Bucătărie

Cum alegi cea mai bună hotă, care să arate bine și să fie eficientă

    În funcție de ce criterii alegi cea mai bună hotă de bucătărie, care să arate bine și să facă față nevoilor tale? Înainte să te apuci de citit și comparat toate specificațiile tehnice, iată cu ce să începi.

    Cu atâtea emisiuni de cooking, electrocasnice inteligente și ingrediente exotice, gătitul se complică și de îmbunătățește din ce în ce mai mult. Ai nevoie de ajutor, pe lângă instrumentele de gătit. Hota e una dintre piesele esențiale dintr-o bucătărie. Iar ca să alegi cea mai bună hotă de bucătărie pentru nevoile tale, am întrebat specialiştii după ce criterii tehnice și estetice să te ghidezi.

    Tipul de hotă

    Hotele tradiţionale se instalează de obicei sub un dulap superior şi au o formă subţire, abia perceptibilă. Hotele telescopice au ca diferenţiator faptul că se rabatează şi se încorporează uşor în orice tip de mobilă. Sunt recomandate pentru bucătăriile mici pentru că se extind în momentul funcţionării. Hotele decorative se montează de multe ori în diagonală faţă de plită şi, pe lângă rolul lor funcţional, adaugă şi un plus de estetică în bucătărie. Mai există şi hotele dedicate insulelor: sunt hote masive, de multe ori de inox, care se prind de tavan.

    „Pentru conceptele moderne apelez la hote complet incorporabile – hote ce nu se văd deloc din perspectiva frontală a mobilierului. Pentru amenajările clasice, elegante – aleg hote independente, cu forme şi materiale în ton cu mobilierul. La fel şi în cazul amenajărilor retro – optez pentru o hotă independentă, curată, ce va duce cu gândul la bucătăriile de bistro”, povesteşte arhitecta Irina Radu.

    Performanţa hotei

    Performanţa hotei depinde şi de mecanismul ei de funcţionare: cu evacuare sau cu recirculare (filtru de carbon). Poți hotărî ce model să alegi în funcție de frecvența cu care estimezi că o vei folosi. Dacă nu găteşti des şi nu găteşti mult, nu ai nevoie de o hotă de ultima generaţie, care absoarbe până şi gândul la mirosul de mâncare.

    Hota cu canal de evacuare e cea mai eficientă alegere pentru o bucătărie în care petreci mult timp. Iar o hotă cu filtru de carbon e ideală când vrei să îi ascunzi prezența, dar să ai parte de ajutor moderat cu mirosul când gătești, recomandă Iulia Văculişteanu de la Designful.

     

    hota din bucătărie
    Ţine cont de modul de funcţionare şi de aspect, dar şi de nivelul de zgomot pe care îl produse hota

    Nivelul zgomotului

    Hotele produc zgomote între 33 şi 72 decibeli, iar cele mai multe se încadrează la 50-55 decibeli. Dacă îţi doreşti o hotă silenţioasă, preţul creşte proporţional cu acest beneficiu, atenționează designerul de interior Cosmina Nidelea.

    Poţi opta și pentru o hotă cu motor extern pentru a muta sursa zgomotului mai departe de locul unde găseşti, cum sunt cele din bucătăriile restaurantelor. Dar e o opțiune valabilă mai degrabă pentru casă, decât pentru apartament de bloc.

    Montajul hotei

    Dincolo de modul de funcţionare, hotele diferă şi că mod de montare: pe perete, pe dulap, pe tavan, perpendicular cu plită. Acest lucru depinde şi de tipul hotei, dar şi de design-ul şi compartimentarea hotei. Dacă ai plita pe insulă, poţi alege hota de tip downdraft, o inovaţie în domeniu, ce presupune incorporarea hotei în mobilier, astfel încât să poată fi camuflată în insulă, atunci când nu este folosită. Cea mai bună hotă ţine cont şi de contextul în care este montată, spune arhitecta Irina Radu.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    3 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Backlink Paketleri
    1 year ago

    Way cool! Some very valid points!

    Oyun Haberleri PC
    10 months ago

    Thx admin, amazing post.

    knight online gb satış
    10 months ago

    Bravo!

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cum alegi cea mai bună hotă, care să arate bine și să fie eficientă