LIFE

Ghid de cadouri de Crăciun: o sumedenie de piese 100% românești, realizate în diverse colțuri ale țării

publicat pe 15 dec. 2022

  Ai văzut pe internet meme-ul acela care spune că de câte ori cumperi de la un business mic, cineva sare în sus de bucurie? La asta ne-am gândit și noi în momentul în care am făcut ghidul de cadouri de Crăciun de anul acesta. Și pentru că este un moment prielnic pentru a susține afacerile locale, am ales exclusiv obiecte autohtone și branduri românești. 

  Deschidem lista, cum este firesc, cu sugestii de cadouri pentru cei mici. În scrisoarea către Moș Crăciun am trecut un leagăn confecționat manual, într-un atelier din Cisnădie, județul Sibiu. Bubuland se numește brandul și este o mică afacere de familie care își propune să aducă pe piață lucruri pe care prichindeii să le țină minte când vor crește mari. Leagănele vin într-o varietate de modele și culori. Partea frumoasă este că le poți folosi și în interiorul casei. Sunt atât de simpatice și de bine făcute încât le poți trece în categoria obiectelor de design.

  Jucării și decorațiuni textile drăgălașe

  cadouri de Crăciun pentru copiiCum nu există sărbători de iarnă fără jucării, am adăugat în lista de cadouri de Crăciun și minunățiile confecționate cu migală de Mamu Toys. Atelierul din Timișoara este „a one-woman show”. Ingrid este cea care se ocupă singură de tot procesul de creație, de la schițe, până la producție și partea de prezentare a produselor. Face și jucării personalizate, așa că dacă îți vine vreo idee, te poate ajuta să o pui în practică.

  Pentru că suntem în mijlocul sezonului rece, ne-am gândit și la niște botoșei din lână, croșetați manual. Modele foarte frumoase găsești la The4_brand. Nu numai botoșei, ci și mici obiecte decorative pentru camera celui mic. Nu în ultimul rând, adăugăm în scrisoarea către Moș Crăciun cărțile Cristinei Andone. Asta prespunând că mai există familii cu copii mici în România care să nu aibă colecția Dar Motan.

  Pentru el, produse utile, dar și de răsfăț

  cadouri de Crăciun pentru bărbațiÎn categoria cadouri pentru partener includem câteva produse speciale. Am ales, în primul rând, o geantă din piele naturală, lucrată de designerul Daniel Savu în atelierul său din Brașov. Are mai multe obiecte de marochinărie din care poți alege pe site-ul lui. Fiecare produs este confecționat manual și este făcut să te țină o viață.

  Avem apoi pe listă un ceas cu un design aparte de la Noah. Fondatorii brandului sunt doi tineri din Suceava care au pus bazele proiectului în 2015, în mansarda unui service auto. În momentul de față, ceasurile lor din lemn cu linii minimaliste sunt vândute în toate colțurile lumii.

  Am mai adăugat în ghid câteva cosmetice pentru bărbați, de la Panseea, brand românesc cu produse naturale de îngrjire. Și o altă idee de cadou ar fi numărul 50 al revistei DOR, ultimul, de altfel. Din 2023, revista nu o să mai apară pe piață, așa că poate fi considerat un număr de colecție.

  Ceramică și bijuterii pentru eacadouri de Crăciun pentru femeiOricât de mult ne plac lucrurile funcționale, recunoaștem că atunci când e vorba de cadouri, partea estetică este mult mai importantă. Așa că am adăugat pe lista noastră de sugestii obiecte care arată impecabil și care au în spate o poveste deosebită.

  Am ales, în primul rând, un platou decorativ de la Decartis. Piesele realizate de Irina Silvestru au un design aparte și se diferențiază destul de mult pe piața competitivă a creatorilor de ceramică de la noi.

  La fel de originale și de pline de viață sunt produsele Mădălinei Andronic. Artista lucrează, de câțiva ani, într-un atelier din Puglia, în sudul Italiei. Colecția de eșarfe pe care am inclus-o în recomandări este inspirată de frumusețea zonei.

  Am mai trecut pe listă o pereche de cercei cu formă organică de la Monom Studio și un unt de corp de la Ommia Skincare, brand românesc de produse cosmetice naturale.

  Obiecte nostalgice pentru părinți

  cadouri de Crăciun pentru parintiMajoritatea mamelor consideră mâncarea gătită în casă gestul suprem de afecțiune, de aceea am inclus pe lista noastră de cadouri un obiect de bucătărie – dar care nu e musai să fie oferit doar cu prilejul sărbătorilor, ci în oricare alt moment. Am ales o oală de la Email Sighișoara, brand românesc înființat înainte de ‘89, care a reușit să redevină profitabil după o serie de investiții în tehnologie și în calitatea materialelor folosite.

  Tot un obiect nostalgic este ceainicul din porțelan de la Philocaly, magazinul cu produse vintage de pe Strada Frumoasă 54, deschis acum doi ani de Anca Dumitrescu. Am mai adăugat la sugestii de cadouri pentru mama un set de șervete de masă din in, cu broderie. Tot de un brand românesc sunt create. Se numește Inlin.

  Pentru tata am ales produse gourmet din păstrăv de la Bio Valeputna, o cană Urban Tale și o cartolină cu mesaj de la Gânduri de mână.

  Piese de design pentru adolescenți  

  cadouri de Crăciun pentru adolescențiNu e ușor să cauți cadouri pentru adolescenți, dar ne-am străduit să facem o listă cu obiecte care să fie apreciate. Am ales pijamale cu motive de iarnă, confecționate în atelierul din Slon, Prahova, de echipa Cotton Therapy. Am mai adăugat o ilustrație simpatică, semnată Alexia Udriște și un calendar de perete, făcut de Cristina Frei.

  Pentru băieți, am ales o bluză de la PORC, brand deținut de rapperul Deliric, și un portofel minimalist, din hârtie plastifiată, făcut de designerul Alexe Popescu. Este realizat printr-o tehnică origami, fără nici un fel de lipitură sau cusături.

  Cadouri de Crăciun pentru cea mai bună prietenă

  cadouri de Crăciun cea mai bună prietenăAici am ales numai obiecte de suflet. Primul pe listă – suportul ikebana, făcut de Telurik Shop pentru Monica Cotigă de la Mo Candles. Poate fi folosit pentru flori sau ca suport de lumânare. O altă sugestie de cadou este agenda handmade, făcută de atelierul Foaie Verde. Micuță, cât un telefon mobil, are un design simpatic și poate fi ținută, fără probleme, în buzunar.

  Adăugăm pe lista noastră și o lumânăre parfumată, cu un recipient deosebit. Este de la Flair Scent, business social din Iași care lucrează cu persoane ce provin din medii vulnerabile.

  Și o ultimă propunere: cartea Ierburi Uitate, scrisă de Mona Petre. Nu se adresează exclusiv pasionaților de cooking, deși este o carte de bucate. Pare, mai degrabă, un studiu de istorie culinară și o încercare de a aduce în bucătărie ierburi și plante mai puțin folosite.

  cadouri de CrăciunN-am uitat nici de colegii de birou. Avem pe lista noastră de propuneri câteva decorațiuni simpatice, produse de marochinărie și accesorii vestimentare made in Ro.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Ghid de cadouri de Crăciun: o sumedenie de piese 100% românești, realizate î...