VIDEO Omul în căutarea lui hygge sau cum să fii mai fericit acasă
Lumea se schimbă și relația pe care o avem cu casa odată cu ea. Stăm mai mult înăuntru, iar asta ne face să fim mai atenți la detalii, mai ales de când acasă a devenit – mai mult sau mai puțin – birou, școală, sală de sport, ring de dans, dar și cel mai de nădejde scut în fața unui virus care ne-a întors viața la 90 de grade. Așa că azi luăm o lecție de la danezi despre cum să fim mai fericiți acasă, o arhitectă ne spune ce n-ar trebui să lipsească din cel mai hygge spațiu, iar Storia.ro vrea să inventeze un cuvânt în limba română pentru acest concept danez.
Și dacă tot îți creezi un microunivers între patru pereți, măcar fă-l să fie cel mai tare. Nu e așa de complicat precum pare. Cu un pic de inspirație de la nordici – care par să fi găsit rețeta fericirii – poți să-ți clădești un cămin confortabil și prietenos cât ai zice… hygge de mai multe ori.
Hygge provine din norvegiană și daneză și înseamnă stare de bine. S-ar putea să nu-l pronunți cum trebuie din prima, dar nu-ți face griji. Storia.ro – platforma cu cele mai multe anunțuri imobiliare din piață – și-a propus să găsească un cuvânt nou în limba română, care să însemne cam tot ce înseamnă hygge. Dar, pentru că din România până în Danemarca e cale lungă, Storia.ro a lansat mai întâi un chestionar, ca să afle ce-i face pe români să se simtă mai fericiți acasă.
Iar misiunea complicată de a inventa un hygge al nostru le revine scriitorilor Iv cel Naiv și Iulian Tănase. Sperăm să sune ca un mieunat și să fie dulce ca gemul de nuci.
Dar ce înseamnă, mai exact, hygge și cum a ajuns el în România?
Termenul a primit numeroase definiții, de la „arta de a crea intimitate’’, „confort sufletesc’’, „lipsa supărărilor’’, la „bucuria dată de lucrurile ce induc o stare de bine’’, „starea de confort în prezența semenilor’’ și „ciocolată caldă la lumina lumânărilor’’.
Ca să înțelegem și mai bine sensul lui hygge, am stat de vorbă cu o arhitectă de interior care a locuit o perioadă pe tărâmuri nordice.
„E o stare acest hygge, o stare de prezență și de liniște. Să fie o atmosferă tihnită, caldă și prietenoasă în casă. Detaliile să fie alese cât mai atent, astfel încât să te facă să te simți cât mai comod și cât mai în largul tău într-o încăpere. De la textile, la piese de mobilier cât mai cozy, corpuri de iluminat – lumina este foarte importantă -, mirosul”, asta înseamnă hygge pentru arhitecta de interior Beatrice Marta.
Conceptul este strâns legat de stilul scandinav, iar odată cu popularitatea acestui stil în designul de interior, a crescut și interesul oamenilor pentru confort, frumos și atmosferă prietenoasă în casă.
În România, estetica scandinavă a început să prindă contur undeva prin 2013, își amintește Beatrice. Dacă înainte erau la mare căutare magazinele italiene, iar românii își doreau să impresioneze prin casele lor, să aibă piese de mobilier cât mai detaliate, stilul scandinav a venit cu o noua modă, cea a simplității și a designului accesibil, cu mai multe corpuri de iluminat într-o cameră, ghirlande de becuri și lumânări parfumate. Un alt trend care completează stilul scandinav și atmosfera hygge este designul biofilic.
„Dintr-o dată a explodat și acest trend cu plantele, să aduci natura în casă, în ultimii cinci-șase ani. Și ăsta e iarăși un obicei pe care noi nu-l aveam, îl aveau mai degrabă bunicii noștri, dar nu așa cum îl abordăm noi acum”, completează arhitecta.
Iar motoarele care au adus și mai aproape de noi simplitatea scandinavă au fost canalele de Social Media. În primă fază Pinterest, iar acum Instagram.
Ce n-ar trebui să lipsească din cel mai hygge spațiu
Am tot insistat cu faptul că hygge e mai mult o stare, așa că poate te întrebi cum ajungi la această ambianță de bine la tine acasă. Ca să fie și mai clară toată treaba, am provocat-o pe Beatrice la un exercițiu de imaginație: să închidă ochii și să se gândească la lucrurile care n-ar trebui să lipsească din cea mai hygge sufragerie.
„O pătură moale din fibră naturală, plăcută la atingere, un fotoliu sau o canapea comodă, o măsuță pe care să-ți pui cana de ceai sau cafea, un covor pufos pe care să-ți placă să stai cu tălpile goale, un lampadar sau – dacă nu citești și doar stai și asculți muzică ori ai altă activitate care nu necesită lumină puternică – o vază de sticlă care să aibă un șirag de becuri înăuntru, să ai o lumină de atmosferă. O carte și poate și niște biscuiți cu nucă și gust de scorțișoară aș vedea acolo undeva, lângă cana de ceai sau de cafea. Și lumânări”, încheie arhitecta.
