Cum să-ți transformi baia fără să schimbi finisajele: 8 soluții de acoperire a plăcilor ceramice
În proiectele noastre acordăm o atenție aparte băilor. Considerăm că pe lângă funcționalitate, aceste spații trebuie să fie adevărate oaze de relaxare în care ne recreăm după o zi lungă, și unde ne încărcăm cu energie și good vibe dimineața.
De foarte multe ori avem de-a face, însă, cu apartamente și case cu băile deja finisate și echipate, pe care trebuie să le integrăm în proiectul nostru de amenajare interioară. În acest articol vom povesti despre cum transformăm noi la MiSo băile existente în spații wow, în flow cu restul casei.
Transformarea unei băi o realizăm cu ajutorul diverselor intervenții, de la mici trucuri punctuale cum ar fi accesorizarea, schimbarea mobilierului, soluții de iluminat adecvate, până la demolarea și refacerea totală a finisajelor, cu modificări ale instalațiilor, care implică un șantier în toată regula cu zgomot, praf, moloz pe lângă costuri semnificative. Între cele două extreme există însă multe căi de mijloc interesante și frumoase care merită explorate, din care îți prezentăm câteva soluții pentru refinisarea rapidă și de efect a băilor: acoperirea plăcilor ceramice cu alte materiale.
Vopsele DIY din magazinele de bricolaj
Soluțiile cele mai low-cost le găsim pe rafturile magazinelor de bricolaj de la diverși producători și branduri: emailuri, vopsele și lacuri pe bază de apă pentru faianță (deci doar pentru pereți!), respectiv vopsele de garaj care se pretează și pentru pardoseli de gresie. Gama de culori disponibilă este destul de redusă și nu prea există exact aceleași nuanțe pentru pereți și pardoseală (deci baia va fi în două culori), majoritatea produselor sunt semi-lucioase sau lucioase, pelicula de vopsea este subțire și trebuie aplicată în două-trei straturi. Suprafața vopsită capătă o textură uniformă și lisă (în funcție și de textura plăcilor ceramice de sub ea, bineînțeles), și este foarte important de menționat că rosturile între plăci rămân prezente.
Aceste soluții se pretează pentru proiecte DIY, tot procesul de pregătire al suportului, spălarea și aplicarea vopselei, durează două-trei zile. Rezistența la uzură, abraziune și detergenții de uz casnic este relativ ok. Costul materialelor pentru baia dată ca exemplu se situează sub 1000 lei (250-900 lei) pentru aplicarea vopselei în două straturi. Poți aplica și un al treilea strat în cazul în care cele două straturi nu acoperă suficient de bine. De exemplu, dacă aplici o vopsea deschisă pe o faianță foarte închisă.
Vopsele profesionale din Italia
Produse ușor de aplicat găsim și la producătorii noștri preferați de vopsele profesionale italienești: San Marco și Kerakoll. San Marco propune pentru pereții băii Rigenera (dat în două mâini) și Pavifloor pentru pardoseală (dat tot în două mâini), disponibile într-o gamă mai mare de culori ce pot fi alese din paletar, în variante satinate sau semi-lucioase. Kerakoll vine cu gama Microresina, cu textură mată și mătăsoasă în zece nuanțe contemporane, bejuri și griuri foarte bine alese, adunate sub numele de Warm Collection, pe care se bazează, de fapt, tot conceptul Kerakoll cu produsele lor destinate pentru segmentul de design interior. Microresina MRW este recomandat pentru pereți (dat în patru mâini), iar Microresina MR este destinat pentru pardoseală, fiind un sistem alcătuit din trei straturi de produse cu proprietăți diferite.
Aceste vopsele sunt de tip rășină, pe bază de apă, care creează o peliculă subțire pe suprafața vopsită, în culoare și textură uniformă (rosturile între plăci rămân distinctibile și aici), și se pot aplica pe multe tipuri de materiale (ceramică, plastic, metal, etc – deci putem recondiționa în aceeași nuanță cu pereții și pardoseala, inclusiv ușa, tâmplăria PVC sau chiar ventilatorul de baie). Ambii producători recomandă în unele cazuri folosirea unui strat de fond adeziv pentru aderență mai bună pe stratul suport (Pro-Link/Keragrip). Rezistența la uzură, abraziune și detergenții de uz casnic este foarte bună.
Costul materialelor necesare pentru redecorarea băii din exemplul dat este în jur de 2000-2500 lei, și nu este neapărat obligatoriu să apelezi la un specialist pentru a realiza lucrarea, însă este foarte important să respecți cu strictețe instrucțiunile de aplicare și timpii de uscare.
Suprafețe decorative continue, fără rosturi
Urmează o categorie foarte interesantă și din ce în ce mai prezentă în amenajările interioare publice și rezidențiale din ultimii ani: microcimentul. Trebuie să menționăm că termenul de „microciment” îl folosim generic pentru o categorie de produse cu care obținem suprafețe decorative continue, fără rosturi și cu aspect de ciment, însă fiecare producător în parte subliniază că produsul lui nu este microciment, în ce compoziție și proprietăți diferă față de acesta (povestea este un pic similară cu adidașii și pantofii de sport). Microcimentul® este produsul dezvoltat de Topcret, produsele Wallcrete, Cementoflex și Cementoresina fac parte din gama Kerakoll, iar San Marco vine cu Continuo.
Gama de culori și texturi este variată, pot fi perfect mate, satinate sau lucioase, plus diverse efecte pot fi obținute și prin aplicare (netedă, structurată, efect de ciment vibrat/spatulat etc). Toate sunt sisteme multistrat cu grosime între doi și 3.5 milimetri, obținute prin patru-opt mâini de diferite materiale (în principiu, straturile sunt: bază cu plasă de fibră de sticlă + decor / textură + protecție).
Este foarte important de subliniat că aceste finisaje necesită persoane calificate pentru aplicarea lor, care au urmat training-uri de specializare la producători, deci trebuie să ai în vedere un cost de manoperă mai ridicat. Investiția aproximativă pentru redecorarea băii din exemplu, cu materiale și manoperă, se încadrează în plaja de 8000-11.000 lei, timpul de realizare fiind de la câteva zile până la circa o săptămână și jumătate, în funcție de produsul ales.
În proiectele noaste, la capitolul băi refinisate am apelat cel mai des la finisajul Continuo de la San Marco. La amenajarea Industrial AirBNB am preferat să acoperim plăcile ceramice din baie, pentru că montajul lor nu era realizat foarte bine, în timp ce la proiectul Cozy Boho, cu vacanțe exotice ca sursă de inspirație, am transformat complet băile, modificând inclusiv instalațiile de apă, însă păstrând în mare parte placările de ceramică existente în spate.
Alte finisaje pentru pardoseala și pereții băii
Merită menționate încă două tipuri de finisaje pe care le putem folosi într-o baie deja placată cu ceramică: LVT-ul și tapetul special creat pentru baie. LVT-ul, în varianta de dale de vinil lipite, de circa 2-3 milimetri, se pretează foarte bine pentru pardoseala băii și îl poți folosi inclusiv în zona de duș – trebuie să ai grijă însă, să alegi un model cu grad de aderență adecvat pentru spațiile umede și să realizezi o hidroizolație bună dedesubt.
Există diverse mărimi, forme, culori și texturi, modele uni sau imitații de toate felurile. Prețurile încep cu circa 200 lei pe metrul pătrat pentru dale LVT și folie adezivă împreună, iar montajul este relativ ușor. Produsul nostru preferat din categoria LVT-urilor este gama Moduleo, pe care l-am folosit de exemplu la transformarea bucătăriei închise în open-space la proiectul Industrial AirBNB, unde am optat pentru un LVT în pattern alb-negru, lipit peste gresia existentă pentru a acoperi urmele rămase după demolarea peretelui, și astfel nu a fost necesară înlocuirea pardoselii existente în restul spațiului de living.
