Bucătărie

Cum alegi panoul antistrop pentru bucătărie: tips&tricks despre materiale, întreținere și montaj

    Protejarea spaţiului de gătit ar trebui să fie primul punct pe lista de priorităţi atunci când vine vorba de amenajarea unei bucătării. Arma secretă? Un panou antistrop de calitate.

    Montat între blatul de bucătărie şi corpurile suspendate, backsplash-ul sau panoul antistrop are rolul de a proteja peretele de stropi de apă, grăsime sau de alte accidente care pot să apară în timpul gătitului. Ideal ar fi ca acesta să fie eficient, uşor de întreţinut şi să nu coste o avere. Nu are o soartă uşoară, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie „oaia neagră” a bucătăriei. Finisajul ales contează foarte mult: să ajute la protejarea spaţiului de gătit, să fie de calitate, dar să aibă şi stil.

    Poți alege un panou antistrop în concordanţă cu blatul din bucătărie pentru a crea un aspect armonios. Dacă îți plac contrastelor, optează pentru un material diferit şi îndrăzneţ pentru a crea un design autentic. Indiferent de gusturi şi stilul locuinţei tale, lista de mai jos te va ajuta să alegi materialul potrivit pentru backsplash.

    Panou antistrop din plăci ceramice

    Plăcile ceramice sunt cea mai versatilă opţiune. Le găseşti în orice magazin de construcţii sub diferite forme, culori şi texturi. Sunt potrivite pentru orice tip de buget şi pentru orice stil, fie el minimalist sau clasic. Pot imita orice material, inclusiv marmura sau lemnul. Sunt uşor de instalat şi uşor de întreţinut. Reprezintă alegerea perfectă mai ales când timpul nu este de partea ta şi îndeplinesc cea mai importantă funcţie: ajută la protejarea spaţiului de gătit.

    Cărămida

    Fie că este vorba de perete de cărămidă decopertat sau cărămidă aparentă, acest material poate fi folosit pentru backsplash. Look-ul rustic al cărămizilor poate ieşi în evidenţă atunci când sunt folosite într-o amenajare modernă sau minimalistă. În schimb, dacă alegi cărămida aparentă, ai mai multe opţiuni în ceea ce priveşte culorile şi modul în care integrezi panoul antistrop în designul bucătăriei.

    Tapet rezistent la apă

    Dacă doreşti un design mai special, culori îndrăznețe sau reproducerea picturii tale pe toată lungimea bucătărie, tapetul rezistent la apă este soluția. Odată instalat, acesta nu doar că ajută la protejarea spaţiului de gătit, dar va face mai plăcută petrecerea timpului în bucătărie.

    Tencuiala decorativă

    O altă soluţie ieftină, interesantă şi uşor de întreţinut. Tencuiala decorativă se aplică uşor, paleta de culori este largă şi este şi ecologică. În funcţie de ustensilele folosite şi modul de aplicare, poţi obţine efect de marmură, piatră sau beton aparent. Nu uita să finisezi tencuiala cu un strat protector de ceară naturală şi să o speli după sesiunile de gătit.

    Lemnul

    Lemnul se potrivește în orice tip de amenajare şi poate fi vopsit în orice culoare. În schimb, acesta este un material pretenţios şi dacă nu este tratat pentru a rezista la umezeală şi căldură, se poate degrada în timp şi va fi nevoie să-l înlocuieşti.

    Terrazzo

    Terrazzo este un alt material versatil, durabil și ieftin. El poate fi folosit atât ca backsplash, cât și ca blat, dacă vrei continuitate în bucătărie. Îl găsești într-o varietate de culori și modele, mai îndrăznețe sau mai subtile, care îți vor înfrumuseța bucătăria.

    Sticla

    Și sticla este un material protector trainic. Soluţia cea mai simplă este montarea plăcilor transparente pe perete pentru protejarea spaţiului de gătit. Indiferent de cum ai finisat peretele din bucătărie (tapet, materiale textil sau picturi murale) sticla poate să-l protejeze. Dacă vrei o pată de culoare, atunci dosul sticlei poate fi vopsit în orice nuantă doreşti şi montat pe perete. Panourile sunt ușor de curăţat sau înlocuit dacă necesită un strat nou de vopsea sau dacă prezintă fisuri.

    Oglinda

    Indiferent de ce tip de oglindă foloseşti (simplă, fumurie sau antichizată), această oferă un aspect elegant şi modern bucătăriei şi ajută la protejarea spaţiului de gătit. Este recomandat să fie folosită mai ales în spaţiile cu dimensiuni mici pentru a crea impresia unui spaţiu mai mare. Cu toate acestea, este un material pretenţios care necesită multă grijă pentru a nu fi zgâriat.

    Coli metalice

    Aici vorbim de cupru, zinc, alamă, bronz, aluminium. Ele oferă un aspect de lux, aspect modern locuinţei şi cu siguranţă vor transforma bucătăria în vedeta principală a locuinţei tale. În schimb, metalul este costisitor, dificil de întreţinut (se zgârie uşor) şi se oxidează în timp.
    Dacă doreşti să-i menţii aspectul original, acesta trebuie lăcuit constant cu o soluţie specială. Dacă nu te deranjează ca bucătăria ta să-şi schimbe aspectul în timp, poţi lăsa metalul să oxideze. Rezultatul va fi cu siguranţă un joc de culori interesant.

    Marmura

    Marmura – la fel ca terrazzo – are unul din cele mai importante avantaje: ea poate fi folosită atât pentru backsplash, cât şi pentru blat. Este rezistentă, dacă este tratată corespunzător. Opţiunile din punct de vedere al culorilor şi modelelor sunt nenumărate. În schimb, acesta este un material scump, iar montarea lui este dificilă şi necesită ajutor profesionist, mai ales dacă este nevoie să decupezi în lastră goluri pentru prize şi întrerupătoare.

    Tips&tricks pentru montaj

    • Atunci când decizi suprafaţa pe care montezi un panou antistrop de bucătărie, ia în calcul să treacă cinci centimetri în spatele corpurilor de bucătărie, fie că e vorba de cele superioare sau inferioare. În acest fel elimini posibilitatea de a nu se alinia complet corpurile şi placarea şi de a rămâne zone din perete vizibile.
    • Nu placa în spatele frigiderului pentru a evita risipa de materiale şi buget. Nu este o zona accesibilă şi dacă respecţi planul unei bucătării funcţionale, accidentele&petele de la gătit nu vor ajunge până acolo.
    • Protejarea spaţiului de gătit înseamnă placarea inclusiv a zonei din spatele hotei, mai ales dacă ai hotă decorativă.
    • Placarea peretelui până aproape de tavan crează impresia unei camere înalte.
    • Dacă nu ai corpuri suspendate, şi doar poliţe la vedere, plachează până în poliţe pentru a obţine un aspect armonios.
    • Este nevoie de backsplash în orice zonă în care se găteşte sau se foloseşte apă. Da, inclusiv în baie.
    • Montează panouri antistrop pe toată lungimea bucătăriei pentru continuitate sau doar în zona unde se găteşte, pentru accent şi contrast.
    • Înălțimea panoului antistrop ar trebui să fie cel puțin 35 centimetri pentru a proteja peretele din spate.

    Tips&tricks pentru întreţinere

    • Materialele poroase, precum travertinul, nu sunt recomandate să fie folosite ca backsplash. Dacă totuşi optezi pentru un material de acest tip, va trebui să folosești soluţii speciale care să le protejeze.
    • Indiferent de materialul folosit, acesta trebuie curăţat şi întreţinut după fiecare sesiune de gătit.
    • Dacă ai plăci ceramice, nu uita să cureţi periodic rosturile.
    • Dacă nu vrei să ai bătăi de cap cu rosturile, alege chit colorat. Urmele de grăsime şi mâncare se vor vedea mai greu.
    • Dacă alegi plăci ceramice de dimensiuni mari, atunci vei avea mai puţine rosturi de curățat.
    • Îmbinarea dintre panou antistrop şi blat poate fi acoperită cu o plintă metalică sau de lemn. Aceasta ajută la protejarea spaţiului de gătit și acoperă imperfecţiunile rezultate în urmă îmbinărilor celor două planuri.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Cum alegi panoul antistrop pentru bucătărie: tips&tricks despre materiale...