Fie că o faci în mod obișnuit, fie că e ceva nou, când muncești de acasă ai nevoie de un spațiu cât mai bine definit care să îți fie birou. Ca să îți amenajezi cât mai rapid și eficient un birou acasă, am strâns câteva sfaturi care să te ghideze.
Ieși din pijamale, în primul rând. Mai departe, am vorbit cu specialiștii și iată ce recomandă:
Găsește locul potrivit pentru tipul tău de activitate
Zona de lucru se creează în funcție de activitate, atrage atenția designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful. Dacă ești artizan și ai un atelier de ceramică, textile sau altă specializare, este important să dispui de multă lumină naturală și de un spațiu care poate fi curățat ușor. Dacă faci muncă de birou în majoritatea timpului, asigură-te că poți ochelari de protecție și ai un birou potrivit pentru înălțimea ta.
E important ca în apropierea biroului, să ai și un spațiu în care poți lua o pauză – un fotoliu comod sau o canapea.
Asigură-ţi o atmosferă liniştită
O atmosferă liniştită, care să te inspire şi să-ţi aducă eficientă şi productivitate este esenţială pentru lucratul de acasă, crede Alexandra Năstase, arhitect de interior la Jooca Studio. Nu-ţi aşeză biroul aproape de un produs electrocasnic ce face zgomot, evita vizibilitatea direct spre frigider şi încearcă să nu-ţi aşezi biroul într-un loc al casei pe care-l asociezi cu o corvoadă.
Spre exemplu, aceasta amenajare Jooca a inclus biroul de acasă la mansardă, acolo unde atmosfera e mereu zen, datorită peretelui de accent.
Nu pierde din vedere spațiile de depozitare
Arhitectul de interior Raluca Căținaș de Vivico sugerează să incluzi în zona de birou acasă și un spațiu de depozitare. În funcție de lucrurile pe care le vei include acolo, acesta poate fi un dulap, un sistem de polițe sau chiar și câteva cutii de depozitare pe care le poți pune pe birou, dacă e loc.
Nu supraîncărca totuși, vei fi ușor distras și vei pierde din productivitate.
Alege biroul potrivit
“Dacă foloseșți un calculator mare cu unitate centrală, ai nevoie de un birou mai mare. Dacă ai o activitate ce se bazează pe laptop, atunci poți opta pentru un birou mai îngust care ocupă mai puțin spațiu, iar acesta din urmă poate fi oriunde în casă”, spune Raluca.
Așa că, dacă spațiul e limitat, poți monta chiar și un birou rabatabil, care se lipește de perete atunci când nu-l foloseșți. Ia în calcul și birourile pliabile, care se strâng și se depozitează într-un dulap. Însă la fel de bine poți opta pentru un mobilier multifuncțional la comandă, în care biroul face parte din structura dulapului sau se continuă de la tăblia patului.
Evită contrastele puternice
Ca să fie un spațiu în care te poți concentra, aplică o paletă cromatică în nuanțe neutre sau deschise pentru zona de birou de acasă. Arhitectul de interior atrage atenția că poți fi ușor distras, atunci când creezi contraste puternice. Mai bine rezumă-te la clasicele nuanțe de lemn, îmbinate cu alb și gri. Iar dacă vrei câteva pete de culoare de verde, albastru sau roz deschis, de ce nu?
Completează cu un scaun ergonomic
Tot Raluca îți recomandă să alegi un scaun ergonomic în favoarea unuia de dining. Vei petrece mult timp la birou acasă și e important să stai într-o poziție corectă și să nu te cocoșezi. În plus, poți completa pachetul cu un suport pentru picioare care să anuleze tendința de a sta picior peste picior.
Iluminează corect
Da, pui biroul aproape de fereastră, dar pe lângă asta, Raluca te sfătuiește să alegi cu grijă sursele de iluminat.
“Iluminatul este iarăși foarte important. E de preferat o lumină neutră naturală care nici nu te adoarme, dar nici nu este supărătoare. Iar ca număr de lumeni recomandați pentru iluminat general este de 100 lumeni/metru pătrat iar local pentru zona de lucru sau citit este de 300 lumeni/metru pătrat”, spune ea.
Nu introduce biroul în dormitor
Designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful încheie lista cu recomandarea de a păstra zona de lucru departe de dormitor, pentru ca acesta să rămână un spațiu de odihnă și relaxare. În plus, te va ajuta și pe tine să te mobilizezi mai ușor. O altă recomandare: schimbă-te de pijamale.
Chiar dacă lucrezi de acasă, ai grijă să separi viața profesională de cea personală și să-ți stabilești anumite limite. După ora 18, chiar și freelancerii au nevoie de odihnă.
-
UTILE
Aplicare vopsea lavabilă peste cea veche: cum trebuie să procedezi
Nu omite aplicarea amorsei!
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colț de Rai.
-
Grădină
Dumitrițele, florile toamnei: în ce perioadă să le plantezi și pașii esențiali de îngrijire
Pentru o grădină de toamnă plină de flori colorate și texturi vibrante.
Foarte bune si utile sfaturile 🙂
[…] pe peretele din dormitor, ca să te trezești în fiecare dimineață cu good vibe, sau în fața biroului de acasă, de unde lucrezi […]