ECO

Un trai mai eco: 40 de idei creative pe care le poți încerca de azi

publicat pe 08 aug. 2020

    Un trai eco înseamnă să folosești responsabil ce ai și să reduci din consum acolo unde e posibil. De cele mai multe ori alegerile ecologice sunt chiar mai puțin costisitoare, deci când protejezi planeta economisești și bani.

    Sunt o mulțime de lucruri pe care le poți face acasă ca să reduci cantitatea de deșeuri și poluarea, în timp ce protejezi mediul înconjurător. Dacă ai copii, ar fi bine să-i implici și pe ei în procesul ecologic, ca să înțeleagă importanța lui. Ca să-ți fie mai ușor să le pui în aplicare, alege trei dintre cele 40 de sfaturi pentru o casă eco de la The Art of Simple și ține-te de ele până se transformă în obiceiuri.

    1. Ocupă-te de grădină. Indiferent dacă ai un spațiu mic sau mai mare, plantează în grădină câteva legume sau alte plante. Nu este foarte complicat și satisfacția va fi pe măsură. În plus, îți va aduce aminte de procesul de creștere al alimentelor pe care le consumăm, făcându-te mai conștientă de importanța grădinăritului.

    2. Becuri mai eco. Înlocuiește becurile incandescente (cu consumul cel mai ridicat) cu unele ecologice sau cu unele pe bază de LED-uri, acestea din urmă fiind cea mai eco opțiune. Pe timp de vară, becurile incandescente încălzesc și mai mult locuința, deci dacă renunți la ele vei avea o casă eco mai răcoroasă.

    Casă eco compost
    Transformă resturile alimentare în fertilizator făcând compost

    3. Fă compost. Fă-ți un recipient pentru compost și transformă deșeurile din casă în fertilizat pentru plante. Poți face compost și la curte, dar și în apartament.

    4. Înlocuiește electrocasnicele vechi. Când vine timpul să înlocuiești un aparat electrocasnic, alege unul mai sustenabil și cu un consum cât mai redus. Verifică informațiile de pe ambalaj sau cere ajutorul consilierilor din magazinul din care le achiziționezi.

    5. Nu mai cumpăra pungi de unică folosință. Încearcă-le pe cele din pânză și poartă mereu cu tine una sau două în geantă, pentru cumpărături neprevăzute. Dacă se întâmplă să mai cumperi și pungi din plastic, refolosește-le de cât mai multe ori.

    Casă eco sticlă refolosibilă
    Găsește un model de sticlă refolosibilă pe care să o porți mereu cu tine

    6. Ia-ți o sticlă refolosibilă pentru apă. Nu mai cumpăra sticle de apă din supermarket, ci ia-ți una pe care să o refolosești. Găsești o mulțime de modele pentru toate gusturile.

    7. Spală cu apă rece. Spală rufele la programul cu apă rece, astfel reduci consumul de electricitate, care crește atunci când trebuie încălzită apa.

    8. Închide lumina când ieși din cameră. De asemenea, verifică toate corpurile de iluminat înainte să ieși din casă.

    9. Nu aprinde lumina până nu se întunecă. Folosește cât mai mult lumina naturală și aprinde becul când este 100% necesar.

    10. Nu depăși limita de viteză când ieși cu mașina și combină cât mai multe drumuri în aceeași călătorie.

    Casă eco bicicleta
    3 în 1: sport, mijloc de transport în comun, trai eco

    11. Folosește bicicleta sau mergi pe jos. Pentru drumuri mai scurte, alege să mergi cu bicicleta sau pe jos, astfel faci și mișcare, reduci poluarea, economisești bani și eviți și aglomerația din mijloacele de transport în comun în perioada pandemiei.

    12. Cumpără de la piață, astfel susții și economia locală și te alegi cu alimente eco și gustoase.

    13. Fă schimburi alimentare sau de alte produse pe care nu le vei mai folosi. Poți încerca să faci asta pe grupurile de freecycle sau să faci troc cu prietenii și familia.

    14. Energie eco. Verifică în orașul tău ce surse de energie electrică ecologică există și cum ai putea beneficia și tu de asta.

    15. Plătește facturile online. Nu doar că e mai eco că nu mai trebuie să faci consum de hârtie, dar eviți și deplasările și birocrația.

