Plante

Peperomia: cât de des trebuie să uzi această suculentă atipică și cum o înmulțești rapid

  Plantele Peperomia aparțin unei specii de plante tropicale originare din Mexic, America de Sud și Caraibe. Cu peste 1000 de soiuri cunoscute, aceste plante au frunze groase și cărnoase puternice, fiind rezistente în fața secetei.

  Peperomia are frunziș ornamental. Frunzele sale pot fi texturate sau netede în nuanțe roșu, verde, gri sau violet, pestrițe, marmorate sau uniforme, mari, în formă de inimă sau minuscule. 

  Plantele din genul Peperomia pot arăta foarte diferit una de cealaltă, încât este dificil să discerni dacă fac parte din aceeași specie. Toate plantele Peperomia sunt însă relativ ușor de îngrijit și au o creștere lentă. 

  Peperomia nu este toxică pentru animale.

  Nume comun Peperomia
  Nume botanic Peperomia spp. (+ numele diverselor soiuri derivate)
  Familie Piperaceae
  Tip plantă Planta perena epifită
  Dimensiune la maturitate 15-20 centimetri înălțime
  Lumină Lumină indirectă
  Tip sol Umed, dar bine drenat
  pH sol Neutru sau ușor acid
  Anotimp înflorire Vara
  Culori flori Alb, alb-verzui, maronii
  Proveniență Mexic, America de Sud și Caraibe
  Toxicitate Peperomia nu este toxică pentru animale.

  Îngrijire Peperomia

  Planta Peperomia este o alegere perfectă pentru entuziaștii începători ai plantelor de apartament. Este o plantă care tolerează și rezistă bine dacă este neglijată (însă nu complet), iar varietatea spectaculoasă de culori și texturi în care este disponibilă îți dă ocazia să-ți faci o întreagă colecție de plante diferite, potrivite pentru fiecare stil și spațiu, toate cu aceleași nevoi de îngrijire.

  Plantează Peperomia într-un ghiveci cu orificii ample de drenaj, folosind un substrat pentru orhidee, apoi așază planta într-o zonă cu lumină indirectă puternică. Plantele de peperomia necesită puțină atenție. Trebuie să le uzi doar când solul este uscat. Îngrășământul, în cazul acestor plante, este rareori necesar.

  Lumină

  Plantele Peperomia au nevoie de lumină medie, chiar puternică pentru ca frunzele lor să-și mențină culorile vibrante. Lumina insuficientă va provoca căderea frunzelor, nu va ajuta la creșterea frunzelor noi, iar cele rămase vor avea o colorare ternă. Ar trebui evitate razele directe ale soarelui, ca să nu ardă frunzele.

  Sol

  Multe tipuri de Peperomia cresc ca epifite, ceea ce înseamnă că, în sălbăticie, s-ar putea așeza în colțul unui copac și își pot fixa rădăcinile într-o scoarță ușor degradată. Cheia pentru o Peperomia viguroasă este alegerea unui substrat care imită aceste condiții – afânat și acid. Un substrat de ghiveci pentru orhidee funcționează de obicei bine, dar și pământul universal pentru ghiveci este bun. Îl poți afâna adăugând în mix turbă sau vermiculit. 

  Apă

  Peperomia are frunze suculente, așa că aceste plante nu au nevoie de udare frecventă pentru a-și menține vigoarea și prospețimea. Lasă suprafața solului să se usuce între udări. Este mai bine ca Peperomia ta să primească mai puțină apă decât să fie supraudată. Solul umed poate duce la putrezirea rădăcinilor.

  Temperatură și umiditate

  Plantele Peperomia sunt rezistente, dar nu pot face față temperaturilor de îngheț. Fiind tropicale, plantele Peperomia preferă un mediu cald și bine aerisit, mai ales în lunile de vară, când cresc activ. Dacă pe timpul verii nu muți planta în aer liber sau dacă în casa ta aerul este uscat, crește umiditatea ambientală folosind o tavă cu pietricele și apă, pe care trebuie să o așezi în apropierea ei, sau investește într-un umidificator mic pe care recomandăm să îl așezi în apropiere.

  Îngrăşământ

  Când vine vorba de fertilizarea plantelor Peperomia, cu cât primesc mai puțin îngrășământ, cu atât mai bine. Ca epifită cu creștere lentă, Peperomia poate trăi fără probleme fără îngrășământ suplimentar, folosind strict nutrienții din substratul în care este plantată.

  Tipuri de Peperomia

  Există sute de soiuri diferite de plante Peperomia, dintre care multe sunt plante de apartament excepționale. Unele dintre cele mai populare soiuri includ:

  • Peperomia verticillata „Belly Button”: un soi atrăgător, cu o formă compactă și frunze minuscule, care amintește de planta cunoscută popular sub numele Lacrimi de înger (Soleirolia soleirolii)
  • Peperomia metallica Colombiana: o plantă tricoloră, cu frunze în tonuri de bronz, argintiu și roșu
  • Peperomia nitida (Peperomia Cupidon): un soi ideal pentru coșuri suspendate, cu frunze în formă de inimă tivite în crem
  • Peperomia perciliata: un soi cu frunziș oval și tulpini roșii
  • Peperomia caperata „Suzanne”: o plantă unică, cu frunziș adânc crestat și accente argintii

  Tundere

  Tunde ușor plantele de Peperomia la începutul primăverii pentru a corecta orice creștere răzleață. Ciupirea tulpinilor va ajuta la menținerea și stimularea frunzelor care păstrează aspectul luxuriant al plantei prin încurajarea ramificațiilor mai mari. Îndepărtează capătul fiecărei tulpini și primul set de frunze; le poți ciupi cu degetele sau le poți tăia cu o foarfecă ascuțită, dezinfectată. 

  Înmulțirea plantei Peperomia

  Plantele Peperomia pot fi înmulțite în orice moment, deși primăvara este momentul perfect, când creșterea sa este activă. Dacă intenționezi să tai plantele primăvară, poți lua o creștere suplimentară a tulpinii de la planta mamă și poți înmulți planta cu ușurință folosing acel butaș de tulpină. Iată cum:

  1. În primul rând, vei avea nevoie de un cuțit ascuțit sau de o foarfecă sterile, de un recipient mic, pământ universal pentru flori sau amestec de orhidee, folie de plastic și un loc bine luminat.
  2. Taie o frunză incluzând cel puțin un centimetru din tulpina ei de la planta mamă.
  3. Pune butașul (butașii) într-un recipient mic umplut cu pământ de ghiveci, cu capătul tăiat în jos. Așază-l într-un loc luminos, cu lumină indirectă. Acoperă-l apoi cu folie de plastic pentru a crea un mediu tipic unei mini-sere, menit să îl ajute să rețină umiditatea.
  4. Udă-l constant și nu lăsa niciodată solul să se usuce. Rădăcinile se formează în câteva săptămâni, după care poți să transplantezi butașul cu rădăcini proaspete într-un recipient mai mare.

  Replantarea Peperomiei

  Plantele de Peperomia pot trăi ani întregi într-un ghiveci relativ mic. Poți să lași planta în recipientul mic până când vezi rădăcinile ieșind din găurile de drenaj. Când este necesar, replantează Peperomia într-un alt ghiveci cu doar câțiva centimetri mai mare în diametri decât fostul ghiveci. Folosește un substrat acid sau coajă de orhidee.

  Florile Peperomiei

  Peperomia rareori înflorește atunci când este păstrată ca plantă de apartament, dar acest lucru se întâmplă ocazional. Florile lor fără parfum sunt mărunte și apar ca niște vârfuri subțiri maronii și alb-verzui. Nu arată ca niște flori, pot fi confundate cu ramuri, și nu ajută, în mod special, aspectul plantei. Le poți tăia la baza lăstarului sau le poți lăsa să cadă odată ce floarea Peperomiei se ofilește în mod natural.

  Boli și dăunători

  Plantele de Peperomia sunt predispuse dăunătorilor obișnuiți care pot afecta majoritatea plantelor de apartament: coligări, acarieni și muștele albe. Insecticidul este bine tolerat ca tratament pentru acești dăunători.

  Probleme frecvente la Peperomia

  Peperomia este o plantă cu întreținere redusă care nu are nevoie de multă apă. Odată ce ai găsit un loc luminos în care să o așezi, fără să o pui însă în bătaia directă a soarelui, și îți amintești să verifici starea solului din când în când – această plantă cu creștere lentă nu este tocmai pretențioasă. Cu toate acestea, iată câteva semne că planta ta ar putea avea nevoie de îngrijire suplimentară:

  Frunzele se ondulează sau se îngălbenesc

  În cele mai multe cazuri, când frunzele de Peperomia se îngălbenesc sau încep să se onduleze, înseamnă că planta primește prea multă apă. Elimină frunzele îngălbenite și ajustează cantitatea de apă.

  Frunzele se deformează

  Virusul Ringspot poate fi diagnosticat atunci când frunzele se deformează sau prezintă pete. Scapă de frunzele deformate și vezi dacă planta ta crește sănătoasă. Dacă nu, cel mai bine este să renunți la ea. Boala poate fi răspândită rapid prin plante aparent sănătoase care sunt de fapt infectate.

  Peperomia este ușor de îngrijit?

  Plantele Peperomia sunt plante ușor de întreținut, care necesită foarte puțină apă.

  Cât de repede crește Peperomia?

  Plantele de Peperomia au rareori nevoie de replantare datorită creșterii sale lente. 

  Cât timp trăiește Peperomia?

  Plantele Peperomia pot trăi mulți ani într-un ghiveci mic, fără a avea nevoie de multă îngrijire sau atenție. Necesitățile ei sunt lumina indirectă și cantitatea potrivită de apă.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Peperomia: cât de des trebuie să uzi această suculentă atipică și cum o î...