Zeci de idei despre cum poți integra Crăciunițele în decorul de sărbători, dar și după
publicat pe 21 dec. 2022Pentru masa festivă ideală, decorul este la fel de important ca alegerea alimentelor și băuturilor. Un decor spectaculos și cozy îți hrănește privirea și te face să te simți bine printre cei dragi. În lunile de toamnă și iarnă, Crăciunițele sunt decorul floral perfect pentru masa de Crăciun, dar și pentru restul locuinței, chiar dacă uneori aceste minunate flori sunt judecate greșit.
Datorită numeroasele lor culori și forme, îți poți decora locuința cu ele într-o varietate de moduri. Fie în vază sau în ghiveci, ca plantă unică sau în combinație cu alte flori de iarnă – posibilitățile creative de decorare cu Crăciunițe sunt nesfârșite, iar rezultatul final demn de reviste.
Ca să obții un decor fresh și colorat, experții de la Stars for Europe (SfE) îți prezintă decorațiuni florale cu Crăciunițe într-o varietate de culori și stiluri. Cu siguranță te vor inspira atât pe tine, cât și pe musafirii tăi.
Masă festivă de basm cu Crăciunițe în tonuri de fard de obraz
Crăciunițele tăiate sunt elementul central al acestei mese de basm în tonuri de fard de obraz. Globurile, vesela, lumânările și paharele, dar și vazele vintage din cristal creează un contrast subtil cu bradul avangardist de Crăciun din fundal.
Din loc în loc, pune pe masă câte o Crăciuniță corai tăiată și o crenguță de eucalipt. Vesela pentru masă în stil vintage și o plăcuță pentru nume din pâslă sau carton maro creează o atmosferă retro. Sfat: ca să-ți protejezi farfuriile, înfășoară tulpinile de Crăciunițe cu bandă verde sau pune-le în tuburi pentru flori umplute cu apă.
Combină nuanțe de corai și purpuriu ca să completezi decorul. Poți pune flori în vaze transparente, lumânării purpurii și iarbă decorativă de Panicum.
Masă vintage romantică cu Crăciunițe în nuanțe de roz pudrat
Creează o masă de Crăciun cu aer romantic în nuanțe de roz prăfuit, verde crud și alb. Ca piesă centrală pe masă umple o tavă cu mini Crăciunițe în pungi de hârtie handmade și conuri de brad cerate.
Lumânări răsucite în suporturi aurite, Crăciunițele cu flori roz pal, fructele de Rambutan înghețate și bilele de bumbac împrăștiate pe masă alcătuiesc decorul perfect pentru o masă de Crăciun parcă ruptă dintr-un basm cu zâne.
Folosește pentru fiecare loc de la masă o mini Crăciuniță pusă într-o pungă de hârtie handmade alături de numele invitaților. Dacă mini Crăciunița este în ghiveci, o poți chiar oferi cadou musafirilor.
Eleganță naturală cu Crăciunițe crem-verzui
Cum poți să combini elementele naturale cu eleganța clasică pentru masa de Crăciun? Folosește Crăciunițe de culoare crem, tufișuri în zig-zag (muehlenbeckia astonii) și spânz de diferite dimensiuni.
Adăugă mușchi, conuri, crenguțe de molid și Echeveria, precum și zăpadă artificială și globuri în culori asemănătoare. Lumânările conice în două tonuri de alb și cele verzi asigură lumina ambientală pentru un decor feeric alături de cei dragi.
Piesă strălucitoare cu Crăciunițe roșii
Decorul farfuriilor mesei de Crăciun poate fi atât excentrice cum dorești. Inspiră-te din bolul plin cu Crăciunițe roșii, ramuri de molid, nuci și mere.
Sfat: folosește nuanțe variate de roșu, iar diverse forme de frunze și ramuri de pin ascunse printre ele fac aranjamentul să fie mai dinamic.
Un brad de Crăciun tăiat, suspendat orizontal deasupra mesei cu mini Crăciunițe și o instalație de lumini, poate deveni un element de decor fantastic în camerele cu tavan înalt. Ramurile de măceș agățate unesc vizual bradul eclectic de masa festivă.
