De la specialiști

Culori bucătărie: 5 sfaturi utile despre cum să le alegi și 5 exemple din care să te inspiri

publicat pe 16 feb. 2021

    Bucătăriile nu mai sunt doar niște spaţii utilitare dedicate strict gătitului. Acestea au devenit și locuri de socializare în care stăm la povești cu cei dragi. Iar open space-urile câștiga tot mai mult teren în fața bucătăriilor închise. Așa că am început să le acordăm atenția cuvenită. Dacă nu știi ce culori să alegi în bucătărie sau cum să combini anumite elemente, îți dăm o mână de ajutor.

    Arhitecta Irina Radu de la iDecorate și Iulia Văculişteanu, designer de interior la Designful, au câteva sfaturi utile pentru tine.

    1. Alege o culoare atemporală

    Finisajele şi mobilierul de bucătărie, ambele de dimensiuni mari, nu se schimbă des. Dacă eşti de acord cu acest principiu, atunci principalul criteriu de alegere a culorilor din bucătărie ţine de testul timpului. Arhitecta Irina Radu de la iDecorate îţi recomandă să te orientezi spre culori atemporale pentru finisaje şi mobilier, iar pentru bucătărie, ele sunt de obicei cele neutre, nuanţele pământii şi non-culorile. 

    2. Nu prioritiza tendinţele 

    În 2021, arhitecta intenţionează să se raporteze la culorile anului, în special la gri, pe care plănuieşte să-l implementeze în bucătării. Dar ea crede că şi albastrul marin se va menţine în tendinţe în bucătărie. Pe de altă parte, Iulia Văculişteanu, designer de interior la Designful crede că „trendul pentru 2021 scoate în faţă culorile albastru şi verde, mai exact un mix&match între non-culori, lemnul natural şi aceste culori”, explică ea. 

    Recomandarea noastră este să ţii cont de culorile în tendinţe, dar să le implementezi cu ajutorul elementelor mobile, mici, uşor de înlocuit, şi să nu le prioritizezi când vine vorba de mobilier şi finisaje. Asta pentru că e foarte probabil că nuanţele la modă să se demodeze rapid, iar tu să vrei să scapi de obiectul respectiv. În loc de un dulap verde, mai bine alege un set de boluri verzi. 

    3. Evită stereotipurile

    Tot Iulia te încurajează să optezi pentru bucătarii moderne, în culori şi finisaje îndrăzneţe. Nu te rezuma la o nuanţă închisă de lemn doar pentru că asta ai văzut toată viaţa la părinţi şi la bunici. Analizează nuanţele perlate ale mobilierului, finisajele antichizate pentru baterii şi mânere, uşile de un gri mat perfect sau chiar şi variantele negre lucioase. Alege paleta cromatică pentru bucătăria pe care ţi-o doreşti în viitor, nu pentru cea pe care ai avut-o în trecut.

    4. Ţine cont de dimensiuni

    bucătărie mică
    Culorile influenţează percepţia unei camere. Ţine cont de dimensiunile ei.

    „Culorile influenţează major modul în care percem un spaţiu”, atrage atenţia Irina Radu. Dacă ai o bucătărie mică şi lipsită de surse naturale de lumină, nu te orienta spre o paletă cromatică de culoare închisă. Şi nici spre modele cu imprimeu aglomerate. Nu vei reuşi decât să micşorezi chiar şi mai mult încăperea. Chiar şi în bucătăriile mari, încearcă să introduci şi culori deschise pentru mobilier şi finisaje. Dacă vrei să realizezi dulapul inferior într-o culoare, iar cel superior în alta, poziţionează culoarea mai închisă în partea de jos. Va arăta mai natural, menționează arhitecta.

    5. Ia în calcul contextul

    „Culorile se asociază şi cu stilul bucătăriei, iar amândouă trebuie aliniate contextului”, încheie Irina. Dacă bucătăria e pentru apartamentul unei familii care găteşte mult, ar merge o culoare neutră care să camufleze murdăria şi zgârieturile şi care să nu pară foarte pretenţioasă. Dacă bucătăria e implementată într-un open space opulent în care serveşte mai mult de decor, poţi lua o marmură poroasă cu ventura pronunţată, cu aspect luxuriant, fie că venatura e de culoare verde, albastră sau neagră.

    Ca să-ţi fie mai uşor, ţi-am pregătit câteva exemple de palete cromatice potrivite pentru bucătărie, care-i pun în valoare stilul şi dimensiunea:

    1. Non-culori
    mobilier alb
    Mobilierul în non-culori e întotdeauna o alegere safe

    Combinaţia asta nu o să se demodeze niciodată, mai ales atunci când este implementată într-un stil simplu, ca în imagine. Dulapul fără mânere, fără model de frezare, în care simplitatea reprezintă tot farmecul, va arăta întotdeauna rafinat. Poţi adăuga dinamica prin textura elementelor şi scaune colorate ce se schimbă uşor.

    2. Alb şi bej

    blat alb din marmură
    Dacă prioritatea este o atmosferă primitoare, combinaţia de alb cu bej e perfectă

    O modalitate mai prietenoasă de a expune albul este să-l combini cu multe elemente boho, bej, din ratan sau din trestie de zahăr. Astfel realizezi o amenajare foarte primitoare, cu aer cald, potrivită într-o casă sau într-un apartament cu multe elemente boeme.

    3. Nuanţe de gri şi de lemn

    mobilier masculin
    Pentru o amenajare masculină, orientează-te spre nuanţe închise de gri şi de lemn

    Gri-ul și lemnul sunt o combinație perfectă, mai ales într-o casă amenajată într-un stil atemporal. Însă cele două fac echipă bună în aproape orice tip de amenajare, gri-ul fiind o culoare versatilă, ușor de combinat cu alte elemente, iar lemnul la fel.

    4. Culori tari

    mobilier verde
    Dacă vrei neapărat dulapuri în culori tari, poziţionează culoarea mai închisă în partea de jos.

    Dacă ești o persoane căreia îi plac mult culorile, urmează-ți instinctul și când vine vorba de amenajarea casei. Căci și ea trebuie să te reprezinte și să te facă să te simți bine. Combină totuşi culoarea tare cu non-culori sau nuanţe pastel, ca să nu aglomereze încăperea, iar dulapul să se remarce.

    5. Culori pastel

    mobilier pastel
    O bucătărie ludică pentru un proprietar copilăros

    Unele bucătării par scoase din căsuţe de turtă dulce. Dacă te identifici cu acest stil, alege o nuanţă pastel şi combin-o cu una de lemn deschis, precum cea de stejar. Vei obţine o amenajare ce duce spre stilul neotenic

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments