Plante

Trucuri de îngrijire pentru Echeveria, suculenta cu flori în formă de felinar

publicat pe 26 aug. 2022

    Originară din Mexic, Echeveria fantomă (Echeveria lilacina) este caracterizată de frunze cărnoase palide, gri-argintii și este unul dintre cele mai deosebite soiuri de Echeveria. Frunzele sale cresc în în formă de rozetă, iar planta crește vertical.

    În lunile mai reci, frunzele capătă o nuanță liliachie în timp ce în pe perioada verii frunzele au o culoare ușor rozalie. De la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, o plantă Echeveria fantomă matură produce flori în formă de felinar de culoare roz pal sau coral, pe tulpini lungi și roșii care contrastează cu frunzele sale cu aspect înghețat.

    Nume comun Echeveria fantomă
    Nume botanic Echeveria lilacina
    Specie Suculentă
    Tip plantă Plantă perenă erbacee
    Dimensiune la maturitate 15 centimetri înălțime, 18 centimetri diametru
    Lumină Lumină puternică, lumină parțială
    Tip sol Nisipos, bine drenat
    pH sol Acid
    Anotimp înflorire Iarna și primăvara
    Culori flori Roz pal, coral
    Proveniență America de Nord
    Toxicitate Echeveria nu este toxică pentru animale.
    flori echeveria
    O plantă Echeveria fantomă matură produce flori în formă de felinar de culoare roz pal sau coral.

    Îngrijire Echivaria

    Această plantă suculentă are o creștere lentă și nu este foarte pretențioasă când vine vorba de îngrijire, fiind astfel ușor de cultivat atât în interior, cât și în exterior. În condiții ideale, Echeveria fantomă poate crește până la 15 centimetri înălțime și 18 centimetri în diametru. Pentru a prospera, are nevoie de o îngrijire tipică pentru suculente: lumină puternică, cantități mici de apă și drenaj adecvat. În cea mai mare parte, Echeveria fantomă nu suferă în fața neglijenței ocazionale, așa că este perfectă pentru persoanele ocupate, care nu au foarte mult timp la dispoziție când vine vorba de îngrijirea plantelor de interior

    Lumină

    Echeveria trebuie plasată în locuri luminoase și însorite. Dacă cultivi Echeveria fantomă ca plantă de apartament, pune-o în camera care primește cel puțin cinci până la șase ore de lumină solară directă în fiecare zi. Dacă ai o casă umbrită și nu dispui de lumină directă naturală te sfătuim să folosești lumini artificiale de creștere, astfel încât planta să nu aibă de suferit. 

    Când este cultivată în aer liber, Echeveria fantomă poate supraviețui în condiții variate de iluminare, în funcție de climă. În climă caldă și însorită, această suculentă poate fi plasată într-un loc în care primește puțină umbră pe tot parcursul zilei pentru a-și proteja frunzele delicate de razele intense de la amiază.

    Sol

    La fel ca multe alte plante suculente, Echeveria fantomă are nevoie de un sol bine drenat – rădăcinile ei trebuie protejate de excesul de apă. Echeveria este foarte sensibilă la supraudare, iar folosirea unui tip adecvat de sol este una dintre cele mai bune modalități de a preveni supraudarea și putrezirea rădăcinilor. Aceste suculente tolerează, de asemenea, solul stâncos și de o calitate mai slabă.

    Cea mai bună alegere este un amestec nisipos, bine drenat, care are un conținut scăzut de componente organice, cum ar fi humus, turbă sau nucă de cocos. Mixurile de cactus și suculente sunt opțiuni excelente prefabricate care sunt preparate astfel încât să satisfacă toate nevoile suculentelor precum echeveria.

    Apă

    Echeveria fantomă nu are nevoie de multă apă și este tolerantă la perioadele de secetă. Consumul ei de apă se modifică însă pe parcursul anului în funcție de sezon, dar, în general, solul trebuie lăsat să se usuce complet între udări. De fapt, uscarea pământului este mai bună decât udarea în exces în cazul Echeveriei. Dacă Echeveria ta crește în aer liber este puțin probabil ca aceasta să aibă nevoie de udări suplimentare precipitațiilor primăvara și toamna. În timpul verii însă trebuie udată din când în când. 

