De la specialiști

Cum să alegi tapetul din baie și cum îl aplici corect încât să reziste în timp

publicat pe 10 feb. 2020

    În cele mai des întâlnite scenarii, pereții din baie sunt acoperiți cu faianță și vopsea lavabilă. Partea bună este că în ultima vreme, arhitecții și designerii de interior au devenit mai îndrăzneți și au început să folosească tapet rezistent la apă. Cu câteva trucuri utile, baia ta poate căpăta un look mai sofisticat.

    Ca să-ți iasă din prima, i-am cerut arhitectei Sorana Leru de la Miso Architects puțină îndrumare.

    Tapet în baie: ce material se potrivește

    tapet baie unde il aplici
    Foto: Miso Architects, proiect Penthouse Vernescu

    Una dintre întrebările cele mai comune la care ne gândim când vrem să ne decorăm pereții din baie cu tapet este: există tapet rezistent la apă și umezeală? Ei bine, să știi că există tapet special pentru baie, mai precis două tipuri populare de tapet care se potrivesc în băi, din vinil și din fibră de sticlă.

    Tapetul din vinil este foarte rezistent, ușor de întreținut și nu necesită niciun fel de tratament după ce-l aplici pe perete.

    Tapetul din fibră de sticlă este obținut prin topirea sticlei țesute și „este și el extrem de rezistent, lavabil și poate fi curățat chiar și cu produse concentrate, iar peretele respiră foarte bine”, spune Sorana Leru de la Miso Architects. După ce aplici acest tapet din fibră de sticlă pentru baie este nevoie de un tratament ulterior cu un sigilant special.

    Aceste tipuri de tapet fac față cu brio apei și umezelii din baie și sunt ușor de îngrijit. „După încheierea procesului de montare, nu sunt necesare alte ritualuri speciale de curățare. Se curăță cu laveta sau cu buretele”, spune Sorana.

    Cum aplici tapetul din baie

    tapet baie sorana leru
    Foto: Miso Architects, proiect Penthouse Vernescu

    Să pui tapet în baie pare la prima vedere o provocare, dar procesul este același indiferent de camera în care intenționezi să-l pui, iar peretele nu necesită o pregătire specială. „Mai mult, tapetul se poate aplica chiar peste faianță, cu condiția să se niveleze rosturile în caz că există”, spune Sorana.

    O veste minunată, mai ales dacă îți dorești o schimbare de decor rapidă și nu vrei să te complici cu scoaterea plăcilor de faianță. „Este o soluție foarte la îndemână și rapidă, mai ales dacă nu se dorește spargerea finisajelor existente și tot deranjul șantierului”, completează Sorana.

    Un alt avantaj de ținut minte este că poți renunța oricând la tapetul aplicat și reveni la varianta inițială a peretelui. Sau de ce nu, din când în când poți schimba look-ul băii prin folosirea unui alt model de tapet.

    Unde pui tapetul din baie

    tapet baie cum sa il alegi
    Folosește mai multe surse de lumină pentru peretele cu accent. Foto: Miso Architects

    Știm că tentația de a schimba cu totul estetica pereților este foarte mare, dar înainte să te apuci de treabă, ține cont și de cum se va încadra în decor.

    Sorana Leru recomandă să mergi pe varianta unui perete de accent cu un fototapet sau o culoare mai îndrăzneață, iar pe restul pereților să păstrezi plăcile ceramice sau să alternezi cu un model de tapet uniform. „În acest fel punem în valoare peretele principal și stabilim o ierarhie a finisajelor, delimitând și zonele funcționale ale băii”, spune arhitecta.

    Cum alegi tapetul dacă ai o baie mică sau întunecată

    tapet baie mica
    Într-o baie mică folosește culori deschise pentru tapet. Foto: Miso Architects

    În cazul în care vrei să-ți decorezi baia cu tapet, dar spațiul nu e foarte generos, există anumite trucuri care îți vor face viața mai ușoară. În primul rând, culoarea. Când alegi o culoare închisă sau prea intensă, riști să-ți faci baia să pară și mai mică și aglomerată. Sorana recomandă să folosești culori deschise (nuanțe de gri și bej) pentru băile mici, „în combinație cu oglinzi mari și multiple surse de lumină”.

    De sursele de lumină te vei folosi și în cazul în care baia ta nu are o fereastră prin care să intre razele soarelui. „În băile fără lumină naturală intervenim cu mai multe surse de lumină diferite care să suplimenteze atât lumina funcțională, cât și pe cea ambientală. Astfel, dacă folosim un perete de accent cu tapet, ne asigurăm că acesta este bine iluminat și încadrat cu surse de lumină”, spune Sorana.

    Acum că știi cum să-ți alegi tapetul din baie, nu rămâne decât să-ți folosești creativitatea și să te apuci de treabă. Fiindcă este un proces relativ ușor și rapid, poți să faci asta într-un weekend.

    Fotografiile sunt de la Miso Architects și fac parte dintr-un proiect în care specialiștii au folosit tapet de la Wall&Deco în toate cele trei băi ale amenajării.

    Mic îndrumar cu idei de amenajare cu tapet rezistent la apă

    Tapetul este doar tapet, așa-i? Greșit. Dacă te-ai hotărât să aplici tapet pe pereții din baie, caută un model de tapet rezistent la apă, cum ar fi un tapet din fibră de sticlă pentru baie. Poți opta, așa cum ți-am spus mai sus, și pentru tapet din vinil, un tip de tapet special pentru baie. Astăzi găsești o mulțime de opțiuni de modele pe piață.

    x
    Un tapet rezistent la apă poate fi instalat absolut oriunde în baie, chiar și în cabina de duș, în saună sau pe peretele pe care ai instalată cada. Aceste tipuri de tapet folosesc compuși adezivi moderni pentru a crea o membrană impermeabilă menită să protejeze tapetul de contactul direct cu apa.

