VIDEO Tips&tricks pentru amenajarea unui hol mic de la Alina Vîlcu și Omid Ghannadi
publicat pe 03 apr. 2020Un hol amenajat corect îți spune „Bine ai venit acasă!”, îți ia haina, îți păstrează cheile într-un loc sigur și îți asigură confortul necesar să te descalți și să te dezbraci la intrare. Chiar dacă nu dispui de prea mult spațiu, Alina Vîlcu și Omid Ghannadi, arhitecți și „părinții” cursului Inside Academy, ne-au dezvăluit câteva tips&tricks pentru o amenajare de hol mic, astfel încât să nu arate doar ca o simplă cameră de depozitare.
Sunt câteva piese de mobilier esențiale în hol, chiar și într-un hol mic. Puse cap la cap, lista poate părea lungă, însă există câteva trucuri să bifezi toate aceste obiecte și funcționalitățile lor, fără să încarci vizual camera și să o faci să pară neîncăpătoare. Alina și Omid ne-au dezvăluit chiar și o lățime minimă utilă a holului, astfel încât să nu pară înghesuit după ce l-ai mobilat. Uite tot ce trebuie să știi.
Piesele de mobilier esențiale în hol
„Un hol bine gândit trebuie să fie facil, trebuie să ai un loc unde cum ai intrat să-ți lași cheile acolo și să știi că nu le vei căuta în toată casa când vrei să pleci”, explică Omid. Așadar, o consolă ar fi perfectă, dacă spațiul îți permite. Dacă nu, ai nevoie de o poliță cât de mică pe care să le pui, ori chiar un mic cuier pentru chei.
Că tot veni vorba de cuier, nici el nu trebuie să lipsească. Altfel, în lipsa unui loc în care să îți lași rapid hainele de afară, riști să le lași la întâmplare prin casă, pe canapea, pe scaunele de la masa de dining, și să creezi dezordine. Undeva în apropierea cuierului, ar trebui să ai și o oglindă în care să te vezi înainte să ieși din casă.
Următoarea pe listă este o banchetă sau un scaun, un taburet, ceva pe care să te așezi. „Să nu stai într-un picior și să faci acrobații ca să te încalți”, spune Omid.
Ideal ar fi ca în hol să existe și un dressing, adică un loc închis pentru depozitarea hainelor. Acolo poți ține hainele de exterior cum sunt gecile de iarnă, jachetele de primăvară sau toamnă, astfel încât să nu rămână la vedere în cuier tot anul și să creeze senzația de dezordine.
Decorațiunile nu trebuie să lipsească
Chiar și într-o amenajare de hol mic este indicat să vii cu decorațiuni care personalizează spațiul și îți schimbă energia atunci când intri în casă. „Un alt lucru de «La revedere!» sau «Bine ai venit acasă!» este o vază cu flori”, spune Omid Ghannadi. Ea poate să stea pe consolă sau pe polița pe care îți așezi cheile. Și o ramă foto poate avea un efect pozitiv asupra ta când intri în casă, spune Alina Vîlcu.
Cum le faci pe toate să încapă într-un hol mic
În primul rând, fă o listă cu priorități. Care sunt obiectele de mobilier de care ai neapărată nevoie? „Trebuie să încercăm să bifăm funcționalitatea fizică a lucrurilor de care avem nevoie pe hol și apoi, imediat, funcționalitatea vizuală, energetică”, explică Omid.
Stilul tău de viață cântărește mult pentru stabilirea priorităților. De exemplu, poate nu îți dorești musai o oglindă pe hol, însă vrei să ai o decorațiune care să-ți îmbunătățească mood-ul.
În al doilea rând, orientează-te către piese de mobilier multifuncționale și încearcă să depozitezi pe verticală. Un cuier poate avea integrată și o bancă pe care să stai când te încalți și chiar o oglindă sau un pantofar. Astfel, eviți să aglomerezi camera. Arhitecții Alina și Omid recomandă să lași un spațiu de trecere de 90-120 de centimetri după ce ai terminat de mobilat holul.
Cum alegi decorul
Un lucru de care e posibil să uiți într-o amenajare de hol mic este decorul. Sfatul Alinei Vîlcu este ca în această încăpere să vopsești pereții în culori îndrăznețe, vesele, sau chiar să aplici un tapet cu model. „Dacă ne place un anume tapet, foarte bogat vizual, și nu avem curajul să-l punem într-un alt spațiu al casei, putem să îndrăznim cu acel tapet în hol. Ba chiar este indicat, aș spune, pentru că dă bogăție holului și scoate din această funcțiune a lui de loc de depozitare”, spune arhitecta.
Iar nu în ultimul rând, nu uita să faci atmosfera plăcută pentru tine și pentru toți cei care îți pășesc pragul. Aici contează foarte mult mirosul – alege uleiuri esențiale sau chiar flori proaspete și parfumate. Odorizantele de cameră sunt și ele eficiente, dar pot face aerul să pară înecăcios.
O nouă ediție a cursurilor Inside Academy începe pe 9 aprilie, iar de data asta își face debutul online. Cursurile sunt structurate pe 12 module – câte unul pe săptămână. Toate datele de înscriere, cât și detalii suplimentare – temele fiecărui curs, modul de lucru, durata – sunt disponibile pe site-ul Inside Academy, dar și pe pagina lor de Facebook.
-
DESIGN INTERIOR
Holuri mici moderne: 17 amenajări din care să te inspiri
-
Plante
8 pași pentru plantarea corectă a bambusului în ghiveci
De la tipul de ghiveci, la tipul de sol și la modul de fertilizare, toate contează.
-
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.