VIDEO Un designer de evenimente îți dă 5 sfaturi pentru decorarea mesei de Crăciun
publicat pe 15 dec. 2020Anul acesta gândește un decor pentru masa de Crăciun în care să incluzi obiecte naturale, lumânări, texturi organice și crenguțe de brad. Un designer de evenimente îți dă câteva sfaturi cu care să pornești în aranjarea cinelor de sărbători.
„Nu avem nevoie de prea mult pentru a aduce magia Crăciunului acasă. Mirosul de brad, coaja de portocală, aburii de cozonaci și câteva lumânări pot transforma orice spațiu în acasă de sărbători. Anul acesta contează mai mult pacea și bucuria sinceră”, spune Iulia Iacob, designer și stylist la Mugur de ZOF – un brand de design, decor și floristică pentru evenimente intime inspirate din natură.
Iulia are câteva trucuri de concepere a unui decor pentru masa de Crăciun pe care le poți aplica la tine acasă. Și pentru că de la începutul pandemiei cu toții am cochetat cu diverse meșteșuguri, mai mult sau mai puțin de nevoie, anul acesta poți confecționa o bună parte din decorațiuni acasă, din materialele pe care le ai la îndemână. Așa vei petrece mai mult timp alături de cei dragi și îți vei aduce aminte de bucuria și emoția pregătirilor din copilărie.
1. Încadrează paleta de culori și mixul de texturi în stilul casei
Bineînțeles, este important ca paleta cromatică să te reprezinte și să te facă să te simți în largul tău de sărbători. Însă, dacă alegi ca anul acesta să mergi pe nuanțe calde și pământii, să știi că poți să le accesorizezi cu tot felul de texturi organice.
Când te apuci să gândești decorul mesei și a încăperilor, trebuie să ții cont de stilul casei tale și să folosești elemente cu texturi care se mai regăsesc în cuibul tău. Dacă ai o casă în stil scandinav, poți merge pe niște elemente minimaliste, în linii drepte și forme simple, puține globuri și vase de ceramică sau sticlă voluminoase.
„Cu siguranță putem combina materiale și texturi, însă trebuie doar să ținem cont de stilul încăperilor și, cel mai important, să folosim elemente deja prezente în decorul casei. Cele mai folosite textile sunt inul și bumbacul, pe care le putem accesoriza cu o panglică delicată de catifea”, spune Iulia.
2. Folosește lumânări, crenguțe de brad și flori de iarnă
Încearcă ca decorul mesei de Crăciun să fie cât mai simplist, într-o notă chiar ușor minimalistă, pentru a lăsa loc și preparatelor de sărbătoare să iasă în evidență. Cu cât păstrezi liniile mai simple, cu atât masa va arăta armonios.
Poți folosi elemente pe care le regăsești cu ușurință în jurul tău: conuri, crenguțe de brad sau flori de Amaryllis și bobițe de Ilex. Cele din urmă le poți așeza simplu, într-o vază, și vei avea parte de un aranjament spectaculos. O altă variantă ar fi accesorizarea mesei cu un aranjament central sau cu o coroniță din brad decorată cu lumânări.
„Dacă ar trebui să decorez masa folosind un singur element, cu siguranță aș folosi lumânările. Nu aș renunța nici la câteva crenguțe de orice tip de conifer pentru că ele aduc mirosul de iarnă în casă”, povestește Iulia.
3. Pune câteva decorațiuni, textile și lumânări de la ateliere românești
În ceea ce privește decorațiunile, Iulia ne-a dat câteva exemple de branduri și ateliere românești de la care poți cumpăra diverse obiecte. Acestea pot completa atât masa de sărbătoare, cât și bradul.
De exemplu, dacă îți dorești niște decorațiuni speciale pentru brad, din lemn, lut sau chiar ceramică, poți cumpăra de la MicaCera, Thisiszala, Ioana Petre, Mădălina Andronic, Podoaba sau Diana Dragne.
Pentru elementele textile – șervete, fețe de masă sau diverse alte lucruri din această gamă – poți apela la cei de la I`m Cotton You, Noor sau In lin.
Fiindcă mâncarea de sărbătoare merită să ajungă în niște farfurii pe măsură, Iulia recomandă vesela de la Poemi, Thisiszala, Mădălina Andronic sau Delicii, iar dacă și ție îți plac lumânările și, deja ți-ai imaginat câteva set-up-uri cu ele, la Mo Candles and more, Reminescent of și Cup&Candle găsești lumânări în diverse mărimi și miresme.
