VIDEO Seri de vacanță: cum să organizezi o masă turcească la tine acasă în 5 pași
publicat pe 19 iun. 2020Ți-e dor de o călătorie pe meleaguri străine? Și nouă. De aceea ne-am gândit să aducem destinațiile preferate la noi acasă, sub forma unui serial editorial numit ”Seri de vacanță”. Îți prezentăm elemente specifice din mai multe colțuri ale lumii, plus decorațiunile de care ai nevoie pentru a reconstitui o masă tematică. Asta până ne facem curaj să urcăm din nou în avion. Îți propunem să începi cu noi o seară turcească.
Turcia este o țară greu de rezumat în câteva cuvinte. Cei care au mers în Instabul vorbesc, printre altele, despre faptul că turcii nu respectă regulile rutiere; cei care au ales litoralul pentru vacanța de vară abia așteaptă să revină și să se bucure de mâncarea bună și de ospitalitatea localnicilor. Indiferent că faci parte din prima sau a doua categorie, cu decorațiunile, rețetele, filmele și muzica potrivită te poți simți (aproape) ca în Turcia.
1. Creează atmosferă
Ca să intri în atmosfera unei seri turcești, îți poți transforma sufrageria: ai nevoie de covorașe de diverse dimensiuni și imprimeuri, de perne colorate pe care să le pui de jur împrejurul mesei. Culorile, de regulă, sunt intense: de la nuanțe de mov, roz, lila până la albastru și galben. Și dacă vrei să te distrezi și mai tare, propune-le prietenilor să vină îmbrăcați în șalvari.
Roagă-ți prietenii să se descalțe la intrare – un obicei foarte important și respectat în Turcia.
O variantă mai ușor de pregătit pentru tine și mai relaxantă pentru prietenii tăi ar fi o cină în grădină. Păstrează pernuțele, iar în locul feței de masă așază un covor pentru exterior direct pe iarbă. Poți pune din loc în loc lumânări sau globuri luminoase, albastre sau mov. Dacă ai și un copac prin preajmă, agăță-le printre crengi.
2. Pune masa în mijlocul camerei sau al grădinii, cât mai aproape de sol
Turcii mănâncă și la masă și pe direct pe jos – sau la mese foarte scunde. Poate că nu ai o asemenea masă (o poți confecționa din paleți de lemn dacă îți place să meșterești), dar asta nu te împiedică să-ți pui planurile în practică, indiferent că pregătești o cină înăuntru, la bloc, sau afară, în grădină. Cel mai la îndemână este să întinzi pe lungime, direct pe podea, o față de masă cu imprimeu mozaic, un element specific designului turcesc. Pentru a nu încărca foarte tare spațiul, îți recomandăm farfurii și șervete albe sau în alte nuanțe neutre. Paharele pot fi transparente, însă pentru un decor ceva mai potențat, ar merge niște cești de cafea viu colorate.
O vază cu flori nu ar trebui să lipsească de la nicio cină, indiferent de cultură. Turcii au o relație deosebită cu trandafirii; folosesc aroma acestor flori pentru deserturi, remedii naturiste și cosmetice. În perioada Imperiului Otoman, palatele sultanilor aveau obligatoriu o grădină de trandafiri. În cultura islamică, trandafirul îl simbolizează pe profetul Mohammed și este cunoscut sub numele de „floarea cerului”. Așadar, ai grija ca măcar un buchet de trandafiri să nu lipsească din peisaj.
3. Pregătește un meniu turcesc
Găsești aici o listă de ingrediente specifice gastronomiei turcești. Un adevărat festin turcesc include aperitiv, de obicei platouri Meze (am povestit despre ele la seara grecească), supă, fel principal, desert și cafea servită neapărat cu rahat turcesc. Iată o variantă de meniu cu care să-ți încânți oaspeții.
Aperitiv
Un platou Meze cu iz turcesc ar putea să conțină următoarele: cremă de iaurt cu sfeclă și usturoi, salată de măsline, ardei copți marinați, cremă de iaurt cu morcovi – toate acompaniate de un păhărel de rachiu turcesc.
Fel principal
Fiindcă e vară, alege un preparat consistent, dar ușor. Îți propunem Shish Kebaps – adică frigărui din carne miel. Dacă nu îți place carnea de miel, o poți înlocui cu vită, pui sau capră. Nu uita că turcii nu mănâncă carne de porc. Secretul este să marinezi carnea în ulei de măsline, sare și condiment. Apoi o prepari pe un grătar cu cărbuni, pe care să adaugi felii de ardei gras, vinete și dovlecel. La restaurantele turcești, Shish Kebabs se mănâncă cu garnitură de salată verde, pită cu humus sau baba ghanoush (un fel de salată de vinete).
Desert și băuturi
La acest capitol, baclavaua și rahatul turcesc sunt de la sine înțelese. Se știe mai puțin faptul că budincile de lapte sunt o altă specialitate turcească. Intră aici pentru patru astfel de rețete. Noi îți recomandăm una ceva mai ușor de făcut și mai apropiată de gusturile românești. E vorba despreFırın Sütlaç – o budincă de orez rumenită în cuptor. După coacere, se lasă la frigider câteva ore și se mănâncă rece. Un desert numai bun pentru sezonul călduros.
În materie de băuturi, am menționat mai sus rachiul turcesc – cunoscut sub numele de Raki. Este foarte asemănător cu ouzo grecesc. Dar băutura tradițională a Turciei este ceaiul – Çay. Ceaiul negru, servit în pahare în formă de lalea este extrem de popular în Turcia. Și o licoare extrem de răcoritoare pentru vară este ayran – un amestec de iaurt cu apă rece și sare.
4. Fă-ți un playlist cu muzică turcească
De la o seară tematică nu poate lipsi muzica turcească, care este o îmbinare a muzicilor tradiționale bizantine, persane, otomane, balcanice și arabe, la care s-au adăugat influențe moderne din muzica europeană și americană. Spotify își face treaba și de această dată. Găsești aici o selecție de muzică folk turcească, iar aici un playlist generos, de vreo șase ore, de pop turcesc.
5. Fă o listă cu filme sau seriale turcești
După toate recomandările de până acum, seara poate fi completată cu un serial sau un film turcesc. Dacă nu ai văzut încă celebrul serial Suleyman Magnificul, aceasta poate fi ocazia potrivită. La baza acestei producții stă povestea lui Suleyman, care, la vârsta de 26 de ani, a devenit cel de-al zecelea sultan al Imperiului Otoman. Pentru mai multă inspirație, găsești aici o listă cu filme și seriale turcești disponibile pe Netflix.
În cea de-al treilea episod ”Seri de vacanță” mergem în Italia.
-
Sponsored
Cum să îți transformi pasiunea pentru design interior în business: „Primii 10 ani de arhitectură au fost o bătălie”
Arhitecta Alina Vîlcu ne-a povestit ce a învățat din experiența ei de 20 de ani în lumea businessului, în domeniul designului de interior.
-
Plante
7 plante care atrag dragoste, satisfacție și bucurie în casă
Îți vor însenina și spațiul și sufletul.
-
UTILE
Cum se realizează succesiunea după decesul unui părinte. Ce spune legea despre moștenitori
Îți spunem ce să faci, pas cu pas.