Plante

11 plante de interior care nu au nevoie de lumină și pe care le poți crește inclusiv în baie

publicat pe 16 mai 2022

    Dacă vrei plante care nu au nevoie de lumină, ești unde trebuie. Crezi sau nu, există plante care se dezvoltă în întuneric, cu puțin ajutor. Poți găsi chiar și flori pentru o baie întunecoasă. Totuși, trebuie să știi câteva lucruri înainte să te apuci de cumpărături.

    Când vine vorba de plante care nu au nevoie de lumină, lucrurile nu-s nici simple, dar nici complicate din cale-afară. Privește acest hunting ca pe-o provocare și-atât. Iar provocările sunt de fapt probleme care au soluții.

    Dacă ești în căutarea de plante care se dezvoltă în întuneric ori, mai precis, în condiții de lumină scăzută, venim, cu ajutorul celor de la The Spruce, cu un total de 17 variante minunate de plante pentru locuri umbroase.

    Plante care nu au nevoie de lumină: ce trebuie să știi pentru început

    Plantele de interior cu lumină scăzută se vor descurca bine într-o cameră orientată spre est sau vest, care are o fereastră sau două, chiar dacă nu primesc soare direct. Dar o cameră fără ferestre sau o singură fereastră orientată spre nord va îngreuna chiar și dezvoltarea celor mai rezistente plante care se dezvoltă în întuneric, pentru care este vital să folosești lumină artificială specială câteva ore pe zi.

    11 plante care nu au nevoie de lumină naturală directă sau abundentă

    Chiar și plantele care se descurcă bine la umbră în aer liber tind să aibă nevoie de mai multă lumină atunci când sunt cultivate în interior, dar lumina auxiliară, artificială, poate fi de mare ajutor.

    1. Bambusul norocos (Dracaena sanderiana)

    bambus norocos lumina
    Bambusul norocos (Dracaena sanderiana)

    Cultivat fie în apă, fie în sol, bambusul norocos este prezent în multe birouri și case. În plus, acesta se regăsește în filosofia feng shui, în special dacă este primit cadou.

    De asemenea, ajută faptul că bambusul norocos are o reputație bine câștigată ca fiind aproape indestructibil. Acesta preferă de obicei puțină lumină, dar face plante din categoria de plante care se dezvoltă în întuneric sau, mai exact, în zonele umbrite ale casei. Important este să nu îl plasezi în zonele în care se face curent. Și asigură-te că animalele tale de companie nu au acces la el, pentru că are proprietăți toxice.

    Lumină: umbră parțială până la umbră completă
    Umiditate: moderată sau mare

    2. Planta păianjen (Chlorophytum comosum)

    plante care se dezvolta in intunericplanta paianjen
    Planta păianjen (Chlorophytum comosum)

    Planta păianjen este una dintre cele mai adaptabile și mai ușor de cultivat plante de apartament. Numele ei se datorează vlăstarilor asemănători păianjenelor, care atârnă în jos asemeni păianjenilor pe o pânză. Plantele de păianjen pot fi cultivate ca plante agățătoare sau în ghivece. Pot supraviețui mult timp în condiții mai puțin decât ideale de lumină, inclusiv la lumină artificială. Udă planta în mod constant, nu lăsa pământul să se usuce.

    Lumină: umbră parțială
    Umiditate: moderată

    3. Planta șarpe sau limba soacrei (Sansevieria trifasciata)

    planta limba soacrei
    Planta șarpe sau limba soacrei (Sansevieria trifasciata)

    Speciile Sansevieria se numără printre cele mai rezistente plante de interior la lumină scăzută. Fac parte din categoria de flori de apartament care nu au nevoie de lumină și necesită foarte puțină întreținere. Planta șarpe, numită și limba soacrei, este o plantă longevivă, care poate prospera zeci de ani.

    Preferă să crească la umbră parțială, dar poate tolera și umbra. Este toxică pentru animalele de companie, așa că ține-o într-un loc ferit. Nu o uda în exces, mai ales dacă nu este în lumina directă a soarelui care usucă solul. Udarea excesivă poate provoca putrezirea rădăcinilor și poate ucide planta.

    Lumină: umbră parțială
    Umiditate: moderată

    4. Feriga corn de cerb (Platycerium bifurcatum)

    plante care nu au nevoie de lumina feriga
    Feriga corn de cerb (Platycerium bifurcatum)

    Feriga de cerb sunt epifite, ceea ce înseamnă că pot crește în mod natural pe alte plante, nu în sol. Ca plantă de apartament, poate crește și montată pe scânduri de lemn. Preferă locurile umbrite și pot suferi în lumina directă a soarelui. Lasă pământul să se usuce între udări.

    Lumină: umbră completă
    Umiditate: moderată

    5. Feriga Păr de Venus, Capilaria sau Părul Maicii Domnului (Adiantum raddianum)

    plante care nu au nevoie de lumina capilaria
    Feriga Păr de Venus, Capilaria sau Părul Maicii Domnului (Adiantum raddianum)

    Capilaria are frunze delicate, în formă de evantai, grupate pe tulpini. Este o plantă de interior populară, care suportă lumina scăzută, dar are nevoie de sun sol umed, dar nu ud, pentru a se dezvolta. Părul Maicii Domnului preferă un mediu cald și umed, și zonele în care nu primește lumină directă.

    Lumină: umbră parțială până la umbră completă
    Umiditate: ridicată

    6. Filodendron (Philodendron spp)

    plante care nu au nevoie de lumina filodendron planta
    Filodendron (Philodendron spp)

    Filodendronul este o plantă de apartament populară datorită ușurinței de îngrijire și a capacității de a crea o atmosferă asemănătoare junglei prin lianele ei lungi și verzi. Șterge în mod regulat vița pentru a o întreține.

    Din punct de vedere al luminii, prosperă în dreptul unei ferestre cu lumină indirectă. Filodendronul poate tolera spațiile cu lumină scăzută, dar ar putea avea probleme de creștere, deci este o plantă destul de pretențioasă. Este toxică pentru animale.

    Lumină: umbră parțială
    Umiditate: moderată
    Anthurium plante care se dezvolta in intuneric
    Anthurium (Anthurnium spp.)

    7. Anthurium (Anthurnium spp.)

    Anthurium este o specie de plante tropicale cu flori strălucitoare și frunziș luxuriant. Aceste plante pot fi cultivate în interior, cu umiditate ridicată și în sol umed, dar nu ud. Recomandat este ca planta să primească lumină indirectă, pentru că soarele direct poate arde frunzele. Plantele din specia Anthurium sunt toxice pentru animale.

    Lumină: umbră parțială
    Umiditate: moderată sau mare

    8. Planta de rugăciune (Maranta leuconeura)

    plante care nu au nevoie de lumina planta de rugaciune
    Planta de rugăciune (Maranta leuconeura)

    Planta de rugăciune este o plantă tropicală mică, cu creștere scăzută, cu frunze tricolore atractive. Crește bine în interior dacă îi oferi un mediu cald și umed. Această plantă tolerează bine condițiile de lumină scăzută, iar lumina directă a soarelui îi poate arde frunzișul. O fereastră care primește lumină indirectă este ideală.

    Lumină: umbră parțială până la umbră completă
    Umiditate: moderată sau mare

    9. Pothos argintiu (Scindapsus pictus)

    pothos argintiu
    Pothos argintiu (Scindapsus pictus)

    Pothosul argintiu, cunoscut și sub denumirea de pothos satinat, seamănă cu pothosul auriu, diferența fiind culoarea frunzelor. Aceste plante se dezvoltă bine în condiții de interior, inclusiv în locuri umbrite.

    Lumina strălucitoare, indirectă, este ideală pentru cea mai bună culoare a frunzelor, dar planta supraviețuiește și în locuri slab luminate. Stropește regulat planta, pentru că pothosul face parte din categoria de plante care nu au nevoie de lumină multă, dar iubesc umiditatea. Pothosul este toxic pentru câini și pisici.

    Lumină: umbră parțială și umbră completă
    Umiditate: moderată

    10. Arborele dragonului (Dracaena marginata)

    dracaena
    Arborele dragonului (Dracaena marginata)

    Arborele dragonului face parte din specia Dracaena și se adaptează ușor condițiilor umbroase. Este o plantă rezistentă, ușor de îngrijit. În interior, copacul nu atinge în mod obișnuit mai mult de șase metri înălțime și are nevoie de replantare la fiecare doi până la trei ani. Recomandată este lumina indirectă, dar poate supraviețui în condiții de lumină scăzută. Această plantă este toxică pentru animalele de companie.

    Lumină: umbră parțială
    Umiditate: moderată

    11. Begonia ceară (Begonia semperflorens)

    begonia ceara
    Begonia ceară (Begonia semperflorens)

    Begoniile ceară sunt plante mici, colorate și ușor de întreținut. Apreciază umbra atât în ​​interior, cât și în exterior, pentru că lumina directă a soarelui poate fi o sursă de stres și afectează creșterea. Lumina indirectă este perfectă pentru o bună dezvoltare, dar poate supraviețui și în locuri cu lumină scăzută. Sunt toxice pentru animalele de companie, așa că nu le lăsa la îndemână.

    Lumină: umbră parțială
    Umiditate: moderată sau mare

    Plante care se dezvoltă în întuneric: 6 flori pentru o baie întunecoasă

    Dacă ai o baie luminoasă, care îți permite să cumperi cam orice plate îți dorești, selecția ar trebui să fie mult mai ușoară. Însă multe din casele și apartamentele din mediul urban au băi mici, slab luminate, cu o fereastră mică prin care abia intră lumina sau chiar fără ferestre.