    Temperatură și umiditate

    Echeveria fantomă este o plantă de deșert care apreciază climatul cald și uscat și nu tolerează înghețul. Poate fi cultivată în aer liber pe tot parcursul anului în zonele cu climă aridă, dar se descurcă mai bine în interior, ca plantă de apartament. Evită însă să o pui în locuri cu o umiditate ridicată, cum ar fi baia sau bucătăria.

    Îngrăşământ

    Echeveria fantomă nu are nevoie de fertilizare regulată. Prea mult îngrășământ sau un sol prea bogat în nutrienți poate dăuna plantei. Poți însă să o fertilizezi o dată pe an, la începutul primăverii, cu un îngrășământ echilibrat, de rezistență scăzută sau un îngrășământ conceput pentru cactusi și suculente. Asigură-te că uzi suculenta înainte de a aplica îngrășământul.

    echeveria culori
    Culorile și formele rozetelor Echeveriei diferă în funcție de soi.

    Soiuri de Echeveria

    Câțiva hibrizi populari ai Echeveriei includ:

    • Echeveria Lilac Dream are rozete simetrice din frunze în formă de lingură. Culoarea frunzelor variază de la gri-albăstrui la gri-argintiu, iar florile sale sunt portocalii roșiatice.
    • Echeveria Lola formează rozete de frunze de culoare gri-albastru pal, cu o tentă de roz-violet. Florile sunt galbene sau roz coral și apar pe tulpini scurte primăvara.
    • Echeveria Moondust are o creștere lentă și se maturizează la 15 centimetri în diametru. Frunzele sale palide sunt acoperite cu o substanță cerată care se curăță la atingere.
    • Rozetele Echeveria Orion cresc până la 20 de centimetri înălțime și 15 centimetri în diametru, cu frunze gri-verde cu margini roșiatice.

    Înmulțire Echeveria

    Echeveria poate fi înmulțită prin pui desprinși de pe planta mamă și prin butașii de frunze. Cu toate acestea, Echeveria crește rareori în compensare, așa că este mai ușor de înmulțit prin butași de frunze, după cum urmează:

    1. Răsucește ușor o frunză de pe tulpina principală, asigurându-te că baza frunzei rămâne intactă și desprinde de pe tulpină.
    2. Pune frunza proaspăt separată deasupra solului uscat, fără să o împingi foarte adânc în pământ, și așaz-o într-un loc cu lumină puternică, indirectă.
    3. Udă frunza nouă abia atunci când rădăcinile mici, rozalii, au început să încolțească de la baza acesteia. Poți uda apoi cu puțină apă la fiecare două săptămâni. 
    4. După aproximativ o lună, ar trebui să observi mici rozete de Echeveria fantomă care se formează la capătul frunzelor unde au încolțit inițial rădăcinile. Așteaptă până când frunza veche s-a stafidit complet înainte de a o separa de noul suculent și de a planta noua Escheveria în recipientul ei.

    Înmulțirea prin frunze nu dă întotdeauna rezultate și este posibil ca multe dintre frunzele recoltate să nu prindă rădăcini, așa că este recomandat să folosești mai multe frunze pentru a crește șansele de reușită. 

    Replantarea suculentei Escheveria

    Echeveria este o suculentă cu creștere lentă și nu necesită replantare frecventă. Replantează Escheveria doar atunci când dimensiunea recipientului inițial nu mai este potrivită, iar planta a crescut atât de mult încât are nevoie de un nou recipient, de o dimensiune mai mare. Urmărește dacă rădăcinile se văd prin găurile de drenaj ale ghiveciului ca să știi când este timpul să schimbi ghiveciul. 

    Alege un recipient nou care este cu un 3-5 centimetri mai lat decât recipientul vechi și are un drenaj adecvat. Apoi scoate ușor Echeveria fantomă din recipientul actual și desprinde ușor solul din jurul rădăcinilor. Pune planta în pământ proaspăt în noul recipient și ud-o bine.

    Boli și dăunători

    Echeveria fantomă sunt plante suculente relativ lipsite de dăunători, deși ocazional pot fi victimele unor dăunători obișnuiți, cum ar fi coșnițele sau afidele. Dacă observi o infestare cu oricare dintre acești dăunători, folosește o soluție insecticidă sau un remediu natural, cum ar fi uleiul de neem, pentru a trata infestarea.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments