamente cu 2 camere

Before&after à la Brașov: de la apartament deteriorat, la locuință avangardistă de închiriat

  Mobilier vechi de mai bine de 30 de ani, parchet deteriorat, pereți strâmbi cu fisuri, mult fum și umezeală. Vorbim de un apartament de două camere situat într-o clădire istorică a Brașovului, care, în numai o lună, a fost transformat – ca prin magie – într-o locuință avangardistă, destinată închirierii în sistem AirBnb.

  Bagheta s-a aflat în mâinile designerului de interior Laurențiu Paicu, care, cu un buget de 15.000 euro, a readus la viață într-o manieră nonconformistă acest apartament de 52 metri pătrați din centrul Brașovului.

  Renovare apartament pentru închiriat

  Pentru că este vorba de un apartament de închiriat, pe lângă crearea unui spațiu în care să te simți ca acasă, brief-ul designerului a fost să gândească un loc în care să-ți dorești să revii și pe care să-l recomanzi chiar și prietenilor. Designul este unul modern, ușor masculin, cu aer avangardist. Cei doi proprietari, doi tineri antreprenori, și-au dorit un decor care să atragă atenția, iar noi credem că până și James Bond și-ar dori să petreacă o noapte în acest Airbnb.

  Accent pe contraste puternice

  Dormitorul e pe jumătate alb, pe jumătate negru.

  Proiectul a durat pe foaie aproximativ trei, patru săptămâni pentru a fi finalizat, iar șantierul de execuție, aproximativ o lună. Operațiunile au inclus recondiționarea parchetului, înlocuirea tâmplăriei, refacerea instalației electrice și sanitare și includerea unei cămări în spațiul util. Dar apartamentul a venit la pachet și cu multe și avantaje, pe lângă toate neplăcerile unei locuințe vechi:  amplasarea centrală, încăperile generoase, tavanul înalt și geamurile mari.

  Ne reîntoarcem la amenajare și observăm „the little black dress”: ceramica neagră din dormitor, bucătărie și baie, un element ce adaugă mister și eleganță decorului.

  Paleta masculină este prezentă în toate încăperile.

  Ceramica stil metro este una dintre cele mai cunoscute și mai celebre modele de ceramică, fiind una dintre preferatele mele. Este elegantă, dar în același timp modernă și îndrăzneață. Efectul pe care îl are asupra unei amenajări este spectaculos.”

  Întregul apartament a fost gândit astfel încât să redea o atmosferă modernă și îndrăzneață, dar în același timp să păstreaze frumusețea istorică a spațiului printr-o interpretare nouă.

  „Apartamentul se află în centrul istoric al Brașovului, vizavi de Primărie. Prin conceptul avangardist de design interior am creat practic o punte între trecut și viitor, o simultaneitate a două epoci distincte, ceea ce ajută la crearea unui farmec aparte.”

  În toate încăperile, decorul este dominat de contraste puternice. Cel mai frapant este cel cromatic, jocul dintre alb și negru are un puternic impact vizual. La acesta se adaugă mixul dintre texturile mate și lucioase, regăsit îndeosebi în dormitor. Toate aceste trucuri de design au fost folosite pentru crearea de reflexii și accentuarea adâncimilor spațiului. Un exemplu în acest sens este trecerea la nivelul pardoselii dintre bucătărie și living. Modul în care a fost montată gresia hexagonală și îmbinarea ei cu parchetul creează impresia de spațiu mai mare.

  apartament Brasov gresie
  Plăcile ceramice din bucătărie se îmbină subtil cu parchetul din living

  Mobilierul e în mare parte făcut pe comandă, ca să fie încadrat perfect în acest spațiu.

  „Dintotdeauna am recomandat mobila la comandă. Calitatea unei piese <custom-made> nu se compară cu a celor realizate în serie. În plus, ai posibilitatea și luxul de a-ți personaliza mobila cum dorești, de la stil, la dimensiune, material, culoare și accesorii.”

  Tips&tricks de la designerul Laurențiu Paicu:

  • Recondiționează

  Când amenajezi un spațiu vechi, încearcă să găsești cât mai multe elemente originale care pot fi salvate, pentru a păstra o parte din istoria locului.

  • Îndrăznește

  Dacă spațiul este generos ca suprafață și înălțime, nu-ți fie frică să folosești non-culoarea negru. Este un accent nemaipomenit, care va da adâncime și va mări considerabil spațiul.

  • Fii original

  Creează spații în spații. Exemplu perfect este zona de dressing realizată în spatele patului, care este deschisă și separată parțial de un perete decorativ îmbrăcat în ceramică neagră.

  apartament Brasov detaliu
  Peretele despărțitor dintre dormitor și dressing este finisat cu faianță tip metro.
  • Experimentează

  Joacă-te cu finisajele. Nimic nu este strict doar pentru un spațiu anume. De exemplu, îndrăznește și folosește ceramică în dormitor. Vei crea o amenajare ieșită din tipare.

  • Nu uita

  Pune mereu în evidență geamurile și tavanul, cu perdele/draperii și scafe cu lumină ambientală. Spațiul va părea mai mare, iar atmosfera va fi una relaxantă.

  Foto: Dan Mălureanu

  Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Laurențiu Paicu. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la [email protected] și spune povestea acelei case!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  sara
  sara
  3 years ago
  1. Nu vad nimic reconditionat inafara de parchet.
  2. Nu vad geamurile mari, dar vad niste perdele cu un material prea gros care intuneca casa.
  3. Baia e superba, insa per total prea intunecata. Sunt prea multe accente de negru in toata casa.
  4. Arata foarte steril totul, mi-ar fi frica sa nu murdaresc canapeaua de exemplu.

  Cu 15.000 de Euro arata totusi extraordinar, insa nu e un loc foarte comfortabil, in care poti sa te relaxezi, cum astepti de la un Airbnb.

  icon

  Before&after à la Brașov: de la apartament deteriorat, la locuință avan...