    Plantele au nevoie de apă și lumină pentru a supraviețui, așa că dacă îți dorești să găsești flori pentru o baie întunecoasă va trebui să iei alte câteva lucruri în considerare.

    Sfaturi pentru creșterea de flori pentru o baie întunecoasă

    Lumini speciale pentru plante. Lumina este decisivă în supraviețuirea plantelor, așa că dacă baia ta nu are ferestre sau are lumină extrem de slabă ia în considerare adăugarea de lumini de creștere în spațiul tău. Acestea vor ajuta plantele să prospere, nu doar să supraviețuiască.

    Baia decorată cu plante artificiale realiste. O baie fără surse de lumină, nici măcar artificială, poate fi decorată cu plante realiste, dar false. Acestea sunt, la propriu, imposibil de ucis.

    Flori pentru o baie întunecoasă plasate prin rotație. Dacă nu ai suficientă lumină în baie pentru ca o plantă să supraviețuiască, poți să schimbi locul, prin rotație, a câteva plante care suportă lumina scăzută. În acest fel, plantele tale pot primi lumina de care are nevoie pentru a supraviețui atunci când este într-o cameră luminoasă fără să sufere foarte tare când îi vine rândul să se mute în baia întunecată.

    Totuși, dacă în baia ta intră puțină lumină, poți să alegi plante care prosperă la umbră și cărora le place umiditatea ridicată.

    6 flori pentru o baie întunecoasă: plante pentru baie cărora le place umiditatea și suportă umbra

    Există plante care, cu puțină atenție, documentare și efort, pot supraviețui într-o baie întunecată.

    1. Planta ZZ

    planta zz lumina
    Planta ZZ (Zamioculcas zamiifolia)

    Denumire botanică: Zamioculcas zamiifolia
    Expunerea la soare: lumină indirectă scăzută/ parțială
    Tip de sol: pământ universal pentru ghiveci
    pH-ul solului: 6,0–7,0

    Plantele ZZ (Zamioculcas zamiifolia) sunt notorii pentru întreținerea ușoară, pentru că pot tolera lumina slabă și preferă să aibă pământul uscat între udări. Aceste plante perene tropicale pot crește bene în orice loc umbrit din casa ta, inclusiv în baie.

    2. Iedera englezească

    iedera plante care nu au nevoie de lumina
    Iedera englezească (Hedera helix)

    Nume botanic: Hedera helix
    Expunerea la soare: lumină scăzută/ puternică
    Tip de sol: pământ universal pentru ghiveci
    pH-ul solului: 6,0-7,8

    Orice tip de iederă cu frunze întunecate, cum ar fi iedera englezească (Hedera helix), ar rezista într-o baie cu lumină scăzută, pentru că, în general, iedera cu frunze întunecate preferă umiditatea și crește se acomodează în aproape orice condiții, inclusiv la umbră, într-o cameră cu lumină naturală slabă.

    3. Feriga Boston

    feriga ghiveci lumina
    Feriga Boston (Nephrolepis exaltata)

    Nume botanic: Nephrolepis exaltata
    Expunerea la soare: lumină indirectă
    Tipul solului: pământ de ghiveci lutos, bine drenat
    pH-ul solului: 5,0-5,5

    Ferigile preferă locurile umbrite cu umiditate crescută.

    4. Aglaonema – planta întunericului

    Aglaonema - planta întunericului
    Aglaonema – planta întunericului (Nephrolepis exaltata)

    Nume botanic: Aglaonema commutatum
    Expunerea la soare: lumină puternică, indirectă
    Tip de sol: pământ de ghiveci pe bază de turbă
    pH-ul solului: 5,6–6,5

    Aglaonema – planta întunericului, are culori vibrante și frunze cu modele diferite. Așa cum îi spune numele, suportă foarte bine un mediu umbrit.

    5. Calathea

    calathea lumina
    Calathea

    Nume botanic: Calathea
    Expunerea la soare: lumină indirectă, scăzută
    Tip de sol: sol umed, bine drenat
    pH-ul solului: 6,5

    Calathea sau planta care se roagă face parte din familia Marantaceae. Calathea iubește umiditatea, așa că această plantă va prospera în baia ta.

    6. Crinul păcii

    crinul pacii lumina
    Crinul păcii (Spathiphyllum)

    Nume botanic: Spathiphyllum
    Expunerea la soare: lumină indirectă, scăzută
    Tip de sol: pământ de ghiveci bine drenat
    pH-ul solului: 5,0-6,5

    Crinul păcii (Spathiphyllum) este o plantă comună, dar frumoasă, care purifică aerul. Ceea ce pare a fi o floare albă care iese din frunzele sale voluptoase este de fapt o spată groasă (un vârf care adăpostește o mulțime de flori mici) care ajută la purificarea aerului.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments