Smart ideas

Proiecte DIY de toamnă: 45 de idei creative pentru casa ta

publicat pe 23 oct. 2020

    Probabil ai început deja să scoți păturile alea groase și te gândești cu melancolie la vară. Că să te înveselești, uite ce îți propunem. În weekendurile însorite în care ieși la plimbare în parcuri sau prin păduri, adună vreascuri, ghinde și frunze. Pe care le poți folosi în zilele ploioase ca să-ți faci niște decorațiuni handmade de toamnă, în timp ce te delectezi cu un pahar de cidru și muzică relaxantă în fundal.

    Ca să nu te plictisești deloc toamna asta și să-ți împodobești casa în ton cu sezonul, ți-am pregătit nu una, nu două, ci 45 de proiecte DIY din care te poți inspira. Toate de la Good House Keeping.

    1. Decorațiuni handmade de toamnă: vaze din bostani

    p

    Îți poți decora masa, șemineul, biblioteca sau noptiera cu câteva vaze drăguțe realizate din bostani. Taie baza superioară a dovleacului și scobește-l întocmai ca atunci când îți faci felinare pentru Halloween. În interiorul lui pune o sticlă de plastic tăiată cât să fie de aceeași înălțime cu spațiul din bostan. Poți folosi și un borcan din sticlă dacă dorești. În felul ăsta reciclezi deșeurile într-un mod creativ. Poți lăsa bostanul în culorile lui naturale sau îl poți vopsi cu un spray acrilic. Pune în noua vaza florile care îți plac sau un aranjament de crenguțe și frunze colorate.

    2. Lumânări cu vârfurile înmuiate în vopsea

    p

    Ai câteva lumânări simple albe care nu prea te atrag? Le poți da un nou aspect dacă le vopsești vârfurile. Răzuiește mina de la niște creioane portocalii în ceară topită, ca să-ți faci amestecul de vopsea pentru lumânări. Apoi înmoaie vârfurile lumânărilor în amestec și lasă-le să se usuce înainte să le aprinzi.

    3. Decorațiuni handmade toamnatice: dovleci pom pom

    p

    Dacă ți se pare că scobirea bostanilor îți dă prea multă bătaie de cap, poți improviza unii din sfoară și lemn. În plus, vor rezista tot sezonul și dacă îți plac mult, îi vei putea folosi și toamna viitoare. Pentru instrucțiuni pas cu pas urmărește tutorialul de la A Kailo Chic Life.

    4. Coroniță din conuri de brad pictate

    p

    După ce ai adunat îndeajuns de multe conuri, în jur de 40, îți poți face o coroniță pentru ușă, demnă de admirația vecinilor și a celor care te vizitează. În tutorialul de la Country Living look-ul final este dat de sclipici, dar dacă vrei să fii eco, poți să omiți acest pas. Coronița va arăta minunat și doar vopsită în culori tomnatice.

    5. Mingi antistres cu aspect de bostan

    p

    Schimbările de anotimpuri pot fi perioade stresante pentru unele persoane. Îți poți face propriile mingi antistres foarte rapid. Umple baloane portocalii cu orez sau cu făină și desenează fețe simpatice de bostani de Halloween cu un marker permanent. Lasă-le câteva minute să se usuce markerul și apoi joacă-te cu ele când simți că te cuprinde stresul sau anxietatea. Copiii tăi se vor bucura de asemenea de micuțele mingi.

    6. Săpun sub formă de prăjitură cu dovleac

    p

    Proiectul ăsta DIY de toamnă arată îndeajuns de bine încât să-ți vină să-l mănânci, așa că ai grijă să nu cumva să muști din el. Fă-ți singură un săpun similar urmând pașii din tutorialul de la Club Crafted și lasă câteva felii de „prăjitură” prin baie pe post de decorațiuni.

    7. Decorațiuni handmade de toamnă: borcane pentru gem

    p

    Recondiționează borcanele folosite de la dulcețuri ca să creezi ceva la fel de delicios. Scobește dovleci și pune în interiorul lor borcane. Decorează-i cu abțibilduri cu mere, bostani și bucăți de pânză sub capace. Pune decorațiunile create în coșurile cu fructe, pe masă sau pe insula din bucătărie.

