ECO

Deșeurile din bucătărie: 5 sfaturi ca să le reduci și să fii mai eco

    Aproape tot ceea ce consumăm generează deșeuri, care ajung la gropile de gunoi și apoi în pânza freatică, iar asta duce la poluare. Dar poți face mici schimbări care să ajute planeta și viața însăși, de la reciclare sau folosirea resturilor pentru compost, până la înlocuirea unor produse cu altele mai sustenabile și reducerea consumului.

    Prin schimbarea unor obiceiuri nu doar că vei ajuta mediul, dar vei economisi și niște bani. Dacă nu știi cum și de unde să începi, uite cinci sfaturi de la House Beautiful prin care poți reduce deșeurile din bucătărie.

    1. Crește legume din resturi

    deșeurile din bucătărie resturi
    Poți să ai o recoltă constantă de ceapă verde dacă o crești din resturi

    Data viitoare când te gândești să-ți arunci la gunoi resturile de la legume, să știi că majoritatea fructelor și legumelor pot fi crescute din resturi. Este mai ușor decât îți imaginezi și vei economisi banii pe care i-ai fi dat la supermarket sau la piață. Ai nevoie de resturi, boluri de diverse mărimi, borcane și câteva ghivece. Resturile care nu pot fi replantate, le poți folosi la compost. Poți crește, de exemplu, următoarele legume din resturi, ca să reduci deșeurile din bucătărie:

    • Ceapa verde este foarte ușor de crescut din resturi. Taie frunzele și lasă aproximativ trei centimetri de plantă deasupra rădăcinilor. Pune aceste resturi într-un borcan cu apă și așază-l undeva la lumină. Schimbă apa o dată pe săptămână, până începe să crească. Apoi transferă ceapa într-un ghiveci cu pământ de flori când a atins înălțimea de zece centimetri. Vei avea o recoltă constantă de frunze proaspete de ceapă verde, perfecte pentru garnituri și supe. Aceeași metodă o poți aplica și pentru praz.
    • Țelina este o altă legumă ușor de crescut. Taie cinci centimetri de la baza unei țeline și pune-o într-un bol cu destulă apă încât să fie scufundată jumătate din bucata de legumă. După două sau trei zile vor începe să crească frunze și tulpini noi. Plantează în pământ când bucata de țelină începe să se stafidească și să se usuce.
    • Ca să crești ceapă, pune bucata inferioară – pe care de obicei o arunci – în pământ și va prinde rădăcini. Odată ce au crescut rădăcinile, va apărea o nouă ceapă în creștere.

    Poți să mai crești și alte legume din resturi prin diverse metode, la fel de ușor.

    2. Renunță la recipientele din plastic

    deșeurile din bucătărie plastic
    Recipientele din silicon sunt mai ușoare și mai durabile ca cele din din plastic

    Majoritatea casoletelor și recipientelor sunt reciclabile, dar există și o alternativă mai bună pentru stocarea mâncării, cele din silicon. Spre deosebire de plasticul rigid, siliconul nu se crapă, nu se usucă sau degradează în timp, iar asta înseamnă că nu va fi necesar să înlocuiești casoletele din silicon prea des. În plus, fiind foarte ușoare vei economisi spațiu. Găsești casolete și cutii pentru senvișuri din silicon care pot fi folosite în congelator și în cuptorul cu microunde. În plus, sunt mai ușoare și mai compacte, deci sunt ideale pentru când îți iei mâncare cu tine.

    3. Încearcă folia alimentară refolosibilă

    deșeurile din bucătărie folie
    Folia alimentară din bumbac cu ceară e o alternativă la cea din plastic sau aluminiu

    Folia de plastic alimentară sau cea din aluminiu nu este prietenoasă cu mediul, o folosești o singură dată și apoi ajunge poate chiar în același loc cu deșeurile din bucătărie. Poți încerca în schimb folia reutilizabilă făcută din bumbac și ceară. Poți să o folosești ca să împachetezi alimente când le iei la pachet, să depozitezi mâncarea neconsumată și ca să acoperi bolurile cu mâncare. Este fabricată manual, din bumbac organic și are o medie de viață de un an. Bonus: are niște printuri tare simpatice.

    4. Folosește produse ecologice pentru curățenie

    deșeurile din bucătărie detergenți eco
    Oțetul este un aliat de încredere al curățeniei eco

    Multe produse de curățenie conțin substanțe chimice, unele nocive pentru mediu. În plus, pot fi destul de scumpe. În loc să cumperi astfel de produse, poți să-ți faci un produs de curățenie eco pentru multi-suprafețe, cu câteva ingrediente la îndemâna. Amestecă două căni de oțet alb cu două de apă și pune soluția într-un recipient cu pulverizator. Poți să adaugi și câteva picături de ulei esențial pentru aromă. Cu soluția asta poți scoate petele de pe covoare. Sunt o mulțime de soluții ecologice DIY de curățare. Dacă preferi un produs de-a gata, există diverse branduri care fac detergenți ecologici, de la cei pentru vase, la cei pentru podea și alte suprafețe, care nu sunt toxici. Cu fiecare  pas mic pe care îl faci, reduci deșeurile din bucătărie și ajuți planeta.

    5. Nu mai folosi microplastice

    Vasele se spală la fel de bine și cu o perie eco

    Știai că de fiecare dată când clătești și îți scurgi buretele pentru vase, deversezi microplastice dăunătoare în ocean? Folosește mai degrabă o perie pentru vase, un burete din materiale reciclabile, sau o lufă. Toate sunt refolosibile, dar fără microplasticele dăunătoare. Și prosoapele de hârtie pentru bucătărie le poți înlocui cu cele din bumbac, pe care le poți spăla și refolosi o perioadă lungă de timp, ca să nu mai contribui la poluare cu deșeurile din bucătărie.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Deșeurile din bucătărie: 5 sfaturi ca să le reduci și să fii mai eco