DESIGN INTERIOR

Stilul rustic în 24 de imagini cu amenajări de dormitoare, livinguri sau bucătării

publicat pe 25 mai 2020

    Stilul rustic aduce un pic de confort și sentimentul de „acasă” în orice amenajare. Dacă vrei să-l integrezi și tu în casa ta, uite câteva exemple din care te poți inspira.

    „Stilul rustic este strâns legat de tradiție și viața la țară”, spun arhitecții Jooca Studio. Tocmai de asta presupune folosirea materialelor naturale în construcție, dar și în amenajare – lemn cu aspect neprelucrat, piatră, lut. Îl poți integra și prin materiale textile făcute din in, bumbac sau lână, ori prin obiecte din ceramică – farfurii, căni, vaze pentru flori sau ghivece.

    „Fiecare cultură a dezvoltat un sistem arhitectural specific folosind aceste resurse, așa că stilul rustic actual își are rădăcinile în arhitectura populară specifică fiecărei țări”, explică arhitecții Jooca Studio. Deci nu e de mirare că stilul rustic se împletește atât de armonios cu cel tradițional. Culorile specifice folosite în amenajările rustice sunt cele neutre, maro, alb, bej, gri sau cafeniu, iar motivele tradiționale românești – în nuanțe de roșu, verde, galben, albastru – contrastează plăcut cu ele.

    Însă ca să-ți faci o imagine mai concretă, am selectat câteva imagini cu interioare cu influențe rustice care te vor convinge să le integrezi și tu în amenajarea ta.

    Dormitoare amenajate în stil rustic

    a

    Ce ți s-ar putea părea ciudat la acest dormitor în stil rustic sunt masa de dining și frigiderul de la capătul patului. Asta pentru că e de fapt o căsuță în copac unde te poți caza, iar proprietarii au considerat potrivit stilul rustic pentru amenajare. Preșurile de lână și pardoseala din lemn sunt accentele care îl dau de gol.

    b

    Dormitorul ăsta e exemplul perfect de elemente tradiționale îmbinate cu elemente rustice. Motivele și culorile de pe covor și fețele de pernă sunt specific românești, iar tavanul din lemn, patul pe bârne de stejar și preșul de lână sunt specifice pentru stilul rustic.

    c

    Da, lemnul e un must și cel mai bine merge combinat cu pereți sau textile albe, ca în dormitorul Cabanei Șapte, cu influențe scandinave și rustice.

    d

    O altă opțiune inspirată este să mixezi stilul rustic cu cel vintage, așa cum a făcut Anca Dumitrescu în dormitorul ei.

    e

    Grinzile de lemn vizibile pe tavanul casei sunt un element des întâlnit în amenajările rustice, însă țin mai degrabă de construcție, decât de designul interior. Le găsești mai mereu în casele vechi românești.

    f

    Poți aduce elemente rustice și într-o amenajare contemporană, prin textile cu motive și nuanțe neutre, naturale.

    Stilul rustic în bucătărie

    g

    În bucătărie, poți miza pe o ușă rustică în stil farmhouse, cum e cea din amenajarea acestui apartament din zona Iancului, București.

    h

    În casa de la țară a Alinei Alexe și a lui Bean de la Subcarpați e plin de accente rustice. De exemplu, în bucătărie, blatul și tavanul, soba și obiectele ceramice expuse la vedere.

    i

    Lemnul natur nu e singurul element rustic din această bucătărie – modelul faianței este unul special. Plăcile ceramice au fost salvate de la o altă amenajare.

    j

    Un element ușor de integrat într-o bucătărie rustică este o insulă. Cea din imagine cu blat din lemn cu aspect nefinisat și corp placat cu piatră se potrivește de minune.

    k

    Poți opta chiar și pentru o insulă făcută integral din lemn – singura condiție e să predomine materialele naturale.

    l

    Poți adăuga pe pereți depozitări deschise pentru farfurii și alte ustensile de bucătărie, ca în amenajarea de mai sus.

    m

    Iar pentru corpurile-bază, keep it simple: păstrează totul în nuanțe neutre, lemn natur și alb. Poți adăuga accente pastelate prin obiectele ceramice expuse.

    n

    Da, poți aduce elemente tradiționale și într-o bucătărie rustică, prin accesoriile textile: un covor, un ștergar sau chiar perdelele de la ferestre. Aici, însă, stâlpii din piatră și corpurile de lemn sunt clar specifice stilului rustic.

    Livinguri amenajate în stil rustic

    o

    Dacă ai cum, trebuie neapărat să aduci un șemineu într-un living în stil rustic. Cel din imagine se află într-un apartament din București, așa că nimic nu e imposibil.

    p

    În restul încăperii, proprietara a adus un covor cu motive tradiționale, o canapea verde și un fotoliu galben.

    r

    O altă combinație reușită pe care o poți face în living este între stilul rustic și cel scandinav, așa cum a făcut Diana Dragne la ea acasă.

    s

    Iar dacă îți dorești ceva mai colorat, ia exemplul livingului amenajat de Alina Alexe în casa de la țară.

    ș

    Stilul rustic se mai amestecă armonios și cu stilul boho. Dovada e livingul acestei case de vacanță din Cluj, unde mobilierul e făcut dintr-un fost pridvor.

    t

    Ori poate te va inspira mai mult acest living de vară făcut în fosta șură a casei Criț 164.

    u

    Însă dacă îți dorești mai mult confort, nu e neapărat să alegi o canapea din lemn ca să ai un living în stil rustic.

    v

    Și doar pentru că nuanțele neutre sunt specifice stilului, nu înseamnă că nu poți adăuga accente de culoare, ca în amenajarea de mai sus.

    w

    Iar un covor din iută poate fi un detaliu care completează complet amenajarea.

    x

    Sau câteva fețe de perne în carouri.

    Foto deschidere: Casa Noah

    Subscribe
    Notify of
    guest
    3 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Emilia
    Emilia
    3 years ago

    Bună ziua!
    Într-o casă nouă, pe un nivel, pot să combin ușile albe, cu pereți albi pe spațiul comun, parchet în culoarea stejarului, dar să folosesc lemnul, piatra decorativă ( în baie,living… ), mobilă în stil vintage la bucătărie? Se potrivesc uțile albe ?
    Mulțumesc!

    Irina Stan
    3 years ago

    Buna ziua! M-am bucurat sa vad in amenajarea catorva dormitoare cergile de la Sapanta. Multumim celor care le-au cumparat si contribuie la pastrarea mestesugului traditional.