De la specialiști

Dulapuri albe versus dulapuri colorate în bucătărie. 16 argumente pro și contra

publicat pe 30 iun. 2020

  Nu există o alegere potrivită universală când vine vorba de dulapuri albe sau colorate în bucătărie. Totul se rezumă la preferinţele personale, dar şi la caracteristicile camerei, în raport cu restul încăperilor din casă. Dar dacă ambele opţiuni te atrag în mod egal, care ar fi cea mai bună pentru tine?

  Ca să iei mai uşor decizia, am adunat o listă de la specialişti cu avantaje şi dezavantaje pentru fiecare:

  Avantajele dulapurilor albe

  1. Menţin continuitatea spaţiului

  Arhitecta de interior Irina Radu de la iDecorate consideră că dulapurile albe contribuie la continuitatea spaţiului, din punct de vedere vizual. Mai ales atunci când e vorba de un open space care include bucătăria, livingul şi diningul. ”Dulapurile albe, alăturate unor pereţi albi, vor fragmenta mai puţin spaţiul şi vor obosi mai puţin privirea”, argumentează ea.

  dulapuri albe
  Dulapurile albe menţin cu uşurinţă continuitatea spaţiului într-o încăpere în stil scandinav

  2. Sunt atemporale

  Designerul de interior Raluca Pavel de la Four Design Studio susţine că un alt motiv pentru care să optezi pentru dulapuri albe este atemporalitatea lor: ”Albul, ca şi negrul, este o alegere clasică şi se va integra întotdeauna în tendinţe, alături de culorile momentului”. Dacă vei alege dulapuri albe, slabe şanse ca acestea să nu mai fie la modă vreodată.

  3. Se asortează mai uşor cu electrocasnicele

  Electrocasnicele albe arată minunat alăturate unor dulapuri albe. Şi electrocasnicele din inox sau de culoare neagră contrastează bine cu acestea. Când dulapurile sunt albe, ai mai multă libertate în alegerea stilului şi a culorii electrocasnicelor, explică Raluca Pavel.

  4. Sunt mai uşor de accesorizat

  Arhitecta de interior Cristina Micu consideră că dulapurile albe, fie că sunt în stil farmhouse sau foarte moderne, oferă un fundal neutru pentru o gamă largă de accesorii ce pot fi integrate în bucătărie: de la flori în glastre sau în ghiveci, până la ustensile de bucătărie de orice nuanţă sau mici statuete, lumânări sau obiecte decorative ce formează un joc de forme şi înălţimi. 

  5. Dau senzaţia că bucătăria e mai mare

  În completare, Cristina Micu crede că dulapurile albe contribuie la un aspect mai luminos al bucătăriei şi dau senzaţia că există mai mult spaţiu în încăpere, mai ales atunci când dulapurile au o textură lucioasă şi reflectă bine lumina. În plus, albul nu oboseşte privirea.

  6. Se pretează pentru mai multe tipuri de materiale

  Irina Radu de la iDecorate încheie lista cu menţiunea că, indiferent de tipul de material ales pentru dulapuri, albul va fi întotdeauna disponibil: ”Fie că vrei mobilier din pal, din MDF, un blat din granit sau din marmură, albul va fi întotdeauna inclus în ofertele producătorilor”.

  Dezavantajele dulapurilor albe

  7. Se pătează mai uşor

  Tot Irina Radu atrage atenţia că dulapurile albe sunt mai vulnerabile în fata petelor, fie că acestea sunt realizate de amprente sau de stropii din timpul preparării mâncării: “Dualpurile albe se pretează în casele în care nu sunt folosite foarte des”.

  8. Pot avea un aspect banal

  Culoarea contribuie la un aspect îndrăzneţ, inedit. Iar albul nu se încadrează neapărat în această abordare. Irina Radu povesteşte că majoritatea clienţilor ei cer bucătarii colorate, cu un look unic. De aceea, ea nu apelează des la dulapuri albe pentru bucătărie. 

  dulapuri albe banale
  Fără o pată de culoare sau un element diferenţiator, dulapurile albe pot avea un aspect banal

  9. Se întreţin mai greu

  Designerul de interior Raluca Pavel recunoaşte că dulapurile albe se întreţin mai greu. Dincolo de problema petelor, canturile se pot îngălbeni uşor, iar eventualele defecte se remarcă mai rapid. Designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful este de părere, însă, că uşurinţa cu care un dulap se degradează depinde mai mult de material decât de culoare.

  Avantajele dulapurilor colorate

  10. Sunt mai vesele

  Irina Radu crede că dulapurile colorate înveselesc bucătăria şi aduc mai uşor o energie pozitivă în această încăpere, în funcţie de culoare. Dacă îţi plac spaţiile jucăuşe şi vrei să aduci dinamică din punct de vedere vizual, ea recomandă dulapuri colorate. 

  11. Pot fi un element de accent

  Ea mai spune și că dulapurile colorate pot fi pata de culoare dintr-o cameră, ”în contextul în care sunt integrate pe un fundal neutru şi au oportunitatea de a se remarca, fără a fi eclipsate de un curcubeu de culori”. 

  dulapuri colorate
  Pe un fundal neutru, dulapurile colorate pot atrage întreaga atenţie

  12. Se întreţin mai uşor

  Designerul de interior Raluca Pavel crede că dulapurile colorate sunt potrivite pentru cei care folosesc bucătăria frecvent, dar nu curăţă de fiecare dată în urmă. Petele se observă mai greu pe un fundal colorat, mai ales dacă acesta are o nuanţă închisă.

  Dezavantajele dulapurilor colorate

  13. Pot fi obositoare vizual

  Culorile stârnesc emoţii puternice, iar alegerea unei culori nepotrivite – într-o proporţie copleşitoare – se poate dovedi foarte neinspirată în bucătărie. Arhitecta de interior Cristina Micu e de părere că mobilierul de bucătărie colorat poate deveni obositor pentru ochi, mai ales atunci când bucătăria are o suprafaţă mare.

  dulapuri colorate mov
  Chiar dacă nuanţa arată bine pe un element de accent, asta nu înseamnă că poţi aplica o culoare puternică pe întreg mobilierul

  14. Te plictiseşti mai repede de ele

  Raluca Pavel adaugă încă un dezavantaj: “Dacă optăm pentru fronturi colorate în bucătărie putem obţine un mobilier cu un impact mai mare, de care să fim foarte încântaţi la început, însă cu trecerea timpului se poate să ne plictisim mai repede de el”.

  15. Obţii mai greu nuanţa dorită

  Tot Raluca menționează că e destul de dificil să obţii nuanţa dorită pentru mobilierul de bucătărie: ”Dacă îţi doreşti foarte mult o anumită nuanţă, e posibil ca aceasta să fie disponibilă doar în paletarul de MDF şi la anumiţi producători”.

  16. Se demodează mai repede.

  Dacă alegi culorii pentru mobilierul de bucătărie în funcţie de tendinţele anului în care amenajezi, vei avea mari şanse să fii dezamăgită când acea culoare nu va mai fi la modă. Un criteriu mai sigur este acela de a asorta mobilierul de bucătărie cu stilul şi cromatica existente în celelalte încăperi, îți recomandă designerul Raluca Pavel. 

  Fie că înclini spre dulapuri albe sau spre dulapuri colorate, priveşte această alegere din perspectiva întregii amenajări, a frecvenţei cu care găteşti, dar şi a celei cu care obişnuieşti să faci schimbări acasă. Cu mix-ul potrivit, vei putea lua cea mai bună decizie pentru tine.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Dulapuri albe versus dulapuri colorate în bucătărie. 16 argumente pro și con...