    16. Dezabonează-te de la site-urile care îți trimit mereu reclame și e-mailuri nedorite și fă-ți curat în inbox.

    casă eco hârtie
    Protejează copacii și redu consumul de hârtie

    17. Refolosește hârtia pe ambele părți. Hârtiile pe care ai scris le poți da copiilor să picteze pe partea albă sau notează tu pe ea până se umple. Apoi poți să le reciclezi chiar singură și să-ți faci hârtie manuală.

    18. Inspectează-ți casa. Verifică pas cu pas cât consumă fiecare aparat din casă și becurile, fă o inspecția la izolație și vezi dacă nu trebuie să o refaci. Dacă ai găuri prin care intră și iese aerul din casă, astupă-le.

    19. Urmărește bloguri de trai eco. Cu cât citești mai mult și te informezi, cu atât îți va fi mai ușor să faci alegeri sustenabile. Poți urmări You Grow Girl, Zero Waste Home, The Good Trade și The Sustainable Edit.

    20. Înainte să cumperi orice, verifică dacă nu poți să faci acele achiziții second hand sau de pe grupurile de freecycle.

    21. Susține restaurantele care folosesc ingrediente crescute local.

    casă eco scurgeri
    Nu pare mult o pictătură de apă, dar în timp vei pierde o cantitate considerabilă care se va reflecta pe factura de la final de lună

    22. Repară robinetele care picură, fiindcă aduc un consum considerabil de apă și din buget.

    23. Curăță eco. Fă-ți propriile produse de curățenie cu ingrediente eco. Sunt o mulțime de metode de curățare eco și de igienizare.

    24. Usucă la aer hainele. Nu mai consuma energie la uscătorul electric și lasă-le să se usuce la aer.

    25. Urmărește clipuri scurte din The Story of Stuff ca să afli cum sunt făcute lucrurile pe care urmează să le cumperi, astfel vei putea face alegeri mai eco.

    26. Învață regulat despre alte țări și culturi. Îți vei îmbogăți bagajul de cunoștințe și vei afla lucruri noi și sfaturi eco de care nu știai.

    27. Evită să folosești apă fierbinte. Când faci duș, încearcă să folosești apă călduță, nu fierbinte.

    28. Scoate din priză aparatele pe care nu le folosești sau încărcătoarele pentru telefoane.

    29. Refolosește creațiile copiilor. Înrămează-le, fă-le cadou (cu acordul lor, bineînțeles), reciclează ce nu doriți să păstrați sau inspiră-te din aceste trucuri.

    casă eco apă de ploaie
    Apa de ploaie este grozavă pentru udatul plantelor

    30. Colectează apa de ploaie pe care să o folosești pentru udarea plantelor din apartament sau în grădină.

    31. Scutece refolosibile. Alege scutece din pânză pe care să le poți spăla și refolosi. Sau măcar folosește din când în când și varianta asta, în special când ești acasă cu cel mic. Un singur scutec pe zi înseamnă 356 de scutece ajunse deșeuri.

    32. Cafea „Fair Trade”. Verifică informațiile de pe ambalajul pachetului de cafea și alege soiurile fair trade.

    33. Înlocuiește tampoanele cu o cupă menstruală. Folosește cupa menstruala și oprește ciclul de deșeuri survenit de la consumul de tampoane și absorbante.

    34. Înlocuiește prosoapele din hârtie cu unele din pânză. Pe cele din pânză le vei putea spăla și refolosi fără să faci consum de hârtie și astfel protejezi și pădurile.

    35. Folosește șervețele din bumbac în locul celor din hârtie. O casă eco consumă cât mai puțină hârtie

    36. Citește cărți care să te inspire să ai o viață mai eco, cum ar fi Animal, Vegetable, Miracle, Food Rules și The Backyard Homestead.

    casă eco borcane
    Nu arunca niciun borcan, toate pot fi refolosite

    37. Refolosește borcanele de la alimentele consumate ca recipiente pentru depozitare în cămară. Același lucru poți face și cu casoletele de la înghețată.

    38. Urmărește documentare despre industria alimentară și mediu. Câteva titluri cunoscute sunt Food Inc., Our Planet, Before the Flood și The True Cost.

    39. Donează și cumpăra de la second hand. Donează obiectele și hainele care sunt încă bune și pe care nu le folosești și cumpăra mai degrabă second hand. Vei susține economia locală și vei economisi bani.

    40. Nu mai cumpăra apă îmbuteliată. Alege o cană de filtrare, a cărei filtru este reciclabil. Sau montează-ți un filtru direct la chiuvetă.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments