Ai fost vreodată foarte entuziasmată să deschizi un cadou de Crăciun superb ambalat și apoi să fii dezamăgită de ce era în interior? Dacă da, nu ești singura. E o adevărată provocare să-ți păstrezi zâmbetul pe buze când cadoul este un gift card pentru un program de slăbit sau o eșarfă pe care n-ai purta-o nici în ruptul capului.
Aproape toată lumea va primi cel puțin o dată un cadou de Crăciun urât. Este normal să te treacă tot felul de emoții atunci când se întâmplă, mai ales dacă este de la cineva drag care ar trebui să știe ce anume să-ți cumpere. Oricând ai parte de astfel de cadouri, trebuie să fii grațioasă și echilibrată, nu îmbufnată și furioasă atunci când spui „mulțumesc”. Ca să faci față cu brio când primești un cadou de Crăciun nepotrivit, uite câteva trucuri de la The Spruce.
1. Fii pregătită pentru momentul când primești un cadou de Crăciun nepotrivit
Dacă faci schimb de cadouri cu prietenii sau cu colegii de muncă, renunță la așteptări și adoptă filosofia aia despre care probabil ți-au spus părinții: nu cadoul contează, ci gestul. Persoana poate că nu știa că ce ți-a luat îți va declanșa o emoție neplăcută.
Chiar dacă cadoul pare crud, cum ar fi un abonament la un program de slăbit sau un dispozitiv pentru reducerea sforăitului, e important să reacționezi decent și politicos. Ajută să fii pregătită pentru orice.
Uite câteva lucruri pe care le poți face ca să te pregătești pentru cadoul oribil neașteptat:
- Înainte să te vezi cu prietenii sau cu colegii pentru schimbul de cadouri, notează-ți câteva idei de ce să spui în cazul în care primești ceva ce nu-ți place. Exersează în fața oglinzii ce spui și pune accentul pe o expresie plăcută a feței.
- Pune-ți partenerul/a sau o prietenă să-ți împacheteze ceva urât și practică momentul când deschizi pachetul.
- Dacă nu poți să zâmbești când ești dezamăgită, încearcă să te prefaci. Trucul este să previi o expresie negativă care va răni sentimentele celui/celei care a crezut că-ți face un cadou minunat.
- Încearcă nu discuți sau să bârfești cu ceilalți despre persoana care ți-a făcut cadoul neinspirat. Dacă bârfești, sunt șanse destul de mari să afle și persoana în cauză și să se creeze o situație inconfortabilă când te revezi cu ea.
Lucruri pe care le poți spune sau pe care le poți face atunci când primești un cadou de Crăciun nepotrivit:
- Un simplu „Mulțumesc” sau dacă vrei să fii super drăguță, poți să zici ceva de genul: „Oh, uau! Mulțumesc tare mult!”
- „Ce cadou interesant! Are o poveste în spate?” Apoi oprește-te și ascultă ce are de zis. Te-ar putea surprinde să afli că persoana a pus mai mult suflet în cadou decât ai crezut inițial. De exemplu, poate că persoana deja cumpărase produsul special pentru tine în ultima vacanță în străinătate. Poate e ceva cu o semnificație specială pentru acea persoană. Sau poate ceva ce i-ai spus la un moment dat i-a dat acea idee de cadou.
- „Ce cadou atent”. Deși e ok să zici asta, lipsa de entuziasm s-ar putea să arate persoanei adevăratele tale sentimente, așa că fii atentă când folosești expresia asta.
- Spune ce e cadoul și arată că ești recunoscătoare pentru el. Poți spune ceva de genul: „Un aparat de tuns părul din nas. Mulțumesc!”
- „Mulțumesc tare mult pentru cadoul generos și atent ales.” Asigură-te că zâmbești sau ar putea să pară că ești ironică.
- Dacă este vorba despre un schimb de cadouri într-un grup mai mare, spune: „Ia uitați-vă! Un curățător de cartofi cu mâner din piatră.” Apoi arătă-l tuturor să-l admire. Asta mută atenția de la tine către alții. Menține o expresie facială plăcută, în caz că oamenii se uită la tine să vadă cum reacționezi.
- Studiază cadoul, citește instrucțiunile și arată-te interesată de obiect. Dacă și alții așteaptă să-și deschidă cadourile, încurajează-i să continue în timp ce ești ocupată cu al tău.
2. Ascunde-ți gândurile și sentimentele negative când primești un cadou de Crăciun nepotrivit
Orice ai face, evită să spui ce crezi cu adevărat. Nu trebuie să minți pe față, dar trebuie să te abții de la comentariile dure. Poate fi dificil mai ales dacă persoana care ți l-a oferit e foarte entuziasmată și se uită fix la tine ca să-ți vadă reacția. Chiar dacă nu ești actriță, poți totuși să zâmbești.