    8. Coroniță cu mere false

    p

    Celebrează toamna cu cele mai faimoase fructe de sezon: merele! Pare un proiect DIY migălos, dar instrucțiunile din clipul de la Design Improvised te vor convinge că nu este foarte complicat. Pentru coronița asta rezervă-ți câteva ore să cauți tot ce ai nevoie prin magazinele de arts & crafts.

    9. Bostan cu buline din paiete

    p

    O decorațiune de făcut toamna, dar pe care o poți păstra și tot restul anului. Dacă vrei ca ea să nu se degradeze, folosește un dovleac decorativ din plastic. Lipește paiete urmând o mișcare spiralată pe suprafața bostanului. Un proiect DIY simplu, dar de impact.

    10. Plante negre pentru Halloween

    p

    Dacă îți place să-ți decorezi casa de Halloween, plantele negre sunt o alegere super cool în materie de decorațiuni spooky. Alege câteva ghivece cu plante artificiale și vopsește-le cu totul în negru. Dacă vrei să termini treaba rapid, folosește un spray cu vopsea, dar cu grijă să nu vopsești și alte lucruri din casă.

    11. Decorațiuni handmade „Hello Fall”

    p

    Uite o decorațiune DIY cu care să întâmpini adecvat noul sezon. O poți pune în bucătărie pe pervaz să se potrivească cu peisajul tomnatic de afară sau pe comoda din hol. Personalizează o placă de lemn cu acest mesaj după propriile gusturi, sau urmează întocmai indicațiile din tutorialul de la Flamingo Toes.

    12. Borcane cu look de bostani

    p

    Nu arunca borcanele goale, le poți transforma în decorațiunea asta drăguță, care este și practică. În ele vei putea păstra bomboanele și fursecurile mici, în timp ce îți vor înfrumuseța casa cu aspectul lor. Ca să nu mai zicem că merg păstrate la vedere și după ce trece toamna. Ai toți pașii ilustrați pentru realizarea lor în tutorialul de la The 36th Avenue.

    13. Recipient pentru bomboane

    p

    Facem ce facem și ne întoarcem la bomboane. Recipientul ăsta arată grozav și este destul de ușor de făcut. Vopsește un ghiveci de teracotă și farfuria lui, apoi lipește un bol de sticlă unde vor sta bomboanele. În gaura de la farfurie lipește o bilă din lemn vopsită în aceeași culoare cu ghiveciul, care va servi pe post de capac. Decorează recipientul așa cum îți place, sau urmează instrucțiunile din tutorialul de la A Pumpkin and A Princess.

    14. Decorațiuni handmade: sperietoare de ciori

    p

    Adevărul e că decorațiunea asta e atât de drăguță, încât numele de sperietoare de ciori nu prea i se potrivește. Este ușor de făcut și sigur ai prin casă o parte dintre materiale, cum ar fi ghivece de teracotă, iută și sfoară de cânepă. Învață cum se face din tutorialul de la Hobby Lobby.

    15. Decorațiuni handmade de toamnă: tablou cu ghinde

    p

    Tabloul cu ghinde este unul dintre cele mai ușoare proiecte DIY de toamnă. Nu trebuie decât să cauți ghinde pe care să le vopsești și să le lipești într-o ramă de tablou. După ce vopsești ghindele, pune-le la uscat cu capul în jos, într-un bol cu nisip, ca sa nu se ia vopseaua până se întărește. Nu-ți mai rămâne decât să-i găsești un loc în casă. Noi credem că va arată bine pe un raft sau în bibliotecă, printre alte decorațiuni de toamnă.

    16. Recipient „măr” pentru creioane

    p

    To din seria proiectelor ușor de făcut, îți prezentăm un suport pentru creioane făcut dintr-un borcan, prin procesul de upcycling. Vopsește în roșu borcanul, lasă-l să se usuce și apoi leagă de gura lui un fir de sfoară de cânepă cu două frunze făcute din hârtie colorată. Pentru vopsirea borcanului folosește un spray cu vopsea acrilică, ca să nu lași urme de pensulă pe sticlă.

    17. Decorațiuni handmade cu frunze pentru tort

    p

    Îți sărbătorești ziua de naștere sau a celor dragi toamna? Uite o idee de un proiect DIY cu care să-ți decorezi tortul. Cu câteva crenguțe și frunze din hârtie colorate poți să decorezi tortul aniversar fără să cheltui bani ori să contribui la poluare cu decorațiuni din plastic. Pentru detalii, vezi tutorialul de la The House That Lars Built.