Rețeta daneză a fericirii
Pentru Beatrice, hygge înseamnă să se bucure de micile ritualuri acasă, cum ar fi să-și bea cafeaua în timp ce se uită pe geam. Pentru alții, hygge sunt șnițelele cu piure sau pâinea cu magiun de prune. Partea cea mai frumoasă la acest concept stă tocmai în faptul că este extrem de personal. Hygge poate însemna absolut tot ce te face pe tine să te simți bine acasă. Dar bineînțeles că există și un soi de ghid în acest sens. Iar pentru asta mergem direct la sursă.
Mai exact, la Meik Wiking, un om care are cam cel mai tare job din lume. Este directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga și caută să afle ce-i face pe oameni fericiți. Nu degeaba Danemarca se află pe locul doi în topul celor mai fericite țări din Europa, în timp ce România se clasează pe poziția 47, potrivit unui studiu ONU publicat în martie 2020, chiar de Ziua Internațională a Fericirii.
„Hygge este, mai degrabă, ambianță, trăire și nu ține neapărat de obiecte. Înseamnă să fim cu persoanele pe care le iubim. Sentimentul de acasă. Sentimentul că suntem în siguranță, că suntem la adăpost și că putem lăsa garda jos,’’ scrie Meik în „Mica enciclopedie Hygge’’.
O carte ușoară ca o dimineață de duminică, pe care am citit-o pe nerăsuflate și din care am extras câteva sfaturi valoroase pe care le împărtășesc cu tine.
Câteva lucruri care îți vor face casa mai hygge:
1. Un colț de relaxare
Danezii îl numesc ‘’hyggekrog’’, adică locul acela unde te cuibărești sub o pătură, cu o carte în mână și o cafea. Poate să fie la fereastră, în sufragerie sau în orice zonă dintr-o cameră. Aranjează-ți un mic spațiu din câteva perne pe care poți să te așezi, o lumină caldă, poate chiar și o pătură, și gata. Acum ai colțul tău ‘’hyggekrog’’.
2. Lumina și atmosfera
Slăbește intensitatea luminii și încearcă să creezi mici zone de lumină în toată încăperea, fie prin lumânări, fie prin mai multe lămpi de dimensiuni mici. Acestea vor crea o lumină mai caldă decât un corp de iluminat mare atârnat de plafon.
3. Lumânările
N-ai lumânări, n-ai hygge. Totuși nu exagera. Oricât de hygge și frumos mirositoare ar fi, există și un mare dezavantaj: funinginea. O singură lumânare care arde emană mai multe microparticule decât traficul de pe o stradă din centrul Bucureștiului. Și nu uita să aerisești.
4. Animalele
Hygge este o activitate intimă, strâns legată de confort, dar și de compania unei persoane sau a unui animal. Potrivit specialiștilor, mângâierea animalelor de companie are același efect precum mângâierea unei persoane. Atingerea determină eliberarea hormonului atașamentului, numit oxitocină, care ne face fericiți și reduce stresul, teama și durerea.
5. Lemnul
Suprafața netedă a unei mese din lemn, o bibliotecă sau scârțâitul parchetului atunci când pășești pentru a te așeza pe scaunul de lângă fereastră. Dacă ai sobă și te bucuri de sunetul lemnului trosnit în foc, atunci te numeri printre norocoși.
6. Obiecte din ceramică
Un ceainic colorat, o vază cu tuberoze pe masă sau cana pe care ai primit-o cadou de Secret Santa de la colegii tăi. Toate astea sunt hygge.
7. Materiale și texturi
Un interior hygge nu are legătură doar cu felul în care arată obiectele, ci și cu felul în care se simt. De exemplu, atunci când atingi o masă din lemn, stai cu fața pe perna ta preferată sau te învelești cu o pătură moale. De aceea e bine să ai o diversitate de materiale și texturi în casa ta.
8. Compania
După o lungă documentare în căutarea sensului termenului de hygge, am ajuns la concluzia că cele mai „hyggelice’’ momente presupun compania altor persoane.
Așadar, înconjoară-te de oameni dragi. Asta nu înseamnă însă că nu te poți bucura de hygge și pe cont propriu. Să te cuibărești sub o pătură și să te uiți la serialul tău preferat sau să bei un pahar de vin. Ori pur și simplu să nu faci nimic, așa cum te-ar sfătui olandezii, care au și ei un secret al fericirii, Niksen – arta de a nu face nimic, dar asta e o altă poveste.
Hygge mai înseamnă să fii prezent și poate chiar să închizi telefonul din când în când, să împarți sarcinile cu cei apropiați, să te relaxezi și să iei pauze – destinderea este importantă – și, mai presus de toate, să fii recunoscător pentru ceea ce ai.