Tapetele sunt de multe ori vedetele amenajărilor MiSo, și suntem încântate că în ultimii ani au apărut diverse colecții superbe care pot fi folosite în spațiile de băi, chiar și în zone de duș (rezistente la apă, detergenți). Tapetul poate fi aplicat chiar și pe un perete deja placat cu ceramică (rectificată, cu rosturi minime) și suprafață cât de netedă (nu modele reliefate/3D). Prețurile sunt destul de ridicate, la 800-1000 lei pe metrul pătrat, însă pentru un perete de accent într-o baie folosim în general o cantitate mică, de doar 5-7 metri pătrați. Este important de subliniat faptul că trebuie să apelezi la o persoană specializată, cu experiență în punerea în operă a acestui tip de tapet mai special.
Brandurile noastre preferatele de tapet pentru spații umede sunt Wall&Deco, LondonArt și Glamora, pe care le-am folosit deja de nenumărate ori în proiectele noaste. Apartamentul Flamingo și Penthouse-ul Enigma sunt exemple de amenajări unde am completat băile finisate cu perete de accent cu tapet.
Alte soluții la care am mai apelat pentru acoperirea pereților placați cu ceramică în băi și bucătărie sunt: vopseaua decorativă (cu staturi de protecție extra), sticlă printată, placare cu HPL, placare cu ardezie flexibilă.
Pentru comparație: ce implică refinisarea cu plăci de ceramică
Pentru o sinteză completă este relevant să povestim și ce presupune și ce costuri aproximative implică refinisarea băii din exemplul dat la începutul articolului, de 5 metri pătrați, cu înălțime de circa. 2.60 metri, dacă am folosi placări de ceramică. Să luăm pe rând pașii renovării.
Mai întâi se demontează sanitarele și caloriferele existente și se decopertează finisajele (se dau jos plăcile de gresie și faianță, plus, dacă acestea au fost placate pe gipscarton, de multe ori suntem nevoiți să îl înlocuim și pe aceasta), apoi se evacuează molozul – această etapă durează una-două zile. Apoi, dacă e cazul, urmează modificările la instalațiile sanitare (schimbări poziții, înlocuire cadă cu duș walk-in, toaletă cu rezervor încastrat, baterii încastrate etc) și vei avea nevoie de un instalator care execută toate modificările necesare și montează părțile incastrabile ale obiectelor sanitare, apoi se toarnă șapa nouă (dacă este cazul).
Urmează repararea pereților (după caz, retencuit, replacat cu gipscarton) și se face hidroizolația. Pasul următor constă în placarea pereților și a pardoselii cu finisajele ceramice alese și chituirea rosturilor – această fază durează câteva zile în funcție de dimensiunile și calitatea plăcilor, geometria spațiului – și complexitatea stereotomiei (desenul cu desfășurarea spațiului, unde figurăm modul de așezare și tăiere ale plăcilor).
Ultimul pas constă în montarea sanitarelor de către instalator, montajul mobilierului și accesoriilor de baie. Tot procesul de renovare durează în jur de două săptămâni, iar costurile șantierului pentru baia din exemplu pot fi între 7000-13.000 lei cu materiale de construcție, consumabile și manoperele incluse – în funcție de complexitatea lucrării și sistemul constructiv dat (pereți de zidărie sau gipscarton). În sumele de sus nu am inclus însă costul plăcilor ceramice și costul sanitarelor noi, după caz. În proiectele noastre plaja de preț tipică pentru finisajele ceramice folosite se situează între circa 120-600 lei/metru pătrat și în general suplimentăm cantitatea de gresie și faianță calculată cu +10-25% marjă, deoarece este important să luăm în calcul și pierderi (procentul diferă în funcție de dimensiunea plăcilor și geometria spațiului).
Sursă foto: arhiva MiSo Architects