De la specialiști

Cum gândești o amenajare în stilul boho: 9 idei și sfaturi de la designeri de interior

  Stilul boho îți transformă casa într-o vacanță continuă, în care regulile sunt făcute ca să fie încălcate, iar joaca și confortul sunt esențiale. Ți-ar plăcea să aduci relaxarea din concediu acasă? Hai să vedem cum o poți face prin elemente boho. 

  Istoria stilului boho sa se leagă de subcultura “boemă”, asociată cu artiştii săraci de după Revoluţia Franceză, care aveau un stil de viaţă nomad, non-conformist şi plin de creativitate. Dacă eşti atras de motivele hippie, texturile diafane şi opulenţa vizuală a spaţiilor intens colorate, iată cum poţi obţine acest look la tine acasă:

  1. Nu căuta reguli

  Designerul de interior Mihaela Bănică precizează că singura regulă în stilul boho este că nu se aplică niciuna. Ca în cazul spaţiilor eclectice, fiecare încăpere în stil boho este unică. La fel ca valorile cu care se asociază, acest stil îţi permite să dai frâu imaginaţiei în ceea ce priveşte culorile, obiectele şi proporţiile. Stilul boho este ca o joacă veselă între culori tari, materiale naturale, plante luxuriante, elemente exotice, obiecte cu tema călătoriilor, multă lumină naturală şi mobilier îndrăzneţ, cu texturi şi imprimeuri inedite.

  Dacă erai în căutarea unui stil permisiv care să te lase să te joci cu elementele unei amenajări, l-ai găsit.

  2. Alege culori îndrăzneţe

  multe culori
  Stilul Boho e raiul culorilor. Nu ezita să le incluzi în amenajare într-o proporţie echilibrată

  Unul dintre elementele după care recunoști acest stil este paleta cromatică intensă: „Galben, violet, roșu, verde, albastru, portocaliu, sunt toate aici și se înțeleg de minune împreună. Exoticul este la putere! Putem chema Marocul la noi acasă. De exemplu catifea de-un albastru regal pusă pe-un fotoliu, combinată cu pledul bunicii. Ne putem bucura de handmade: tăvi mai vechi decorate diferit, borcane transformate în felinare cu iz marocan, oglinzi ornate cu piese sau bijuterii de epocă, un pic de vopsea şi nişte ţesături neconvenţionale, obiecte naturale şi unele creaţii de artă, un umeraş mai vechi folosit drept “cuier” pentru bijuterii, un şerveţel de dantelă pe post de abajur, scaune acoperite cu macramé-uri, franjuri la cuverturi sau perdele. Vopsite colorat”, povestește designerul Mihaela Bănică.

  3. Pune în valoare materialele naturale

  scaun peacock
  Scaunul Peacock din ratan poate fi protagonistul dintr-un aranjament cu materiale naturale

  Combină imprimeuri în culorii vii cu materiale naturale, precum lemn, blană, in sau piele, explică designerul. Nu ezita să incluzi în acest amalgam covoare care imită pielea de zebră, pleduri cu imprimeu de leopard, draperii cu frunze mari de palmier sau orice te duce cu gândul la o vacanţă reuşită, departe de casă. Iar dacă ai o piesă statement, precum un scaun Peacock, scoate-o în evidență.

  4. Adu obiecte specifice

  macrame
  Obiectele din macrame sunt nelipsite din amenajările boho

  Printre piesele care strigă “boho”, designerul de interior Daria Butnaru recomandă pernuţe colorate, carpete pe pereți şi plante luxuriante de apartament. 

  Mihaela Bănică adăugă: „Mobilierul este, în principal, în stilul vintage. Șnururile şi decoraţiunile din macrame reprezintă un detaliu esențial pentru orice interior boho. Le putem găsi pe pături, covoare, așternuturi sau tapițerii. Este plăcut faptul că putem aduce din propriile călătorii diverse accesorii. Se foloseşte ideea abundenței, dar nu în sensul de opulenţă luxury. Mobilierul asimetric ne lasă să combinăm scaune, fotolii din seturi diferite. Baldachinele, hamacele, coliviile (da, da, ai citit bine) şi lucrările de artă uimitoare sunt întotdeauna o idee bună”. 