    Vinilul, de exemplu, respinge umezeala, fiind așadar un tapet special pentru baie. Indiferent de tipul de tapet impermeabil pe care îl alegi, acesta va rezista împrejurărilor.

    Rezistă tentației de a economisi bani cumpărând tapet obișnuit, pentru că acesta nu va face față umezelii din încăpere.

    6 tips&tricks pentru aplicarea tapetului rezistent la apă

    Dacă te-ai hotărât asupra unui model de tapet pentru baia ta, venim în sprijinul tău cu câteva tips&tricks care îți vor face treaba mai ușoară ci, în același timp, vor asigura reușita procesului, iar tapetul tău va rezista o perioadă mai îndelungată.

    Cum te asiguri că un tapet special pentru baie va avea o rezistență sporită în timp

    Prima regulă, pe care cu siguranță ai reținut-o deja, este să alegi un tapet rezistent la apă. Este singurul tip de tapet potrivit pentru baia ta și făcut ca să reziste.

    1. Asigură-te că aplici tapetul pe un perete sau pe suprafața acoperită deja de faianță după ce ai pregătit bine „pânza” de lucru. Curăță, degresează și nivelează, dacă este cazul, suprafața pe care intenționezi să aplici tipul de tapet special pentru baie.
    2. Folosește un adeziv puternic și aplică-l cu atenție, astfel încât să acopere toată suprafața de lucru. Asigură-te că marginile și colțurile sunt securizate când aplici tapetul și că nu sunt ușor de dezlipit.
    3. Chiar și când alegi un tapet rezistent la apă și umezeală trebuie să te asiguri că baia ta este bine ventilată. Dacă nu ai o fereastră în baie, instalează un ventilator de extracție eficient. O baie ventilată corespunzător te poate scuti, de altfel, de multe alte probleme cauzate de umezeală.
    4. Tapetul pentru baie este foarte rezistent, dar ajustează-ți așteptările: nu va rezista pentru totdeauna, mai ales dacă nu este îngrijit cum trebuie.
    5. Nu în ultimul rând, pentru un plus de rezistență, aplică un lac protector pentru tapet cu finiș mat.

    Sugestii inspiraționale pentru baia ta: cum aplici un tapet rezistent la apă într-o manieră stylish

    Un lucru este sigur: orice tip de tapet rezistent la apă îți va transforma complet baia, aducând un touch de eleganță și vitalitate. Pentru că poate fi aplicat peste finisajele existente în condițiile menționate anterior, tapetul este o opțiune ieftină pentru un make-over de efect.

    x
    Stilul acestuia este o alegere personală, însă deși te poți îndrăgosti cu ușurință de unul din multitudinea de modele, asigură-te că alegerea ta se îmbină armonios cu elementele sanitare și decorative. Plumbworld ne ajută cu câteva idei demne de luat în seamă:

    Tapet rezistent la apă în nuanțe de alb și negru

    Băile în alb și negru au devenit un model de amenajare de baie tradițional, născut în epoca victoriană, când băile aveau mobilier alb cu accente negre. Un tapet special pentru baie alb-negru va complimenta celelalte corpuri de mobilier din încăpere. Se potrivește de minune cu corpuri și elemente din oțel sau crom, și scoate în evidență obiectele sanitare.
    x

    Adaugă o pată de culoare prin folosirea unui tapet special pentru baie

    Alegerea unui tapet colorat în nuanțe puternice, îndrăznețe, poate avea un impact puternic în decorul băii, mai ales în băile în care obiectele sanitare sunt tipice, albe. Sigur, ai putea doar să vopsești pereții, dar tapetul îți permite să alegi un model special, complex, și oferă esteticii băii o profunzime aparte.

    x
    Trebuie să acorzi totuși atenție modelului de pe tapet, pentru că unele se potrivesc mai bine în unele băi și mai puțin în altele ori unele modele trebuie aplicate pe spații întinse pentru ca povestea pe care o ilustrează să fie completă.

    Crează un perete accent cu ajutorul unui tapet din fibră de sticlă pentru baie ori folosind un tapet din vinil

    Pentru a schimba aspectul băii tale nu este musai să aplici tapetul pe toți pereții băi. Mai ales dacă ai o baie mic, un perete accent poate fi de ajuns. Plasează-l strategic pe peretele liber ori, dacă piesele tale de mobilier au un aspect deosebit, pune-le în evidență cu ajutorul tapetului, aplicat în spatele lor.
    x

    Folosește un tapet special pentru baie pentru a „ascunde” caloriferul

    Deși este adevărat că tapetul nu poate scoate din peisaj caloriferul al cărui aspect te deranjează, dacă îl aplici în spatele acestuia tapetul devine un punct de interes. Astfel, caloriferul tău devine mai greu de observat.

    Combină corect tapetul cu gresia din baie

    Alege un model de tapet special pentru baie care să se potrivească cu gresia de pe jos. O combinație între gresia de culoare verde și un tapet preponderent albastru nu s-ar îmbina foarte armonios. Ține cont, așadar, de culorile dominante din baia ta atunci când alegi tapetul.
    x

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments