Baie

14 moduri prin care poți amenaja o baie ca pe Pinterest cu un buget mic

  Cât costă amenajarea unei băi moderne care să arate ca pe Pinterest? Mult, însă poți aduce la un preț rezonabil un proiect care ar costa câteva mii de euro dacă ai răbdare să cauți comori prin depozitele de mobilier second hand, dacă acorzi atenție și schimbi detaliile cărora nu le acorzi niciodată atenție și dacă pui în aplicare câteva trucuri de decor. 

  Ca să-ţi ţii amenajarea băii în parametri low cost, fără să-i afectezi aspectul, câţiva specialişti în design interior ţi-au listat o serie de trucuri:

  1. Începe cu organizarea băii

  cât costă amenajarea unei băi moderne
  Moodboard-ul realizat de Iulia propune o baie simplă, cu accesorii şi decoraţiuni organizate atent

  De multe ori, ceea ce strică aspectul unei băi este haosul care se formează cu uşurinţă acolo: prea multe coşuleţe cu nimicuri, prea multe obiecte de curăţenie la vedere, prea multe accesorii la îndemână expuse neglijent. Designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful propune o abordare a la Marie Kondo: fă un moodboard cu obiectele absolut necesare în încăpere şi accesorizează-le minimalist. Înainte de orice proiect de amenajare, începe cu asta. În felul ăsta și pui pe hârtie concret cât costă amenajarea unei băi moderne pe gustul tău și poți tăia sau adăuga pe parcurs. 

  2. Concentrează-te pe primul obiect pe care-l vezi în baie

  cât costă amenajarea unei băi moderne
  Baia realizată de Pure-Mess are ca protagonistă zona căzii

  Amenajarea unei băi (cu tot cu finisaje) ar trebui să pornească de 4000 euro ca să fie și cât mai funcțională, dar și cu stil, sugerează arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess. În cazul în care suma deja îți depășește bugetul, recomandarea lui este să te concentrezi pe obiectul care se remarcă primul la intrarea în încăpere, de obicei lavoarul. 

  Dacă ai o singură baie și este mică, ar fi mai bine să personalizezi duşul. Cea mai bună idee, conform arhitectului, este să realizezi un duş fără cabină de duş din plastic, ci delimitat de o bordură, cu rigolă. În felul ăsta va ocupa o suprafaţă minimă şi va avea un stil fresh.

  3. Alege mobilier de serie, dar personalizează-l

  cât costă amenajarea unei băi moderne
  Mobilierul de serie poate fi un element frumos în baie. Aşa că alege-l cu grijă.

  Cât costă amenajarea unei băi moderne? Rezonabil dacă folosești mobilier din magazinele de masă. Dar Sergiu te sfătuiește să îl personalizezi și adaptezi la stilul tău și la restul amenajării, ca rezultatul final să nu fie unul de serie. Asta înseamnă fie că vopsești o piesă în altă culoare decât cea inițială, fie că îl accesorizezi cu accente cât mai personale. 

  4. Joacă-te cu opţiunile de chit

  În mod tradițional, chitul dintre plăcile de ceramică (indiferent că e gresie sau faianță) e de culoarea cea mai apropiată celei de pe plăci. Dar dacă vrei să obții rapid un efect special, designerul Mădălina Plugaru te îndeamnă să alegi o culoare contrastantă pentru chit.

  5. Acoperă cada cu o mască

  „Cada poate arăta premium dacă îi construieşti o mască îmbrăcată în mozaic, gresie sau faianţă, în locul panoului standard”, spune tot Mădălina. Multe din căzile pe care le găsești la prețuri rezonabile au masca din plastic, care în timp se decolorează și arată ieftin. Dar o fațetare cu un alt material schimbă întreg decorul. 

  6. Nu aplica faianţă peste tot

  Baia de serviciu amenajată de iDecorate include şi un perete doar cu lavabilă

  Arhitecta Beatrice Marta de la Something We Design este de părere că în cazul unei băi low cost, te poţi rezuma la faianţă doar în jurul duşului. Alege o faianţă albă cu aspect de cărămidă: modelul Subway pe care-l poţi găsi şi cu 38 lei pe metru pătrat. „Restul pereţilor şi tavanul se pot finisa cu o vopsea lavabilă pentru spaţii umede, nu este necesar să umplem toţi pereţii cu ceramică”, explică ea.

  Arhitecta Irina Radu de la iDecorate propune lavabilă simplă sau texturată pentru un efect mai spectaculos.

  7. Nu ocoli SH-urile

  Când pui pe hârtie cât costă amenajarea unei băi moderne, nu uita de târgurile de vechituri şi second handuri (SH). Ele ascund adevărate comori pentru băi low cost, fie că este vorba de mânere deosebite, de oglinzi retro sau de o aplice cu look vintage. Beatrice îţi recomandă să cauţi cu răbdare elementele care îți lipsesc, fie că mergi prin depozite sau cotrobăi pe OLX.

  8. Foloseşte o scară din lemn pentru depozitare

  Tot ea îşi încheie lista personală pentru băi low budget cu scările din lemn pentru depozitarea prosoapelor. Într-o amenajare boho chic sau scandinavă, acestea vor fi farmecul întregii încăperi. Le poţi lua tot de la SH sau de la un magazin cu produse accesibile, precum Ikea sau Jysk.

  9. Apelează la o oglindă de dimensiuni mai mari

  Vrei că baia să pară mai încăpătoare? Arhitectele Alexandra Pătrașcu și Daniela Truță de la Next Interior au o idee uşoară, ieftină şi rapidă: „Poți opta pentru o oglindă deasupra lavoarului de dimensiuni mai generoase, care va da impresia unui spațiu luminos și aerisit. Astfel obții un efect wow, dar cu o investiție minimă”, explică ele. 

  10. Recondiţionează, nu înlocui

  Dacă îți renovezi baia, iar bugetul tău este unul restrâns, încearcă să păstrezi cât mai multe obiecte sanitare care se află deja acolo. Poți chitui cada, poți păstra chiuveta adăugând un corp de mobilier sau poți înlocui capacul de la vasul de wc, completează echipa Next Interior.

  11. Încearcă soluțiile DIY

  Alexandra și Daniela cred că metoda DIY de a face anumite lucruri singur este una care te scutește de multe costuri suplimentare. Exista o mulțime de sfaturi și video-uri pe care le poți urmări online pentru a confecționa diverse articole și accesorii pentru baie, precum suport pentru săpun sau periuţă de dinţi, suport pentru hârtia igienică sau etajere. Cu puţină îndemânare, poţi transforma toată baia într-un proiect DIY

  Exemplul Irinei de la iDecorate: reinterpretarea unor obiecte din alte camere. „Recondiţionează anumite piese de mobilier vechi şi foloseşte-le ca mobilier pentru lavoar. Spre exemplu, o masă veche de cusut sau o consolă”, spune ea.

  12. Schimbă culoarea faianţei

  Designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful atrage atenţia că vopsirea faianţei e o soluţie uşoară şi ieftină. Ai multe opţiuni de culori, dar mai bine orientează-te spre una atemporală, potrivită băii, şi nu una în tendinţe. Propunerea ei este vopseaua cu efect de tablă, peste care poţi scrie cu cretă. Este impermeabilă şi poate oferi un aspect jucăuş, fără efort.

  13. Schimbă texturile

  Iulia mai crede în efectul mare al detaliilor mici. „Poţi să schimbi amenajarea doar adăugând noi texturi în baie, un nou set de sapunieră (din bambus), o perdea nouă de duş, o plantă, prosoape noi, covoraş nou de baie, poate chiar dale de lemn speciale pentru zone umede”, explică ea.

  14. Foloseşte accesorii la modă

  cât costă amenajarea unei băi moderne
  Înlocuieşte toate accesoriile de metal cu unele în tendinţe

  Arhitecta Irina Radu de la iDecorate te îndeamnă să acorzi mai multă atenţie accesoriilor la modă. Acestea cântăresc mult în cât costă amenajarea unei băi moderne și în cum arată rezultatul final. De la rafturi metalice la baterii asortate (aurii, rose gold sau arămii), acestea pot fi elemente jucăuşe care să confirme principiul less is more.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  14 moduri prin care poți amenaja o baie ca pe Pinterest cu un buget mic