6 bloggeri culinari ne-au dat 6 rețete gustoase și excentrice pentru masa de Crăciun
publicat pe 11 dec. 2020În 2020, din cauza pandemiei de COVID-19 petrecem sărbătorile într-un cadru mai restrâns, și poate asta este o șansă să încercăm lucruri noi, de la decorațiuni până la rețete de Crăciun. Am făcut o listă cu rețete gustoase și puțin exotice, pentru care ți-am pregătit toate instrucțiunile necesare.
Câteva modificări în meniul clasic de sărbători nu supără pe nimeni, ba chiar pot da startul unor noi tradiții culinare pentru anii următori. Am stat de vorbă cu cinci food bloggeri care mi-au împărtășit rețete de sărbătoare numai bune pentru un Crăciun restrâns. Bonus, la finalul materialului găsești o recomandare sărată și din partea mea.
1. Prăjitură răsturnată cu ananas
Pentru că mereu este loc de ceva dulce pe masa de Crăciun, food blogger-ul Adina Chițu aka Pancake Planet, vine cu o rețetă spectaculoasă, atipică, dar foarte ușor de făcut: o prăjitură răsturnată cu ananas.
„Îmi plac dulciurile tradiționale de Crăciun, ador cozonacul, dar îmi plac foarte mult și deserturile atipice, așa că îmbrățișez cu drag ideea elementului surpriză de pe masa de Crăciun, căci despre asta ar trebui să fie această sărbătoare, despre surprize și momente frumoase”, povestește Adina.
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
200 grame făină 000
o conservă de ananas rondele
opt sau zece cireșe din compot sau confiate
o linguriță praf de copt
jumătate de linguriță bicarbonat de sodiu
un praf de ghimbir pudră
un praf de anason pudră
un praf de sare
o linguriță de scorțișoară
100 grame zahăr alb
100 grame zahăr brun moale plus două linguri extra
125 grame unt moale plus 50 grame unt topit pentru uns forma
două ouă
150 grame iaurt gras
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la 175°C și pregătește o formă de tort sau un vas yena. Într-un bol mixează untul moale cu cele două tipuri de zahăr timp de 2-3 minute, apoi adaugă ouăle pe rând și continuă să mixezi.
Într-un alt bol amestecă ingredientele uscate, adaugă o treime din amestec peste untul frecat cu zahăr și mixează. Continuă tot așa – iaurt, făină, iaurt, făină – și mixează până când vei avea un aluat omogen.
Unge vasul cu 50 grame unt topit, folosește o pensulă de bucătărie, apoi presară pe fundul vasului, dar și pe marginile acestuia, cele două linguri de zahăr brun. Așază pe fundul vasului rondelele de ananas, iar pe laturile vasului pune jumătăți de ananas. Între locurile rămase libere dintre acestea pune cireșele din compot.
Toarnă peste ananas compoziția și nivelează cu o spatulă. Pune tava la cuptor pentru aproximativ 45 de minute sau până ce prăjitura trece testul scobitorii. Dacă suprafața acesteia devine maronie prea rapid, acoperă tava cu o folie de aluminiu și las-o în continuare la copt. După ce o scoți din cuptor, las-o preț de cinci minute la temperatura camerei, apoi răstoarn-o cu grijă pe un platou întins.
2. Tartă cu mere à la Mihai Gătește
În familia Marcu, tarta cu mere este cea mai îndrăgită rețetă de șapte ani încoace. Mihai, persoana din spatele contului de Instagram Mihai Gătește, pregătește acest desert în fiecare an de sărbători, dichisindu-l cu câte-un brăduț din aluat.
