De la specialiști

Cum alegi tapetul pentru bucătărie, unde să-l montezi și care sunt cele mai potrivite modele

publicat pe 19 ian. 2021

  Era faianţei pe toţi pereţii din bucătărie a apus. Azi ai o gamă atât de largă de alternative, că ar fi păcat să rămâi într-o estetică demodată. Poți folosi cărămidă aparentă, vopsea cu efect de tablă sau tapet. Există tipuri speciale de tapet de bucătărie, rezistente la aburi, apă și pete.

  Cinci specialişti îţi sar în ajutor cu cinci sfaturi despre cum să alegi un tapet de bucătărie, dar şi o listă generoasă de modele pe care le poţi comanda:

  1. Alege materialul potrivit

  Dacă ai o bucătărie pe care o ventilezi bine, ţii în permanență un geam rabatat când găteşti şi ai o hotă bună (de preferat cu două motoare), poţi folosi şi un tapet clasic de perete, cu un adeziv puternic, crede arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design. În caz contrar, pune un tapet special pentru spaţii umede, cum este tapetul din vinil, impermeabil (şi antibacterian), din clasa A, care protejează peretele de zgârieturi, dar se şi curaţă foarte uşor, adaugă ea. Aplică-l mai ales în situaţiile în care este o umiditate foarte mare în bucătărie, pentru că împiedică apariţia mucegaiului. Dacă este folosit în dreptul blatului de lucru, acoperă-l cu o sticlă sablată transparentă. În felul ăsta, poţi şterge rapid stropii de mâncare, completează designerul Mădălina Plugaru

  Ai de ales între vinil compact, vinil expandat sau vinil greu, caz în care suprafaţa acestuia este texturată, adaugă arhitecta Beatrice Marta de la Something we design. Un alt tapet potrivit pentru bucătărie recomandat de ea este cel din fibră de sticlă. Este un material igienic, rezistent, uşor de aplicat, iar unul din avantajele lui constă în faptul că poate fi zugrăvit cu vopsea lavabilă pentru împrospătarea ambientului.

  2. Ţine cont de dimensiunea bucătăriei

  Nu e nevoie să îmbraci toţi pereţii bucătăriei cu tapet, cu toate că în combinaţie cu un mobilier foarte simplu, ar putea fi o alegere interesantă, crede arhitecta Camelia Vieru de la Interiorist.

  Într-o bucătărie mică, te poți rezuma la tapetarea backsplashului plitei electrice cu tapet din latex, crede Gabriela Borlescu. Dacă ai suficient spaţiu de depozitare, designerul Mădălina Plugaru îţi propune să laşi partea superioară a peretelui liberă.

  Într-o bucătărie mare, arhitecta Irina Radu de la iDecorate îţi propune să ai îndrăzneală: „Pentru un efect wow, recomadăm tapetul pe un perete întreg. De exemplu, putem monta tapet de bucătărie pe acel perete pe care avem proiectat locul de luat masa”, explică ea.

  Beatrice Marta adaugă faptul că tapetul poate ajuta la modificarea dimensiunii bucătăriei, printr-o iluzie optică. Dungile verticale par să creeze un spaţiu mai înalt, iar dungile orizontale lăţesc încăperea. 

  3. Selectează zona potrivită pe care să-l aplici

  tapet de bucătărie
  Dacă tapetul e simplu, precum un model de cărămidă, îl poţi aşeza oriunde, chiar şi în zona blatului

  Tapetul e de multe ori un element de accent, aşa că ar trebui să-l aplici pe un perete cât mai liber, ca să-l pui în valoare. Nu alege pereţi cu ferestre sau uşi ori pereţi cu corpuri suspendate, pentru că vei eclipsa modelul tapetului și vei aglomera spațiul. Din momentul în care ai decis locul tapetului, gândeşte-te cum va interacţiona cu mobilierul. Arhitecta Camelia Vieru de la Interiorist îţi propune să iei în calcul şi tapetarea elementelor de mobilier, în continuarea tapetului de pe perete, atunci când se pretează.

  4. Combină-l cu alte finisaje interesante

  Dacă te-ai îndrăgostit de un model de tapet de bucătărie destul de încărcat sau crezi că ar da mai bine combinat cu o altă textură, nu ezita să faci un mix de finisaje. „Poți obține un efect interesant împărţind pereţii în registre diferite: lambriu în partea de jos şi tapet în partea de sus. Este o compoziţie interesantă mai ales pentru bucătăriile romantice”, explică arhitecta Beatrice Marta de la Something we design.

  Arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design vine cu o altă propunere: dacă nu pui corpuri suspendate, poţi să faci un backsplash dintr-o faianţă cu model Metro şi să continui cu tapet până la plafon, iar apoi să adaugi o hotă decorativă cu un design special.

  5. Evită modelele demodate

  Evită modelele demodate: tapetul cu mesaje scrise şi tapetul foto-realist (peisaj, pădure, plajă, animale etc.). Recomandarea Gabrielei e să te orientezi spre un model de tapet de bucătărie abstract, de tip colaj, cu motive florale, cu pattern jungle sau chiar şi cu efect de acuarelă.

  8 modele de tapet de bucătărie rezistente şi estetice

  1. Tapet Pastel

  tapet de bucătărie
  (Pastel, XTDeco, 340 lei)

  Arhitecta Beatrice Marta de la Something we design deschide lista cu un model jucăuş, geometric, potrivit pentru o bucătărie veselă. Un set acoperă 5.7 metri pătraţi şi include patru role.

  2. Tapet Elegantza

  tapet bej
  (Elegantza, Axelen, 149 lei)

  Dacă îţi doreşti o abordare mai clasică, Beatrice continuă cu un model în nuanţe neutre, realizat din vinil pe suport de hârtie. Este ultralavabil şi se curăţă uşor cu o cârpă moale.

  3. Tapet Masterpiece

  tapet floral
  (Masterpiece, XTDeco, 305 lei)

  Într-o încăpere mai mare, arhitecta propune un model floral, cu elemente supradimensionate, ce vor transforma bucătăria într-o galerie. Modelul este lavabil şi trebuie completat cu un adeziv de tapet greu.

  4. Tapet Soft Bricks

  tapet texturat
  (Soft Bricks, Rebel Walls, 26 lei)

  Unul dintre modelele cele mai folosite de arhitecta Irina Radu de la iDecorate atât pentru bucătăriile mici, cât şi pentru cele mari este modelul ce imită cărămida aparentă. Este mult mai uşor de montat, iar aspectul este cât se poate de autentic.

  5. Tapet Steel

  tapet metalic
  (Steel, Rebel Walls, 26 lei)

  De pe acelaşi website internaţional, ea propune ceva şi mai îndrăzneţ: un look metalic potrivit pentru o amenajare industrială, ce poate acoperi spectaculos un perete de accent. Ai grijă, totuşi, cu proporţiile. Modelul poate deveni strident atunci când este aplicat pe o suprafaţă mare.

  6. Tapet Climbing Clorofyl

  tapet de bucătărie
  (Climbing Clorofyl, Rebel Walls, 26 lei)

  Pentru o bucătărie de dimensiuni mici, arhitecta de la iDecorate schimbă registrul şi adaugă în listă o combinaţie de pattern geometric cu motive vegetale. 

  7. Tapet Field

  tapet abstract
  (Field, XTDeco, 249 lei)

  Într-o bucătărie mică, arhitecta Gabriela Borlescu recomandă un model temperat ca aspect, dar nu banal. Este realizat din cerneluri ecologice şi include adeziv.

  8. Tapet Light & Dark

  tapet jungle
  (Light and Dark, Axelen, 578 lei)

  Dacă ai o bucătărie mare, e loc mai mult de joacă. Gabriela prezintă un model de tapet de bucătărie în non-culori ce surprinde atmosfera jungle atât de prezentă în amenajările acestui an.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum alegi tapetul pentru bucătărie, unde să-l montezi și care sunt cele mai ...