LIFE

Plantele din interior: 70 de plante și o pisică într-un apartament din Cartierul Evreiesc

publicat pe 04 mart. 2020

  Nume: Mia Mihaela
  Oraș: București, Cartierul Evreiesc
  Tip de locuință: apartament cu trei camere
  Împarte casa cu: 70 de plante, doi colegi și Takashi, motanul

  Plantele din interior e o mini serie despre oameni și plante. Explorăm cum arată junglele domestice în care numărul plantelor depășește ordinul zecilor și povestim cu proprietarii despre nevoia lor de a avea cât mai multe plante, dar și despre ritualurile lor de îngrijire.

  În camera ei dintr-un apartament pe care îl împarte cu doi colegi, Mia crește și îngrijește în jur de 70 de plante. Și ne-a povestit cum le îngrijește, unde le găsește și cum se înțelege pisica cu ele. 

  Pe lângă job-ul de zi cu zi, Creative Planner la WOPA, Mia manageriază pe Facebook comunitatea Schimb de Plante, în care posesorii de vegetale vii schimbă întrebări, sfaturi și experiențe. Aproape orice nedumerire ai despre cum să-ți menții plantele în viață, își găsește acolo un răspuns. 

  „Momentan am 70 de plante, 75, dar am avut și 150, cam așa. Pe care între timp le-am dat la alți oameni care nu aveau”, povestește Mia. A început să le adune când s-a mutat aici, cu un ananas pe care l-a cumpărat de la Carrefour, l-a mâncat și căruia i-a plantat apoi frunzele într-un pahar cu apă. 

  De două ori pe săptămână intră în florăriile Trias, vânează în Ikea din când în când, dar și online pe site-uri din alte țări, căci acolo găsește specii care pe la noi nu prea sunt. Și după ce a adunat câte una de ici, câte una de colo, și-a dat seama că nu mai are cum să le țină pe jos. Așa că tot de la Ikea a cumpărat două etajere Albert, la 60 lei, pe care le-a transformat într-un perete de plante. Cum? Le-a pus orizontal una peste cealaltă. 

  Care e rutina ei de îngrijire a plantelor?

  „Deși la prima vedere pare greu să ai grijă de atâtea plante, după părerea mea nu e. Și în general, plantele nu sunt atât de pretențioase pe cât pare la început când nu ai niciuna”, explică ea. Ca să fie totul cât mai simplu, și-a luat plante pe care să le ude o dată pe săptămână. Săptămânal le dedică ziua de sâmbătă, când le udă, le curăță și le îngrijește cu atenție. 

  Provocarea e, de fapt, pisica. I s-a întâmplat nu o dată să îi mai dărâme câte o plantă sau s-o ronțăie, dar le-a salvat pe toate. 

  Tip: „Dar dacă vreți o plantă cu care să începeți, eu recomand ZZ plant. Este una dintre cele mai ușor de ținut în viață plante. Poți s-o ții și la întuneric, și la lumină, poți să o uzi sau să n-o uzi, nu contează. Ea o să trăiască și o să crească oricum. Și este și foarte decorativ estetică, cumva”, adaugă ea.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Plantele din interior: 70 de plante și o pisică într-un apartament din Cartie...