Ingrediente pentru aluat:
250 grame făină albă
50 grame zahăr
200 grame unt nesărat rece
un praf de sare
două sau trei linguri de lapte rece
Ingrediente pentru umplutură:
un kilogram mere curățate
cel puțin 90 grame zahăr
cel puțin o lingură de scorțișoară
½ linguriță nucșoară și ¼ linguriță ghimbir
Mod de preparare
Amestecă făina, zahărul și sarea într-un castron sau în robotul de bucătărie. Taie untul în cuburi de aproximativ 1 cm și amestecă-l cu ingredientele uscate. Poți face asta cu mâna sau în robotul de bucătărie, până obții o compoziție nisipoasă. Încorporează laptele și amestecă. Răstoarnă amestecul pe o suprafață de lucru și frământă-l până ce compoziția s-a închegat într-un aluat moale și fin. Formează o bilă, aplatizeaz-o, învelește-o în folie alimentară și pune-o în frigider 30 minute.
Spală între timp merele, curăță-le de coajă și sâmburi și taie-le în bucăți de doi/trei centimetri. Pune-le într-o cratiță sau tigaie încăpătoare și amestecă-le cu zahărul și cu restul condimentelor. Dă-le la foc mediu și călește-le până ce zahărul se topește, iar merele încep să se înmoaie. Adaugă una sau două linguri de făină în funcție de cât de apoase sunt fructele și amestecă un minut până când compoziția se îngroașă, apoi ia cratița de pe foc.
Scoate din frigider aluatul, taie 250 grame și întinde-l într-o foaie de doi sau trei milimetri grosime. Pune restul aluatului înapoi în frigider. Îți va ieși o foaie care să acoperi o formă de tartă cu diametrul de 28 centimetri. După ce o așezi, pune forma în frigider. Din restul de aluat întinde o foaie de doi sau trei milimetri grosime pe care o tai fâșii de doi/trei centimetri. Scoate forma din frigider, umple-o cu merele călite, acoper-o cu fâșiile de aluat și bag-o la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 45–50 minute. După ce este gata, las-o să se răcească și servește-o cu înghețată sau simplă, presărată cu zahăr pudră.
3. Brăduț din chifle cu cașcaval
Mihaela Sava, cunoscută în online drept Prăjiturela, vine cu o rețetă tare ingenioasă pentru sărbători: un brăduț de Crăciun din chifle. E numai bună dacă vrei să înlocuiești clasicele felii de pâine de pe masă cu ceva mai special. Chiar dacă procesul e mai complex, rezultatul va fi super gustos și diferit. Ia un pix, o hârtie și notează-ți ingredientele pe care trebuie să le cumperi ca să faci și tu acest brăduț.
Pentru chifle:
450 grame făină tip 650
200 mililitri apă călduță
șapte grame drojdie uscată (un plic) sau un cub de drojdie proaspătă (cât o nucă)
50 grame unt topit și răcit
o lingură de zahăr
un ou
o linguriță sare
ulei de măsline pentru uns bolul
Pentru umplutură:
200 grame brânză sau cașcaval
Pentru uns chifle:
un ou și o lingură de lapte
Pentru sos:
30 grame unt topit
½ legătură pătrunjel tocat mărunt
doi căței de usturoi zdrobiți
50 grame parmezan răzuit și opțional
lângă brăduț
sos de roșii sau ketchup
Mod de preparare
Într-un bol pune 50 grame făină, apa călduță, zahărul și drojdia, amestecă totul și lasă bolul la temperatura camerei pentru 15 minute. După ce timpul trece, adaugă restul ingredientelor și începe să frămânți. După aproximativ 12–15 minute de frământat cu mâna vei obține un aluat moale și puțin lipicios.
Unge pereții bolului cu puțin ulei, formează aluatul într-o bilă, pune-l în bol, și acoperă-l cu o folie de plastic pentru a se păstra umiditatea. După ce aluatul a crescut, scoate-l din bol și cântărește bile de câte 25 de grame. Presează ușor fiecare bilă și pune în interiorul ei brânză sau un cub de cașcaval, apoi sigilează bila.. Așază bilele unele lângă altele, astfel încât să formezi un brăduț (1–7–6–5–4–3–2–1). Acoperă brăduțul cu un șervet din bumbac și lasă-l pentru încă 30 minute la dospit.
Între timp, amestecă oul cu laptele, iar după ce trece jumătate de oră, unge fiecare chiflă cu amestecul rezultat. Pune tava la cuptorul preîncălzit la 190°C și las-o timp de 15–18 minute sau până când s-au rumenit frumos. Imediat ce ai scos brăduțul din cuptor, unge-l cu amestecul obținut din pătrunjel, unt, parmezan și usturoi.
4. Băutură Crăciunească aromatizată
Ce este masa de sărbători fără ceva bun de băut? Pe Brîndușa Bârsan o vei vedea mereu pe Instagram vorbind despre cum putem reduce risipa alimentară, dar și reinterpretând mâncături. Prin mișcarea #PlatePositivity și-a dorit să încurajeze oamenii să posteze și ciorba de zi cu zi, nu doar farfuriile atent aranjate. Tot pe principiul de a pune stop risipei alimentare a gândit și câteva rețete de Crăciun, printre care și cea a sucului de mere cald.
„Pentru mine Crăciunul este plin de gusturi clasice, tradiționale, cu majoritatea ingredientelor de pe masă provenind din gospodăria părinților mei din Pașcani. Pentru că anul acesta merii din livadă au fost foarte roditori – și cum am învățat de acasă să reduc la maximum risipa alimentară – multe din merele mai mici s-au transformat într-o cantitate impresionantă de suc de mere. Așa că la ultimul pachet, ce a inclus și nouă litri de suc de mere nefiltrat, a apărut această rețetă”, povestește Brîndușa.
Pentru patru porții din acest suc de mere cald, aromatizat (&alcoolizat), ai nevoie de:
un litru suc de mere nefiltrat
un baton de scorțișoară (sau ½ scorțișoară măcinată)
un bucată ghimbir de doi/trei centimetri
două/trei cuișoare
o portocală tăiată felii
½ măr felii sau cuburi și 200 mililitri rom, whiskey sau orice băutură alcoolică tare
Mod de preparare
În primul rând, trebuie să folosești suc de mere nefiltrat, de tipul celui pe care îl găsești la piață sau în cutiile de trei litri la supermarket. Toate ingredientele, mai puțin alcoolul, se adaugă într-o oală care se pune la fiert, la foc mic. Când dă în clocot se ia de pe foc.
Este important ca sucul de mere să fiarbă la foc mic deoarece doar așa aromele vor avea timp să se infuzeze. Dacă vrei să adaugi mai multe condimente astfel încât băutura să fie și mai aromată, poți crește cantitățile sau poți adăuga câteva boabe de ienibahar, cardamom sau nucșoară. Ghimbirul poate fi decojit, dar nu musai.
După ce a dat în clocot, elimină feliile de portocală și păstrează restul condimentelor în continuare pentru extra aromatizare. Mărul este opțional, dar adaugă un parfum proaspăt de mere, pe care sucul nu îl are. La final adaugă tot alcoolul peste sucul de mere cald sau pune sucul în căni și toarnă, ulterior, alcoolul. Dacă nu ești fan alcool, îl poți omite.
5. Tartă cu nuci și sirop de arțar
Dacă îți dorești totuși ceva mai luxuriant pe masa de Crăciun, rețeta de tartă cu nuci și sirop de arțar propusă de Cristina Mazilu aka Mazilique este ideală.
„La finalul acestui an, cu toții avem nevoie de ceva mai mult răsfăț și comfort food. În speranța că vei reuși să faci rost de niște sarmale și niște salată de boeuf din altă parte, eu una clar așa voi proceda, vin cu această tartă pentru partea de răsfăț”, povestește Cristina.
Desertul este plin de tot felul de nuci, caramel, rom și condimente, iar pentru opt porții de tartă ai nevoie de următoarele ingrediente:
Ingrediente aluat:
160 grame făină
140 grame unt rece
patru linguri apă rece
puțină sare
Ingrediente umplutură:
140 grame nuci pecan
100 grame alune de pădure
80 grame migdale
200 mililitri sirop de arțar
90 grame zahăr
opt stele de anason
trei ouă
115 grame unt moale
două linguri rom
o lingură fulgi de sare
Mod de preparare
Pentru început, setează cuptorul la 180°C. Pentru crustă, pune în bolul unui robot de bucătărie făina, sarea și untul. Amestecă bine până când obții o compoziție asemănătoare unor firimituri. Adaugă apa rece și mixează până când aluatul se formează. Modelează un disc din aluat, împachetează-l în folie alimentară și pune-l la frigider cel puțin 30 minute.
După ce aluatul s-a răcit, așază o planșă pe blatul de lucru și întinde-l cu ajutorul unui sucitor, până obții un cerc cu diametru de 30 centimetri. Pregătește o formă de tartă (Mazilique a folosit o tavă cu fund detașabil, de 25 centimetri), pune aluatul și mulează-l bine pe toată suprafața tăvii, apoi înțeapă de mai multe ori baza cu o furculiță. Pune forma în congelator pentru 15 minute.
Când aluat s-a răcit, pune o hârtie de copt pe deasupra și umple tava cu boabe de fasole. Bagă aluatul la cuptor pentru 15 minute, apoi scoate hârtia cu boabele de fasole, și pune-l la cuptor pentru un alt sfert de oră.
Pentru siropul umpluturii pune într-o cratiță zahărul, siropul de arțar și stelele de anason. Lasă-le pe foc mediu până când încep să fiarbă. Când obții un sirop dens, ia amestecul de pe foc și lasă-l la infuzat 40 de minute.
Cât timp se infuzează siropul, pune alunele într-o tavă și coace-le pentru 5 – 8 minute, cât să se rumenească puțin. Scoate stelele de anason din sirop, iar dacă acesta s-a întărit, mai încălzește-l puțin, însă fără să amesteci, pentru că riști să se cristalizeze și să se întărească mai tare.
Într-o oală medie topește untul și adaugă, amestecând, ouăle bătute, romul, fulgii de sare și siropul, apoi adaugă nucile și mixează totul. Pune compoziția rezultată în crusta de tartă și dă-o la cuptor timp de 30–40 de minute, până când umplutura este fermă.
6. Pastă tartinabilă de măsline
Printre atâtea deserturi delicioase, recomandarea mea pentru masa de Crăciun este această pastă tartinabilă de măsline. Știu că principalele tartinabile de pe masa de sărbătoare sunt icrele și salata de vinete, însă dă-i o șansă și acestui preparat. Sigur o să-ți bucure papilele gustative.
Ingrediente:
130g măsline
2 căței de usturoi
2 linguri ulei de măsline și sare sau piper după gust
Mod de preparare
Am combinat două tipuri de măsline: 80 grame măsline negre și 50 grame măsline mov/roșii. Dacă nu-ți place un anumit soi, poți face această rețetă folosind un singur sortiment. Ideal ar fi să le cumperi fără sâmburi fiindcă munca ți se va înjumătății. În plus, timpul pe care-l petreci curățând măslinele, îl poți salva pentru a te bucura de-un crackers sau doi cu pasta pe care ai făcut-o chiar tu.
Curăță usturoiul și toacă-l. Eu am folosit un blender vertical, așa că am pus usturoiul, măslinele și cele două linguri de ulei într-un bol. Am pus aparatul în funcțiune și în nici 3 minute pasta a fost gata. Nu-i problemă dacă îți rămân câteva măsline întregi. Ele vor oferi textură pastei. La final, după gust, adaugă sare, piper ori alte condimente preferate.
Foto principală: Mazilique
-
LIFE
Crăciun în stil vintage: sfaturi de la o familie de români din Belgia pentru decorul casei de sărbători
-
DESIGN EXTERIOR
Shopping: 12 decorațiuni de Crăciun pentru exterior – coronițe, ghirlande luminoase și brazi artificiali
-
LIFE
Shopping: 13 ornamente de Crăciun pentru o locuință decorată în spiritul Sărbătorilor
-
Plante
8 pași pentru plantarea corectă a bambusului în ghiveci
De la tipul de ghiveci, la tipul de sol și la modul de fertilizare, toate contează.
-
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.