4. Folosește papetărie într-un decor pentru masa de Crăciun
La mesele de sărbătoare petrecute în familie nu prea suntem obișnuiți cu elementele de papetărie care pot decora masa. Însă ce ar fi ca anul acesta să îndrăznești cu un meniu scris de mână, cu niște ilustrații personalizate sau chiar cu niște jocuri de cuvinte împăturite în răvașe? Sigur îi vei surprinde pe cei dragi și vor deveni ușor un motiv de discuție.
Poți să le scrii chiar tu de mână, ori, dacă vrei ceva mai special, poți apela la un atelier de papetărie care îți poate personaliza design-ul. „Cuvintele au puterea lor și transmit ușor emoții și gânduri. Mie îmi place să le agăț în brad, să le aștern pe masă sau să le folosesc ca mesaj de bun venit pe coronița de la ușă”, spune Iulia.
5. Ghirlande de Crăciun handmade pentru casa ta
Dacă în 2020 ne-am apucat de renovat și de meșterit diverse lucruri din casă, putem să ne lăsăm amprenta și la masa de Crăciun prin realizarea câtorva decorațiuni handmade. Iulia ne-a povestit cum poți face și, mai ales, de ce ai nevoie, pentru a realiza o ghirlandă de brad pentru masă și o ghirlandă din felii de portocală.
Ghirlandă din crenguțe de brad
Pentru o ghirlandă decorativă din brad ai nevoie de o sârmă, un clește, o foarfecă și de crenguțe de brad. Pentru accesorizare te poți juca cu diverse panglici, conuri, turtă dulce sau fructe uscate.
La început, separă mai multe crenguțe mici de brad, potrivește-le în buchețele, iar cu ajutorul unui fir lung de sârmă, împletește-le între ele. Ai grijă să alegi o față a ghirlandei pentru a ști cum te orientezi, iar la final, întoarce un buchețel în sens invers pentru a o închide.
Ghirlandă din felii uscate de portocale
O ghirlandă din felii uscate de portocală este potrivită atât pentru decorul bradului, cât și pentru decorarea unor rafturi sau a unor piese de mobilier din casă.
Ai nevoie de câteva portocale tăiate în felii subțiri, ață sau sfoară, și multă răbdare. După ce tai feliile, așază-le pe grill-ul de la cuptor și lasă-le la 50 grade Celsius, cu ventilatorul pornit, timp de pentru patru ore. După ce trece timpul, oprește cuptorul, lasă ventilatorul pornit și ușa de la cuptor deschisă pentru alte 6 ore. Sau, mai simplu, pune-le pe caloriferul cald. După ce feliile de portocale sunt complet uscate, trece-le printr-o ață sau sfoară și realizează un nod lângă fiecare felie de portocală. Continuă atât căt ți-o dorești de lungă.
Tips&tricks de la Iulia Iacob pentru decorul mesei de Crăciun
1. Folosește-te de toate cele patru simțuri
Tactil: textura feței de masă sau a șervetului, a papetăriei dacă ai optat pentru hârtie manuală sau pânză
Olfactiv: miros de brad, portocală, scorțișoară, fie de la aranjamentul de pe masa, detaliu de pe farfurie.
Vizual: să încerci să privești imaginea de ansamblu și să nu încarci prea mult, e important ca fiecare element să fie văzut și admirat, să aibă locul lui pe masă.
Auditiv: cu siguranță un playlist de iarnă ce îți este drag va completa întreaga atmosferă.
2. Folosește elemente de calitate
Un șervet de in sau bumbac, cu o traversă specială sau o față de masă, sunt cele mai importante elemente pentru decorarea mesei. Folosește și câteva crenguțe de brad și lumânări pentru un decor complet.
3. Ignoră regulile
Cel mai important este să ai o masă decorată pe gustul tău. Alege să îți urmezi intuiția și să te bucuri de obiectele care îți sunt dragi și reprezintă ceva pentru tine.
Foto: 602.ro
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.
-
UTILE
Aplicare vopsea lavabilă peste cea veche: cum trebuie să procedezi
Nu omite aplicarea amorsei!
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colț de Rai.