    18. Tărtăcuțe decorate

    p

    În perioada asta găsești tărtăcuțe în mai toate piețele. Poți să-ți decorezi casa cu ele așa cum sunt ele natural, sau le poți oferi un look nou cu pietricele colorate și cu vopsea. Poți urma pașii din tutorialul de la Aunt Peaches sau lasă-ți imaginația să-și spună cuvântul și improvizează după cum simți.

    19. Decorațiuni handmade de toamnă: bostani strălucitori

    p

    Strânge suporturile din carton de la hârtie igienică pentru realizarea proiectului ăsta. Vei fi mai eco fiindcă nu le vei arunca și nici nu va trebui să le duci la reciclat. Decorațiunile astea se potrivesc de minune la o masă festivă sau când faci un party acasă. Tutorialul de la Domestically Blissful te va învăța cum să faci aceste decorațiuni strălucitoare de toamnă.

    20. Ghirlandă din frunze colorate

    p

    Ghirlanda este un obiect decorativ care ornează casele în tematici de sezon. Ghirlanda pe care ți-o propunem este făcută din resturi de materiale, deci eco. Poți folosi materiale colorate și cu desene, dar și unele monocrome pe care le poți decora cu vopsea textilă. Taie bucățile în formă de frunze și întinde-le pe o sfoară. Vezi tutorialul întreg pe Good House Keeping.

    21. Ghinde colorate

    p

    Uite un proiect DIY de toamnă rapid și distractiv. Pictează ghinde adunate din parc în diferite culori. Pentru efecte mai intense poți să le scufunzi în sclipici cât încă mai e umedă vopseaua. Poți să le folosești ca decorațiuni pe masă, prin bibliotecă, sau le poți etala pe fundul unei vaze transparente cu buchetul cu flori uscate.

    22. Dovleac din dopuri de plută

    p

    Din dopuri de plută poți face o mulțime de lucruri drăguțe. Cu puțină imaginație, poți să faci din dopuri de plută și un dovleac decorativ. Pentru proiectul ăsta, pistolul cu lipici va fi cel mai bun prieten al tău. Lipește în jur de 34 de dopuri de plută după modelul din imagine și decorează cu frunze din hârtie și sfoară. Pentru instrucțiunile pas cu pas, vezi tutorialul de la A Little Tipsy.

    23. Dovleci contemporani cu modele

    p

    Abordează un nou stil contemporan pentru decorarea de toamnă cu bostani. Folosește modele curgătoare pentru dovleci și adaugă unii improvizați din pânză de pictură sau bucăți de lemn cu frunze și bețe. Poți desena buline mici sau mari, modele cu zig zag și pătrățele. Ca să faci bostani contemporani, urmărește tutorialul de la The 36th Avenue.

    24. Decorațiuni handmade de toamnă: coroniță din frunze false

    p

    Frunzele colorate căzute din copaci sunt cele mai specifice simboluri ale toamnei. O coroniță din frunze pentru ușa de la intrare este ușor de făcut și arată minunat. Singura problema este că se deteriorează în timp, iar dacă nu tratezi frunzele își schimbă culoarea și devin toate maro. Poți face o coroniță care să reziste timpului din materiale textile tăiate în forme de frunze, după tutorialul de aici.

    25. Răzători vechi refolosite creativ

    p

    Uite un proiect DIY care s-ar putea să nu te coste nimic. Ai nevoie de o tavă pe care să aranjezi câteva răzători vechi ca suport pentru lumânări. Pune pe lângă ele lucruri culese toamna din parc sau din pădure. Tot aranjamentul va arăta minunat ca decor pe masă la cină sau pe terasă în serile mai calde.

    26. Decorațiuni handmade: coroniță din cutii de aluminiu reciclate

    p

    Dacă ai colectat cutiile din aluminiu de la bere și/sau sucuri pentru reciclare, acum ai material ca să-ți faci o coroniță cu frunze decupate din ele și vopsite. Ajuți și planeta, te alegi cu o decorațiune frumoasă și îți pui energia creativă la lucru. Pentru îndrumări pas cu pas, urmărește tutorialul de la Saved by Love Creations.

    27. Buchet din spice de grâu în vază

    p

    Nu știi cu ce buchet să-ți decorezi masa? Uite o soluție care se va păstra în timp, spre deosebire de un buchet de flori care se ofilește. Leagă cu sfori colorate mici mănunchiuri de spice de grâu și pune-le într-o vază transparentă și medie ca înălțime. Adițional, poți folosi fiecare mănunchi ca decorațiune pentru farfurie, ca în tutorialul de la Inspired by Charm.

    28. Decorațiune strălucitoare din capace de borcane

    p

    Dacă tot vorbeam de reciclare și de procesul de upcycling, uite ce poți face cu trei capace de borcane și două bucăți de scorțișoară. Decorațiunea arată grozav într-o bibliotecă aerisită, căreia vrei să-i oferi un look de toamnă. Urmărește tutorialul de la Domestically Blissful ca să vezi cum se face.

    29. Decorațiune pentru grădină sau balcon cu frunze

    p

    Te poți bucura de dansul frunzelor în vântul de toamnă cu decorațiunea asta. Adună frunze care au tulpinile intacte și pune-le la presat într-o carte voluminoasă câteva zile. În timpul ăsta pregătește cadrul: înfășoară sfoară de cânepă sau panglică în jurul unui cerc pentru broderie. Poți tăia și marginile unui capac de la găletușa de iaurt ca să faci un cerc. De bază leagă opt bucăți de gută de un metru. După ce s-au presat frunzele, leagă firul în jurul fiecărei tulpini, la distanță aleatorie și la final atașează conuri de brad pentru greutate.

    30. Ghirlandă cu frunze din hârtie creponată

    p

    Dacă ghirlanda cu frunze din material textil nu este pe gustul tău sau ți se pare prea migăloasă, poți încerca să folosești hârtie creponată. Ghirlanda cu frunze din hârtie poate fi atârnată de ferestre, deasupra ușii din hol sau ca decor pentru șemineu, dacă ai unul. Pe The House that Lars Built găsești tutorialul video care te va învăța cum să faci ghirlanda pas cu pas.

    31. Dovleci country cu material textil

    p

    În cazul în care ești fana proiectelor DIY de cusut, dovlecii din material textil te vor încânta cu siguranță. În plus, sunt foarte rezistenți și-ți poți decora în fiecare an casa cu ei. Dovlecii ăștia sunt făcuți cu bandane, dar dacă nu ai așa ceva prin dulap poți încerca și alte materiale și culori. Pentru instrucțiuni, urmărește tutorialul de la Sadie Seasongoods.

    32. Decorațiuni handmade de toamnă: semn de carte în formă de frunză

    p

    Semnul de carte în formă de frunză nu este doar ușor de făcut și drăguț, ci îi va încuraja pe copiii tăi să citească. Cum a venit toamna și a început școala, cei mici vor privi altfel cărțile cu semne simpatice. Weekendul ăsta propune-le copiilor să lucrați împreună la semnul de carte urmând pașii din tutorial.

    33. Bostani din lemn

    p

    Câteva felii din trunchi de copac de la magazinele de art & crafts se pot transforma în niște bostani faini, dacă le decorezi și le vopsești în portocaliu. Vei muta cu ușurință prin casă decorațiunile fiindcă sunt ușoare ca un fulg, spre deosebire de bostanii voluminoși care îți pot da dureri de spate. Tutorialul de la A Night Owl te va învăța cum să faci bostanii.

    34. Suport pentru lumânare

    p

    Creează o atmosferă luminoasă cu un suport pentru lumânare în tonul toamnei. Lipește un abțibild în formă de frunză pe un borcan curat și uscat. Apoi pictează-l într-o nuanță de portocaliu. Lasă vopseaua să se usuce și dezlipește frunza. La final fă o fundiță din sfoară de cânepă la baza borcanului și pune o lumânare pastilă în interior. Ca să o aprinzi, folosește o brichetă lungă.

    35. Decorațiuni handmade: ghirlandă cu origami în formă de dovleci

    p

    Pentru o mulțime de proiecte trebuie să folosești lipici, iar asta nu e pentru toată lumea o bucurie. Chiar dacă folosești un pistol pentru lipit, tot ajungi să te murdărești. Pentru proiectul ăsta ai scăpat de el, fiindcă vei folosi bandă adezivă. Fă origami în formă de bostani și pune-i într-o ghirlandă, ca-n tutorialul de la My Poppet.

    36. Dovleci decorați cu frunze de toamnă

    p

    Parcurile sunt acum pline de frunze de toate culorile care parcă te îmbie să le culegi și să faci ceva creativ cu ele. Adună frunze de culori diferite și câteva de conifere și decorează dovlecii cu ele, ca în tutorialul de la The Sweet Escape. Cu metoda asta nu mai trebuie să pictezi dovlecii și nici nu durează mult tot procesul.

    37. Vaze pentru toamnă

    p

    Aranjamentul de vaze pentru toamnă va arăta bine pe măsuța de la intrarea din casă. Vor încânta privirile celor care-ți vor trece pragul, iar tu te vei distra creându-le. Poți folosi modelul din tutorialul de la Crafts by Amanda cu patru vaze sau cu șase ca să formeze cuvântul toamnă. Dacă alegi varianta în română cu șase vaze, alege nuanțe tomnatice de cărămiziu, galben, verde și maro pentru vopsea.

    38. Dovleci improvizați din plăci de lemn

    p

    E clar că un alt simbol puternic al toamnei este dovleacul, fie că îl folosești la plăcinte și supe, fie la decorat. Improvizează niște dovleci falși din plăci de lemn vopsite și decorate cu dopuri de plută și foliaj de la conifere. Se potrivesc într-o amenajare rustică și farmhouse, dar nu numai. În tutorialul de la Average But Inspired ai toate detaliile pentru realizarea decorațiunilor.

    39. Decorațiuni handmade: dovleci din sfoară

    p

    De la dovlecii din plăci de lemn, trecem la cei realizați din sfoară. Sunt foarte distractiv de făcut, fiindcă sfoara o treci peste un balon umflat, pe care trebuie să-l spargi la final. Găsești toți pașii necesari în tutorialul de la One Little Project. Dacă ai pisică, ai grijă unde îi pui prin casă, sigur îi va adora pe post de jucării.

    40. Lumânare parfumată în dovleac

    p

    Dacă nu ți-ai mai făcut până acum singură o lumânare, a venit momentul să încerci. Folosește ulei esențial cu aromă dulce și un dovleac micuț ca recipient în care să torni ceara. Dacă urmezi instrucțiunile pas cu pas din tutorialul de la Momtastic, nu ai cum să dai greș.

    41. Dovleac decorativ din capace de borcane

    p

    Dacă te uiți de la distanță la poza asta ai impresia că este un dovleac real. Numai că ăsta e rezistent și miroase a scorțișoară, care va fi folosită pe post de tijă a dovleacului sub forma batoanelor. Instrucțiunile le găsești în tutorialul de la Pen & Paper Flowers.

    42. Coronițe de toamnă cu frunze

    p

    Copiii vor fi încântați să participe la proiectul ăsta și să poarte apoi creațiile. Coronițele sunt făcute din pungi de hârtie și frunze și sunt ușor de decorat. Uită-te la tutorialul de la Handmade Charlotte și arată-le celor mici cum să facă viitoarele lor accesorii pentru joacă.

    43. Prosoape de bucătărie cu print de frunze

    p

    Prosoapele astea de bucătărie le poți face pentru tine, dar merg de minune pe post de cadouri pentru cei dragi. În plus, sunt unicat, deci valoarea lor sentimentală e cu atât mai mare. Adună câteva frunze pe care le vei folosi ca ștampile ca să creezi modelul de pe prosoape, urmând indicațiile din tutorialul de la All Things G&D.

    44. Suport pentru căni și pahare din flanel

    p

    Ai prin dulap o cămașă sau o pătură din flanel de care nu te mai atingi de ani de zile? O poți folosi ca să-ți faci niște suporturi pentru căni și pahare ca în tutorialul de la Juggling Act Mama. Restul de material care îți rămâne îl poți tăia în dreptunghiuri mai mari și cusute pe margini, ca să-ți faci și niște prosoape de bucătărie.

    45. Decorațiuni handmade: dovleac din catifea

    p

    Dintre toate decorațiunile cu dovleci, asta este de departe cea mai prețioasă, datorită materialului. Catifeaua e un material propice pentru începutul sezonului rece, nu doar pentru haine, cât și pentru decorațiuni, care vor aduce un plus de eleganță în casă. Fă-ți un dovleac de catifea urmând pașii din tutorialul de la Lia Griffith.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments