Proiecte

Un apartament din București cu peste 30 de plante și un perete cu mușchi vegetal

publicat pe 15 ian. 2020

  În această locuință modernă cu trei camere și-au găsit loc câteva zeci de plante. Ele decorează până și baia matrimonială, unde un perete de mușchi vegetal lung de 180 centimetri pare dublu, datorită oglinzilor folosite.

  Apartamentul are 100 de metri pătrați și este situat într-un complex nou, în zona de nord a Bucureștiului. Locatarii sunt un cuplu tânăr cu un bebeluș. S-au mutat aici în 2017 și, cum era prima lor locuință, au vrut să-i reprezinte în totalitate.

  Baie matrimonială cu perete cu mușchi vegetal, blat cu două lavoare, dulap placat cu oglindă
  Un perete din baie este placat cu mușchi vegetal

  Apartamentul a fost amenajat în cinci luni. Designerul de interior Alexandra Crișan le-a propus un concept inspirat de universul botanic, așa că a introdus plantele în fiecare cameră, inclusiv în cele două băi.

  Iederă și globuri deasupra insulei de bucătărie

  Diningul cu masă cu blat de stejar, comandată de la Malmisfurniture.
  Deasupra insulei de bucătărie atârnă câteva plante și ghivece sub formă de glob

  Pentru că apartamentul are un open space generos, Alexandra a amenajat aici un living și o zonă de luat masa, separate vizual de bucătărie printr-o insulă de mobilier. Deasupra ei a suspendat un corp de metalic în stil industrial făcut pe comandă. Pe el a expus câteva ghivece cu plante agățătoare: iederă de interior (hedera helix) și iederă Epipremnum aureum și a atârnat globuri de sticlă cu plante în ele și becuri cu fir.

  Plantele verzi sunt înfrumusețate de becurile cu lumină caldă.
  Corpul metalic în stil industrial a fost făcut pe comandă

  Designerul a placat peretele lateral al insulei cu lemn, ca să dea o notă călduroasă spațiului. Lemnul contrastează cu celelalte elemente utilizate: metalul corpului suspendat, palul cu aspect de beton din zona insulei și albul bucătăriei.

  Bucătărie pe comandă din MDF alb lucios
  Electrocasnicele au fost încastrate în mobilă pentru a păstra un aspect minimalist

  Mobilierul de bucătărie a fost realizat pe comandă de un producător local, Alin Nițu, din MDF lucios alb și lemn natur. Electrocasnicele încastrate păstrează aspectul minimalist, modern, al spațiului.

  Bucătărie pe comandă din MDF alb lucios
  Insula de bucătărie separă vizual zona de gătit de living și dining

  Pentru dining, Alexandra a ales o masă cu blat de stejar, comandată de la Malmisfurniture. Este lungă de 200 cm, așa că la ea încap lejer opt persoane. Deasupra ei, a montat două corpuri de iluminat suspendate, cu finisaj metalic în nuanțe de albastru, luate de la Ioooi. Canapeaua a făcut-o pe comandă la Divanissimi, iar fotoliile le-a luat de la Mobila Dalin. Cele trei sunt orientate spre televizorul așezat pe o comodă custom-made făcută tot la firma lui Alin Nițu, din același material ca mobilierul de bucătărie.

  Living cu canapea gri, comandata la Divanissimi, si fotolii gri de la Mobila Dalin.
  Mobila de bucătărie și cea din sufragerie sunt făcute din același material: MDF alb lucios

  Din MDF alb lucios sunt și cele două dulapuri din living. Unul din ele include un șemineu cu bioetanol de la Pefoc.ro, încastrat în corpul de mobilier, care a costat 1150 lei. În serile de iarnă, devine elementul cel mai iubit din apartament.

  Mușchi vegetal în baie

  Baie cu cadă freestanding, gresie și faianță care imită lemnul
  Plantele nu lipsesc nici din baie

  În baia matrimonială, Alexandra a ales un model de faianță în relief de la Keramyth care imită extrem de bine lemnul. A acoperit peretele din stânga intrării cu mușchi vegetal – licheni stabilizați cumpărați de la Les Fleurs Boutique. Dulapul de deasupra blatului e placat integral cu oglindă și multiplică peretele vegetal, care pare să se prelungească la infinit. Designerul a pus în baia matrimonială două lavoare pe blat, luate de la Dalet, iar mobilierul l-a făcut pe comandă.

  Dormitor cu pat albastru
  Designerul a ales nuanțe reconfortante de albastru pentru dormitor

  Dormitorul e cea mai liniștitoare cameră, datorită nuanțelor de vopsea bleu de deasupra patului, cu un chenar într-o nuanță mai închisă, ce marchează tăblia. Plantele sunt puse pe noptiere și pe comoda de sub televizor și contribuie la atmosfera relaxantă. Deasupra noptierelor, pare că plutesc două corpuri de iluminat suspendate, comandate de la Combic. Dressingul este unul spațios, cu uși glisante, fabricat din MDF lucios alb, pentru a nu încărca prea tare zona de dormit.

  Birou cu perete în finisaj de tablă neagră de scris.
  În spațiul de joacă pentru copil, peretele are finisaj de tablă de scris

  În camera cu biroul, designerul a vopsit un perete în finisaj de tablă neagră de scris. Camera servește și ca loc de machiaj și spațiu de joacă pentru cel mic. Aici, plantele sunt expuse pe o scăriță decorativă albă, găsită la Fleximo.

  Tips&Tricks de amenajare de laAlexandra Crișan:

  Cum faci o baie să pară mai mare

  Baia de serviciu e amenajată cu mult alb
  Baia de serviciu e amenajată cu mult alb și o oglindă înaltă.

  Ca să mărești vizual băile, folosește culori deschise și oglinzi pentru a amplifica spațiile. Baia matrimonială, de exemplu, are doar 5,5 metri pătrați, dar pare dublă datorită dulapului placat integral cu oglindă.

  Nuanțele naturale nu se demodează niciodată

  Nuanțele și materialele naturale au tendința să rămână mereu actuale.

  Optează pentru un decor cu mușchi verde

  Atât în locuințe, cât și în spații comerciale, hoteluri sau restaurante, lichenii reprezintă o opțiune pentru un spațiu verde ușor de întreținut și cu un puternic impact vizual. Sunt ușor de montat – pur și simplu se fixează cu adeziv pe o placă-suport. În plus, aceștia îmbunătățesc calitatea aerului și ajută la reducerea problemelor respiratorii.

  Foto: Ștefan Surugiu

  Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Alexandra Crișan. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la [email protected] și spune povestea acelei case!

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Un apartament din București cu peste 30 de plante și un perete cu mușchi vege...