  5. Mixează obiecte

  stil boho
  Stratificarea e un principiu de bază în stilul boho. Uită de minimalism

  Libertatea susţinută de stilul boho presupune că nu trebuie să te rezumi la obiectele pe care le găseşti în magazinele de design interior. Poţi afişa ca decoraţiuni suvenirurile pe care le-ai adunat din vacanţe (o statuetă din abanos), obiectele bunicii (un mileu de televizor) şi o vază colorată pe care ai primit-o cadou. Nu-ţi fie teamă să combini mai multe straturi de obiecte şi texturi în acelaşi loc. Iar când nu ştii ce să mai adaugi în mix, apelează la soluţia sigură: o plantă luxuriantă. Stilul boho nu are nimic de-a face cu minimalismul.

  Noul şi vechiul convieţuiesc de minune în stilul boho, atâta timp cât au o logică vizuală în spate şi se armonizează. Combinaţiile surprinzătoare de culori, imprimeuri şi texturi, melanjul de elemente etno şi atmosfera libertină definesc stilul boho”, repetă designerul de interior Daria Butnaru.

  6. Apucă-te de proiecte DIY

  „Este un stil cald şi confortabil, potrivit persoanelor înclinate spre artă”, susţine Daria. Pentru că stilul boho s-a născut într-o comunitate de artişti, proiectele DIY sunt încurajate. Poţi începe cu un obiect din macrame, un simbol al acestui curent, care să devină apoi un suport pentru un ghiveci cu plante. Dacă ai nevoie de inspiraţie, poţi intra pe breslo.ro, acolo unde vei găsi o gamă largă de modele. Iată un tutorial video:

  7. Găseşte un echilibru

  Chiar dacă stilul boho pare o petrecere a culorilor tari şi a texturilor vaporoase, designerul de interior Daria Butnaru atrage atenţia să nu aglomerezi spaţiul. E să ţii cont de dimensiunile camerei. Foloseşte culori tari pe un perete de accent, pe o canapea, pe un fotoliu dau direct pe decoraţiuni: pernuţe, vaze, veselă, pături. Dar nu combina prea multe în aceeași încăpere.

  Recomandarea designerului de interior este să păstrezi un fundal în culori neutre şi să începi amenajarea cu mobilierul de mari dimensiuni, ca să nu aduci prea multă culoare. Stilul boho se potriveşte mai mult cu spaţiile mari, unde piesele îndrăzneţe nu aglomerează cu uşurinţă.

  8. Lasă lumina să pătrundă

  Toate aceste elemente inedite care se amestecă într-o amenajare boho sunt puse în valoare mai bine atunci când exista lumină naturală. Înlocuieşte draperiile opace cu perdele transparente sau cu jaluzele din bambus, care se ridică uşor, recomandă designerul. Dacă apartamentul sau casa ta nu beneficiază de lumină naturală, asigură-te că ai din plin lumină caldă, cu ajutorul unor becuri incandescente.

  9. Nu te rezuma la o singur furnizor

  Designerii Daria Butnaru şi Mihaela Bănică sunt de părere că locul unde vei găsi cele mai multe piese de inspiraţie boho este Vivre, dar în aceeaşi măsură îţi recomandă târgurile handmade şi flee marketurile precum târgul Vitan. Nu uita să scotoceşti şi prin obiectele moştenite de la rude, să arunci o privire printre suvenirurile din călătorii şi să-ţi întrebi prietenii dacă au ceva de debarasat din propria casă. Melajul obiectelor este întotdeauna o idee bună în stilul boho.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Marius
  1 year ago

  Prietena mea este foarte pricepută în amenajări și mereu face schimbări în locuință. Sunt foarte bune sfaturile oferite de voi și o să-i redirecționez acest material.

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum gândești o amenajare în stilul boho: 9 idei și sfaturi de la designeri d...