Nu spune sau nu face următoarele lucruri când primești un cadou de Crăciun nepotrivit:
- Nu face o grimasă și nu te strâmba, indiferent cât de nemulțumită ești de cadou.
- Nu menționa nimic despre cât de dezamăgită ești, cum ar fi: „Speram că mi-ai luat jacheta aia pe care mi-o doream.”
- Nu spune nimănui adevărata ta părere despre cadou. Oamenii care te cunosc bine știu probabil cum te simți, iar cei care nu, ar trebui să nu afle. Orice spui are șanse mari să ajungă la persoana care și-a făcut cadoul și trebuie să fii atentă ca să nu-i rănești sentimentele.
3. Cadouri stupide/amuzante
Sunt momente când te aștepți să primești ceva care nu-ți va plăcea – în cazurile în care primești o invitație la o petrecere în care se menționează clar că trebuie să aduci un cadou amuzant sau stupid.
Scopul principal al schimburilor de cadouri amuzante și stupide este tocmai acela de a stârni reacții precum dat ochii peste cap și remarci sarcastice inteligente. Dar chiar și așa, există momente când cadoul este mai rău decât ți-ai imaginat sau e total nepotrivit pentru ocazie.
Ce să faci atunci când un cadou amuzant întrece bunul simț:
- Dacă primești un cadou nepotrivit la muncă, pune-l rapid deoparte fără să comentezi. Poate persoana care ți l-a oferit se prinde și anul viitor nu va mai face aceeași greșeală.
- Spune ceva de genul: „Ce ciudățel”, zâmbește și fă un gest către următoarea persoană să-și deschidă cadoul.
- Discută în privat cu persoana care ți-a făcut cadoul ca să-i spui că a întrecut limita cu el. Dacă alegi opțiunea asta, fii pregătită pentru defensivă și o remarcă acidă mai târziu. Cu toate astea, dacă persoana e la început în carieră, poate că-i faci o favoare fiindcă îi explici de ce acel cadou este nepotrivit într-un cadru profesional.
4. Cadouri rușinoase sau umilitoare
Când primești ceva care e rușinos sau umilitor, cum ar fi o carte despre cum să slăbești sau ceva cu care să-ți acoperi o cicatrice despre care nu vrei să vorbești, este important să pui lucrurile în perspectivă. Fie persoana nu știe cum să se comporte social sau a înțeles greșit ceva ce ai fi spus tu.
Zâmbește și mulțumește persoanei în public, și dacă găsești mai târziu un moment oportun, spune-i că este un subiect sensibil pentru tine pe care ai prefera să nu-l accentuezi în fața altor persoane, fiindcă te face să te simți inconfortabil.
5. Cadouri redăruite
Poate că ai primit ceva care clar a fost anterior oferit cadou. Poate că a fost folosit o dată sau de două ori și are semne de uzură. Sau poate că a fost ceva pe care l-ai făcut cadou acelei persoane în trecut. Oricare ar fi cazul, ține cont de faptul că nu e nimic în neregulă cu redăruirea cadourilor. Problema este că persoana care îl oferă nu este conștientă de regulile de bază ale acestei practici.
Cel mai bun lucru pe care îl poți face când primești ceva care a fost folosit este să spui „Mulțumesc”, să folosești o dată cadoul atunci când știi că o să te vezi cu acea persoană și apoi îl poți da mai departe sau dona. Dacă a fost un cadou început de tine, donează-l unei cauze importante ca să te asiguri că nu ajunge iar la tine.
6. Cel mai important lucru de care să ții cont
Indiferent ce-ți oferă cineva, cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să arăți demnitate. Dacă te comporți ca un copil răsfățat, arată în special faptul că ai niște maniere care lasă de dorit. Dacă ești politicoasă, zâmbești și ești recunoscătoare arăți că ești o persoană cu bun simț.
-
LIFE
Ghid de cadouri de Crăciun: o sumedenie de piese 100% românești, realizate în diverse colțuri ale țării
-
LIFE
6 artiști români de la care poți lua ilustrații accesibile, dacă vrei să faci niște cadouri artistice de Crăciun
-
DIY
10 cadouri de Crăciun DIY pe care le poți face pe ultima sută de metri
-
UTILE
Cu ce se curăță inoxul deja zgâriat: 4 soluții smart și rapide
Cu soluții naturale, dar fără bureți abrazivi.
-
hotnews
Cu ce se curăță chiuveta de granit neagră: soluția homemade la care nu te-ai fi gandit
Evită soluțiile care au chimicale.
-