Cum să păstrezi proaspete cât mai mult firele de Crăciuniță
Fie că le folosești individual într-o vază, ca aranjament floral sau într-un buchet, Crăciunițele tăiate au o viață foarte lungă. Bracteele lor vor rămâne proaspete timp de aproximativ două săptămâni dacă oprești curgerea sevei lăptoase din tulpini imediat după tăiere. Ca să faci asta, mai întâi scufundă tulpinile în apă fierbinte de aproximativ 60°C timp de cinci secunde, apoi scufundă-le imediat în apă rece.
O scurtă istorie a Crăciunițelor
Datorită culorilor și formelor lor variate, Crăciunițele se potrivesc în orice stil de amenajare. Se integrează bine mai ales în casele moderne de la mijlocul secolului XX, datorită istoriei plantei. În anii 1950, soiurile de Crăciunițe capabile să înflorească în camere încălzite au fost crescute cu succes pentru prima dată. Nu este nicio surpriză că această plantă de iarnă cu flori se potrivește atât de bine cu interioarele care erau în tendințe în anii ’50 și ’60.
Primele soiuri de Crăciunițe în ghiveci aveau toate bracteele roșii, erau fragede și poate că nu păreau așa spectaculoase. Astăzi, Crăciunița s-a dezvoltat într-o plantă de casă rezistentă și adaptabilă.
Pentru iubitorii de plante, Ziua Crăciuniței este celebrată pe 12 decembrie. Data are legătură cu Joel Roberts Poinsett, primul ambasador al Statelor Unite în Mexic. Poinsett a fost cel care a adus planta din Mexic în SUA, în anul 1828. Acolo i s-a dat numele de „poinsettia”, în 1936, în memoria celui care a descoperit-o. După moartea lui Poinsett pe 12 decembrie 1851, Congresul American a declarat ziua morții lui drept Ziua Poinsettiei în 1852. În această zi, americanii își oferă Crăciunițe.
Paleta de culori a soiurilor de astăzi variază de la roșu la caisă, bordeaux, alb crem, portocaliu, roz cald sau pal, la scorțișoară, galben lămâie și soiuri bicolore. Crăciunițele sunt cultivate în multe forme: „mini”, standard, soiuri pentru coșuri suspendate, forme coloidale și arbuști. Vin cu frunze ascuțite, frunze de stejar, forme de frunze zimțate și încrețite, precum și soiuri duble.
Combinația soiurilor moderne de Crăciuniță cu accesoriile și mobilierul vintage colorate, cu modele îndrăznețe, care caracterizează stilul de la mijlocul secolului XX, creează o atmosferă retro, în timp ce arată surprinzător de contemporan.
Piesa centrală nostalgică: raft suspendat cu mini Crăciunițe colorate
Dacă nu ești adepta unui pom clasic de Crăciun, poți să creezi unul cu Crăciunițe. Un raft suspendat cu mini Crăciunițe colorate în căni tematice de Crăciun ar putea înlocui cu succes tradiționalul brad de Crăciun. În plus, poți folosi în sfârșit ceștile și cănile care zac de ani de zile în dulapul din bucătărie.
Decorațiune retro cu Crăciunițe roz
Decorațiunea DIY suspendată într-un stil retro modern se potrivește în camerele cu tavan înalt. Este formată din două cercuri, ramuri de conifere amestecate și Crăciunițe tăiate. Sfat: în eprubete umplute cu apă, Crăciunițele vor rămâne proaspete până la două săptămâni.
Proiect DIY pas cu pas: Crăciuniță în suport retro cu dantelă
Ca să creezi decorațiunea DIY cu Crăciunițe roz vei avea nevoie de următoarele lucruri: un bol vechi (pe să pui lipici) sau o semisferă de polistiren și un ghiveci, folie alimentară, lipici pentru lemn, un mileu din dantelă, crenguțe de salcie, ace de pin văruite, globuri de sticlă și o Crăciuniță roz într-un vas asortat.
Iată cum se face:
Pasul 1: într-un recipient, diluează lipiciul de lemn cu apă într-un raport de 1:1.
Pasul 2: înfășoară cu grijă semisfera de polistiren sau jardiniera cu folie alimentară. Înmoaie mileurile de dantelă în amestecul de lipici și apă.
Pasul 3: așază mileurile peste matrița din polistiren. După ce s-a uscat complet, scoate ușor bolul de dantelă rezultat din matriță.
Pasul 4: așază jardiniera în bolul de dantelă. Umple spațiul dintre jardinieră și marginea vasului cu globuri de sticlă și decorează cu crenguțe de salcie și ace de pin. La final, pune Crăciunița în jardinieră. Sfat: în loc de globuri de sticlă, o instalație de lumini poate umple spațiul.
Decor relaxat industrial cu Crăciunițe
Prin aspectul lor, Crăciunițele creează o stare festivă și conferă căldură chiar și spațiilor cu amenajare industrială urbană. Accesoriile precum pernele decorative și plantele adaugă o notă de căldură stilului de amenajare industrial și-l îmblânzesc.
Poți să-ți creezi o atmosferă relaxată de Crăciun, cu iz de junglă dacă combini plante cu frunze exotice, pini atârnați de tavan și Crăciunițe de culoare crem. Decorul natural, redus la doar câteva culori, face ca interiorul industrial al acestei mansarde urbane să arate primitor și familiar.
O Crăciuniță atârnată liber de tavan este un element floral natural ușor de creat.
Instrucțiuni: scoate planta din ghiveci și înfășoară rădăcina în mușchi. Înfășoară apoi cu fir auriu rădăcina învelită în mușchi și agaț-o ușor de sus. Alternativ, la fiecare câteva zile, pune rădăcinile într-un recipient cu puțină apă, astfel încât să o poată absorbi. Lasă-le să se scurgă bine înainte să agăți din nou Crăciunița.
O altă piesă de decor pe care o poți realiza ușor este un aranjament cu Crăciunițe crem, Peperomia, floare de ceară (Hoya linearis) și Filodendron într-un bol cuprinzător. Decorat cu o frunză de tufiș de pâslă (Kalanchoe berharensis), conuri și ramuri de pin, aranjamentul creează o senzație regală, dar naturală.
Accente vibrante cu Crăciunițe în amenajări gri-negru
Crăciunițele roșii adaugă accente de culoare mobilei gri cu negru din această bucătărie. Împreună cu lumânările și figurina în formă de ren, anunță sosirea sărbătorilor de iarnă. Un tufiș în zig-zag (Muehlenbeckia Astonii), Echeveria, Peperomia, Planta de stridii (Tradescantia spathacea) și Planta cu vârf de săgeată (Syngonium podophyllum) sporesc și mai mult atmosfera cozy.
Mini Crăciunițele pot încăpea chiar și pe un raft îngust de perete. Cu bracteele lor în formă de stea, de un roșu strălucitor, aduc culoare în bucătăriile neutre și creează o atmosferă vibrantă.
Piesa centrală cu Crăciunițe pentru masa de Crăciun
Cu câțiva pași simpli, un suport din fontă pentru opt lumânări poate fi transformat într-o piesă centrală pentru masa de sărbători. Acoperă rădăcinile mini Crăciunițelor roșii cu mușchi. Apoi aranjează Crăciunițele împreună cu conuri în centrul suportului de lumânări și decorează cu ramuri de măceș și pin.
O altă modalitate super rapidă pentru decorul mesei de Crăciun este aranjamentul cu pahare cu Crăciunițe. Scoate plantele din ghivece, apoi spală cu atenție rădăcinile până când sistemul radicular fin este expus. La final, aranjează Crăciunițele în pahare pline cu apă.
Sfat: Crăciunițelor nu le place apa în exces. Acestea ar trebui păstrate doar pentru o perioadă scurtă de timp în paharele cu apă.
Proiect DIY: stand reciclat pentru Crăciunițe
Dacă ai chef de un proiect de upcycling, transformă niște scaune vechi în suporturi pentru plante. Vei avea nevoie de un scaun vechi de lemn, un fierăstrău, cretă, un vas de teracotă și o Crăciuniță mare.
Instrucțiuni: desenează cu cretă un cerc pe scaun, asigurându-te că diametrul acestuia este mai mic decât cel al vasului de teracotă. Taie cercul cu un fierăstrău. Pune vasul de teracotă în gaură și plantează Crăciunița în el.
Sfat: poziționează scaunul într-un loc unde orice scurgere de apă nu va fi o problemă. Dacă este necesar, așază o tavă de teracotă sub scaun, deoarece Crăciunițelor nu le place să fie îmbibate cu apă. Asigură-te că ghiveciul are o gaură pentru drenaj.
Idei de cadouri cu Crăciunițe
Uneori mai puțin înseamnă mai mult. Când vine vorba de fire individuale de Crăciunițe, nimic nu umbrește frumusețea bracteelor bogat colorate. Pentru aceste mici cadouri vei avea nevoie de borcane de sticlă cu capac. Umple borcanul cu apă, introdu firul de Crăciuniță și atașează crenguțe verzi pe gura borcanului cu sfoară.
Aranjament de mini stele colorate
Nu știi ce culoare să alegi pentru aranjamentul cu Crăciunițe? Atunci optează pentru un aranjament cu mini Crăciunițe de mai multe culori. Așază flori de Crăciuniță multicolore pe o farfurie sau pe o tavă. Opțional, poți decora întreaga farfurie cu luminițe, conuri de brad sau globuri.
Un coș plin cu decorațiunile naturii
Fie că te raportezi la el ca la un cadou sau ca la o decorațiune pentru casa ta – acest coșuleț decorat cu mini Crăciunițe, suculente, conuri, nuci, mușchi de brad, și mere formează o piesă centrală perfectă pentru lunile de iarnă.
Cum să împachetezi cadourile cu flori de Crăciunițe
Un cadou împachetat cu drag este aproape la fel de important precum cadoul. Cu flori de Crăciuniță tăiate, cadourile tale pot fi frumos decorate pentru Crăciun.
Un cadou decorat și împachetat într-o bucată de material, în locul hârtiei clasice de împachetat, arată mult mai special. Materialul este mai elegant decât hârtia de împachetat și poate fi utilizat pe o perioadă nedefinită. În Japonia, supranumitele „furoshiki” sunt folosite în masă de secole. Aceste pânze nu sunt folosite numai pentru împachetat, cât și ca plase de cumpărături, sau mici fețe de masă.
Ca să împachetezi cadourile într-o manieră sustenabilă, fără plastic sau hârtie, tot ce ai nevoie sunt câteva bucăți decorative de material, lână colorată, foarfecă, biluțe de fetru și alte accesorii la alegere. În funcție de cadoul care trebuie împachetat, pătrățelele de material ar trebui să măsoare undeva între 70 și 100 centimetri lungime.
Instrucțiuni pas cu pas
Pasul 1: întinde materialul astfel încât un colț este îndreptat în sus și unul în jos, apoi pune cadoul în mijloc.
Pasul 2: împăturește colțul din stânga și cel din dreapta, aducându-le în mijloc, și leagă-le împreună într-un nod.
Pasul 3: acum fă un nod, din celelalte două colțuri ale materialului, în mijloc.
Pasul 4: la final, decorează cadoul proaspăt împachetat după placul tău, cu ciucuri din lână sau biluțe din fetru.
Credit foto: Stars for Europe
Stars for Europe (SfE) este o inițiativă de marketing fondată de crescătorii europeni de crăciunițe Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp și Syngenta Flowers. Inițiativa a început în anul 2000 cu scopul de a promova și de a asigura vânzările de crăciunițe pe termen lung în Europa. Activitățile SfE se desfășoară în prezent în 22 de țări europene. În perioada 2021-2024, SfE este susținută de programul UE „Stars Unite Europe” în șapte țări: Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania, Spania și Suedia. Pentru mai multe detalii despre Stars for Europe și pentru a avea acces la baza sa de informații, imagini, sfaturi și conținut poți intra pe siteul starsuniteeurope.eu/ro/.
-
hotnews
Chiuveta din inox pătată cu detartrant: cea mai eficientă și simplă soluție de curățare
Petele ies rapid cu această soluție.
-
UTILE
Ce se întâmplă dacă pui folie de aluminiu în cuptorul cu microunde? 5 materiale pe care trebuie să le eviți
Strici aparatul și alimentele, iar riscul de incendiu e mare.
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajare cu multe spații pentru depozitare și culori puternice pentru un apartament de 50 metri pătrați
Un spațiu aerisit, dar bogat în atmosferă.